duminică, 26 aprilie 2015

Parada lalelelor (1)



Se spune ca lalelele - ca flori salbatice, au fost raspândite în lume din Imperiul Persan. Numele de lalea - Tulipa, provine de la asemanarea turbanului persan cu forma acestei flori. Astazi, denumirea "tülbent" este înca pastrata în Anatolia pentru a indica un batic turcesc traditional, dintr-un material fin, tivit cu dantela crosetata. Pe turceste însa, floarea se numeste lāle.
Era lalelelor a început în Turcia, în palatul sultanului Süleyman Magnificul (1520-1566). Fascinatia sultanului pentru aceasta floare a facut ca în seari totul sa fie împodobit cu lalele. Nu doar gradinile si vazele din palat, motivul acestei flori a fost preluat în covoare, tapete, inclusiv harnasamentul a fost ornat cu lalele aurite. Palatul Topkapî a fost supranumit de popor "Palatul lalelelor si al lacrimilor" datorita opulentei, al traiului extravagant si al costurilor exagerate. În acele vremuri, la palat locuiau nu mai puțin de 4.000 de persoane: sultanul și familia sa (formată din părinți, frați, nepoți, concubine și copii), eunuci, servitori și mulți alții. Un sultan putea avea în harem până la 300 de concubine (si peste 50 de copii).
În fiecare an, la prima luna plina, curtea sultanului organiza sărbătoarea primaverii, unde erau prezentate aproximativ 500.000 de lalele înflorite. Laleaua este înca si azi floarea naționala a Turciei, considerata fiind un simbol al vieții și fertilitatii.
Stramosii lalelelelor care astazi încânta gradinile din vestul Europei provin din gradinile acestui sultan.
Diplomatul francez Ogier Ghislain de Busbecq (1522-1592), trimis în Imperiului Otoman ca ambasador al Împăratul Sfântului Imperiu Roman Ferdinand I, a adus primele lalele la Curtea de la Viena.
Viena era considerata la vremea respectiva, centrul floriculturii Europene. Botanistul de la Curte - profesorul Carolus Clusius (1526-1609), a cultivat bulbii si a obtinut numeroase alte soiuri. În anul 1593 acesta a devenit profesor de botanică la Universitatea din Leiden - cea mai veche universitate din Olanda, unde a prezentat laleaua ca pe una din plantele exotice cele mai interesante... Si de aici, a început sa se dezvolte povestea lalelei olandeze.
Astazi, Olanda este cel mai mare producător de lalele - aproximativ 80% din productia mondiala provine din aceasta tara. Peste 1200 soiuri de lalele sunt cultivate pe aproximativ 9500 hectare!

Se spune ca în Europa când au început sa se cultive lalelele, bulbii adusi erau foarte scumpi. La o ceremonie de nunta, bulbii de lalea erau socotiti un cadou deosebit de pretios. Exista pe atunci o moda în rândul nobililor - sa detina un "cabinet cu oglinzi" o camera cu peretii acoperiti de oglinzi, în mijlocul careia era un vas cu lalele. Cine nu îsi permitea sa aiba lalele, avea macar picturi în ulei reprezentând lalele. Laleaua devenise status simbol.
Spre sfârsitul secolului al - XVI-lea bulbii de lalea au fost folositi ca plata în schimbul altor marfuri. Dorinta de a dobândi soiuri noi, a devenit o manie si laleaua a fost obiect de speculatie.
Dupa crash-ul economic din 1637 valoarea comercială a lalelelor a revenit la normal, însa a ramas pentru un timp o floare pe care si-o permiteau doar aristocratii. În deceniile urmatoare, laleaua a devenit o plante ornamentala de gradina tot mai accesibila.
Insula Mainau, prezinta în fiecare primavara un spectacol divin - lalele de toate culorile si în toate formele, cu petale simple, duble sau triple, plantate în rondouri sau întinse pe câmpuri cât vezi cu ochii. Fotografiile de fata sunt o încercare de a prezenta acest spectacol. (va urma)

16 comentarii:

  1. Sunt superbe! Atâta frumuseţe şi culoare, în aceste flori minunate. Şi ce poveşti fascinante, în istoria lor.
    Mulţumesc pentru aceste imagini extraordinare.
    O duminică frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc mult pentru frumoasele tale cuvinte, Alex draga!
      o duminica placuta iti doresc! ☺

      Ștergere
  2. Einen wunderschönen Sonntag wünscht Dir Crissi

    RăspundețiȘtergere
  3. Un covor de flori multicolore..o simfonie a lalelelor,mulțumim draga mea
    că împarți cu noi aceste superbe minunății parfumate!
    O duminică cât mai plăcută îți doresc!
    Cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o simfonie a lalelelor, bine ai spus, Elena draga.
      multumesc, asemenea o duminica placuta!

      Ștergere
  4. Ce interesanta istorie despre lalele, ne-ai prezentat astazi, draga mea! Stiam ca tot omul despre lalelele Olandei si aveam cateva notiuni episodice despre legatura ei cu Imperiul Otoman, dar acum am informatii clare, frumos organizate si structurate despre istoria acestei indragite flori. De cativa ani, se bucura si Bucurestiul primavara de multe straturi de lalele si mereu remarc ca soiuri frumoase si noi planteaza prin parcuri si piete. Nu este chiar ca pe Mainau, dar ne bucuram de orasul infrumusetat cu ele. Le combina de obicei, cu pansele. Trimit pupicii de duminica si plec la ceva engleza cu Mihnea, urmata de plimbari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Mihaela, multumesc ca ti-ai facut timp sa ma vizitezi si sa lasi aceste minunate semne pe blog. Comentariile tale sunt atât de placute, sunt încarcate de pozitivitate si fac bine atât mie cât si cititorilor care trec pe aici :)
      Sper ca lectiile sunt gata si ati iesit la plimbare, sa admirati magnoliile si lalelele din parc.
      Trimit gânduri bune si îmbratisari :-*

      Ștergere
  5. Acum ca ai scris despre Imperiul Otoman si lalele, imi aduc aminte ca am avut covoare cu acest motiv. Deosebita paleta de culori si multitudinea de soiuri, unele nemaivazute. Este si aici o arta in a imbina culorile.
    Weekend placut, multumim pentru flori!
    P.S: multumesc pentru revenire, ma bucur ca ti-au placut.
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat, gradinaritul pe aceasta insula este o arta, nimic nu este plantat intâmplator, totul se imbina armonic si creeaza un TOT frumos ☺
      o duminica placuta iti doresc, xoxo

      Ștergere
  6. Si eu care ma minunam cu cele 5 lalele.:))Atat am in parculet din categoria lalele,dar au fost minunate!O lalea si-a scuturat deja petalele.
    La tine in casuta e Paradisul lor.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. O explozie reconfortantă de culoare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi se taie respiratia cand ma uit aici.Azi m-am botit ca sotul meu nu a vrut sa ma duca la Pitesti,la Simfonia Laleleor,pentru ca avea o problema,mi-a zis du-te! Sinura?intreb eu serioasa.Da,pentru ca te-ai dus pana la Felix,dar pana la Pitesti! Ma multumesc cu simfonia lalelelor de la tine.Sunt deosebite si le privesc cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  9. ce poveste, ce poveste frumoasa am citit aici la tine...nu stiam ca lalaleaua a fost atat de mult pretuita in palatului lui Suleyman Magnificul, nu cunosteam tot acest periplu al lalelei prin lume pana la noi, si eu ca marea majoritate a oamenilor asociam lalaeaua cu Olanda...
    in plus, cum sa nu admir minunile colorate pe care ni le-ai prezentat...sunt atat de diferite ca forma si atat de viu colorate, sunt minunate! :)
    pentru mine, totusi, cele mai frumoase sunt cele albe, le ador :)

    pup draga mea draga, o saptamana minunata si colorata iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
  10. Atâta culoare și frumusețe într -un loc, rar mi-a fost dat sa văd! :)
    Știam puțin despre lalele! Dar acum știu mult mai multe. ..;).Mulțumesc!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. Tocmai ce ziceam de lalele.... clar -e "divina" insula aceasta!!

    RăspundețiȘtergere