luni, 13 aprilie 2015

Sarbatori si meniuri (3) - A doua Zi de Pasti

Pentru ca înca din prima zi de Paste ne-am cam ghiftuit, a doua zi ne-am dorit un meniu mai lejer. Nu prea ne-a reusit figura... am taiat de pe lista de meniu doar supa! ☺
La aperitiv am avut salata de vinete si am ciocnit oua. Urmatorul fel de mâncare a fost rata la cuptor, cu galuste de cartofi si varza rosie calita (a fost dorinta fiicei mele, Raluca), iar la desert am avut pere Williams în vin rosu (dorinta lui "ginerica" ☺).
Pentru ca vinete stie orice român sa pregateasca, nu am sa scriu cum le-am preparat. Deasemenea despre pregatirea ratei si a galustelor de cartofi nu voi mai scrie, deoarece am mai facut-o aici pe blog, la fel ca si despre perele în sos de vin. Voi scrie însa câteva cuvinte despre bauturile servite.

În deschiderea mesei am servit câte un pahar de sampanie. Pentru ca în general persoanele de sex feminin prefera aperitivele dulci, am servit în paharul de sampanie câte o floare de hibiscus. Este un produs alimentar fin și delicios, importat din Australia. Borcanelul contine sirop natural de hibiscus salbatic si 10-12 inflorescente de culoare purpurie. Florile sunt carnoase, zemoase si delicioase!
Dupa deschidere, borcanul poate fi pastrat în frigider câteva luni. Siropul îl folosesc pentru îndulcirea iaurtului natural, adaugând câteva lingurite, iar florile... oh, sunt o desfatare pentru papilele gustative!
O alta delicatesa din meniul nostru a fost închiderea mesei cu macarons (cumparate de la patiserie) si Beerenauslese.
Beerenauslese este o specialitate germana, un vin rar si foarte dulce. În Germania, acest soi de vita-de-vie (tip Riesling si Scheurebe) se cultiva doar în Baden, în Austria în regiunea lacului Neusiedler, iar în Franta doar în zona viticola Elsass. Acesti struguri cresc în anumite conditii (aciditatea speciala a pamântului, numarul maxim de ore-de-soare pe timpul zilei, etc.) si confera o aroma deosebita boabelor. Ciorchinii sunt lasati în vie pâna toamna târziu când conditiile climaterice se schimba puternic, soarele, umezeala din aer si ceata zbârcesc coaja boabelor si concenteaza delicatetea si dulceata fructelor. Abia dupa ce câteva nopti s-a instalat înghetul, se da startul la cules. Punctul trebuie ales exact - nici mai devreme, nici mai târziu si culesul are loc pe timp de noapte. Nu doar faptul ca pierderile sunt mari si recolta este mica ci si faptul ca întreaga munca pentru obtinerea acestui vin este lucru manual, face ca pretul unei sticle sa fie destul de ridicat, însa vinul este o adevarata savoare! Se serveste în cantitati mici la desert.
Macarons sunt prajiturele traditionale frantuzesti, un fel de bezele cu faina de migdale. Practic sunt doi "biscuitei" în culori vii (roz, galben, oranj, verde) sau în culori întunecate (bordo, albastru, violet, ciocolatiu), lipiti cu crema ganache, crema de unt sau gem de fructe. Aluatul este fin, aerat si usor crocant, are gust de piersica, lamâine, busuioc, miere, cafea, cocos, para, poartocala - în functie de esenta folosita. Macarons au marimea a doua îmbucaturi si pur si simplu se topesc pe limba!
Combinatia Beereauslese si Macarons este delicioasa!

14 comentarii:

  1. Hristos a Inviat! Sarbatoare in si din suflet cu tot dragul, acum si intotdeauna! Ador toata seria si parcurg cu maxim de incantare ceea ce vad! *_* Festin si prezentare de "quatre etoiles et Bon Appetit" pot sa spun! :)
    Multe urari de bine si voie buna si o primavara luminoasa si plina de pozitivitate pentru toti cei dragi sufletului tau! Calde salutari de aici, Andra Alexa T

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Alexa, multumim pentru aprecieri ♥ Îmi pare rau ca înca nu s-a inventat modalitatea de a impartasi prin postarile din blogosfera alaturi de imagini si cuvinte si gusturi sau arome. Dar cine stie, poate cândva ne vei onora cu prezenta la unele din mesele noastre festive :)
      te pup si iti doresc deasemenea sa ai parte de o primavara ca în povesti!

      Ștergere
  2. A fost o sărbătoare ....gastronomică! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu te-ai giftuit? Tu ai avut meniu de vrabiuță. ..:))
    Ce sa zic de mine cu droguri, cozonaci, pasca, salata beof. ...;). Tocmai din aceasta cauza de ieri sunt la proteine. Doar proteine...pfff!
    Floricele din borcan arata într-un mare fel! O sa le caut și eu....
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. când doar te muti de pe un scaun pe celalalt si doar manânci, orice ti se pare prea mult :))
      Wild-Hibiscus este delicios! daca mergi pe linkul pe care l-am pus, vezi pagina importatorului si idei despre ce si cum se poate consuma hibiscusul. Cuburile de gheata pentru bauturi arata colosal!
      pup. O zi minunata!

      Ștergere
  4. noroc ca azi este ziua unui coleg a carui sotie este foarte talentata in bucatarie si ne vom rasfata cu dulciuri (nu ca in aceste zile as fi facut pauza de dulciuri) ca altfel greu mi-ar fi fost dupa ce am citit aici :))
    curiozitatea mea e maxima in ceea ce priveste florile de hibiscus, in general ceaiul care contine aceste flori nu imi place dar produsul descris de tine...mmm...
    despre vin, ce sa mai spun...curiozitatea mea e maxima mai ales ca mie imi plac mult vinurile dulci-licoroase, sunt sigura ca acesta este cu adevarat exceptional...
    noroc ca Macarons am mancat, cele mai bune au fost cele din Bruges :)
    pup draga mea draga, merg sa ma servesc cu ceva dulce de la colegul meu pentru ca de abia mi-am luat cafeaua, te pupacesc :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atunci distractie faina la ziua colegului si pofta buna! :-*
      Abia astept sa veniti! te voi rasfata cu tot ce-ti pofteste inimioara! pup

      Ștergere
  5. Flori de hibiscus...trebuie sa fie un deliciu! Ce frumos ati indeplinit dorintele copiilor! cred ca a fost atat de placut sa fiti impreuna! Sa fiti sanatosi si bucurosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. florile însiropate sunt un deliciu despre care am vrut neaparat sa scriu :)
      Sarbatorile au trecut, a fost frumos si ne-am vazut cu cei dragi. Fetele vin in vizita mereu - mai ales când nu mai au bani ☺☺☺ Sanatosi sa fim, si noi si voi si toata lumea! pupici

      Ștergere
  6. Ca mamă de băiat, apreciez în mod deosebit faptul că ai ținut seama și de preferințele culinare ale ginerelui ! :))))))))))))
    Un meniu special de Paște ales și atrăgător, cum sunt toate meniurile tale, Carmen !

    Să ai zile frumoase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ginerica - înca nu e cu acte, dar sunt de trei ani împreuna. Fiica-mea vrea sa termine mai intâi facultatea si zic ca este foarte bine. Amândoi baietii mi-s dragi, si ma bucur de câte ori am toti 4 copiii lânga mine :)
      O saptamâna buna, Zina draga!

      Ștergere
  7. Hibiscus-ul combate tensiunea arteriala, vinul, dimpotriva; e o asociere frumoasa si... sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) cu o floare, nu se face primavara, dar... o floare poate însenina orice zi! :)

      Ștergere