sâmbătă, 13 aprilie 2013

Schlumbergera

pentru rubrica FFFB - tabel de înscriere la Anastasia

Planta numita Schlumbergera (Schlumbergera truncata) face parte din familia cactaceaelor. A fost descoperita la 1000 si 1700 de metri deasupra nivelului marii, în padurile din Muntii Organ, la nord de Rio de Janeiro (Brazilia / America de Sud) de catre botanistul francez  Charles Lemaire (1801-1871), în anul 1858. Acesta a hotarât ca planta sa poarte numele Schlumbergera, ca omagiu adus mai tânarului colegul - Schlumberger Frédéric (1823-1893), mare colectionar de cactaceae. Însa numele cunoscut larg este "Crăciunica" - deoarece acest cactus obisnuieste sa înfloreasca în preajma zilelor de Craciun. Daca totusi nu a înflorit la sfârsitul anului, atunci va înflori precis de Paște si atunci cactusul se va numi "Pașteica" :) glumesc, bineînteles. Cert este însa faptul ca planta nu înfloreste decât o data pe an, de aceea aceasta planta se numeste si "Cactus de sarbatori". Florile pot fi roșii, portocalii, galbene, albe sau în nuante de la violet la roz.
Este o planta rezistenta, care nu are nevoie de foarte multa atentie. Desi nu este un cactus propriu-zis, capacitatea sa de a retine apa este foarte mare, astfel încât nu trebuie udata decât rar. Îi place lumina, însa expunerea la razele directe ale soarelui îi poate face rau.
Are foarte multe asemanari cu cactusii clasici, însa Schlumbergera este o planta mult mai fragila si mai delicata. Se înmulteste foarte usor, prin îndepartarea unui singur segment din planta si replantandu-l, pe un sfert din lungimea sa, într-un ghiveci plin cu sol usor nisipos si umed. Segmentul taiat va da semne de dezvoltare dupa 2-3 saptamani.

24 de comentarii:

  1. Tare frumoase sunt florile craciunitei! Am si eu una. Pana acum nu a inflorit dar poate se intampla de Paste....;)
    Pop si zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi avem una la birou, este ca un copac! înfloreste rosu... superb!
      acesti doi puiuti, i-am cumparat de curând si deja au înflorit - de Pastele catoloc! ;)
      te pup si eu. O zi minunata sa ai!

      Ștergere
  2. initial am crezut ca e un catus...dar nu-i :)
    ce frumoase sunt florile craciunitei,tare frumoase!
    o zi infloritoare sa ai draga mea draga! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Herrliche Blütenpracht!
    Schönes Wochenende wünscht Dir Crissi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. liebe Crissi, ich wünsche dir einen schönen guten Morgen und ein schönes Wochenende!

      Ștergere
  4. Am si eu aceasta planta si sincer nu stiam ca se înmulteste asa usor!
    Merci de informatie. Sambata frumoasa draga mea. A ajuns caldura si la voi,
    la mine în ziar scrie ca o sa aveti 26 de grade! E adevarat?
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Minnie, m-am trezit dupa ora 7 pentru ca razele soarelui imi bateau direct in ochi... am crezut ca visez inca! :)) Da, avem soare însa, la aceasta ora (9:56) sunt doar 12°C!Cica mâine vor fi peste 20! Abia astept! :)
      te pup si eu, draga mea :-* O sâmbata minunata iti doresc!

      Ștergere
  5. Ah, e Craciunita! Ce frumoasa este cand infloreste!
    Nu am una, am in schimb cativa cactusi. In general am o problema cu plantele si nu inteleg de ce: vara cat le tin afara sunt ok, iarna multe se usuca cand le mut in interior, desi le ud si au lumina din belsug :(
    Weekend placut Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru mine, "Craciunița" este Euphorbia pulcherrima, acea planta ale carei frunze se inrosesc (am vazut insa si specii galbene, oranj sau albe) în preajma Craciunului. De aceea, pe aceasta planta o alint "Craciunica" sau "Pașteica :)))
      La voi în Franta este vremea altfel... pentru mine Schlumbergera este strict planta de camera. Sunt atât de nepretentioase... nu au patit niciodata nimic, chiar daca nu le-am udat o luna - in perioada concediului de vara!
      O duminica minunata iti doresc desemenea, Larisa draga!

      Ștergere
  6. Eu am patru asemenea plante, de fapt au rezultat atatea pentru ca in urma cu doi ani, cea mare dintre ele (trei la numar atunci) a cazut cu ghiveciul de la inaltime, in urma impactului cu o cutie, si s-a fragmentat in multe, mici plantute...:(
    In urma experimentelor s-a observat ca planta infloreste in perioada zilelor scurte din an si cand a trecut printr-o perioada cu temperaturi reduse cuprinse intre 12-15 grade C.
    Mugurii incep sa se formeze toamna devreme si inflorirea este grabita de zilele din ce in ce mai scurte. Odata ce planta a inceput sa inmugureasca nu se tine intr-o camera in care se aprind surse de lumina artificiala dupa apus.
    Este o planta modesta si fara pretentii deosebite, decorativa prin frumusetea si abundenta florilor din perioada Craciunului, care impodobeste cu succes orice locuinta si aduce un plus de intimitate Sarbatorilor de iarna.
    E un miracol ca in plina iarna, cand afara sufla viscolul si zapada acopera totul, noi sa ne incantam privirea cu superbele scanteioare purpurii.
    O zi minunata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate, Gina draga! cat de frumos ai prezentat aceasta planta! Uite, chestia cu "dupa ce planta a a inmugurit, nu se tine in camera in care se aprind surse de lumina artificiala dupa apus" nu am stiut-o! interesanta informatie, greu insa de pus in aplicare... cutia mea cu Schlumbergera sta pe pervazul geamului din sufragerie. Practic, nu am nicio camera in care sa nu mai intru dupa apusul soarelui...
      Superba descriere ai facut - a plantei înflorite! Gina draga, ai un suflet tare delicat!
      Te îmbratisez. O duminica minunata, draga mea!

      Ștergere
  7. Am si eu o craciunita care infloreste un roz ticlam, insa niciodata nu mi-a inflorit de Craciun cu toate ca era plina de boboci, ci mai tarziu in preajma Pastelui. Mi-e foarte draga. E ca o regina cand infloreste.
    O zi minunata va doresc, doamna Carmen. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru mine, "Craciunița" este Euphorbia pulcherrima, acea planta ale carei frunze se inrosesc (am vazut insa si specii galbene, oranj sau albe) în preajma Craciunului. De aceea, pe aceasta planta o alint "Craciunica" sau "Pașteica :)))
      O duminica minunata iti doresc desemenea, Stefi draga!

      Ștergere
  8. Exact! Am avut si eu una pana acum vreo 10 ani. Nu reusea sa infloreasca niciodata de Craciun, dar reusea in jurul datei cand era Pastele. :) A degerat intr-o iarna...si n-am mai pus alta. Am alt tip de cactusi acum.
    Dar sunt uimita, in mod placut desigur, de versiunea ei cu flori albe. Credeam ca este doar pe roz aprins. :)
    Am mai invatat ceva azi. Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa cum spune Gina, aceasta planta înfloreste in anumite situatii (temperatura, lumina) si aceste conditii dunt indeplinite mai ales la sfârsitul lunii decembrie sai aprilie :) de aceea, unele infloresc de Craciun si altele de Paste. Si a ta a fost ca si ale mele, defazata pentru Paste :))

      Ștergere
  9. E superba, Carmen! Sa te bucure cu multe flori!
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Melly! :)
      o duminica minunata iti doresc si eu tie!

      Ștergere
  10. Ce frumoase sunt!!! Îmi plac foarte mult cele albe. Superbe!
    Mulţumesc, draga mea! te pup
    Weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. plantele mici sunt dragute, cele medii sunt însa "bijuterii"! La serviciu avem una uriasa, care nu mai este atat de frumoasa, ramurile devenindu-i lemnoase pe anumite portiuni.
      te pup si eu.

      Ștergere
  11. Şi mie cele albe îmi plac mai mult.
    Planta asta nu se mai numeşte popular şi "limba soacrei" sau o confund?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, o confunzi Andreia draga! "limba soacrei" se numeste Opuntia (Opuntia ficus-indica) si acest cactus (este un cactus adevarat) are flori frumoase, mari si galbene (uneori porocalii). Fructele acestui cactus se recolteaza, fiind comestibile si foarte hranitoare; din ele se prepara gemuri, lichioruri, jeleuri, sucuri naturale, indulcitori. In Europa si Insulele Canare aceasta planta este folosita pentru cresterea unei specii de purici cochenille sau parazitii Dactylopius coccus, utilizati la producerea carminului. Acesta este cel mai cunoscut pigment natural, pe de alta parte si deosebit de scump, folosit de exemplu in industria cosmetica la obtinerea rujurilor si altor produse de acest gen.

      Ștergere
  12. Doamne cat este de frumoasa ! Am si eu, insa a mea este roz cu alb, 2 in unul :)), dar nu ii merge asa grozav !Are vreun secret sa-i mearga bine ?
    Pupici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu planta nu este deloc pretentioasa, KaBea draga. Citeste comentariile de mai sus. Poate ca o uzi prea des?!
      te pup si eu. O duminica minunata iti doresc!

      Ștergere