duminică, 19 aprilie 2015

Verdele de acasa

Lamâiul l-am "crescut" de când avea doua crengute si nu masura mai mult de 25 centimetri... Timpul a trecut si iata, este al treilea an când mâncam lamâi din arbustul nostru ☺ Anul acesta am numarat peste 25 de lamâi mari, galbene, frumoase, gata de cules.

♦ Pe timpul iernii, pe pervazul de la bucatarie avem întotdeauna ghivece cu plante aromatice: busuioc, patrunjel, cimbrisor, ceapa-salbatica (Schnittlauch), etc. Am cumparat mereu plante fragede si le-am folosit la gatit sau pentru pregatirea salatelor.
La sfârsitul lunii martie, am facut un experiment nou. Am semanat într-un lighenut seminte de busuioc, Schnittlauch si cimbrisor - le admir zilnic si nu mai am rabdare sa le vad mari! ☺

♦ Va mai amintiti articolul în care spuneam ca am plantat un sâmbure de avocado? Iata ce mare este plantuta astazi! ☺

♦ Din gradina, în fiecare zi îmi atrage atentia o noua floare... Zambilele, narcisele, primulele - sunt printesele lunii aprilie.

21 de comentarii:

  1. Mini gradina verde de acasa! Sanatate, nu altceva. :) Si frumusete!
    Zilele trecute discutam cu cineva despre lamai. Zicea o doamna ca se chinuie de cativa ani sa creasca un lamai, dar i se tot usuca. Mama a avut, dar n-a facut lamai, apoi, cine stie de ce, s-a uscat...
    Si noua ne place "verdeata" proaspata in fiecare anotimp dar in ultimii ani nu ne-am mai preocupat. Candva avea mama in balcon rosii, busuioc, patrunjel, ceapa si usturoi (la ultimele doua a renuntat destul de repede pentru ca se raspandea mirosul si in casa) ;)
    Pe scurt: iti inteleg placerea (si bucuria) de a avea la indemana aceste... minunatii!
    Imbratisari si pupici cu drag! Sa aveti o duminica super! (la noi e rece). <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru lamâi, folosim doar apa distilata si locul lui din aprilie pâna în noiembrie, este pe terasa, unde nu sta în culoar de vânturi si e ferit de bataia ploii, indiferent ce vreme vine peste noi :) Soare are din plin si la mijlocul lui noiembrie îl ducem la "iernat" într-o camera în care nu facem caldura si il postam lânga fereastra. Îi place regimul la care l-am supus si ne rasplateste cu flori parfumate si fructe din plin.
      Stiu ca mamica ta este mare iubitoare de verdeata si cunoaste o multime de plante tamaduitoare. Spune-i ca o pup si ca mi-e dor de ea ♥ Va pup pe toate trei. Sa aveti o duminica minunata!

      Ștergere
  2. Lamaiul este o frumusete! Am plantat si eu zilele trecute un sambure de avocado, il astept cu interes sa incolteasca. :-) Busuiocul si rozmarinul nu le-am semanat inca pentru ca vreau sa le pun direct in gradina si vremea nu e inca suficient de calda.
    Iti doresc o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am în curte - pe terasa, sub geamul de la dormitor, un vas enorm în care am plantat rozmarin, salvie, patrunjel cret si drept, cimbrisor, menta si busuioc. Peretele varuit emana caldura si plantelor le merge bine tot timpul anului. Iarna am permanent la îndemâna frunze aromatice proaspete, pentru ca toate rezista la ger, in afara de busuioc si patrunjel. De aceea, pe timpul iernii cumparam busuioc si patrunjel la ghiveci si le tinem pe pervazul de la bucatarie.
      O duminica minunata iti doresc deasemenea!

      Ștergere
  3. Mi-ai dat cateva idei. Multumesc.
    PS. Cred ca acum, primavara, este sezonul potrivit pentru a inlocui o parte din clasicele muscate, mostenite de sotie de la o vecina, cu verdeturi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tare m-as bucura sa scrii pe blog despre ideile preluate. Mult succes!
      PS: eu nu pastrez niciodata muscatele de pe un an pe altul, pentru ca nu am unde sa le depozitez peste iarna. Cumpar in fiecare primavara plante noi, fragede si carnoase.

      Ștergere
  4. Cata bogatie de fructe,plante si flori.Ma uimesti cu toate aceste preocupari.Chiar daca par marunte,ele cer timp si efort.Sa ai o saptamana cat mai buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. prefer sa-mi petrec timpul liber ingrijind gradina, acum ca nu mai am copii mici de crescut ☺ Toate aceste activitati imi fac placere, ma relaxeaza, chiar daca uneori umblu strâmba de spate ;) (stii si tu cum e la plivit!) Cel mai greu este cand plecam in concedii - trebuie neaparat sa lasam pe cineva acasa sa ude plantele si florile.
      O saptamâna frumoasa si tie. Te pup

      Ștergere
  5. lamaiul este o frumusete!! cred ca fructele lui au un gust aparte, nu au cum sa fie la fel cu cele cumparate de la magazin...cred ca e o adevarata placere si mirosul din jurul lui :)
    mereu mi-am zis ca as vrea si eu catev aghivecele cu plante aromatice dar mereu am amanat...dar ce vad la tine cred ca o sa ma faca mai hotarata :)
    pup draga mea draga! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai plante aromatice, te obisnuiesti sa le folosesti, eu una nu as mai putea manca rosii fara busuioc, brânza fara Schnittlauch sau patrunjel, ca sa nu mai pomenesc despre mancarurile gatite.
      Te pup draga mea draga, o saptamâna cu spor sa ai! :-*

      Ștergere
  6. Da, imi amintesc despre articolul in care ai scris despre avocado. Noua nu ne-a iesit nimic. Acasa este prea cald, cred ca de aceea le merge cam rau florilor mele. La serviciu avem o frumusete de flori, multe orhidee care infloresc foarte frumos, pe care eu le ud si le ingrijesc, iar acasa acelasi soi orhidee nu are nicio floare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la noi in casa e cald, iarna termometrul nu coboara sub 21°C, mie imi place sa stau in casa imbracata lejer - doar un tricou labartat si pantaloni scurti port. Altele sunt cauzele pentru care se usuca florile la tine acasa... poate ca locul nu le este propice. Spre exemplu, orhideele stau pe pervazul ferestrelor pe partea de nord - le place lumina dar nu soare direct. Apoi noi le udam cu apa distilata dar cum? - punem apa intr-un lighean si scufundam 3-4 ghivece lasand plantele sa-si suga apa de seara pâna a doua zi dimineata. Dupa ce le-au cazut florile, noi taiem ramurica si in cateva saptamâni rasare alta si imediat infloreste.
      IN general toate florile pe care le avem in casa - ficus, violete de parma, cactee, avocado - stau pe pervazul geamurilor sau in imediata apropiere a ferestrelor, sa aiba multa lumina.
      Te pup draga mea. O saptamâna cât mai placuta sa ai! :-*

      Ștergere
  7. Ce frumos e lamaiul! !!! Si avocado e superb!
    Se vede în aceste imagini ce dragi Îți sunt plăntuțele ție. ..;)
    Te pup! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ne plac plantele, florile... mai rau este cand plecam in concedii! Dar solutii se gasesc pentru orice situatie :) te pup si eu :-*

      Ștergere
  8. Nici eu n-as putea manca fara ierburi aromatice. Pana de curand cumparam de fiecare data, sau la nevoie foloseam din cele uscate. Apoi am incercat ghivecele in bucatarie, sau pe unde se poate prin casa intrucat bucataria mea de aici nu-i prea luminoasa :)). Acum mi-am sadit si in curte, credeam ca nu mai ies, dar au rasarit intr-un final.
    Foarte frumos lamaiul! Ce placut trebuie sa fie sa consumi din pomul tau :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uscate nu folosesc decat in extrem fal, la fel cum nici mancare gatita de astazi pe mâine nu pastrez in frigider. Bucataria franceza este renumita prin folosirea mirodeniilor - la fel ca si cea italiana si germana. Cân eram copil credeam ca busuiocul este doar pentru Botez :) Acum manânc aproape zilnic frunze de busuioc :))

      Ștergere
  9. Ei, să știi că îmi iau și eu un lămâi. Până acum doar mi-am dorit, dar ce ai scris tu m-a hotpărât ! Când o să-l iau, îl pozez și îl pun pe blog să-l vezi și tu !

    Seară plăcută, dragă Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o hotarâre buna, Zina draga, ai sa vezi cata bucurie aduce un lamâi pe terasa! Al meu are acum lamai coapte, nu le culeg pe toate deodata, tai doar cand imi trebuie - dar a inceput sa aiba deja bobocei. Incepe sezonul ☺ Pana la toamna va ave continuu boboci, flori si fructisoare. Parfumul florilor de lamâi este seducator! si forma lor este delicata... Abia astept sa-mi spui ca ai lamâi! :)
      O saptamâna minunata sa ai!

      Ștergere
  10. Lamaiul arata fanstastic! La noi Tati tocmai a plantat seminte de lavanda si deja au inceput sa creasca, astept sa vad cum va arata planta cand va fi mare. :)
    O saptamana frumoasa, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere