marți, 30 mai 2023

Protestul jucariilor - Poveste plecata de la o imagine

Potecuta, a lansat aseara o provocare - Poveste în 400 cuvinte...
Sorry, nu am reusit... Mi-e teamaa sa spun - dar am 670 cuvinte, conform "Wörter zähler" (cica sunt 29 fraze, cu cca.23,2 cuvinte pe fraza; timp general de citire 5,2 minute). Asta e... acum ce sa fac?! Ce sa scurtez, ce sa tai?!?

A fost o data ca niciodata, a fost odata un Ursulet-de-plus care a schimbat istoria omenirii.
Era pe vremea energiilor regenerabile, când robotii dominau lumea si omenirea prea îmbatrânita, traia în izolare, total dependenta de "ajutorul" roboţilor humanoizi. 
Adultii, conectati direct la banca centrala de date, traiau separati unii de altii, de teama accidentelor, violentelor sau a blolilor. Putinii copii, obtinuti prin metoda in vitro, erau crescuti si educati de roboţi autonomi, în Matérnita - centrul orasului din beton si sticla, denumit Orasul Gri.
Matérnita – era o cladire circulara, înconjurata de cladirea azil, în care-si duceau zilele oamenii cu intensitatea biocurenților neuronali redusa. De aici, linear, precum razele soarelui, erau construite celule pentru cei a caror materie cenusie putea fi folosita de roboţii-ingineri, roboţii-zburători, roboţii-educatori si altele tipuri de roboti.
În viata tuturor pe atunci, exista doar alb, negru sau gri. Orice idee era analizata pe toate partile si orice fir era despicat în patru. Austeritatea era pe atunci, cea mai importanta calitate a vietii.
Matérnita pastra în sala centrala, jucarii chiar din-naitea epocii telefoanelor androide. Acolo erau expusi ursuleti, catelusi, pisicute, papusele, masinute si tot felul de alte jucarii, prafuite de vreme. Imediat ce învatau sa mearga, copiii erau adusi în aula cu rafturi doar pentru a le fi explicat ca aceste jucarii pot transmite boli, sunt focare de infectii si ca atingerea lor poate provoca afectiuni alergice.
Ursuletul-de-plus se saturase sa tot vada copii cu ochii goi, îmbracati în uniforme cenusii, crescuti în fata monitoarelor, la lumina artificiala de catre robotei. Îi era atât de dor de caldura bratelor unui copil vesel. Voia sa simta din nou iubirea unui copil, ca în urma cu o suta de ani. Ar fi dat orice pentru o mângâiere. De multe ori visa cum doi frati îl doresc cu aceeasi intensitate si fiecare îl trage de câte o labuta, sa fie doar al lui. Când se trezea si vedea realitatea, se gândea ca mai bine s-ar lasa dezmembrat în disputa, de doi fratiori, decâtsa stea acolo inutil, pe raft!
Într-o zi Ursuletul-de-plus a provocat celalalte jucarii la revolta. A strigat cât a putut de tare "Trebuie sa redam culoare vietii!" si la acel strigat-semnal, toate jucariile au sarit de pe rafturi direct în bratele copiilor care tocmai erau condusi prin expozitie. Luati prin surprindere, robotilor autonomi li s-au blocat circuitele - niciunul din programele lor nu a prevazut un asemenea scenariu! A avut loc un blackout general.
Copiii cu inocenta lor si-au îmbratisat jucarioarele, le-au scuturat de praf si asa au descoperit ca pisicuta e galbuie, catelusul are zgarda rosie, masinuta e albastra, ursuletul e maro... Iesind din cladire, la soare, copii au capatat bujori în obrajori, pistrui si unora li s-a facut parul balai.
Batrânii orasului, înduiosati de imaginea copiilor cu jucarioare în brate si-au amintit brusc despre Șotron, Prinselea, Strigatelea... Când celulele adultilor s-au deschis, multimea de umanoizi palizi si slabanogi a izbucnit în plâns. Erau lacrimi de bucurie! 
Fericiti ca au scapat de sub jugul robotilor, au jurat ca nu vor mai lasa niciodata sa se întâmple asa ceva! Lacrimile sincere, pure, le straluceau pe obraji in culorile curcubeului... Si asa, încet-încet, lumea a redevenit pestrita.
Fericirea plutea peste oras si cântece de veselie umpleau vazduhul. Orasul de beton si sticla a fost invadat de plante, robotii au fost distrusi pâna la ultimul chip. Pentru ca nimeni sa nu uite actul de curaj al Ursuletului-de-plus, pe peretii salii centrale, oamenii au scris cu litere de tipar:
"We think too much and feel too little. More than machinery, we need humanity. More than cleverness, we need kindness and gentleness.”***
De atunci, oamenii au avut grija unii de altii si au trait fericiti pâna la adânci batrâneti. Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa!
~~~~~~~~~~///~~~~~~~~~~~~~~~~
***citat Charlie Chaplin (1889-1977)

15 comentarii:

  1. Ce poveste frumoasa ai scris!!! 😲🧡😘..... Iar citatul (Chaplin - ce mare OM) este superb ales.
    Mi-a placut mult de tot povestea - stii, eu cand citesc, fac automat film, vizualizez. asa functionez eu, asa imi amintesc si cartile, filmul lor, mai degraba decat altceva :))).
    Mi-a placut mult de tot.
    (Desi eu as fi reprogramat roboteii care fusesera clar virusati din om geniu rau... :))) hahaha )
    Puuuupici (si imbratisari multe de la trupa mea de ursuleti :))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Rux draga ♥ ma bucur ca ti-a placut povetea. A fost prea lunga? greu de citit? ☺ Imbratisari 😘 Noapte buna!

      Ștergere
    2. Lunga??? Nuuu (si nici greu de citit). Vai.. acum ca ai sris de lunga, mi-am amintit de povestea scrisa cand am participat la un concurs cu papusi :)))). Si cat am putut sa ma chinui ca sa sterg ca nu mergea fir-ar sa fie intr-un comentariu textul :)))))). Chiar.. uite-o aici: poveste
      Revenind - nu e e prea lunga deloc. Mie chiar mi-ar placea sa citesc astfel de povesti. Si mi-a placut mult cum ai ales detaliile si descrierile. Ti-am spus ca mi-am intiparit-o in minte ca pe un filmulet :D.
      Puuup

      (ps - am putea face candva o provocare, poate mai la iarna asa - in care sa scriem o poveste .. pornind de la imagini / un fragment de text.. ceva de gen. ar fi tare simpatic :D)

      Ștergere
    3. pai se spune ca a avea talent scriitoricesc presupune sa scrii putin si sa exprimi mult! na! asta sunt! departe de pretentii de scriitor ☺☺☺ Sunt totusi mandra de mine, având în vedere ca sunt inginer de profesie! Se zice ca asemanarea dintre un inginer si un câine este ca amandoi au privire inteligenta si probleme de exprimare! ☺☺☺☺

      Da, si mie imi plac asemenea provocari, de aceea... m-am inscris! Provocarea de la Potecuta se adreseaza întregii Blogosfere! Sunt sigura ca s-ar bucura sa participe cat mai multi bloggeri sau ne-bloggeri. Ca Potecuta a spus ca se pot lasa "povestile despre imagine" si la comentariu... deci pentru cei care u au blog.
      Te pup. Noapte buna! ♥

      Ștergere
  2. Asta da poveste! Doar tu puteai sa o scrii asa!
    Un final fericit este cel care conteaza. Mie imaginea mi-a readus in amintire ursuletul meu pierdut. Si ma intreb daca nu cumva o fi chiar el...?
    O zi faina de final de primavara si inceput de vara! Pup.❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ti a placut povestea 🤗 multumesc 💞
      Leo are un asemenea ursulet. Tare il iubeste 😊 il luam cu noi in toate concediile 😂
      O zi minunata si tie, Suzana draga.
      La noi e vara adevarata! Este foarte cald inca de la primele ore ale diminetii, nu mai e nevoie de jachetele, nici de sosete 😉 ma bucur de soare, parca mai mult decat in alti ani 🌞

      Ștergere
  3. Fermecatoare, emotionanta poveste Carmen, cum tu ai stiut mereu sa scrii <3 Ai stiut mereu sa creezi atmosfera si sa ne faci sa alunecam, cum altfel, "intre vis si relitate". Te imbartisez, draga mea draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow, oh wow ce surpriza! Draga mea draga, ai intrat pe blog 🎊🌹 si ce onoare sa ma vizitezi 🥰😘 multumesc.
      Multumesc pentru frumoasele cuvinte, tu esti draga mea draga 💗
      Tare m as bucura sa pistezi si tu... Ca pe vremuri. Ce frumos era 💖
      Pupici si imbratisari 😘🤗

      Ștergere
    2. Da, a fost o perioada irepetabil de efervescenta,cu adevarat speciala, pentru mine unica si, asa cum spuneam, irepetabila. Nu cred ca voi mai reveni pe blog, nu mai simt acea vibratie, energie, dar, stii cum se spune, niciodata sa....:) Cand intru, bineinteles ca trec sa te imbratisez, nici nu as putea altfel >:D<

      Ștergere
    3. da, nu mai este ca atunci, insa este frumos si acum. Este frumos altfel ☺
      Ma bucur enorm ca te-am cunoscut - prin blog, si ca am devenit asa bune prietene. Distanta de 2000 km a fost diminuata la doar o fereasra de blog! Cat de aproape te-am simtit üe atunci!
      Pupici si îmbratisari 😘❤️ te astept cu drag!

      Ștergere
  4. Foarte frumoasă povestea ta, Carmen! Ce ursuleţ curajos şi cât de importantă e acţiunea lui. Să încercăm să păstrăm lumea cât încă e aşa, să ne bucurăm de culoare şi de... joc, e la fel de important.
    Îţi mulţumesc din toată inima că ai acceptat provocarea mea şi ai răspuns atât de frumos! Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult, Potecuta draga 🤗💗 multumesc 😘
      Cred ca ar trebui sa faci astfel de provocari in mod regulat, uite ce rezonanta a avut! Cu drag am participat si o sa mai particip 💞😘💗

      Ștergere
  5. Vai, ce poveste frumoasă și emoționantă ai scris! Chiar ești talentată! Mi-ar plăcea și mie să scriu povești, dar nu sunt priceputa!
    Încă nu am terminat de citit biografia lui Charlie Chaplin, mai am aprope jumătate, e foarte interesantă, iar tu ai integrat citatul foarte frumos în această poveste!
    Zi frumoasă să ai! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce placere sa citesc asemenea comentariu 🤗😘 iti multumesc.
      Nu am citit biografia ca roman, dar m a interesat mereu viata lui, pentru ca a fost un geniu si am citit despre el, pe aici pe colo...
      Pupici si imbratisari 🤗😘

      Ștergere
  6. Oooo, ce năzdrăvan a fost Ursulețul-de-pluș ❤️👍
    Curat SF dar mi-a plăcut happy-end-ul !
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere