luni, 17 iulie 2023

Furtuna

 
Acum o saptamâna, în noaptea din marti spre miercuri, s-a iscat o furtuna napraznica! Cu toate ca era miezul noptii, afara era lumina ca în timpul zilei, pentru ca fulgerele se tineau lant! Dar ce fulgere!!! Si ce tunete!!! Vântul vuia si a început sa scuture totul la noi în curte! Am iesit cu Helmut sa salvam ce se mai putea salva, însa toate ghivecele cu muscate erau deja sparte, împrastiate pe terasa. Spalierul pe care atât de frumos s-a fixat si dezvoltat vita-de-vie, statea înclinat, gata sa se culce la pamânt. Am reusit sa îl fixam, provizoriu... saptamâna aceasta spalierul va fi stabilizat prin piloni suplimentari, cine stie ce ne mai asteapta vara asta! 
Peste coltul de curte unde avem balansoarul si patul înalt cu plante aromatice, avem arborata o pânză speciala care face umbră în zilele toride de vara. Este un triunghi cu laturile de 7 metri, prins de peretii casei cu trei inele solide din inox. Ei, uraganul a avut asa o forta, ca a reusit sa traga de inele pâna le-a îndreptat!!! Parasolarul nostru era târât prin curte ca o fleandra! 
Din fericire, arcul pentru trandafiri, ancorat deasupra iazului nu a suferit nicio avarie, probabil pentru ca trandafirii sunt inca pitici... 
Dimineata am apreciat pagubele si am constatat ca am scapat usor, comparativ cu alte zone. Spre exemplu, in Ulm a fost si grindina!!!! Fratelui meu i-au fost macelarite toate florile! 
Am plecat spre serviciu dupa ora 8 si spre fericire soselele erau deja eliberare de crengile smulse. Zaceau pe marginea drumurilor... si nu au fost putine! Am parcat masina si cand am iesit din garajul firmei am ramas inmarmurita! Copacii din parcul garajului erau toti strâmbi! Nu mai statea niciunul falnic, drept ca o lumânare! A trecut o saptamana de atunci însa ulmii de pe alei nu îsi mai revin, tot incovoiati stau, umiliti de uragan! Cu siguranta au nevoie de ajutor! Îi privesc compatimitor de la fereastra biroului meu si sper ca vor fi salvati cât de curând...

14 comentarii:

  1. Suntem prea mărunţi, lupta noastră cu... stihiile e inegală. Ne imaginăm zadarnic că le putem controla. Nu reuşim decât să le supărăm, stricând echilibrul naturii cu invenţiile noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, Vero draga. Am stricat atatea rânduieli pe Pamânt, ca nu e de mirare când natura se impotriveste!

      Ștergere
  2. Cred că ziua ar fi fost și mai devastator, știu că asta nu este o consolare. Când se dezlănțuie natura chiar nu putem face nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, probabil.... Am avut doua saptamâni cu temperaturi peste 35° C la umbra... aerul ardea! Am stiut... cu cat mai tarziu se echilibreaza atmosfera, cu atat mai mare va fi furtuna! Asta e... suntem mici!

      Ștergere
  3. Inițial nu m-am uitat decât la copaci și chiar mă minunat de forța vântului. Apoi am citit textul și am revenit la poze și am văzut cerul relativ senin și acum mă minunez și mai tare de aceeași forță a vântului care a reușit într-o singură noapte să modifice atât de mult niște copaci deja mari! Oare există vreo soluție să-i îndrepte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poza din coltul drept jos este facuta in dimineata dupa furtuna. De atunci, iar e foarte cald, iar soarele parjoleste. Dar copacii nu si au revenit. Astazi am observat o echipa umbland pe alei, mai intai au indreptat semnele de circulatie (🫣) poate ca maine vor impanta piloni si vor lega pomii, sa se indrepte. Habar nu am care este planul. Firma noastra e cat un cartier, multe alei, mult parc, mult spatiu verde, avem o firma externa care se ocupa de gradinarit. Poate ca au nevoie si ei de ceva timp sa planifice cum vor aborda situatia.
      O sa revin cu informatii, peste o saptamana doua, sa vad ce se va intampla 😬

      Ștergere
    2. Sper să găseacă o soluție potrivită și să nu fie nevoiți să planteze alții.

      Ștergere
    3. abia astept! saracii copaci! ♥

      Ștergere
  4. Vai! Mda, e incredibilă forţa naturii şi chiar nu avem ce face...
    Numai bine, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata vad ca multi fac fotografii (asa cum am facut si eu 🥴) dar de copaci inca nu s a ocupat nimeni.
      Te pup Potecuta , 😘 Ganduri bune si imbratisari 🤗

      Ștergere
  5. da, si eu astept zi de zi sa vad schimbarea in bine ♥ Multumesc Luiza!

    RăspundețiȘtergere
  6. Uau! Privind pozele admiram cat de reusite sunt, desi batea vantul! Apoi... Uaaaauuuu! Incredibil cum au ramas! Sper sa gaseasca solutia sa-i indrepte. Desi copaceii par a fi in pericol imaginile sunt extra-interesante!
    Imi exprim - din nou - bucuria ca a scapat gradina voastra fara pagube foarte mari.
    La noi au fost cateva furtuni, la interval de 3-4 zile, dar in zona noastra (in spatele blocului, sa zic asa) mai mult se auzea cum suiera vantul, dar copacii se miscau doar putin, spre varf - cei de langa bloc aproape deloc. In schimb, in fatza blocului, a fost puternica furtuna - fiind bulevardul larg, cred; in spate e mai adapost de vant de cand au crescut copacii.

    Seara frumoasa, Carmen draga! ❤
    Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! ❤ 💕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt curioasa daca saptamâna asta se va rezolva, pentru ca pe masura ce trece timpul va fi tot mai rau! Saracii! Sunt prea tinerei, nu au radacini adânci probabil...

      Pupci si îmbratisari de la trio pentru trio ♥♥♥ Noapte buna, vise placute!

      Ștergere
  7. Au... dar totusi, sunt intregi. Hai sa iti povestesc ceva. Cand eram mica Tati a lurat o scurta perioada la Covasna. In perioada aia am fost si eu cu Mami pe acolo. Era absolt superb.... Brazi falnici de jur imprejur, Planul Inclinat (pe care l-au dezafectat, in loc sa il transforme in obiectiv turistic, ce trist) atunci functiona si abia asteptam sa vad trenuletul. Si calutii care ajutau vagoanele sa ajunga de la Plan, la trenulet.. in fine.. iti imaginezi versantii impaduriti cu brazi falnici.
    La un moment dat.. cred ca sfarsitul anilor 90... inceputul anilor 2000.. ceva de gen, am auzit ca a fost o furtuna napraznica si vai ce prapad. Da bine.. nu au arata la stiri poze dar am zis ca se exagereaza. Si nu mai stiu cum ajungem acolo. Am ramas stii cum? Deci efectiv am simtit ca mi se inmoaie genunchii. Nu ma asteptam. Deci erau secerati.. brazii erau toti secerati de la aproape de jos. Era o imagine apocaliptica. A fost traumatizant sa privesc asa ceva. Nu mai semana cu acel loc pe care il stiam, verde si frumos...brrr.

    Sper sa isi revina copaceii. Si sa fie ok.. fara evenimente extreme e cel mai bine (si da, de nu si-ar mai baga omul nasul aiurea :().

    pupici

    RăspundețiȘtergere