vineri, 7 iulie 2023

Excursie Murano - Burano - Tocello (II)

[continuare la "Excursie Murano - Burano - Tocello (I)"]
După vizita la Murano, ne-am continuat calatoria cu vaporul înca aproximativ 45 minute pâna când am ancorat pe pitoreasca insula Burano. 
Era ora amiezii si toate locurile pe terasele restaurantelor erau ocupate. Nu ne era neaparat foame, însa soarele era dogoritor si în plus, stiam ca mai târziu nu va mai fi posibil sa servim o masa calda, deci am cautat o masa cu doua locuri. Helmut a comandat – ca de obicei, pizza cu ceapa si peste ton. Eu pe toata durata concediului am servit doar peste, scoici si fructe de mare si acum doream o variatie. Vazând la masa vecina farfuria cu cartofi prajiti aurii, parca mi s-a facut pofta si am comandat o portie mica si un snitel din piept de pui. Au fost delicioase! Iar Helmut a zis ca a fost cea mai buna Pizza Tonno e Cipolla pe care a servit-o el vreodata! 👍
Cu pofta si setea astâmparate, am pornit la plimbare printre casutele pescaresti vesel colorate!
Burano este o adevărată sărbătoare pentru ochi. Se spune ca este cea mai colorată insulă din lume. Venetienii au o vorba: “colorat, mai colorat, Burano” ☺ Pictarea caselor este aici o tradiție veche. Potrivit legendei, pentru ca pescarii de pe insula Burano sa își vada mai bine casele atunci când vizibilitatea era slabă (pe timp de ceață sau furtuna) și astfel sa gaseasca drumul mai ușor spre dana, fiecare familie si-a vopsit casa într-o alta culoare. Astăzi, clădirile simpatice și colorate sunt o mare atracție, noua ne-au plăcut foarte mult. Multe dintre bărcile de pescuit din Burano sunt de asemenea pictate în culori strălucitoare.
Însa, Burano nu este renumita doar pentru casele viu colorate. Asa cum Murano este faimoasa pentru sticlarie, Burano este (sau a fost) faimoasă pentru dantelării, o maiestrie care a înflorit aici încă din secolul al XVI-lea. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, vânzarea de dantelă era o importantă sursă de venit pentru insulari. Din păcate - meșteșugurile se practică din ce în ce mai puțin pe insula Burano. O mare parte din dantela oferita în magazine nu este lucrata manual, ci importata din Asia. Cei interesați de dantela ar trebui să viziteze Museo del Merletto (Muzeul Dantelei). Muzeul se afla in mijlocul insulei, chiar vizavi de biserica. Din pacate nu am avut voie sa fac fotografii. 
Dantela se vinde în multe magazine de pe insula Burano. Însa, meșteșugul dantelei se stinge încet-încet… Au mai rămas doar câțiva oameni care sunt implicați în producția de lungă durată a benzilor dantelate. Aproape toate sunt femei în vârstă - tineretul pleaca de pe insula, ni s-a spus… Munca manuală este extrem de complexă. Este nevoie de multe zile, uneori chiar luni, pentru a face o singură bucată de pânză. În consecință, dantela adevărată de Burano are prețuri de multe mii de euro!!.! Mi-au placut multe fete de masa, mileuri, fete de perna, rochii, saluri… de cumparat însa, mi-am cumparat o bluza vernil cu șal, lucrate masinal, în stilul traditional al dantelei de Burano.
Pe insula Burano, faiomos este si turnul bisericii Chiesa di San Martino. Turnul este vizibil de departe și este simbolul insulei Burano. La fel ca faimosul Turn din Pisa, si acesta este vădit strâmb. Clopotnița are 64 de metri înălțime si momentan un unghi de înclinare de 1,85 metri! 
Dupa minunata plimbare si atmosfera aparte, ne-am întors în port – sa fim hiper-punctuali!!! Am avut timp berechet sa admiram reflexiile apei create de cladirile viu colorate si sa urmarim fara sa fim implicati, vânzoleala din port. In 15 minute, cred ca peste 10 vaporase au ancorat si parasit micul port. (povestea va continua)

16 comentarii:

  1. These are a very good collection of photographys of your travel to Murano. I am sure this was a wonderful travel. Have a nice summer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes it was a wonderful travel 🤗
      thanks for visit 🎈

      Ștergere
  2. Mulţumim, Carmen, pentru pozele minunate şi pentru informaţii! Am învăţat şi eu de aici! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Potecuta pentru ca mi ai fost aici, alaturi 💖 pup

      Ștergere
  3. Ce de-a culori, intr-adevar! E pacat ca astfel de mestesuguri traditionale nu se continua. Nu credeam ca este valabil si prin astfel de locuri. O sa mai ma uit sa vad dantele, ca par tare frumoase. Leo pare sa fie in forma!
    Multumesc pentru atatea detalii, draga Carmen! Pupici si weekend placut! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este o insula aproape parasita, cine sa mai continue traditiile vechi?! Tineretul pleaca, isi cauta un serviciu care sa ii asigure siguranta financiara pe termen lung...
      Insa turismul este inca interesat. Pentru careva luni, insula reinvie...
      Un weekend minunat, Sizana draga. Pupici 🤗😘

      Ștergere
  4. Ce colorit! Mă bucur că ne-ai povestit despre meșteșugurile tradiționale, și nu numai,din Burano. Am admirat toate pozele, care, de altfel, sunt perfecte! Mulțumesc! Un sfărșit de săptămână minunat să ai! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muktumesc pentru ca m ai insotit aici, in calatoria mea scrisa din amintiri si fotografii... A trecut deja o saptamana de cand suntem dinnnou acasa, ne am reluat cu adevarat rutina zilnica... Amintirile insa nu mor si ma bucur ca sunt citite articolele mele, cine stie cum va faceti pofta de o tura in Venetia si laguna. Pupici. Un weekend minunat 😘🤗

      Ștergere
  5. Wow great photos, wish you a nice trip.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place cum suna "Murano - Burano"! 😊 Amuzant.
    Insula pare o jucarie, cu toate cladirile acestea viu colorate! Aproape ca n-ai cum sa fii trist! (eh, un fel de a spune) 😊
    Turnul bisericii e serios inclinat! Asa o fi fost construit sau... ?

    Pacat ca se pierde mestesugul... Unele piese din dantela au niste modele de nu-ti vine sa crezi ca sunt lucrate "de mana de om"!
    Multumesc pentru informatii, Carmen draga, si pentru imaginile minunate din "insula colorata". 😊 ❤
    Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi! 💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cladirile sunt ca din povestile cu turta colorata 😅 in niciun oras "normal" nu ai indrazni sa varuiesti casa in culori asa "tipatoare" insa aici, iata... Sunt de pomina! Au ajuns renumite in intreaga lume!
      Turnul nu cred ca a fost intentionat asa construit, insa daca ne gandim la consistenta fundatiei... Insula e doar mâl adunat, cladirile sunt fixate pe bârne de lemn, ca si in Venetia... Un oeasem superb 😍
      Dantelariile... Vai, chiar m am gandit scurt la mamica ta! Am primit de la ea, doua tablouri miniatura in goblen, un Rimeo si o Giulietta. Aici erau aceleasi figuri, facute din dantela 💖💞
      Pupici si imbratisari de la Trio pentru Trio 🐾😘😘

      Ștergere
  7. Cred că a fost o excursie superbă! Să aveţi parte de cât de multe altele! 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt atâtea locuri frumoase pe lumea asta... ne-ar trebui 100 de vieti sa le vedem pe toate ♥
      Un weekend placut Vero draga ♥

      Ștergere
  8. Superb! Abia asteptam sa citesc continuarea - in sfarsit am reusit sa ma asez si eu sa ma bucur de un moment de respiro. Kouki a adormit langa mine asa ca.. profit, pana cand se trezeste sa mergem in camera,
    Trebuie sa recunosc ca m-au amuzat tare mult numele insulelor. Burano ma ducea cumva cu gandul la magarusi :))). Nu stiu de ce.
    Chiar pare desprins din poveste. Ce colorit! Foarte dragut! Am vazut si dantela in cateva poze si chiar ma intrebam - oare asta o fi specific? :). Frumos... pacat ca se stinge. In Belgia se facea iar o dantela speciala.. foarte fina. Am si eu un tablou cu ceva micut din dantela. Dar cred ca e alt stil.
    Voi sunteti minunati si luminosi si de fiecare data cand va vad ma bucur si sambesc instantaneu. Si va multumesc :*
    Pupici cu draaaaaag!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  9. We did not visit Murano and Burano when we were in Venice so these photos you shared are such a delightful treat, Carmen.

    I enjoyed travelling vicariously to these places with you. Thanks.

    Hugs and blessings

    RăspundețiȘtergere