marți, 4 iulie 2023

Excursie Murano - Burano - Tocello (I)

În general, când suntem în vacanta la mare, alternam zilele de plaja cu excursiile. Asa am facut si anul acesta. 
Am fost o zi în Chioggia, o dupa-amiaza la turnul de la estuarul fluviului Adige, o zi în Venetia, o zi în Soave (toate acestea pe cont propriu, cu masina noastra, respectiv per-pedes la turn) si ultima excursie a fost în Laguna Venetiana – excursie organizata de compania-navala Raffaello. Despre aceasta din urma voi povesti aici. 
La receptie sunt afisate o multime de oferte-excursii organizate si noi ne-am decis anul acesta pentru "Turul insulelor Venetiene". În prospect, oferta suna foarte bine. În realitate... a fost foarte frumos, însa extrem de obositor! 

Am pornit la ora 8 dimineata, cu un autocar direct din satul de vacanta. Dupa o jumatate de ora, am ajuns în port, în Chioggia. În autocar ni s-a spus ca programul zilei este pe scurt urmatorul: vizita Insula Murano - o ora si jumatate. Vizita insula Buroano - doua ore. Vizitat insula Torcello - o ora. 
A urmat îmbarcarea. Am urcat alaturi de o multime de feţe necunoscute, pe vaporasul Calimero. Ni s-a mai spus sa tinem minte numele vaporului pentru a nu gresi îmbarcarea, dupa vizitarea insulelor. Eu am retinut imediat, pentru ca mi-am amintit de desenul animat din copilarie, cu puiul de gaina, negru, ramas cu jumatate de coaja-de-ou lipita pe capusor ☺
Am ridicat ancora de la Sottomarina si am început traversarea lagunei de la sud spre nord, de-a lungul litoralului, am admirat pitorescul satelor de pescari Pellestrina, San Pietro in Volta, Alberoni, Malamocco și renumita Lido di Venezia, una dintre cele mai exclusiviste stațiuni de vacanță din Italia, a cărei faimă este legată și de importantul festival de film care are loc aici o data la doi ani (prima editie a avut loc în august 1932).  
Datorita lui Leo, multa lume intra în vorba cu noi ☺ Trei italieini l-au gasit pe Leo extrem de simpatic si ne-am conversat pe frantuzeste, foarte agreabil. Prima bucata a calatoriei a durat aproximativ trei ore!
Înainte de prima escala, organizatorii au facut un comunicat pe limba italiana, noi toti strainii l-am ignorat… Am ajuns pe insula Murano - renumită pentru manufacturile de prelucrare a sticlei. 
Produsele obtinute aici au nivel de arta si de-a lungul timpului au dobândit renume international. Datorită numeroaselor cuptoare înca în functiune, aceasta tradite se păstrează vie și astăzi. 
O demonstrație de lucru a sticlei suflate și sculptate de către un maestru sticlar, dureaza aproximativ o oră iar pentru a vizita o fabrică de sticlă este nevoie de programare… asa ca noi, eu Helmut si Leo ne-am decis sa ne plimbam pe stardute si sa admiram vitrinele magazinelor. Am ajuns în fata unui boutique care pe lânga obieste de sticla avea un tablou în stilul lui Raffael, un portret de burgheza. Din acest motiv, am intrat si… proprietara magazinului, o muraneza (?) simpatica, mi-a spus ca este un tablou pictat de mama ei, în stilul Raffael ♥ Din engleza, am schimbat sa vorbim pe germana, pentru ca ea putea sa converseze fluent! Nu a avut alti vizitattori, de aceea si-a luat timp pentru noi si ne-a facut o mica introducere în istoria artei sticlariei de pe insula Murano. 

Ne-a spus ca vechea producție de sticlă din Imperiul Roman a fost întreruptă de migrația popoarelor. Se presupune ca prin comerțul cu Bizanțul- unde tehnologia nu se pierduse, mestesugul prelucrarii sticlei s-a întors în Europa Centrală prin Veneția. Veneția poate fi astfel privită ca leagănul producției de sticlă din Europa Centrală. Cel mai vechi document în care este menționat un fiolario datează din anul 982. În anul 1295, toate cuptoarele de sticlă au fost mutate din Veneția pe această insulă din motive de siguranță la incendiu. Mai presus de toate însă, această măsură a servit la păzirea si păstrarea secretului prelucrarii sticlei. Suflatorilor de sticlă bine plătiți li s-a interzis să-și transmită cunoștințele sub pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea, recunoașterea legii brevetelor care a apărut în secolul al XV-lea nu era o chestiune de la sine înțeles. Sticlarul Giorgio Ballarin a furat câteva rețete de la inventatorul diferitelor metode de colorare a sticlei și a cristalului - Angelo Barovier (în jurul anilor 1400-1460). Ballarin a devenit unul dintre cei mai de succes producători de sticlă din Murano. În timpul Renașterii, produsele artistice din sticlă si din cristal venețian incolor, au devenit principala sursă de venit a populației din Murano. 
Ne-am plimbat prin expozitia boutique-ului fascinati de toate exponatele si ne-am îndragostit de doua obiecte: o vază realizata cu murrine multicolore - gri, verde, kaki si alb, având forma moderna, asimetrica si cu turtiri voite si o alta supla, din cristal cu insertii de sticla alba de Murano în grilaj perfect simetric. Am rugat sa ne fie ambalate si am plecat mai departe. Am intrat într-un magazine care avea pahare si cesti în oferta. Am ales doua cescute de espresso cu farfurioare, din sticla cu amestec de culori multicolore si tortita albastra pentru mine si rosie pentru Helmut. Plus patru pahare de vin alb, lucrate în aceeasi tehnica. 
De la un magazin cu bijuterii, mi-am ales un pandativ litera (initiala numelui meu), un inel în ape-albatre si câte o bratara bleu, pentru mine, verde si roz pentru fiicele mele. Mici suveniruri din sticlă, realizate manual și prin urmare, fiecare piesă, un unicat.
Cu plasa plina de pachete, ne-am îndreptat linistiti spre port - dupa ceasul meu din cele 90 minute, mai aveam înca zece la dispozitie. Ajunsi la locul de întâlnire... am gasit doar câtiva turisti germani si francezi, care se agitau ca vaporul nostru tocmai a ridicat ancora si face manevrele de iesire din port! ☺ Nu mi-a venit sa cred - eu care sunt foarte punctuala, am pierdut legatura?!? Cei trei italieni, erau pe vapor si cum l-au vazut pe Leo s-au grabit la capitan si au discutat înflacarat, dupa care Calimero a reînceput manevrele de acostare. Echipajul a repus puntea de acces la bord si ne-a recuperate si pe noi, astia întârziatii ☺ Dar am fost nevinovati!!! Noroc cu cei trei italieni care ne-au simpatizat… Ei ne-au facut dreptate spunând ca mesajul în care s-a anuntat ora exacta de îmbarcare a fost comunicat doar în italiana! Noi ceilalti nu am stiut decât ca avem timp de vizitare o ora si jumatate! Tja… asta da patanie! ☺☺☺ Habar nu am ce am fi putut face singuri, abandonati pe Insula Murano! Ar fi trebuit sa luam un taxi-de-apa pâna în Venetia si apoi cu un alt mijloc de transport, cei 60 km pâna în satul nostru de vacanta! ☺☺☺ Mascota Leo ne-a purtat noroc! ♥ (povestea va continua)

9 comentarii:

  1. Excursia pare sa fi fost fabuloasa, insa experienta de a vedea crearea obiectelor din sticla ar fi fost deosebita. Frumoase tare fotografiile! Si deosebite modelele dar si bratara. Ai adunat o multime de idei noi si inspirationale!
    Multumesc ca ni le impartasesti, draga Carmen! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am mai vizitat manufacturi de sticla, în mai toate târgurile exista asa un stand, dar bineînteles, Murano este unicat!!! Tja, poate la anul, vom face o excursie doar pe insula Murano, cu sedere de macar 5 ore.
      Te pup. O seara placuta! ❤️😘

      Ștergere
  2. Ca de obicei, ai făcut niște fotografii superbe!
    Am avut emoții când am citit despre pățania cu vaporul, bine că nu ați rămas pe insulă! Frumoase suvenurile! Cred că a fost o experiență interesantă să vedeți cum sunt create obiectele din sticlă!
    Am călătorit și eu cu voi, virtual! Mulțumesc. O seară frumoasă! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când am auzit ca mama italiencei a facut un curs de pictura renascentist asa o râvna m-a apucat... vai cum mi-as fi dorit sa pot face si eu asa ceva, în Italia, direct din centru cultural în care s-a nascut acest curent cultural!!! Si da, mi-ar fi placut si sa migalesc ceva în sticla, însa... prelucrarea sticlei este o arta foarte grea, pe care trebuie sa o stapânesti, pentru ca altfel poate sa fie deosebit de periculoasa! Sticla se prelucreaza în stare fluida, la 1500°C!!!
      Da, curata aventura ☺☺☺
      O seara buna! Pupici ❤️😘

      Ștergere
  3. Frumoase fotografiile, interesantă şi frumoasă povestea excursiei voastre.
    Mă bucur că Leo v-a purtat noroc!
    Noapte bună, dragă Carmen! 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Vero draga. Da, am avut mare noroc cu Leo ☺
      Noapte buna 😘

      Ștergere
  4. Ce excursie interesanta! Am aflat atatea lucruri noi si fascinante - despre locurile pe care le-ati vizitat.
    Si ce de aventuri ati avut -bine ca toate au avut un final fericit :D. Leo - talismanul norocos :*!!! (Oare aveau si un Leomic de murano pe acolo? stau si ma intreb acum de unde mi-au adus Mami un Dodo mic acum cativa ani.cand se putea calatori mai lejer...).
    Of Kouki nu ma lasa sa scriu :))) ilparasc.
    Pupici (abia astept continuarea) :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, rasa Foxterrier este "iesita din moda" 🤣😁 Toata lumea care ne vede si iubeste cateii, ne soune ca "vai ce rar se mai intalneste cate un Foxi!" 🥰 De aceea nu exista nici placute, abtibilduri, amulete sau alte chestii de acestea, care sa reprezinte un foxterrier!
      Ma bucur mult ca ti a placut plimbarea, mai urmeaza si alte povesti. Te pup.
      Ganduri bune si imbratisari 🤗🐾😘

      Ștergere
  5. Superbe fotografiile! ❤ Stiu ca afirma asta aproape de fiecare data cand vad foto facute de tine, dar e prima exclamatie ce-mi vine in minte. 😊
    Talismanul Leo! 💕 A purtat noroc si celorlalti "uitati" pe mal. Uau! Patanie! Eram "precisa" ca ati avut parte de-o emotie in momentul in care ai scris de mesajul in italiana ignorat. 😊
    In foto 3 din primul colaj Leo pare ca vrea sa arate tuturor cat de fericit este ca se plimba cu vaporasul! Pare ca s-a simtit "ca pe pamant" leganat pe apa.

    Am uitat de Calimero! 😄 Mi-a placut mult si acest personaj dar - efectiv! - uitasem de el!
    Foarte frumoase obiectele pe care le-ai fotografiat in magazine si foarte frumoase cele pe care le-ati cumparat. Bijuteriile ma entuziasmeaza cel mai mult. 😊
    Seara frumoasa in continuare iti doresc, Carmen draga! ❤
    Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! 💞

    RăspundețiȘtergere