joi, 22 septembrie 2011

Oktoberfest (1)

Pe 17 septembrie a început Oktoberfest - cea mai mare serbare populara din lume, ce va dura pâna pe 3 octombrie (Ziua Naţională a Germaniei).
Ca în fiecare an, dupa parada negustorilor îmbracati în vechi costume populare, calare pe cai frumos împodobiti, tragând care încarcate cu butoaie de bere, fix la ora 12, primarul Münchenului a dat cep primului butoi cu bere, rostind traditionalul "O'zapft ist!" De pe scarile statuii Bavaria s-au tras 12 salve de tun - semn ca în toate corturile amenajate se poate începe servirea berii si distractia a început.
Cu doua sute de ani în urma, mai exact la data de 12 octombrie 1810, pe pajistea din afara zidurilor orasului München, cu ocazia casatoriei prinţului Ludwig - mostenitorul tronului, cu printesa Therese, s-a organizat o mare cursa de cai. În octombrie urmatorii ani, spre a celebra data cununiei, prințul - fascinat de istoria Greciei antice, a propus organizarea unor serbari sportive, în stilul Olimpiadelor. Instanţa regala bavareza a decis ca la sărbătoare să participe întreaga populaţie a oraşului si astfel a început Oktoberfest, iar locul de desfasurare a primit numele de Theresienwiese (câmpul Theresei). De atunci, în fiecare an (exceptând doar anii de razboi) a avut loc serbarea care, an de an a luat amploare, la ora actuala Oktoberfest fiind renumita în lumea întreaga.
Circa sapte milioane de participanti, localnici si turisti straini, vin an de an sa participe la cel mai mare festival al berii, devenit totodata unul din cele mai spectaculoase parcuri de distractii. În corturile special amenajate, se serveste bere speciala bavareza Wiesn-Märzen, o bere cu un procent de 6-7% alcool. Pretul unui Maßkrug (masoara 1 litru, dar se spune ca probabilitatea de a primi exact 1 litru este echivalenta cu a nimeri un 6 în lotto) deci ~ 0,9 litru, este între 8,70 si 13,60 euro! Muzica de fanfara/Blassmusik, momentele de satira si umor în dialect, muzica bavareza si formatii de dans popular, întretin de pe scena atmosfera de buna dispozitie; chelnarii alearga printre mese si se întrec purtând o data câte 12 halbe*, de jur împrejur miroase a purcelus la proțap, pui la rotisor si peste afumat si nu vezi nicaieri o fața trista!
Din statistica anului 2009 reiese ca în cele doua saptamâni de Oktoberfest s-au servit o jumatate de milion de pui rotisati, 25 tone peste afumat si 6,6 milioane halbe* de bere si se mai spune ca, participantii au cheltuit în medie 56 euro/persoana!
PS: am sa mai revin cu alte informatii despre Oktoberfest :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* cuvântul românesc "halba de bere" denumirea recipientului traditional în care se serveste berea, provine de la cuvântul german "halbe"= jumătate, adica o portie de o jumatate de litru de bere, însa cana aceasta speciala se numeste Krug. Traditional bavareze sunt canile din lut, însa pentru siguranta consumatorului, pentru a se vedea câta bere si câta spuma este servita în cana, s-a impus folosirea celor din sticla transparenta. Masura (Maß) în care se serveste berea la Oktoberfest este - un litru.

7 comentarii:

  1. nu imi place berea dar imi plac fetele vesele...si petrecerile in haine de epoca...recunosc ca si puiul la rotisor :))
    dar la ora asta din noapte cred ca voi bea...lapte :)
    o noapte linistita si....petrecere maxima...mai sunt inca zile bune de petrecere :)
    somn usor :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pandhora draga,
    :)) nu-ti place berea pentru ca nu ai avut ocazia sa bei una adevarata! Hai cu mine la Oktoberfest, sfârsitul acesta de saptamâna se anunta a fi însorit, numai bun pentru o tura pe "Wise"
    Te pup. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca as fi fost in Europa acum, cu siguranta as fi venit!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am avut ocazia să beau o bere brună nefiltrată, de la butoi, şi mi-am schimbat părerea!... :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu imi doresc foarte mult sa ajung la acest festival... candva

    RăspundețiȘtergere
  6. Clar, nu e cinstit... Pai cate sarbatori de-astea frumoase aveti voi pe an? Auzi, berea ca berea, dar alvitza aveti? Eu sunt inebunita dupa alvitza.

    RăspundețiȘtergere