sâmbătă, 8 iulie 2023

Excursie Murano - Burano - Tocello (III)

[continuare la Excursie Murano - Burano - Tocello (II)
Insula Torcello a fost urmatoarul țel al excursiei noatre. Am calatorit aproximativ o jumatate de ora si timp pentru plimbare, am avut exact o ora la dispozitie.
Torcello este un orășel care a fost episcopat și reprezinta centrul administrativ al diferitelor insule care îl înconjoară. Odinioara un important centru politic, cultural si de comert, astăzi o insulă aproape nelocuită.
Potrivit istoriografiei venețiane, refugiații din Altinum au întemeiat așezarea pe Torcello. Altinum a fost un puternic oraș în Laguna Venețiană, fondat în secolul al VIII-lea î.Hr. care a cunoscut perioada de glorie în timpul Imperiului Roman, perioada când populatia insulei atinsese 20.000 de locuitori. Este considerată una dintre așezările predecesoare ale Veneției. Altinum a fost distrus de trupele lui Attila în anul 452. 
Astazi, cea mai mare atractie turistica a insulei Torcello este Bazilica, ridicata în anul 1008.
Mozaicurile adapostite aici sunt impresionante! Pe unul din pereti, este reprezentata Maria (Madona Hodegetria);  un fronton impozant îi înfatiseaza cei 12 apostoli. Dar poate cel mai impresionant mozaic din Santa Maria Assunta este tabloul „Judecății Universale”. Cum nu observasem ca si aici, fotografiatul este interzis, pâna când sa fiu certata, am reusit sa fotografiez multe din comorile adapostite ☺ ce bucurie!!! (de ce interzic, nici ei nu stiu!! In general, nu folosesc blitul ca sa zicem ca s-ar altera culorile... Este o politica gresita a administratiei, poate din dorinta de a-si vinde propriile fotografii si suveniruri. Dar "mi-am facut datoria" si am cumparat si câteva fotografii si magneti cu mozaicuri, asa ca, nu m înteles, dar asta a fost situatia!)

O altă biserică, Santa Fosca, se află în fruntea listei vizitatorilor. Este locul unde sunt așezate moaștele martirului cu același nume, aduse pe insulă din oaza Sabrata din Libia înainte de 1011. Bazilica este înconjurata de un coridor cu arcade si coloane cu capiteluri filigranate. 
Celedoua bazilici sunt legate între ele. Absolut impresionant acest ansamblu de monumente istorice si de cult.
În drum spre port, ne-am oprit la Podul Diavolului si am servit câte o racoritoare la restaurantul cu acelasi nume. Restaurantul este unul cu interioare deosebite si decoratiuni artistice. Noi am stat însa pe terasa, pe faimoasa strada della Rosina, sa observam mai bine podul.
Podul Diavolului este unul dintre cele mai faimoase locuri de pe insulă. Este un pod mic fără parapeti /balustrade, construit in secolul al XV-lea. Numeroase legende locale dau acestui pod o aură misterioasă. Una din legende (pe care am citit-o eu in restaurant) spune că o fată venețiană s-a îndrăgostit de un ofițer inamic în timpul stăpânirii austriece. Iubirea lor nu a fost privită bine de familia tinerei, care, pentru a împiedica această dragoste să continue, l-a ucis pe soldat și a trimis fata, departe de Veneția. Când tânăra a aflat de moartea iubitului ei, a apelat la o vrăjitoare, care a făcut un pact cu diavolul: timp de șapte ani, în fiecare an în Ajunul Crăciunului, îi va da diavolului un suflet de copil în schimbul unei întâlniri cu tânărul ofiter. Podul Torcello a fost ales ca loc pentru întâlnire. Aici fata a trecut podul cu o lumânare și o monedă de aur în mână, în timp ce vrăjitoarea l-a chemat pe diavol. Tânărul a apărut de cealaltă parte a podului și a luat fata cu el. 
Dintr-un tufis, un baiat tânar a asistat la scena si a ucis vrâjitoarea, salvând astfel sufletul copilasului nevinovat. Diavolul neplatit, a plecat turbat de furie si de atunci, se spune ca în fiecare an, în Ajun de Craciun, reapare pe pod sub forma unei pisici negre pentru a-și încasa recompensa.
Nu am vazut niciun fel de pisica pe durata vizitei noastre pe insula Torcello ☺ dar cred ca cele negre au viata grea aici! 
Vaporul nostru astepta ancorat în micul port. Am urcat toti la bord, ne-am cautat fiecare un loc confortabil si am pornit la drum, de data aceasta în sens invers printre insule, fara opriri pâna în Sottomarina - Choggia. Trei ore luuuuuungi! Apoi înca o jumatate de ora cu autocarul pâna în satul nostru de vacanta la Rosolina Mare - în padurea de pini roz! (Rosapineta). Plecati de la ora 8 dimineata, am ajuns la ora 20:30 acasa. In acea seara nu ne-a mai trebuit alceva decât o felie de pepene rece, din frigider si stirile TV. Apoi am dat stingerea! A fost o zi cât o saptamâna! ☺ (povestea va continua)

8 comentarii:

  1. Frumoasă plimbarea și locurile vizitate. Sunt locuri unde este permis fotografiatul dacă plătești o taxă, care de obicei nu mi s-a părut foarte mare, am preferat să o plătesc. Dar am ajuns si în locuri unde am rămas surprinsă să fie permis fotografiatul cu telefonul.
    Interesantă povestea podului. Pisica neagră asteaptă Ajunul Crăciunului să vină acolo. Acum, serios vorbind, nu stiu de ce pisicile negre sunt mereu asociate cu partea asta ”necurata”. Mie îmi plac pisicile negre, chiar mi-as dori să am una la un moment dat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, aici pe insula Torcello, nu era permisa fotografierea, nici macar contra unei taxe. Si zau nu am inteles! Lumina in bazilica nu era puternica si eu cum am scris, nu folosesc blit (de ani de zile fotografiez doar cu telefonul). Nu am inteles de ce... La Muzeul dantelei pe Burano, ok, penzru protejarea modelelor. Insa aici, mozaicurile sunt o mostenire culturala si consider ca a fost suficient taxa de intrare (intr o biserica!!! multi crestini ocoleac astfel de biserici, pentru ca in casa lui Dumnezeu, accesul este liber!). Ma rog, fiecare administratie are interesele ei.
      Si mie imi plac pisicile de toate culorile, mai putin celw fara blana 😏
      Colega mea de serviciu are un motan negru, cu ochii aurii. O frumusete 😻
      Din pacate, am constatat in urma cu cativa ani ca am aleegie la blanita de pisica. Mi ar fi placut sa avem pe langa Leo si o pusicuta. ☺️

      Ștergere
  2. Carmen! Ai facut niste mozaicuri fascinante cu imagini din aceste locuri.
    O adevarata delectare vizuala si informationala. Multumesc mult.
    Si recunosc ca si mie imi plac pisicutele negre...
    Pupici si o saptamana frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Suzana draga. Ma bucur ca iti plac fotografiile mele.
      Si mie imi plac pisicile negre si nu cred in superstitii, dar ma amuz ori de cate ori este vorba despre vineri 13 sivpisica neagra 😁🐾😻

      Ștergere
  3. Mi-a placut si aceasta vizita pe insula Torcello! Sa mai zic de foto?! 😊 Zic! Sunt super! 😊
    Multumesc si pentru informatii! Pare ca aceasta insulita (dintre cele trei) are istoria cea mai tumultoasa. Plus o legenda... gotica. 😊
    Cred ca bisericutele sunt extra-super faine in realitate, prin mozaicuri, prin statui si ce mai au pe acolo.
    Recunosc: cred ca as fi cazut lata inainte de a manca vreo bucatica de pepene! 😊
    Zile frumoase iti doresc, Carmen draga! ❤
    Ganduri bune si pupici de la noi pentru voi! 💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie mi-a placut mult pe Torcello, incarcata de mister. In plus, daca nu as fi stiut ca in bazilica sunt mozaicuri, as fi ccrezut ca sunt picturi, lucioase! Atât de perfect realizate sunt acele tablouri gigant! Si cand te gandesti ca dateaza din anul 1008!!!!
      Toate trei insulele au avut ceva special de prezentat, mie insa Torcello mi-a placut cel mai mult si as fi sat mai mult, dar... punctualitatea este regula de aur, mai ales intr-o excursie unde depinzi de alte persoane.Ar mai fi fost de vizitat un muzeu arheologic si in spatele bazilicei ar mai fi fost de vizitat turnul cu clopot insa... da, am fost sub presiunea timpului. Poate vom mai reveni, in orice caz nu vom mai face turul asa, de forta! O zi, o insula! Nu recomand altfel ☺
      Da, haha, in concediu am facut multe zile exagerate! Antrenamet bun pentru ce m-a asteptat joia trecuta! ☺☺☺ Dupa orele de serviciu (7:30-15) am plecat la Summer Splash, am ajuns acasa la ora 23:30!!!!! ☺☺☺ o sa scriu candva o postare si despre acest eveiment! ☺
      Pupici si imbratisari. Noapte buna ♥ Cu drag, de la trio pentru trio ♥♥♥

      Ștergere
  4. Cine stie de ce nu vor sa permita fotografierea (mai ales daca e taxa si mai ales daca nu se foloseste blitz-ul)...hmm.
    Si mie imi plac pisicutele negre... :D. Si eu am descoperit insa ca am ceva probleme cu parul de pisica :O - dar si cu anumite rase de catei. Cand eram mica nu aveam. Hm.
    Azi am luat si pe Buni in calatorie - ne-a placut taaaaare mult in Torcello. Si lui Buni i-a placut tare mult cum scrii :D. Eu una abia astept jurnalele de calatorie. sunt minunate. E ca si cum calatoresc alaturi de voi, vizitez locuri deosebite si aflu o multime de lucruri interesante.
    Mi-a placut mult excursia aceasta - un adevarat tur de forta - imi place si cum l-ati incheiat.
    Imbratisari cu drag :*
    (abia astept continuarea :D)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vai ce ma bucur ca ai luat-o si pe Buni in excursie ♥ Sunt onorata, transmite ganduri bune si imbratisari ♥
      Da, nici eu nu am avut niciodata alergii, am avut si pisicute in apartament la bloc, cand locuiam la Sibiu.
      Dar ce sa mai zic, de anul acesta am descoperit ca am alergie la anumite polenuri! Vara asta a început alergia mea! Ma manânca ochii atât de tare ca imi vine sa ma scarpin incontinuu! Pana cand nu am luat tablete antialergice, nu au ajutat niciun fel de picaturi sau unguent! Am inceput cu apa fiarta, apoi cu infuzie de musetel... nimic nu a ajutata! Tja, am urmarit rapoartele statiunilor meteo din zona si cand anumite polenuri depasesc 75%, atunci incep simptomele ! Tja, nu as fi crezut ca mi se intampla mie asa ceva, eu care iubesc natura si nu trece zi sa nu fac plimbari! Mda, si tabletele au efecte secundare- moleseala si slabirea puterii de concentaratie - asa ca este indicata doar seara. In cursul zilei, conduc masina, sub nicio forma nu as lua tablete! Greu de decis ce e bine si ce e rau!
      Pupici si imbratisari. Noapte buna!

      Ștergere