luni, 13 aprilie 2015

Sarbatori si meniuri (1) - Vinerea Mare

Pastrav la cuptor cu garnitura de morcovi si ardei rosii.

Simplu, gustos, sanatos si usor de pregatit!
- pestele curatat si bine spalat se aseaza pe hârtie-pergament; în burta pestelui se aseaza o felie grosuta de telina, una de ceapa, rosii taiate pe jumatate (rosiile coctail sunt cele mai adecvate ca marime), o ramurica de rozmarin, câteva frunze de salvie si sare de mare (grunjoasa), cu multa generozitate; pestele se acopera cu câteva felii de lamâie.
- se pune la cuptor, la temperatura medie (160°C) de sus si jos, pentru aproximativ o ora;
- morcovii si gogosarii curatati si spalati, se taie bastonase pe lungime si se calesc într-o cratita cu ceva ulei încins; dupa ce au devenit "al dente" se sareaza si pipereaza.
- pastravul se serveste întreg - fiecare mesean taie capul si coada pestelui si îndeparteaza pielea de pe partea superioara a pestelui; carnea se separa usor de pe coloana vertebrala, se întoarce pestele si se îndeparteaza deasemenea pielea si se scoate coloana vertebrala în întregime.
Se poate servi un pahar de vin alb, sec sau demisec.

10 comentarii:

  1. Pastrav am,reteta a picat la fix.Multumesc,ca esti atat de generoasa si ne dai reteta! Nu pica zeama din peste in cuptor,fiind numai pe hartie? Baba Aglaie,se gandeste ca e greu de curatat.Te pup cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atunci va uez pofta buna! nu curge nimic, pentru ca daca în cuptor temperatura e mica, carnea de peste se coace-fierbe în suc propriu. Uite ca am fotografiat si hârtia când am scos pastravii pe farfurii dar nu am publicat-o :) ai fi vazut ca este uscata si întreaga. Te pup. O seara placuta!

      Ștergere
  2. Bun trebuie sa fi fost!:)
    cam asa il pregatesc si eu! telina recunosc, nu folosesc....:) iar feliile de lamaie tot in interiorul pestelui le introduc....:)
    arata tare bine!
    pup! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a fost gustos! Sunt sigura ca mâncarurile pregatite de tine sunt deosebit de gustoase!
      cât despre punctul "al dente" ce sa mai explic eu, unei italience?!? ;) pup. Seara faina!

      Ștergere
  3. mmmmm... ador păstrăvul la cuptor. Dar eu îi pun doar sare şi e delicios şi aşa.
    pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e bun si asa :) Prajit in ulei nu mai pot sa manânc!
      pup ♥ seara placuta!

      Ștergere
  4. Oh, deliciu vizual, dar mai ales la nivel de gust, trebuie sa fi fost la toate preparatele din posturi! Am aflat un lucru fff important si sper sa-l pun in practica la urmatoarea ocazie cand am sa pregatesc pastrav (caci recunosc ca nu m-am pregatit bine la sarbatorile din iarna, cand am pregatit pe repede inainte... :) lol!!)... am sa iau in considerare si sa incerc sa-l umplu si lamaia sa o pun inca de la inceput!!
    Salut din nou!! Andra Alexa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. câte unii - si aici il dau exemplu pe sotul meu - au talent nativ la a pregatii mâncaruri delicioase, sofisticate sau simple. Altii - aici ma dau exemplu pe mine si pe tine ☺ - învata în fiecare zi câte ceva din tainele gastronomiei. Te pup ♥

      Ștergere
  5. Arata atat de apetisant! Gandul ma poarta insa la scrumbie...tot asa umpluta cu ceapa si marar...mmmm!
    Felicitari sotului tau! Mereu se remarca prin feluri atat de rafinate si placute privitului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, Helmut este mare specialist si se bucura mult când e laudat :)
      pup. O saptamana minunata sa ai!

      Ștergere