marți, 30 aprilie 2013

Ultima data "Koninginnedag"

"Koninginnedag" a fost pâna anul acesta una din cele mai importante sărbătoari naționale din Țările de Jos (inclusiv a comunităților din Caraibe) Curaçao, Sint Maarten și Aruba. În această ultima zi a lunii aprilie, olandezii sărbătoresc asa numita Zi a Reginei, ocazie cu care mulți olandeză îmbraca haine de culoare oranj (portocalie) (culoarea Casei de Orania) și participa la sărbătoarea nationala, cu parade, festivaluri și concerte.
Ziua Reginei prilejuieste cel mai mare festival în Amsterdam. În unele orașe, sarbatoarea începe în ajun si noaptea se numeste Noaptea Reginei. Caracteristice sunt deasemena si piețele de vechituri, unde oricine poate vinde orice, mai ales ca veniturile din această zi sunt scutite de impozit.

Aceasta zi a fost sărbătorită pentru prima dată la nivel national în anul 1889, pe data de 31 august  - fiind ziua de nastere a Prințesei Wilhelmina Helena Pauline Marie a Olandei, Prințesă de Orange-Nassau, mostenitoare a tronului - singurul copil ramas în viata al regelui William al III-lea al Olandei și al celei de-a doua soții, Emma de Waldeck și Pyrmont. Cu intentia de reafirmare a unitatii naționale, guvernul de atunci a dorit să înlocuiască festivalul recoltei cu aceasta sarbatoare, acordându-i însemnatatea binemeritata. Un an mai târziu, după moartea regelui William al III, aceasta zi a devenit oficial Koninginnedag, adica Ziua Reginei Wilhelmina.
Începând cu anul 1949, odata cu încoronarea Printesei Juliana (fiica reginei Wilhelmina), sarbatoarea numita Ziua Reginei s-a mutat din 31 august pe 30 aprilie, data de nastere a acestei printese si ziua a fost declarata zi liberă de lucru (dacă 30 aprilie cade într-o duminică, sărbătoarea va fi devansată cu o zi).
La data de 30 aprilie 1980, când Regina Juliana a predat tronul fiicei Beatrix, proaspata regina (nascuta la data de 31 ianuarie 1938) a declarat ca data de 30 aprilie va ramâne în continuare Ziua Reginei - ca omagiu mamei.
Astazi, Regina Beatrix a cedat tronul în favoarea fiului ei - Willem-Alexander, Prinț de Orania, Prinț al Olandei și Prinț de Orania-Nassau si astfel, dupa exact 124 de ani, Koninginnedag se va numi Koningsdag - Ziuan Regelui. Începând din anul 2014, sarbatoarea se va muta pe data de 27 aprilie - fiind ziua de naștere a lui Willem-Alexander. Prima sarbatoare nationala va fi însa celebrată la data de 26 aprilie, deoarece 27 aprilie 2014 este o duminică :))
Cum bine se stie, regele urcat astazi pe tronul Olandei, are trei fiice - Prințesa Catharina-Amalia (n. 2003), Prințesa Alexia (n. 2005) și Prințesa Ariane (n. 2007) si cândva, când va avea loc urmatoarea schimbare de tron, sarbatoarea Koningsdag - Ziua Regelui, va redeveni Koninginnedag, adica Ziua Reginei si poate ca va fi serbata la data de 7 decembrie, ziua de nastere a micutei printesei, care acum are vârsta de 9 ani.

PS: Gânduri bune si salutari speciale, prietenei mele MINNIE  :)

8 comentarii:

  1. Draga mea Carmen! :))
    Ma bucur ca si tu esti entuziasmata de aceasta zi istorica de aici! Traim istorie....
    Te pup draga mea, zi faina!

    ps. în jur de ora 14:00 începe slujba de înscaunare în biserica!
    pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fain articol, foarte informativ! Multumim, Carmen! M-am uitat si eu pe BBC News la momentele importante ale evenimentului. Frumoasa predare de stafeta! Cate am avea si noi romanii de invatat de aici... Si poate ca intr-o zi minunea se va petrece; Casa Regala a Romaniei castiga foarte mult in popularitate la noi. De cativa ani si eu imi doresc tot mai mult o restaurare a monarhiei in Romania si ma bucur sa vad membrii Casei Regale atat de implicati in viata de zi cu zi a romanilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Great post, historic day in Netherlands:) Greetings

    RăspundețiȘtergere
  4. Lectia de istorie tare ce mi-a placut...;)
    Zi faina si pop!

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc mult de tot, doamna Carmen pentru ca ati impartasit cu noi, aceasta frumoasa lectie de istorie!
    Am aflat si eu astazi ca regina Beatrix a abdicat dupa 33 de ani in care a fost pe tron in favoarea fiul ei, Willem-Alexander, considerand ca este pregatit sa devina rege!
    O seara minunata va doresc, doamna Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos și documentat articolul tău !
    Foarte multe timbre Olandeze o onorează pe regină Beatrix,așa cum se cuvine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-a placut mult evenimentul. Cu ocazia aceasta am trait si noi un moment istoric deosebit. Rar.
    Informatia despre Noaptea Reginei nu o stiam. Multumesc. :)
    O noapte buna, Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere