Scenariul este inspirat din ultimele luni de viata ale lui Van Gogh, în Provence. Într-adevar este greu sa te referi la viata unui geniu, în doar doua ore de pelicula si... primele minute nu sunt spectaculoase, însa în a doua jumatate a filmului, emotia m-a cuprins si am simtit ca apropierea de personajul real si opera acestuia este din ce în ce mai profunda. Bineînteles ca filmul se adreseaza mai ales acelor spectatori care iubesc picturile lui Van Gogh si cunosc biografia acestuia, pentru ca filmul face posibil sa vizualizam ceea ce am citit pâna acum în istoria artelor, aprofundeaza ideile, ni-l aduce mai aproape pe omul-simplu Van Gogh, sa-l întelegem si sa suferim alaturi de el. Si pâna la urma, pelicula reuseste sa te impresioneze atât de puternic, încât zile întregi dupa film, cugeti, te zvârcolesti si te întrebi oare de ce acest artist cu suflet superb, a trebuit sa traiasca în mizeria în care a trait?! Cât de singur a fost, cât de mult a tânjit dupa un cuvânt bun si dupa o apreciere sincera! El - creatorul unora dintre cele mai iubite si uimitoare opere de artă din lume! Este cumplit de trist ca în toată viața, legendarul pictor nu a reusit sa vânda decât o singură lucrare - fiind marginalizat, ridiculizat si nevoit sa traiasca la limita de existenta, din bani primiti de la fratele sau, Theo van Gogh. Si în prezent, pânzele sale valorează zeci și sute de milioane de dolari. Un tablou din seria "Floarea soarelui" s-a vândut în anul 1987 cu 40 de milioane de dolari. Lucrarea "Irișii" a fost vândută la licitație (1987) pentru suma record de 53,9 milioane de dolari; "Portretul doctorului Gachet" a ajuns în fruntea topurilor vânzărilor cu 82,5 milioane de dolari (1990).
Filmul merita vazut, este un superb omagiu adus geniului Van Gogh (consider însa ca nu a reusit sa depaseasca mesajul pe care a reusit sa-l transmita melodia "Vincent" a lui Don McLean în doar 4 minute!)
Din film, un dialog superb:
"Preotul: Spune-mi, de ce zici că ești pictor?
Vincent Van Gogh: Pentru că iubesc pictura si pentru ca simt ca trebuie să pictez. Întotdeauna am fost pictor. Asta sunt.
Preotul: Hm, un pictor înnăscut.
Vincent Van Gogh: Da.
Preotul: De ce esti sigur?
Vincent Van Gogh: Pentru că nu pot să fac altceva și credeți-ma, am încercat.
Preotul: [către Van Gogh, tinând în mâna o pictura de a lui Van Gogh] Deci Dumnezeu ti-a dat un dar, sa poti picta asa ceva?...
Vincent Van Gogh: Da
Preotul: Dar nu observi? Priveste cu atentie... nu vezi că acest tablou este... cum sa ma exprim sa nu-ti ranesc sentimentele? Nu vezi ca tabloul acesta este neplăcut? E urât!
Vincent Van Gogh:De ce mi-ar da Dumnezeu darul sa pictez lucruri urâte?!... Uneori mă simt atât de departe de tot...
Preotul: Iti cumpara cineva picturile?
Vincent Van Gogh: Nu...
Preotul: Deci, esti sarac?
Vincent Van Gogh: Da, foarte sarac.
Preotul: Cum traiesti?
Vincent Van Gogh: Fratele meu ma întretine, el plateste pentru mine, dar nici el nu e bogat.
Preotul: Crezi că Dumnezeu ți-a dat darul picturii pentru a te ține în mizerie?
Vincent Van Gogh: Hm...Nu m-am gândit sub aspectul acesta niciodată. Poate că Dumnezeu nu a ales momentul potrivit... Poate ca m-a făcut pictor pentru oameni care înca nu s-au născut.
Preotul: Posibil...
Vincent Van Gogh: Atunci când însamântam, nu dispunem înca de recolta... Eu pictez cu calitatile si defectele mele...
Preotul: Crezi ca Dumnezeu s-a înselat?
Vincent Van Gogh: Eu cred ca sunt un exilat. Sunt un pelerin în desert. "
Vincent Van Gogh: "Am vrut atât de mult să împărtășesc ceea ce văd. Acum mă gândesc la relația mea cu veșnicia."
Înscriu articolul la "Citate favorite"
:) thanks!
RăspundețiȘtergere:) cu pla 😜
ȘtergereMinunat! Vincent van Gogh este unul dintre marii mei preferați și abia aștept să văd filmul. Mulțumesc, Carmen!
RăspundețiȘtergereSă ai zile senine!
in inima me, Monet este primul, apoi Van Gogh 😊
ȘtergereO saptamana cat mai placuta sa ai, in continuare, Zina draga!
Un dialog superb si infiorator de trist. Oamenii inteleg atat de putin... Asta mi se pare cel mai sinistru lucru. Si nu stiu daca e vorba doar de epoca lui. Si acum sunt multe idei care nu sunt intelese, chiar daca exista un alt gen de cultura.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru prezentare, draga Carmen! O saptamana excelenta!
da, bine spui "infiorator de trist"... cu tiate ca a trait in conditii inumane (a fost in puscarie si multi ani in ospiciu, tratat dupa metodele cunoscute in 1800!!!) si totusi, frumusetea sufletului lui Vincent a gasit puterea sa razbata la suprafata... Uimitor!
Ștergereo saptamana placuta si tie, Suzana draga!
"Poate ca m-a facut pictor pentru oamenii care inca nu s-au nascut" - cam asa, se pare, s-a intamplat.
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru prezentarea filmului, Carmen draga. Trebuie sa il vad si sper sa il gasesc online. Nu ma pricep la pictura, nu stiu sa deosebesc un pictor de altul dupa lucrari (doar daca sunt lucrari extra-cunoscute) :) dar mi-a placut intotdeauna sa vad filme despre viata pictorilor, a muzicienilor etc.. Si, in cazul unor filme, mi se intampla asa cum descrii tu la un moment dat: ma gandesc la situatia unuia s-au altuia mai multe zile dupa ce am vazut filmul si ma intreb cum de au avut viata pe care au avut-o - una grea, in general - iar altii (tot pictori, muzicieni etc.) au avut alta sansa si li s-a recunoscut valoarea inca de cand erau in viata.
Am un puzzle cu o pictura (din seria floarea soarelui) a lui. Mi-a placut foarte mult sa-l montez, si l-am agatat in holul de la intrare, sa-l vada toata lumea care intra la noi! :)
Iti doresc sa ai o zi minunata, draga Carmen! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
superb raspuns, nu?! Ba si mai modest, textul este "oameni" cu un "i" , adica doar o mana de oameni, nu pentru toti oamenii. (Poate ca m-a facut pictor pentru oameni care inca nu s-au nascut"
ȘtergereActorul care a interpretat rolul lui Van Gogh este fenomenal! sper sa primeasca Oscarul la care este nominalizat.
Te imbratisez si iti trimit ganduri bune, de la trio. Pupici pentru tiate fetele casei 😘😘😘
Sunt convins ca imi va placea filmul.
RăspundețiȘtergereMultumesc!
sper si eu. Sa imi spui parerea, dupa ce vezi filmul, Aurel, te rog.
ȘtergereVai, Carmen, ce-mi faci. Era cumva pe listă, ştiam de el, mi-am propus să-l văd dar... dar. Am tot lăsat pentru o zi liberă. Nu mai pot amâna, prea m-ai strârnit :D
RăspundețiȘtergereDar îţi mulţumesc!
O zi frumoasă îţi doresc!
e un film greoi, nu este pentru o zi de relaxare. Sper sa nu fii dezamagita. Te pup.
ȘtergereO saptamana placuta in continuare!
Ai realizat o recenzie superba, magnifica, iar citatele dialogului celor doi pritagonisti, plus auditia piesei muzicale superba, m-au convins ca merita sa vad acest film. Merci beaucoup.
RăspundețiȘtergereO zi plina de lumina, pace, bucurie si liniste în Suflet, draga Carmen !
...si o secventa tare ! :)
Ștergerehttps://www.youtube.com/watch?v=ubTJI_UphPk
daca am stârnit interesul, e bine. Sunt curioasa sa-ti stiu parerea dupa ce ai vazut filmul.
ȘtergereNumai bine, Iosif draga! O saptamana placuta în continuare!
haha, daaaaa! Ce frumos ar fi daca asa ceva ar putea fi posibil! Nu cu orice muritor de rând, numai cu geniile, mai ale cele neîntelese de semenii lor pe vremea vietii.
ȘtergereAdevarat, o secventa tare de tot! Multumesc Iosif draga!
Ce descriere frumoasa, Carmen!! Abia astept sa il vad, probabil asta seara! Eu am vazut doar o parte din filmul Van Gogh (cel din 1991). E dureros ca nu a fost apreciat. Iar acum tablourile sale se afla in marile muzee ale lumii. Lucrarea mea preferata este "Migdali infloriti". Zilele trecute am vazut "The Wife" cu Glenn Close, nu stiu daca l-ai vazut...
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa!
Am vazut si eu The Wife si mi-a placut mult. M-a impresionat enorm, pentru ca de fapt, sotia "celebrului scriitor" reprezinta fiecare femeie care s-a sacrificat în numele casniciei si care in anii 50 si 60 nu au avut nicio sansa de a se afirma profesional, indiferent de valoarea pe care au avut-o sau de talentul extraordinar pe care l-au posedat. De aceea, Ziua de 8 Martie este pentru mine o zi sfânta, ziua in care serbam toate femeile ce au luptat si au sacrificat totul, pentru a revendica drepturile femeilor. Sunt fericita ca m-am nascut in vremurile acestea, in Europa, unde, chiar daca inca exista salarii inegale pentru munca egala intre femei si barbati, totusi, drepturile si afirmarea femeii in toate domeniile sunt victorii remarcabile!
ȘtergereTe impbratisez, Florina draga. O seara placuta deasemenea
Carmen , am reusit sa vad filmul. Mi a placut, e bunicel. Imi pare cam haotic creat, par doar niste scene fara legatura, puse doar sa para o legatura... Insa dialougurile sunt impresionante, mai ales cel cu preotul, cel scris si de tine mai sus. Mie mi se pare prea putin pt. un OM ca Vincent Van Gogh.
RăspundețiȘtergereN am stiut insa ca acel caiet de schite am fost descoperit tocmai in 2016, e WOW! Din filmele ce le-am vazut pana acum, niciunul nu se ridica la nivelul a ceea ce a fost Vincent van Gogh. Parerea mea :D.
Este si o carte ce contine o selecţie de 415 scrisori şi fragmente de scrisori din corespondenţa lui Vincent van Gogh cu fratele Theo, intituala "Draga Theo".
Ce minte frumoasa, ce geniu, ce sensibilitate!
Acum insa, el este pentru totdeauna!
Dar el nu s a sinucis?
Te pup!
Florina draga, eu am scris ca a face un film de 2 ore despre un GENIU, este imposibil si am mai scris ca primele 15 minute nu au fost deloc "atractive" din pdv al cinemaului si ca incet incet, am inteles ce s-a vrut scos in evidenta. Parerea mea este ca un om care nu cunoaste viata si opera lui Van Gogh nu intelege filmul de loc. Si am mai spus in articolul meu ca în 2 ore filmul "nu a reusit sa depaseasca mesajul pe care a reusit sa-l transmita melodia "Vincent" a lui Don McLean în doar 4 minute!" :-) Mie mi-a placut si poate ca daca l-as mai vedea o data mi-ar place si mai mult... E un film greu.
ȘtergereNici eu nu am stiut ca acel caiet de schite a fost scos la iveala abia in anul 2016! Senzational, intr-adevar!
Cartea nu am reusit sa o citesc... Sper sa pun o data mana pe ea. Eu sunt mare admiratoare a lui Van Gogh.
Stiam versiunea prezentata in film, legata de decesul lui Vincent. Cu siguranta nu se va sti niciodata, insa inclin sa cred ca cea ca a fost impuscat, este cea adevarata. Chiar si articolul din Wikipedia.ro prezinta si aceasta versiune.
Cat de trist! gandeste-te, anchetatorii, in loc sa rezolve cazul dupa lege, nici nu s-au sinchisit, pentru ca toti in sat il stiau pe Van Gogh "nebun". In plus, era nedorit, asa ca a fost o usurare pentru toti ca s-a dus! Singurul care ar fi luptat pentru el ar fi fost Theo, insa si el avea necazurile lui - era bolnav (6 luni mai tarziu a murit si el), era obosit (locuia departe de Vincent si calatoriile cu trenul si trasura nu erau tocmai comode la vremea respectiva) si... s-o fi gandit, pe Vincent oricum nu-l mai aduce nicio minune la viata, ce mai conteaza cine l-a impuscat?! Of...
Te pup, Florina draga. Noapte buna!
Ce dialog interesant! Ce mare artist! Abia aștept să văd filmul. Și îmi place ce actor au ales pentru rolul marelui pictor. Nici nu se putea o alegere mai bună.
RăspundețiȘtergereNumai bine, dragă Carmen! Mulțumiri pentru recomandare. :-)
Cu placere Alex draga! sper sa iti placa filmul.
ȘtergereO saptamana frumoasa, în continuare sa aveti!