marți, 23 aprilie 2013

Ziua berii germane

Începând cu anul 1994, în Germania se serbeaza la data de 23 aprilie Ziua Berii, mai exact se celebreaza ziua in care a intrat în vigoare Legea privind standardele pentru vânzare și compoziție a berii. Legea a fost semnata în orașul Ingolstadt din ducatul Bavariei la 23 aprilie 1516 (mai exista un Decret neaplicat, din anul 1487). Acest "Bayerischen Reinheitsgebots" adica "Legea Germană a Purității" (engleza: "Bavarian Purity Law") este regulamentul cu privire la producția berii în Germania si conform textului original, singurele ingrediente admise în producția de bere sunt apă, orz și hamei. Legea stabilea de asemenea, prețul de 1-2 Pfennig pentru "ein Mass Bier" - aproximativ un litru de bere.
Abia în secolul 19, legea a fost modificata si în reteta berii, pe lânga celalalte componentele admise, a fost introdusa si drojdia.
Primul act care atesta producerea de bere în Germania dateaza din anul 736 si mentioneaza existenta unei beri speciale, obtinuta în orasul bavarez Geisenf. Cel mai vechi act ce atesta existenta unei fabrici de bere este unt document de livrare din anul 766 apartinând mănăstirea Sf. Gallen din localitatea Geisingen an der Donau. Istoria berii însa ne duce cu 6000 de ani în urma! Daca sunteti curiosi sa cititi amanunte interesante, va recomand articolul "Bere"
Despre bere si festivalurile berii, am scris de nenumarate ori: Cea mai veche berarie, Cea mai mare sarbatoare populara din lumeInterviu, Cort de bere, Salutari de la Oktoberfest, Moda  Oktoberfest 2012, Cei cinci magnifici, Distractii la Oktoberfest, Oktoberfest 2012, Hit-uri la Oktoberfest, Plimbare în München, D'ale festivalului, Oktoberfest, S-a încheiat Oktoberfest, Plärrer,Plärrer- târgul de Paste, Plärrer Augsburg, Oktoberfest, Parada, Plärrer, etc!
Acum am sa povestesc când si cum am început eu sa servesc cu placere bere!
Având ca toate româncele (exceptii sunt f.putine!) idei preconcepute, cum ca "berea face burta" sau "a bea bere nu e elegant si nu se potriveste unei doamne", pâna în anul 2000, adica pâna la venirea mea în Germania, nu obisnuiam sa beau alcool decât la ocazii speciale - câte un paharel de lichior sau visinata. Habar nu aveam ce gust are berea... Nu cunosteam nicio marca de bere, chit ca în orasul meu se producea una din cele mai bune beri ale României, la fabrica "Trei stejari" (Sibiu).
Ajunsa în Augsburg, ieseam deseori cu colegii sau cu prietenii la "un pahar de vorba". Ei comandau toti bere, eu "cuminte" suc. Daca ceream Fanta sau Cola, paharul meu de 250 ml. era la fel de scump ca o halba de bere (500 ml.)! Toti râdeau de mine ca eu plateam totdeauna cel mai mult si apoi îmi aratau cât zahar si chimicale am servit! Nici sucurile naturale nu ma încântau... în primul rând pentru ca majoritatea sunt facute din concentrat cu adaos de aroma si în plus, pentru ca au o gramada de calorii!
Despre lichioruri?! Prima data când am comandat un lichior în Germania, am fost întrebata ce cantitate? Obisnuita cu "unul mic" care înseamna 50 ml în România, m-am trezit ca mi s-a servit un "degetar" cu 15 ml... mai mult lichior a ramas pe peretii paharului, decat am baut eu! Dar la pret... ah, preturile sunt "adevarate"! aici! ;)
Dupa numeroase experiente negative, m-am hotarât sa servesc o bere mica, adica 320 ml. Mi-a fost recomandata Weizen si... am constatat ca drojdiuta îmi face bine la stomac, am citit ca este un produs pur si natural, am platit cât pentru un pahar cu apa minerala si chiar asa gust rau, cum mi-am închipuit, nu a avut! :)) Apoi am devenit curioasa si de cate ori s-au mai ivit ocazii si am iesit la o bere, am comandat diverse tipuri pâna când berea "dunkles Weissbier" a devenit preferata mea! Are culoarea chihlimbarului brun - foarte închis, un gust puternic si bine definit, usor picanta, cu arome patrunzatoare de malt, o bere spumoasa si racoritoare! Cea mai buna bere este cea produsa la Mânastirea Andechs si cea de la Mânastirea Weltenburg!

Astazi la serviciu, la pauza de masa de la ora 12, vom servi specialitati bavareze: Wurstsalat (mezel taiat fidea, amestecat cu oțet, ulei si ceapa rondele), Eiersalat (ouă fierte, tocate si amestecate cu maioneză si sos de iaurt, sare, piper, ardei iute și muștar), Käsesalat (cuburi de brânza de oaie, gogosar, porumb fier, ulei de masline) si vom bea câte o bere "Altenmünster Brauer-Bier", rustica si picanta!
Totul e aranjat si bunatatile ne fac cu ochiul... Hmmmmm, oare când e ora 12, ca dupa stomacul meu ar fi trebuit sa fie deja acum doua ore!?! :))
 
PS: nu doresc sa fiu inteleasa fals! Ordinea sarbatoririi, nu este cea din postare ;-)
Mentionez ca deasemenea astazi este Ziua Mondiala a cartii si a dreptului de autor. Sarbatoarea este organizata de UNESCO din anul 1995.
România a adaugat acestei sarbatori si Ziua bibliotecarului.[ dupa orele de serviciu ma duc sa-mi cumpar si o carte :) ]
Indiferent ce serbati si daca serbati, va doresc o zi minunata!
♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡