duminică, 7 octombrie 2012

Parada

Fiecare festival Oktoberfest debuteaza cu parada portului popular bavarez si a carelor cu bere, convoi ce se numeste Oktoberfest Umzug si se întinde pe 6-7 kilometri!
Defilarea se încheie pe câmpia Theresenwiese si în mod traditional, la ora 11 fix, primarul capitalei bavareze, da cep primului butoi cu bere rostind "O'zapft ist!" (dialect bavarez; pe germana "Es ist angezapft!") si declara deschisa vânzarea de bere la festival. Anul acesta OB Cristian Ude s-a aflat în Zentral-Landwirtschaftsfest (ZLF), unde o data la partu ani se desfasoara o festivitate paralela cu Okoberfest.
Acum 202 ani, mai exact pe data de 12 octombrie 1810, a avut loc casatoria Prințului Ludwig I - mostenitor al Bavariei cu Prințesa Theresa de Saxa-Hildburghausenim, ocazie cu care s-a organizat, o cursa de cai în afara orasului München, urmata câteva zile la rând de mese festive pentru localnicii bavarezi. În urmatorul an, cu ocazia aniversarii zilei casatoriei regelui - devenita sărbătoare națională, s-au organizat din nou curse de cai si piață de animale vii, muzica, mâncare si bautura. Societatea Agricolă a organizat începând din acel an un târg cu specific agricol - primul de acest gen din Germania, unde, dupa traditionalele curse de cai s-au organizat spectacole cu animale, mai târziu a fost prezentata tehnologie agricolă. Astazi, acest târg agricol se desfasoara din 4 in 4 ani, paralel cu Oktoberfest. Oktoberfest are loc pe partea de nord a Theresienwiese, Festivalului agricol - pe partea de sud a câmpiei.

Carele cu bere trase de cai, defileaza zilnic cu harnasament de sarbatoare pe aleile Oktoberfest-ului, chiar si dupa încheierea paradei oficiale, facând aprovizionarea localurilor. De dragul reclamei, negustorii fac popas printre trecători, lasându-si prietenii patrupezi mângâiati de cei curajosi si curiosi.
 
Culorile simbol ale Bavariei sunt alb si albastru, de aceea sunt nelipsite în împletiturile costumelor populare.
Între podoabele pe care le poarta fiecare calut exista si un medalion pe care-i este încrustat numele (eu i-am fotografiat pe Stefl, Gangerl si Blasi)

6 comentarii:

  1. ce mi-ar fi placut sa mangai si eu calutii,tare mai sunt frumosi :)
    frumos sunt impodobite carele,se simte atmosfera de sarbatoare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce parada frumoasa! Culori frumoase, imaginatie, caii sunt exemplare superbe, costume populare traditionale si totul impodobit cu flori albe si albastre atat de delicate...
    Stii ce mult mi-a placut parada, Carmen? Multumiri pentru prezentarea ei!
    O seara frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce minunata atmosfera de sarbatoare!!! frumos descrisa si chiar cu cateva impresii pe care noi de aici nu le prea cunoastem.
    Ne-ai adus atmosfera sarbatorii de toamna din vis in realitate, chiar si virtual
    O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stii ce îmi plac caii astia cu copita asa mare! Habar nu am cum se nymesc dar am si eu aici, în satul vecin, o crescatorie sau cum se zice, herghelie (?) de cai din astia. Mereu pe la parade concursuri balciuri trec si pe aici. Sunt foarte frumos împodobiti. Asa ca azi am mai învatat un pic de istorie! :))
    O seara faina draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Caii din imaginile prezentate de tine seamana cu caii nostri de munte, nu foarte inalti, dar masivi, cu copita mare. Imi plac la nebunie, la fel cum imi plac cotumele si atmosfera de sarbatoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Explozie de culoare si voie buna!
    Sunt si aici sarbatori frumoase dar... le lipseste ceva! Poate entuziasmul organizatorilor sau poate al participantilor... N-am idee, dar ceva simt ca lipseste... Sau, poate, lipseste... curatenia?! :)

    Oricum, ceea ce vad in fotografiile pe care le postezi din cand in cand pare ca accentueaza "lipsa" pe care o simt! Acolo, la tine, e multa culoare! Dar, cum am mai scris: anul acesta - la Oktoberfest - a fost altfel si aici: a fost mai frumos, mai colorat...

    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere