marți, 23 mai 2023

Monumentul eliberarii - Jurnal III

(continuare la "Mânastirea Weltenburg si defileul Dunarii - Jurnal II") 
Befreiungshalle – în traducere “Sala Eliberării” este un monument ridicat pe dealul Michelsberg (126 m) din orașul bavarez Kelheim. A fost construit între 1842 și 1863 la cererea regelelui Ludwig I al Bavariei, dupa modelele monumentelor antice romane. Este un monumentul neoclasic dedicat celor care au luptat pentru eliberarea Germaniei de sub Napoleon Bonaparte. 
Impresionanta rotonda construita din calcar se sprijină pe o bază cu trei etaje, este proiectată ca un octogon. Fațada exterioară este marcata de 18 contraforturi încoronate cu 18 statui colosale reprezentând landurile germane care au luat parte la bătăliile de eliberare. 
Aula este rotundă si are o înălțime de 45 m și un diametru de 29 m.
Interiorul sălii este conceput ca o sală mare cu cupolă, care este luminată de un opaion în vârful acoperișului conic. 
Primul etaj formeaza nișe, care poartă numele bătăliilor din războaiele de eliberare, flancate de câte două zeițe ale victoriei, statui înalte de 3,30 m - în total 34 de statui. Statuile simbolizeaza statele membre ale Confederației Germane. Două dintre zeițele victoriei țin fiecare câte un scut de bronz aurit stând între ele pe o bază joasă de marmură, în timp ce își oferă mâinile libere zeitelor vecine. Ca urmare, ele formează un dans rotund solemn, care este întrerupt doar de cei doua zeite-statui de lângă portalul de intrare. Acestea din urmă au fost realizate din marmură albă tiroleză și fiecare ține o ramură de palmier în mână îndreptată spre portal. Deoarece marmura tiroleză era foarte scumpă, celelalte zeițe ale victoriei sunt făcute din marmură albă de Carrara. Înaltimea acestui segment este de 7 metri. 
La galeria interioară se poate ajunge prin urcarea a 82 de trepte. Alte 40 de trepte duc la galeria exterioară, care ofera o vedere largă asupra văilor Dunării și Altmühl (din anul 2008, sala cupolei este accesibilă și cu liftul pentru utilizatorii de scaune rulante și persoanele cu dizabilități). 
Noi am urcat toate cele 165 de trepte într-o bucata si ne-am plimbat mai întîi pe terasa circulara exterioara pentru ca apoi sa admiram privelistea de sus din interiorul monumentului. Andrea, colega mea, are “rau de înaltime” însa si-a înfrânt teama si alaturi de mine a îndraznit sa se apropie de toate balustradele – chiar daca doar pentru selfies, tot este de laudat! ♥
Helmut si Leo ne-au asteptat pe o banca, în parcul din fata monumentului. Împreuna, am vrut sa servim o racoritoare pe singura terasa din parc, însa am asteptat mai mult de 20 de minute si chelnarita suprasolicitata înca nici nu ajunsese sa ne întrebe ce dorim. Am renuntat, pentru ca planul nostrum era sa ajungem si la Walhalla. (va urma)

13 comentarii:

  1. Ce privelişte deosebită acolo! Cred că merită din plin efortul acelor trepte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tot esti acolo,merita neaparat efortul celor 165 de trepte!

      Ștergere
  2. Foarte interesante informatiile despre Monument!! Iar el, ca si constructie este ... deosebit. Imaginile si filmuletul sunt superbe!! Am plimbat virtual si pe Buni si i-am povestit. Ne-a placut tare mult!!
    pupici cu drag :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat de mult ma bucur 🤗😘 transmite bunicii tale salutari calde de pe meleagurile bavareze 🤗🌷
      Pupici si imbratisari 😘😘

      Ștergere
  3. Ce frumoase imaginile din acest loc special. Stilul asta de arhitectura imi place mult. Are un fel de echilibru, cel putin vizual, pentru privitor.
    Seara frumoasa, draga Carmen! Pupici!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult, Suzana draga.
      O seara buna. 🤗😘🌹

      Ștergere
  4. Da, toate monumentele acestea au maretie, salile au acustica pe masura 🤗
    De mancat,am mancat cladic 😊 snitel cu cartofi prajiti si salata asortata. Nu ne a fost chiar foame, dar de placerea atmosferei si... Sa nu bem berea asa, fara mancare. Am pus poze in postarea precedenta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Magnifica sala! Imi place si efectul "jocului formelor geometrice".
    Interesant: sunt numai zeite (niciun zeu nu si-a gasit locul acolo). :-)
    Marmura este un material extraordinar, din punctul meu de vedere (n-am idee de ce-mi place atat de mult).
    Zile senine iti doresc, Carmen draga! <3
    Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! <3 <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaaa, chiar! niciun Zeu! ☺
      Jocul mozaicului din podea darca se regaseste în jocul sticlei din cupola! Minunat!
      Ma bucur ca ti-a placut ☺ Pupici si imbratisari, de la trio pentru trio 😘❤️😘❤️😘❤️

      Ștergere
  6. Ce locuri minunate! Mi-a făcut plăcere să călătoresc cu voi la acest Monument spectaculos.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoase și atât de mărețe realizări ... cred că treptele aveau rostul lor...să reflectezi la grandoarea evenimentelor comemorate 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaa, uite o explicatie ineresanta! Eu nu m am gandit, de ce sunt atatea scari! Multumesc 😘🤗 pupici💞

      Ștergere