luni, 10 iulie 2023

"Acasa" - la mare

Pâna acum, am tot povestit cât de bine ne-am simtit în concediu, la Marea Adriatica, câte excursii am facut si ce am vazut. Acum vreau sa povestesc cum am fost cazati si cum ne-am organizat. 
Am rezervat din timp (noiembrie 2022) o Villino V6K – adica o casuta pentru sase persoane… Pentru sase, este cu siguranta stressant, pentru patru personae cred ca este OK… iar pentru noi doi si Leo a fost mai mult decât perfect! ☺  
Suprafata casutei este de 45m² plus o terasa spatioasa (10 m²), plus curticica împrejmuita cu gard viu, în care se poate parca si masina, direct lânga casa. 
Bucataria a fost o nisa, din camera de zi, mobilata cu suficiente dulapuri, aragaz si combina frigorifica (frigider si congelator). Am avut la dispozitie servicii de masa si tacâmuri, cratite, oale, castroane si tot ce trebuie într-o gospodarie. 
Noi practic am foslosit foarte putin din toate acestea, deoarece am mâncat mai mult la restaurant; iar în putinele dati când am pregatit cina acasa, am facut gratarel, pe gratarul nostru electric si câte o salata asortata: rosii, ridichi, castraveciori, ceapa, ulei, otet, sare, piper. 
Dimineata, la micul dejun am folosit câte un bol de ceramica - pentru Müsli cu iaurt si fructe proaspete. Fructiera a fost mereu plina, pentru ca am cumparat mereu fructe proaspete. 
Nu departe de casuta noastra a fost centrul comercial al satului de vacanta ( o alimentara cu macelarie si brutarie incluse), un magazin de electrocasnice, un magazin de închiriat biciclete, trotinete, carucioare, etc si un magazin de cosmetice si articole de plaja. Brutaria a functionat pe baza de bon si coada luuunga – eu nu am “luptat” niciodata pentru pâine proaspat scosa din cuptor! M-am multumit cu câte o bagheta, din când în când. În rest, am gasit sa cumparam absolut orice si de foarte buna calitate!
Ce nu am avut, a fost cafea... si recunosc, a fost greseala mea ☺ Helmut a vrut sa ia masina-automata de cafea, însa eu m-am opus, spunând ca “vom fi in tara cu cel mai înalt cult al cafelei din Europa”… Nu am luat însa în calcul, ca barurile / cafenelele, se deschid dupa ora 8:30 si noi, suntem obisnuiti sa ne trezi cel târziu la ora 7:30 ☺ Deci nu am avut cafea la micul dejun. Abia dupa prima plimbare cu Leo pe țărm, în drum spre casa, ne opream la café-bar si serveam primul espresso al zilei. 
Sufrageria a avut masuta, canapea, comoda cu televizor prin cablu (am avut toate posturile internationale) si statie de climatizare (nu am folosit-o decât rar). 
Din sufragerie în stânga si în dreapa se deschideau doua dormitoare cu pat dublu, fiecare cu baie (cabina de dus, chiuveta, WC, dulapioare). Ne-am lăfăit fiecare în dormitorul lui, savurând fiecare libertatea de a dormi asa cum îi place – cu geamul deschis sau închis, cu obloanele trase sau nu, fara sa ne deranjam cu sforaituri sau treziri spontane pentru toaleta ☺☺☺ Leo si-a ales la care din noi doreste sa doarma si s-a împartit în mod egal, dovada ca fiecaruia ne-a mers foarte bine! ☺ 
Pe terasa am avut o banca din lemn (pe care am folosit-o pentru depozitarea gentilor de plaja, sa nu împrastiem nisip prin toata casa) si o masa cu sase scaune. 
Tot aici pe terasa a existat si un stativ pentru întins rufele umede sau spalate (prosoape, costume de baie) si de acasa am avut si cârligi pentru fixarea lor ☺
 
 
Tot de acasa, am avut si lenjerii de pat si fete de masa. De altfel, am adus cu noi nu doar cearceafuri ci si paturi si perne (ale mele sunt pufoase si miros atât de bineeee! ☺). Masina a fost plina vârf, am luat în calcul faptul ca petrecem doua saptamâni, am avut 4 lenjerii de pat si cred ca peste 15 prosoape. Dar… am mai cumparat înca vreo 10 prosoape, de la “amicul nostrum” egipteanul. Am cumparat si cerceafurile acelea mari cu imprimeuri mandala, foarte bune pentru plaja dar mai ales pentru atârnat în jurul terasei, pentru a face umbra. Toata lumea avea ☺ si… precum locuitorii de pe insula Burano, noi ne recunosteam rapid casuta dupa cearceafurile colorate atârnate în fata terasei ☺☺☺ 
Casutele sunt toate aproape la fel – aceste Villini V6K sunt cele mai confortabile (am verificat). Ca le cheama "bungalow", "clalett" sau "villini"... unele au doar o camera si o baie, altele au o camera si dormitor si baie, unele au camera mai mari, altele mai mici, dar în principiu au toate o bucatarie-nisa, terasa si curticica. [Noi am fost si anul trecut aici, in satul de vacanta si atunci am închiriat un Mobilehome pentru o saptamâna. M-am simtit ca în rulota! A fost extrem de strâmt...]. Nu stiu sigur, dar cred ca sunt peste 500 de casute! Rosapineta este într-adevar un SAT de VACANTA!
Toate casutele au avut la dispozitie sezlonguri si o umbrela de soare, ce puteau fi luate la plaja (noi nu le-am folosit, le-am avut pe ale noastre de acasa). Pentru ca plaja - este una “normal” fara scaune aliniate si umbrele fixe! Este o plaja salbatica (dar curatata zilnic de tractor cu grebla), pe care poti sa iti alegi zilnic locul si sa te bucuri de libertatea de a-ti orienta umbrela dupa placul inimii. 
Anul trecut am închiriat o cabina direct pe plaja unde am încuiat toate lucrusoarele de plaja, anul acesta se pare ca furtunile din luna aprilie le-au distrus, ca nu mai erau. Însa am luat modelul celorlalti turisti si am legat sezlongurile de umbreluta cu un lacat de bicileta. In principiu, puteam sa le lasam asa, libere, pentru ca nu le fura nimeni! Plaja este rezervata doar pentru locuitorii satului de vacanta, turisti de o zi nu exista. Si în plus, satul a fost foarte bine îngrijit si oamenii de ordine au facut în fiecare noapte tururi cu bicicletele pentru a verifica daca se respecta linistea sau daca sunt probleme. 
Planul satului de vacanta – aici ☺ 
În principiu am avut acces si la piscina / strand, însa eu evit apa cu clor, mai ales când exista atât de aproape în mod natural, apa de mare si plaja cu nisip. 
În satul de vacanta sunt deasemenea terenuri de fotbal, tenis de câmp, tenis de masa, mini-golf, baschet, bowling, fitness-studio, centru cosmetic si de masaj, dispensar medical (atât pentru oameni cât si pentru însotitorii patrupezi), salon beauty pentru câini, spalaltorie de rufe, supraveghere pentru copii… Satul de vacanta este dotat cu tot ce presupune civilizatie. 
Ne-am simtit atât de bine, încât am facut deja cerere la administratia satului de vacanta, sa ne aiba în vedere si pentru la anul! ♥ De ce v-am spus toate acestea?! ☺ Pentru ca tare m-as bucura sa ne întâlnim la anul pe plaja la Rosolina Mare! ♥

11 comentarii:

  1. Sună tare frumos dar de noi e mult prea departe pentru un drum cu mașina. Îmi plac locurile relativ izolate și puțin populate, și prin prisma faptului că eu lucrez cu oameni, mulți și tot mai suciți și nu vreau decât liniște în timpul liber. Tot timpul zic că îmi duc o pernuță mică cu mine, sunt obișnuită să dorm pe pernă cu pene și îndesată in raport cu ce găsești în hoteluri. Dar tot timpul uit, nu știu cum fac.
    Cel mai frumos mi se pare să ai plaja doar pentru tine, cum vad în fotografiile tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooo, imi pare rau daca am indus impresia ca nu era nimeni la plaja si ca Rosolina Mare ar fibun loc retras 😁😐 nu, nuuu! Este aglomerat, dar nu ca alte plaje! Pozele de aici sunt facute mereu la prima plimbare cu Leo, intre 7 si 7:30 ☺️ cand majoritatea inca dorm sau servesc micul dejun acasa.
      Dupa plimbare,meegeam si noi acasa si dupa micul dejun reveneam pe plaja, cand aici era foarte animat.
      Eu calatoresc de ani de zile cu lenjeria mea de pat, daca nu e loc suficient, atunci macar perna o iau cu mine, neaparat! Si cand zbor cu bagaj de mana iau perna mea cu mine 😇
      De la noi de acasa pana in Venetia sunt doar 6 ore cu masina.
      Dar am fost si in sudul Frantei sau in Spania cu masina noastra 😁 Bineinteles ca am programat undeva la jumatatea distanteu, o pauza cu inoptare. Altfel nu mai merge, am depasit varsta cand mergeam 24 de ore intr o bucata!!!!
      Numai bine! Te pup 😘

      Ștergere
  2. Foarte frumos. Atat de frumos, ca, anul acesta avem deja planuri, dar pentru anul viitor as face un gand pentru Rosolina. Deci, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am fost anul trecut pentru prima data si am fost foarte sceptici in privinta a ceea ce ne ar fi asteptat. Cu toate ca multe cunostinte ne au asigurat ca este superb, tot ne a fost teama, dar am zis, 7 ore cu masina este ok si portiunea de plaja pentru cattei este super, deci riscam
      Am fost mega incantati incat iata, anul acesta am revenit si am hotarat sa meegem si la anul! In principiu,la plaja e aproape la fel, peste tot, doar imprejurimile difera. Si in cazul Rozolinei Mare, te gasesti in centrul cultural istoric, gastronomic, turistic si bla bla.... Intelegi ce vreau sa zic 😉 Nu te poti plictisi niciodata,mereu gasesti altceva de vazut, de facut.
      Ma bucur ca m ai citit. Deci, ne vom vedea pe plaja in 2024 ☺️ Super!! 👍

      Ștergere
  3. Tare frumos e, Carmen!
    Am noroc că am troller mai mic, că nu-i maşină şi că na... decât să car, mai bine rabd, că aş lua dulapul după mine când plec, aşa că înţeleg că ai luat. Eu cu pernele am o problemă. Nu de curăţenie, nu se pune problema, plec din start de la ideea că dacă e hotel sau pensiune e curat, dar eu nu pot dormi pe orice pernă. De fapt, numai pe a mea pot :D
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa gandesc si eu, o fi curat, insa perna mea e speciala 😁
      Te pup potecuta 😘

      Ștergere
  4. Si noi luam in bagaj lenjerie de pat :D. Si prosoape.
    Este foarte frumos locul - deloc indicat pentru mine, clar, poate doar pentru perioada cand nu e nimeni (sau aproape nimeni) pe plaja. Ultima data la mare am fost in 2008 la noi. La Mamaia era bleah. :))) Inca de pe atunci. Poate doar daca mergeai dis de dimineata, cand inca nu erau oameni... altfel te trezeai spray-at cu solutii sau ieseai din apa imbibat de crema... Nu mai zic de fumat si alte chestii de gen.
    La Modern (in Constanta, spre Casino) era un golf unde mergeam ori dis de dimi, ori dupa amiaza... dar deja dupa-amiaza, si in golfuletul mai mic, apa era cam lipicioasa de la tonele de crema solara aplicata de catre unele persoane.
    Mie cel mai mult imi placea sa mergem in Olimp, la o plaja micuta, langa cea privata. Pentru mine personal plaja e cam pana la 9, hai maxim 10 daca e mai innorat (11 e deja prea mult... cam la ora aceea ideal e sa fii in casa unde stai cu dusul facut .. :))).
    Dar de placut imi place locul gasit de voi - clar candva extrasezon :)))). O sa va insotesc virtual (:D).
    Pupici!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noii nostri prieteni, italienii, au vrut sa prelungeasca sejurul cu o noapte si a fost imposibil. Toate casutele sunt rezervate începând din mai si pâna la sfarsitul lui septembrie. Iulie si augusr sunt lunile cele mai fierbinti si cele mai aglomerate, datorita vacantei copiilor! Noi am fost anul trecut in iulie si pe timpul excursiilor pe care le-am facut (anul trecut am fost la Chioggia, Venetia, Modena, Brescello, Ferrara, Ravenna, Adria) ardea trotuarul! Trebuia sa il caram pe Leo in brate... atunci ne-a batut gandul sa cumparam un carucior pentru catel ☺ Am umblat doar sub acoperisuri, la umbra si daca am facut poze langa monumente sau edificii deosebite, am fugit ca la filmari, scena si good bye ☺☺☺ Canicula asa ca anul trecut in Italia poate doar azi, aici la noi am mai avut!!! Doamne ce calduri au dat peste noi! Azi au fost 38 grade la umbra, aerul a ars! Nici o briza, pur si sumplu aer puternic ca un zid de beton incins!!!! La Paris am inteles ca azi au fost 44 grade la umbra!!!! Dumnezeule! Astazi ar fi trebuit sa avem dansul - cursul de La Kossa... era planificat sa facem primul nostru video! Dar s-a amanat, din cauza caniculei!
      Dar sa revin la discutia noastra ☺☺☺Noi am luat cortul acela special pentru plaja. Are aerisire si de la ora 11 pâna pe la ora 14 stateam toti trei in cort ☺ Briza marii era o mângaiere suava... aerul acela mirosind a nisip incins, a scoici si a alge... iubesc acest miros! Cadn aveam zi de plaja, veneam pe la ora 9 si plecam pe la ora 16 / 16:30. Alternam insa mereu cu cate o zi de excursie, ca sa nu ne plictisim. Insa pe plaja era animatie mare - familii cu catei de toate rasele ☺ Pe mine tare ma amuza sa observ reactia patrupezilor! Dar si ciudateniile oamenilor ☺
      Despre uns... hm, si eu m.am uns! Eu am folosit unt de cacao, Helmut a folosit spray cu protectie solara 20 (pentru fata am folosit PS 50). Nici nu indraznesc sa petrec o zi la soare fara sa ma ung, sorry! De fumat nu am vazut pe nimeni sa fumeze pe plaja... cred ca este interzis, sau nu?! habar nu am, dar uite ca nu mi a atras nimic atentia, nici mucuri de tigara nu am vazut pe vre undeva!
      La ora 5, la rasaritul soarelui, nu eram ecat eu si poate inca o familie sau doua pe plaja... Liniste deplina, marea calduta, linistita, fara valuri... Superb!
      Pe la ora 7/7:30 deja erau 5 pâna la 10 persoane pe plaja noastra. Iar pe la ora 10 era plin! Dar nu asa cum imi amintesc eu de la Costinesti - cerceaf lânga cearceaf! Nuuu, era mereu lasat spatiu intre locul ocupat de o familie si alta. Si ce am mai observat, foarte putini vin la mare cu copii mici si catel. Probabil este foarte greu sa ai grija de toti, simultan! ☺
      Am fost in multe locuri frumoase de plaja in Europa asta (o data si in Egipt), in Franta, Spania, Portugalia, Grecia, Croatia, Slovenia, Italia si România, dar cel mai mult si mai mult imi place aici, la Rozolina Mare! Pentru ca avem casa pe plaja, pentru ca plaja accepta cateii si pentru ca Italia ofera la orice pas ceva deosebit. Da, si pentru ca ajungem in 7 ore cu masina noastra! (cu Leo nu vom zbura niciodata!).
      Pupici si imbratisari, cu drag si de la Leo pentru Kouki ♥

      Ștergere
  5. Minunata locatia! Ne-ai dat atatea detalii ca aproape am vizualizat zona. Este cu adevarat superba!
    Un loc perfect pentru concediu!
    Multumim pentru aceasta atmosfera deosebita. M-am deconectat.
    Multumesc, draga Carmen! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti-a placut articolul meu "publicitar" ☺☺☺ Sa stii ca nu primesc rabat, daca fac reclama satului de vacanta ☺☺☺
      Te pup Suzana 😘 Noapte buna! ♥

      Ștergere
  6. Un loc perfect pentru vacanță! Așa luam și eu în bagaje și lenjerii și perna mea, dar de când nu mai am mașină, mă rezum la strictul necesar.
    Prefer să dorm fără pernă! Mă bucur că ați avut un concediu reușit și relaxant!
    Te pup, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere