marți, 23 mai 2023

Walhalla sau "Hall of Fame" pe valea Dunarii - Jurnal IV

(continuare la Monumentul eliberarii - Jurnal III) 
Soseaua de la Kelheim în directia Regensburg este destul de aglomerata, atât în cursul saptamânii dar mai ales la sfârsit de saptamâna. Am parcurs distanta pâna în localitatea Donaustauf în trei-sfert de ora. Vremea se încalzise surprinzator, termometrul arata usor peste 26°C 
Când ajungi în parcarea monumentului Walhalla, dâmbul ascunde cladirea în asa fel încât ai impresia ca esti undeva, pe un maidan… Un indicator îti arata drumul cu trepte late care te conduce spre vârful dealului Bräuberg si de acolo... privelistea te lasa mut de admiratie! 
Cladirea a fost construita între 1830 și 1842 la cererea regelui Ludwig I al Bavariei, dupa modelul templelor antice grecesti. Complexul în stilul unui peripter doric are 125 m lungime și 55 m înălțime.
În interior, Walhalla are 48,5 metri lungime, 14 metri lățime și 15,5 metri înălțime.
Templul este închinat “ilustrilor vorbitori de limba germana”. Potrivit contextului istoric, slăbirea politică a țărilor vorbitoare de limbă germană, ocupația franceză și participarea multor germani la devastatoarea campanie rusă a lui Napoleon din 1812, au fost privite ca o umilire profundă. Din ce în ce mai mult, oamenii au început să caute o identitate națională comună pozitivă în trecut, centrată pe o limbă maternă comună postulată și în care germanii și popoarele germanice erau în mare măsură echivalați cu migrația. Prințul Moștenitor de atunci Ludwig I, a comandat marilor artisti plastici o serie de busturi (sculpture) ale „ilustrilor germani” spunând „Niciun statut, nici măcar sexul feminin nu va fi exclus. Egalitatea există în Walhalla; la urma urmei, moartea desființează orice diferență pământească.” 
Printre acești „germani” Ludwig a ales multe figuri istorice care astazi nu mai sunt considerate neaparat germane. Politicieni, oameni de stat, oameni de știință, clerici, filozofi și artiști din toate disciplinele - scriitori, poeti, compozitori, muzicieni, pictori. Printre personalitatile alese atunci, s-au numarat austrieci, elvețieni, olandezi și flamanzii, rușii, anglo-saxoni, romani, goți și vandali. 
Walhalla a fost cel mai scump proiect al lui Ludwig, costând patru milioane de guldeni (aproximativ 82 de milioane de euro). La deschiderea din anul 1842, 96 dintre busturile realizate începând din 1807, au fost așezate în ordinea datei morții, o asa zisa “intrare în mitologia Walhalla” - în sensul acelor de ceasornic începând de la ușa de la intrare, în două rânduri unul deasupra celuilalt. 
Dintre aceste nume ilustre, aici doar câteva: Ludwig van Beethoven, Nicolaus Copernicus, Regele Heinrich I, arhiducesa Maria Theresia, Goethe, Joseph Haydn, Friedrich Schiller, Martin Luther, Georg Friedrich Händel, Peter Paul Rubens, Johannes Kepler, Hans Holbein, Paracelsus, Albrecht Dürer, Wolfgang Amadeus Mozart, Immanuel Kant, Friedrich v. Schiller, Wilhelm I, Richard Wagner, J.S. Bach, Franz Schubert, Jakob Fugger, Richard Strauss, Gregor Mendel, Albert Einstein, Johannes Brahms, Carl Friedrich Gauss, Heinrich Heine, Max Planck. 
În plus, exista aici 64 de placi commemorative ((exemplu: Bonifatius, Karl cel Mare, Otto I. von Sachsen, Sfânta Mathilde, Heinrich III., Otto I. von Bayern, Albertus Magnus) pentru ca în istoria sculpturii, exista un regulament: nu se executa busturi decât personalitatilor carora li se cunoaste înfatisarea. Înfatisarea personalitatilor descrisa doar în lucrari (schite sau scrieri), nu este permis a fi interpretata! (cum spre exemplu exista în România bustul lui Decebal sau al lui Burebista! Acestea sunt doar lucrari imaginare, executate de un sculptor). Numele acestora este onorat prin gravarea pe placi comemorative. 
Peretii salii Walhalla sunt îmbogatiti cu sase zeite - sase Walhalla Victoria. Fiecare dintre zeițele neoclasice, întruchipează un sentiment abstract legat de victorie - bucuria, jubilarea, asteptarea, automultumirea, împovararea si tristețea. Cea mai populară dintre cele șase Walhalla Victoria este cea care aruncă coroane de flori. 
Regele Ludwig I a murit în anul 1868 si 22 de ani mai târziu, o sculptura reprezentându-l sezând pe tron, a fost adaugata la loc de onoare în sala pe care însusi a fondat-o. 
De la templu pâna la Dunare, coboara trepte maiestuase. O lume pestrita umple scarile – unii fac picnick, altii fotoshooting… Ne-am asezat si noi precum insectele la soare si am savurat peisajul superb ce se ofera de-a lungul fluviului care mai are înca 2400 km de strabatut pâna când se va varsa în Marea Neagra…

14 comentarii:

  1. A continuat si noi calatoria alaturi de voi citind toate informatiile atat de interesante si privind imaginile si filmuletul.
    Asa deci - bust pentru cei a caror infatisare era cunoscuta si placuta comemorativa pentru ceilalti. Un aspect pe care nu il stiam (sau daca l-am cunoscut vreodata, probabil ca l-am uitat).
    Sunteti foarte draguti cum zambiti soarelui 💟

    pupici!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Rux draga ca ne ai insorit ❤️💓 ma bucur ca ti a placut turul nostru bavarez.
      Da, este o regula pe care multi o ignora. Este de altfel logic, cum sa sculptezi un bust si sa ii scrii numele, daca nu ai habar cum arata personalitatea respectiva?! Orice artist poate sa isi imagineze cum ar arata cineva dintr o descriere istorica, dar aceea este parerea si interpretatea personala, acea lucrare trebuie semnata de artist si intitulata "asa am simtit eu personalitatea ilustrei persoane" 😌
      Va pupam,si pe tine si pe Kouki 😘🐾

      Ștergere
  2. Minunata prezentarea. Cred ca pe viu sculpturile sunt fantastice!
    Nu stiu Leo ce a inteles de la voi, insa pare vesel foarte!
    Pupici si seara buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sculpturile sunt intr adevar deosebite, ma refer la zeitele Walhalla Victiria, la scaune, la decoratiole peretilor. Busturile sunt... na, figuri de oameni, unii mai frumosi, altiiai ciudati... Ma rog, asa cum au fost, din pacate inteligenta si talentul nu se recunoaste pe figura omului... Poate in ochi, dar nu in ochi de marmura.
      Leo nu a avut voie in muzeu. A asteptat cuminte la intrare si ce s a mai bucurat cand m a revazut 😁😇 ziceai ca nu m a vazut de o saptamana 😂😜
      Cand l am chemat sa facem selfie... s a ridicat cu labutele pe spatele meu si a pozat. Spre amuzamentul tuturor din apropiere 😂🤗😍
      Pupici 😘

      Ștergere
  3. O Luiza draga, ce minunat! Neaparat sa ne povestesti mai multe despre aceste vremuri traite in parcul castelului. Abia astept
    Multumesc d compliment 😊 asa si este, ma ofer mereu ca ghid pentru grupurile de romani prieteni ce vin in vizita. Dar si colegilor de serviciu sau iata aici, prin blog, doresc sa ajunga informatiile la cei care au interes.
    Neaparat sa imi zici cand planifici concediul in Bayern 💓

    RăspundețiȘtergere
  4. vai, neaparat sa scrii ♥ tare m-as bucura sa citesc despre impresiile tale de atunci.
    Noapte buna. Pupici ♥

    RăspundețiȘtergere
  5. Fascinat, uite că despre Germania nu știu mare lucru, nici nu am fost vreodată și nici nu cred că ajung, dar văd multe lucruri interesante datorită ție!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bayern (Bavaria) este cel mai frumos Land 🥰🤗
      Nu spune niciodata NU... Poate chiar anul acesta vei reusi sa vizitezi Germania 😊
      Eu spre exemplu, nu mi am dorit niciodata sa plec din tara. Dar, cand incercam asa prin absurd sa imi imaginez ca as pleca, ma gandeam doar la SUA sau Canada, in niciun caz la Germania. Mai ales ca nu imi placea limba 😬😂 si... Uite unde am ajuns!!!
      Te pup 😘🌷

      Ștergere
  6. Interesant monumentul. Imi place ideea de Walhalla! :-)
    Vazand penultima poza din ultimul colaj am zambit larg - ca Leo! :-))) Sunteti niste dragalasi! <3
    Mi-a placut plimbarea "pe urmele voastre". Iti multumesc pentru frumos, pentru zambete si pentru informatii, Carmen draga! <3
    Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine m-a frapat asemanarea denumirilor- care totusi nu au legatura una cu cealalta!
      În mitologia nordică, Valhalla, Valhall (sau Valhöll, în limba nordică veche) este paradisul în care sunt duși războinicii vikingi după moartea eroică pe câmpul de luptă de către valkirii.
      Valhalla este palatul lui Odin, care ar avea 540 de uși. Conform legendelor nordice, în Valhalla pot mărșălui unul alături de celălalt 800 de soldați. Fiind palatul preferat de zeul Odin, sufletele războinicilor morți îi servesc acolo în slujba acestuia.
      Totodată, pe timp de zi, sufletele războinicilor veniți în Valhalla sunt menite să se antreneze intens pentru a forma o armată redutabilă (cunoscută ca „Armata Sufletelor Vii”), invincibilă până la sosirea ragnarök-ului, atunci când vor lupta alături de Odin. Odată cu venirea nopții, sufletele sunt reconfortate cu aceleași tratamente ca și zeii.
      Simbolurile regatului lui Odin sunt doi corbi (mai precis huginn și muninn), unul reprezentând memoria, iar celălalt înțelepciunea. Se spune ca vikingii sau războinicii trebuiau sa moară cu sabia in mână ca să ajungă în Valhalla.
      De aici vine denumirea acestui Monument.

      Străinii denumeau Țara Românească: „Walachei”, „Wallachia”, „Valacchia”, „Valachie” sau „Iflak-eli”, denumiri românizate ca Valahia. Această denumire, de origine germanică, nu desemna numai Țara Românească ci multe alte țări locuite de populații latinești în contact cu germanicii, de la Marea Nordului („Valcheren”) până la Marea Neagră (țările române) trecând prin sudul Germaniei („Walchengau”, „Walchensee”) și prin spațiul iliric („Vlasina”, „Vlahina”, „Vlaška”, ș.a.m.d.). Cărturarii și cartografii medievali deosebeau Ungro-Vlahia (adică Vlahia dinspre Ungaria, anume Țara Românească), pentru a nu o confunda cu Moldova numită și Bogdano-Vlahia (adică Vlahia întemeiată de voievodul Bogdan de Dolha al Maramureșului), sau cu Transilvania...

      Leo este un catel foarte modern ☺☺☺ ma refer la "present on social networks" ☺☺☺ el era la Helmut, câteva scari mai sus. Eu m-am asezat mai jos, ca sa pot sa fac un selfie de grup si a fost suficient sa strig "Leo! Selfie!" ca el a venit imediat, si-a urcat labutele pe umarul meu si "a zâmbit" ☺☺☺☺
      Multumim mult, Diana draga, ca ne-ai însotit ♥ Trimitem pupici si îmbratisari, tie si celorlalte Doamne ale familei ♥♥♥ Ganduri bune de la trio pentru trio ♥♥♥

      Ștergere
  7. Mi-a făcut mare plăcere să vă însoțesc în călătorie prin toate aceste locuri minunate și să aflu atâtea lucruri interesante! Un sfârșit de săptămână minunat să ai, Carmen! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bucuria este de partea mea, multumesc ca m-ai însotit ♥♥♥ Pupici si un start bun in weekend!

      Ștergere
  8. Interesantă și educativă plimbare prin... Walhalla (am citit atât de multe despre miturile germanice...am învățat limba germană începând din clasele V-VIII)...
    Frumoase fotografii 👍
    Leu este atât de bine educat și îi place să stea la fotografiere (lui Puiu nu-i plăceau fotografiile...trebuia să fiu rapidă în realizarea instantaneelor...)
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Leo stie sa pozeze, dar o face doar cand vrea 😜 e Terrier! Incapatanat!
      Cateidata am noroc 🤞😂 ca aici, de data aceasta.
      Pupici 😘💞

      Ștergere