Ieri seara am avut bilete la un concert de muzica baroc, "Oratoriul Messia" compus de Händel - considerat pâna în zilele noastre cea mai mare oda închinata Fiului lui Dumnezeu. Unde mai bine te poate patrunde aceasta minunata muzica, decât într-o biserica?! Concertul s-a desfasurat în biserica evanghelica Heilig-Kreuz din Augsburg si a fost sustinut de orchestra La Banda - a carui specific este ca interpreteaza la instrumente muzicale de epoca. Sub bagheta dirijoarei Andrea Huber s-au aflat membrii corului Junges Vokalensemble Schwaben ce au acompaniat solistii: Eva Maria Amann (sopran), Lucy Williams (mezzosopran), Philipp Hoferichter (tenor), Matthias Winckhler (bariton) si un solist al corului de copii Augsburger Domsingknaben.
George Frideric Händel a compus Oratoriul Messiah în anul 1741, într-un timp record: 29 de zile! Lucrarea are nici mai mult nici mai puțin decât 259 de pagini. Conține un text biblic realizat de Charles Jennens în care esența este concentrată pe frazele profetice ale lui Isaia, respectiv Psalmii, în care sunt prezentate Nașterea, Patimile și Învierea lui Hristos. Inițial, compozitorul a gândit acest oratoriu pentru un ansamblu restrâns de instrumentiști și cor însă după moartea acestuia, lucrarea a fost adaptată la o scară mult mai mare, cu orchestre și coruri gigantice, însuși Mozart revizuind și amplificând orchestrația.
Opera lui Georg Friedric Händel reprezintă, împreună cu creațiile lui Johann Sebastian Bach, punctele culminante ale muzicii baroce. Stilul operistic al lui Händel s-a dezvoltat de la folosirea modelelor convenționale la tratarea dramatică a recitativelor, ariilor și părților corale. Marile sale opere se caracterizează printr-o magistrală îmbinare a patosului, scenelor dramatice și interludiilor orchestrale, prin folosirea modulațiilor armonice, instrumentalizării colorate, ritmului pregnant și intervenției soliștilor instrumentali sau vocali. El a influențat generațiile următoare de compozitori, ca Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven sau Felix Mendelsohn Bartoldy. Haendel se orientează spre compoziția de oratorii pe teme laice și spre muzica instrumentală, în tradiția muzicii engleze a lui Henry Purcell. Astfel dă la iveală oratoriile“Athalia” (1733) și “Saul” (1739) și compune concerte pentru orgă și orchestră (1736), precum și cele 12 Concerti grossi opus 6 (1739).
Georg Friedrich Haendel (engl. George Frideric Handel) (n. 23 februarie 1685, Halle/Saale - d. 14 aprilie1759, Londra) a fost un compozitor germano-englez. A trăit cea mai mare parte a vieții în Anglia. Împreună cu contemporanul său Johann Sebastian Bach, este unul din cei mai importanți reprezentanți în muzică ai stilului baroc din perioada târzie. (Wikipedia)
PS: Ceea ce ma impresioneaza mult la asemenea concerte, este media de vârsta a spectatorilor - întâlnesti deopotriva copii, tineri, adolescenti, adulti si vârstnici!
cu siguranta atmosfera a fost inaltatoare si cum ar fi putut fi altfel o astfel de muzica cantata intr-o biserica?
RăspundețiȘtergerenu sunt o cunoscatoare si nici o consumatore de muzica clasica dar atunci cand am ocazia sa o ascult o fac,bucurandu-ma ca exista ceva atat de special...
o duminica perfecta iti doresc draga mea draga,pup! :)
a fost un spectacol minunat, pe care nu-l voi uita prea curând!
Ștergerete pup si eu, draga mea draga. O duminica placuta iti doresc, in continuare :)
Cred ca ati petrecut o seara incarcata de emotie si incantare, doamna Carmen!
RăspundețiȘtergerePentru mine Oratoriul "Messiah" de G.F. Händel, e seva care ma hraneste spiritual.
O duminica binecuvantata va doresc, doamna Carmen, cu mult drag! :)
asa este, Stefi draga!
Ștergereiti doresc deasemenea, o duminica perfecta!
Cred că a fost un concert magnific. Nici acum nu-mi explic de n-am fost la un astfel de concert cînd am vizitat Praga. Oferta era incredibil de variată. Ce să fac? Poate data viitoare...
RăspundețiȘtergereintr-adevar pacat! Dar sincera sa fiu, nici eu nu merg la concerte, atunci când vizitez un oras - daca nu cumva scopul vizitei este acel concert :)
ȘtergereIti doresc sa existe neaparat o "data viitoare" în Praga! :)
Bună Carmen!
RăspundețiȘtergereCred că a fost o seară de vis!
Îți doresc o duminică cât mai plăcută,Carmen!
Cu mare drag!
multumesc Elena draga. Asa a fost, într-adevar!
Ștergereo seara minunata iti doresc si eu tie, cu drag.
Este o muzica unificatoare; a coagulat colectivitati...
RăspundețiȘtergereIntai au fost catedralele; opere cumva "masonice", sectare...; apoi au fost inventate instrumentele si muzicile adecvate acestor spatii...
frumos te-ai exprimat!
ȘtergereUn adevarat regal! Pup
RăspundețiȘtergerete pup si eu, Nicol draga :)
Ștergereimi place stilul tau de viata! ai o casa minunata, ne prezinti familia ta frumoasa, faci plimbari in parcuri superbe, participi la spectacole, faci excursii extraordinare... blogul tau este o adevarata sursa de inspiratie pentru cei ce nu stiu sa isi traiasca frumos viata! multumesc ca existi!
RăspundețiȘtergereLili Sue
ooooo! cuvintele tale sunt de-a dreptul magulitoare :) multumesc pentru compliment.
ȘtergereConcertul a fost cu siguranta frumos. Si biserica imi place :)
RăspundețiȘtergereCred ca a fost o seara de neuitat!
RăspundețiȘtergereEu sunt o mare iubitoare a muzicii lui Bach, de Haendel poate am ascultat dar nu le-as recunoaste dupa nume.
Seara placuta Carmen!