luni, 27 aprilie 2015

Parada lalelelor (2)



Se spune ca olandezii sunt "nebuni" dupa flori si ca în medie, fiecare familie investeste 100 de euro la începutul primaveri, pentru a cumpara noi soiuri de flori. Cel mai cunoscut slogan olandez este "Zeg het met bloemen" - "Lasa florile sa vorbeasca" si cadoul cel mai uzual este un buchet de flori.
Cuvântul "floare" este legat indisolubil de Țările de Jos, deoarece cultivarea florilor este aici o traditie. Având sol calcaros si climat potrivit pentru cultura florilor, Olanda a dezvoltat o industrie de proportii, impunându-se drept cel mai mare producator si cultivator de flori, de cea mai buna calitate si în cea mai mare variate.
Însa Olanda nu este doar cel mai mare exportator mondial de flori, Olanda este si un important importor. Având contracte cu peste 50 de tari, Olanda importa flori si plante ornamentale, organizeaza licitatii si exporta mai departe aceste plante. Olanda si-a format un sistem comercial perfect si în paralel cu vânzarea florilor, a dezvoltat foarte mult turismul. Târgurile si festivalalurile florilor din Olanda sunt pe lista celor mai mari atractii turistice mondiale. În jur de 750.000 de turisti, vin în fiecare primăvară sa vizitateze Keukenhof, unde se desfasoara cel mai mare spectacol floral din lume. Laleaua, considerata floarea nationala a Olandei, reprezinta tema principala a acestui festival. Pe lânga narcise, zambile si coroana-împaratului, aici sunt plantati anual 4.500.000 bulbi de lalele, în sute de variații.
Dupa modelul olandez, Insula Mainau prezinta în fiecare primavara spectacolul lalelelor. Aleea principala - lunga de câtiva kilometrii, serpuieste pe marginea câmpului cu lalele. În fata ochilor se deschide un peisaj mirific. Lalele în toate formele si marimile, formeaza superbe covoare multicolore unduitoare. Tablourile luxuriante degaja energie pozitiva, atmosfera este indescriptibila, încântarea îti opreste respiratia...  Este o sarbatoare a soarelui, a culorii, a frumusetii.


30 de comentarii:

  1. Hmmm, niște locuri... de sa nu mai pleci de acolo!

    RăspundețiȘtergere
  2. „Carevasăzică” această insulă face concurență Olandei! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, aceasta insula face concurenta Parcului Keukenhof din Olanda :)

      Ștergere
  3. Hmmm, niște locuri... de sa nu mai pleci de acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) oare cum a reusit blogspotul sa publice acelasi comentariu la diferenta de aproape o ora?! Mister....

      Ștergere
  4. Cu adevarat un paradis! Exceptional loc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa îmi inchipui ca este primavara în nord-estul Olandei... doar ca în loc sa fac 800 km pâna în Kop van Noord-Holland, am ramas în Germania si am facut doar 250 pâna la Bodensee :))

      Ștergere
  5. Chiar astazi am trecut prin centrul orasului pe langa niste lalele foarte frumoase...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o floare poate aduce raze de soare chiar si într-o zi plooasa :)

      Ștergere
  6. Wow...un adevărat colț de Rai!!!
    Îți doresc o săptămână minunată,draga mea!
    Cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ai spus: un adevarat colt de Rai!
      O seara placuta sa ai, Elena draga!

      Ștergere
  7. Dorinta lor in a investi in flori cred ca are la baza si pastrarea renumelui. Pasiunea o intelegem. :)
    O saptamana excelenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cand faci ceva cu pasiune nu se poate sa nu iti atingi scopul :) indiferent ca este vorba despre flori sau altceva.
      O seara placuta sa ai!

      Ștergere
  8. Parada lalelelor, o paradă plină de farmec, culoare și parfum. Călătoria voastră pe insula Mainau arată ca un basm frumos !

    Săptămână ușoară, dragă Carmen ! ☺

    RăspundețiȘtergere
  9. Nici nu-mi pot imagina ce reactie as avea eu, la o imensitate de flori ca aici? Eu ma bucur de cateva fire de lalele.Sunt superbe.Am vazut tot felul de reportaje,dar pe viu niciodata. O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este intr-adevar greu de imaginat sau povestit asa ceva... Dar sunt sigura ca tu, daca ti-ai dori sa vezi la fata locului, ai reusi. Multa sanatate! Te pup

      Ștergere
  10. m-am suparaaattt :(((
    vreau acoloooooooooooo.....iiiii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai hai!... inca prima saptamâna a lunii mai sunt sanse de a trai pe viu acest festival. :)

      Ștergere
  11. ...noi importam de la olandezi aceste flori frumoase ...de cand ...nu stiu ...!? ..dar in spiritul frumusetii ...vorbim de ce nu, despre o fata frumoasa ...nu o spun eu ci este recunoscuta miss in 3 martie 1929 , o frumoasa romanca dar imi permit sa citez articolul :
    ''''Prima competiţie Miss România a avut loc în anul 1929 şi a fost câştigată de Magda Demetrescu, o tânără de 17 ani din Bucureşti.
    Pe 3 martie 1929, Magda a fost desemnata castigatoare şi a lesinat de emotie.
    “Ma induioseaza si ma stinghereste aceasta atentie deosebita. Cu ce am meritat-o si voiu putea oare, Doamne, Doamne, sa infatisez in America toata frumusetea tarii mele?”, a declarat frumoasa româncă.
    In iunie 1929, Magda castiga locul 6, 100 de dolari si un ceas bratara la Galveston. '' ei? ...o lalea a tarii ..cucereste si mapamondul ...

    file:///D:/Netlog/s1.netlogstatic.com/ro/p/oo/0_3690015_24011683.jpg


    o prima lalea a tarii noastre ...si cate sunt acum ...sa tot admiri primavara la noi ...
    cu scuze! ...ador lalelele !! ..dar oare bulbii lalelelor autohtone !!?? ...sa-i zic eu asa ...laleaua de Romania ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu prea inteleg unde bate acest comentariu... Multe fete frumoase si destepte are România, asta s-a dovedit in numeroase rânduri, nu doar la concursurile MIss Univers. Dar apropo de concursurile de frumusete, în anul 1906 o sibianca a fost Miss România - Maria Peligrad ☺
      Cât despre lalelele care cresc in gradinile din România, sunt de aceeasi parere cu tine, ca lalelele sunt frumoase. De ce nu ar fi?! :)

      Ștergere
  12. Papuceii aia nu te strâng? :)))
    Ce îmi plac bicicletele! Chiar azi am pus și eu ochii pe una! Exact la fel ca si model , retro asa, doar ca e vernil....Era de aruncat cică! Si m am gândit ca ar merge perfect pentru shooting -uri! Sa o vopsesc! Sa-i pun coșuleț. ...și gata! ;) Dar nu era acolo proprietarul ca sa îmi dea ok ul! Dar am lăsat vorba...
    Parada lalelelor e la fel de superba! :)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de-a lungul aleii, am gasit un stand olandez, cu tot ce este traditional acolo la ei: Klompen (papucii din lemn), biciclete, cosuri, unelte de lucru pentru gradina... M-am amuzat incaltând modelul acela urias :)
      Înca visez la câmpurile cu lalele :) imagini care mi s-au intiparit in minte, sper pana la urmatoarea primavara :) Pup si eu. Noapte buna!

      Ștergere
  13. M-au lasat fara cuvinte fotografiile tale! Absolut superbe! Imi plac nespus de mult lalelele... si sa vad atat de multe la un loc e ceva de vis. Chiar voiam tare mult sa vizitez si aici in Italia un parc care se lauda cu cele mai multe tipuri de lalele din tara, dar din pacate nu am ajuns nici primavara aceasta :( Poate anul viitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am mai fost niciodata pe Insula Mainau în luna aprilie, cu toate ca am planificat aproape 10 ani :))) Am fost in luna iunie si august - aspectul acestei enorme "gradini botanice" se schimba de la luna la alta. Acum imi doresc sa vad si rododendronii si azaleleele, la mijlocul lunii mai. Sper sa ajung :)
      Un sfârsit cât mai placut de primavara! :)

      Ștergere
  14. Nici nu mai stiu ce sa mai zic de atata frumusete! Am fost in Olanda de doua ori si de fiecare data mi-a parut rau ca nu am reusit sa merg primavara, sa vad si eu campurile pline de lalele. Keukenhoff este de multa vreme pe lista mea de dorinte olandeze, acum trebuie sa trec si Mianau pe lista celor germane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa imi merge si mie :)) Noi locuim la 200 km de insula Mainau si este prima data când ajung sa vad lalelele! Dar mi-am propus anul acesta sa merg in fiecare luna sa vad fiecare spectacol de sezon! :))
      te pup. O saptamâna placuta sa ai, draga mea :-*

      Ștergere
  15. Chiar vorbesc florile de cateva zile la tine si tare-mi place ce spun.:))
    Sincera sa fiu,si noi investim ceva "banuti" in parculetul din fata casei,ca doar nu toate florile raman peste iarna.Nu demult am cumparat niste bulbi taman din Olanda,iar de frumusetea lor ne-am bucurat impreuna cu vecinii.:)
    Imi plac si povestile spuse de tine.
    Esti ca o enciclopedie!
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) au fost 8 ani când in fiecare aprilie am cumparat flori pentru balcon, in jur de 200 euro. Ne-am mutat si acum nu mai avem balcon :) Dar bani în gradina investim in fiecare luna. Chiar luna aceasta am cumparat doar pamânt pentru 40 de euro :)) pentru gazon! Anul trecut au fost multe buruieni în iarba noastra si Helmut le-a smuls pâna gazonul a ramas chel :)) Pentru ca locurile nu se acpera de la sine, am semanat samanta si am acoperit cu pamânt, ca sa nu le manânce vrabiile. Apoi am inceput sa udam in fecare zi (apa costa si o platim o data la intrarea pe robinet si pentru acceasi cantitate se calculeaza o taxa de canalizare, indiferent ca apa merge in gradina!). Asta toamna am plantat 80 bulbi noi de lalele... sunt superbe: franjurate, rosii, albe si rosii cu franjuri albi! Avem si o multime de "lalele papagal" Majoritatea sunt plantate in curtea din fata casei, spre nord si de aceea, lalelele infloresc mai târziu si dureaza mai multe saptamâni, deci ne bucuram mai mult de frumusetea lor :)
      Te pup si iti doresc în continuare sa te bucuri de primavara colorata si parfumata!

      Ștergere