luni, 22 aprilie 2013

Ziua Pamântului - într-o pink monday :-)

pentru rubrica Pink Monday - tabel de înscriere la Karma Police

Nu exista lucruri speciale ce trebuiesc facute cu ocazia Zilei Pamântului ci din potriva, avem libertatea de a ne comporta ca în fiecare zi, adica dovedind dragoste pentru natura si respect fata de generatiile ce ne vor urma.
Ziua Pamantului este acea zi în care fiecare om încearca sa constientizeze cât mai multi locuitori ai planetei, ca actiunile fiecaruia dintre noi pot face bine sau pot face rau Pamântului. Este ziua campanilor de responsabilizare sociala. Suna pompos, insa nu este asa! Trebuie doar sa învatam copiii ca atunci când ies din camera, sa stinga lumina pentru a nu consuma fara sens energie electrica. La fel cum trebuiesc închise toate aparatele electice si electrocasnice, pe care nu le folosim. Aceste gesturi simple aduc economii nesemnificative bugetului familiei, dar fac un mare favor Pamântului.
Tot constient trebuie sa-i învatam pe copii sa foloseasca apa potabila. Repeta-le sfaturile zilnic, pâna le intra în obisnuinta: "Dupa ce ai udat periuta de dinti, nu lasa sa curga apa doua minute pâna când consideri ca dantura ta straluceste. Fa dus zilnic si mai rar baie în cada si deasemenea, atunci când te sapunesti, gândeste-te ca nu este necesar ca robinetul sa curga la maxim." Nu scapa nicio clipa din vedere faptul ca adultii din preajma copiilor sunt primele exemple de urmat!
Daca în casa exista robinete vechi, care lasa apa sa picure, chiar daca zgomotul nu te enerveaza, gândeste-te la consumul de apa inutil!
Citeste despre Cei 3R - reutilizare, reducere și reciclare si aplica indicatiile. Chiar daca nimeni nu controleaza, separa constient gunoiul menajer si depune-l la centre speciale de colectare. Cere sa se aduca în carierul tau conteinere speciale. Lanseaza initiativa, daca pâna acum nimeni nu a avut ideea! Începutul este anevoios... însa în acest caz, efectul merita orice efort!
În Germania spre exemplu, sticla se depune în conteinere, separat pe culori: sticla transparenta, sticla verde sau sticla bruna. Resturile menajere si gunoaiele vegetale, se depun în conteinere maronii. Cartonul, ziarele vechi, revistele sau orice hârtie care nu mai este de folos, se depun în conteinere de culoare verde. Conteinerele galbene sunt pentru ambalaje din plastic, cutii tetra pak, foliile sau pungi din nylon. Sticlele din plastic pentru apa minerala sau sucuri, precum si dozele de aluminiu se pot preda la orice filiala a magazinelor cu profil alimentar, contra cost. Bineînteles ca nu este mult, pentru o sticla de doi litri se primesc doar 25 centi si pentru una de o jumatate de litru doar 15 centi, dar economia pe care o face industria în a produce plasticul de care am devenit dependenti, este mare!
Bateriile goale si becurile arse se depun în cutii speciale la orice drogherie din cartier. Totul se recicleaza: aparatele elecrice stricate, obiecte metalice, mobilier din lemn, haine sau pantofi vechi... totul se colecteaza si îsi gaseste cea mai adecvata reutilizare.
Nu privi totul la nivel de individ, ci la nivel de cartier, de oras, de tara, de continent... Acesta este efectul real! Cu cât mai multi respectăm aceste principii, cu atât mai sanatos vom trai, noi si urmasii nostri.
Nu mai pomenesc cât de laudat este sa avem grija direct de natura care ne înconjoara, sa  îngrijim o floare, sa plantam un copac... La multi ani, draga Pamânt!
(Surse: foto 1 , foto3, foto4)

16 comentarii:

  1. Si eu ma lupt aici cu reciclare pentru ca îmi place sa cred ca ajuta! Nu stiu în ca masura dar sper sa fie bine! :))
    Pamantul este si va fi al tuturor dar cred ca ar trebui sa ne adresam celor care fac experiente nucleare, celor care murdaresc apele si distrug padurile, celor care omoara natura! Ei ar trebui în primul rand sa dea exemplu!
    Sa ai o saptamana foarte frumoasa si "verde"!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare dreptate ai Minnie draga, insa eu in articolul meu de astazi m-am referit la "maruntisurile" pe care le poate face zilnic, un om simplu, pentru o calitate msi buna a vietii pe Pamant. De problemele pe care le punctezi tu trebuie sa se ocupe politicienii, acei oameni care au primit votul de incredere al oamenilor simpli.

      Te pup si eu. Sa ai o saptamana agreabila!
      ♧♣♡♥♧♣♡♥♧♣♡♥♧

      Ștergere
  2. Ma bucur ca si aici se procedeaza la fel cu bateriile si telefoanele pana sa facem si restul chestiilor va mai dura. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fratele meu imi povestea ca in Spania, se colecteaza chiar si uleiurile vechi. Fiecare familie are un bidonas in care arunca uleiul folosit, pentru ca mai tarziu sa il predea la un centru special.

      Ștergere
  3. La noi educatia in sensul acesta lasa mult de dorit; copii nu sunt suficient de constienti de indrumarile profesorilor si parintilor, multi sfideaza de-a dreptul...de fapt democratia noastra e inteleasa haotic de unii tineri si nu numai... Unii reactioneaza doar la mijloacele de coercitie, le lipseste bunavointa, atitudinea, initiativa de a pastra curat si a salva mediul in care traiesc, Terra noastra cea de toate zilele.
    Sa nu uitam ca ziua Pamantului e in fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Gând la gând! Astăzi mi-am plantat floricelele de primăvară în jardinierele de la geam. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Din păcate, în România activitatea asta nobilă este aproape nulă. Ar fi bine dacă magazinele ar primi dozele goale, fie şi degeaba dar, în afară de cîteva sorturi de sticle de bere, nu recuperează absolut nimic. Despre gunoiul menajer, mai bine tac. Ce să spun? Că am văzut în cătunele din alte ţări, ce nu suntem capabili să facem nici măcar în marile oraşe?
    O zi minunată! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu. În plus la noi chiar dacă există puble separate - hârtie-plastic-resturi menajere, totul se colectează în aceeaşi maşină de gunoi la grămadă, nediferenţiat.

      Ștergere
  6. Foarte frumos articolul...mi-a fc placere sa il citesc....:D

    RăspundețiȘtergere
  7. nu stiam dar acum ca am aflat "la multi ani" dragei noastre Terra!
    pup draga mea,o zi cat mai pink sa ai! :*

    RăspundețiȘtergere
  8. In Romania nu prea se face nimic pentru protejarea pamantului, asa ca nu stiu ce sa zic, poate Happy Earth Day?

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesant articolul de astazi!
    Imi place sa cred ca ajut si eu cumva. Sting lumina, nu las apa sa curga si reciclez gunoiul. Sticlele aici nu se recicleaza pe categorii, ci toate la un loc, dar e bine si asa. Am vazut ca multe persoane vin cu punga plina cu sticle si le varsa in containerul respectiv. Mai sunt altele containere pt gunoiul menjar si cartoane, plus punctele de reciclare pentru acumulatori si becuri din magazine.
    Stiu ca este o zi (sau chiar mai multe pe an) cand toata lumea scoata in fata casei aparatele electrocasnice vechi si o masina trece si le aduna. Cred ca se practica si in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a placut cand duceam gunoiul in Berlin, nemtii dovesind o grija pentru natura.In Romania se pune foarte putin accent pentru conservarea Naturii.Se fac incercari timide , reciclarea bateriilor se realizeaza la marile magazine, sticlele si peturile nu se aduna ci se arunca la hunoi fara nici o selectie....

    Oricum, am stins lumina si am stins computerul, macar atat.

    Happy Earth Day!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. As vrea ca sa fie si la noi ca in alte tari.Sa se mature,sa se stropeasca strazile,sa nu mai arunce unii oameni hartii,pungi,chistoace de tigari pe jos.Mai avem mult pana ne civilizam.Pamantul ne suporta bietul de el.Eu l-am sarbatorit prin a face curat in casa si multa economie

    RăspundețiȘtergere
  12. La noi inca nu exista cultura reciclarii inteligente. Majoritatea arunca de toate, la gramada :(
    Poate, in timp, se va mai schimba cate ceva. Suntem mult in urma fata de Europa civilizata...
    O noapte buna, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere