marți, 14 aprilie 2015

Nu doar filmele americane sunt de top

"L'âge de raison" este un film frantuzesc produs în anul 2010, având în rolurile principale pe Sophie Marceau (Margaret alias Marguerite), Marton Csokas (Malcolm), Michel Duchaussoy (Mérignac) si Jonathan Zaccaï (Philibert).
"Vârsta ratiunii" este un film simplut, care farmeca tocmai prin simplitate! Este un film care provoaca la a cauta copilul etern, ascuns într-un coltisor al propriului suflet, un film care - noua adultilor aflati în cursa spre succes pe drumului vieti, ne aminteste sa ne bucuram de lucrurile marunte si sa nu pierdem niciodata din suflet bunatatea si puritatea copilului care am fost.
Este un film iesit din clisee, un film aiurea, un film mai altfel, un film dulce si inocent.
Oscar Wilde este amintit în acest film printr-un citat: "Important este ca visele pe care le avem sa fie suficient de mari, pentru a nu le pierde din vedere în timp ce încercam sa le împlinim"... Recomand filmul neaparat visatorilor si romanticilor.
♦Tot un film frantuzesc este si "La fille du puisatier" (2011) - "Fiica fântânarului". Un film superb care transmite multa-multa delicatete, puritate si frumusete!... Este un film care emotioneaza din primele secvente - câmpul plin cu maci si idila care începe între cele doua personaje principale, si pâna la ultimele cadre, care arat o mare familie fericita!
Filmul prezinta imaginea bucolica a satului în perioada din-naintea izbucnirii primului razboi mondial, îndeletnicirile și imaginile specifice epocii, simplitatea oamenilor precum si profunzimea legilor dupa care îsi conduceau vietile.
Fiecare actor din acest film si-a intrat superb în rol - Daniel Auteuil (Pascal Amoretti), Àstrid Bergès-Frisbey (Patricia Amoretti), Nicolas Duvauchelle (Jacques Mazel), Kad Merad (Félipe Rambert). Eu îl admir mult pe Kad Merad. Mi-a placut si în "Bienvenue chez les Ch’tis"(2008) sau "Je vais bien, ne t’en fais pas" (2006) - filme în topului preferintelor mele, pe care le recomand deasemenea.
♦ Un film deosebit de romantic, fara însa a fi siropos sau rupt din realitatea cotidiana, este filmul danez "Love Is All You Need /Den skaldede frisør" (2012), tradus în româneste "Te iubesc oricum". Actrita daneza Trine Dyrholm face un joc fermecator în rolul principal (Ida), avându-l ca partener pe șarmantul, seducatorul actor irlandezo-american Pierce Brosnan (Philip). Cuplul de acori este adorabil si frumusetea filmului consta în schimbul de replici, în atmosfera de naturalete si normalitate pe care o transmit fiecare din situatii. Filmul este o romanta dulce-amara, o lectie de viata, un model de atitudine pentru momente critice. Sunt ipostaze de familie, în care oricine, oricând poate fi surprins.
Filmul a primit titlul de Cel mai bun film european / Academia de film European (EFA) Berlin, anul 2013. Premiile EFA sunt considerate a fi "Oscar-urile europene".
Coloana sonora a filmului cuprinde melodia "That’s Amore" în celebra interpretare a lui Dean Martin - versiune nominalizata în anul 1953 la Oscar. Piesa este compusa de Harry Warren pe versurile lui de Jack Brooks si a fost lansata în filmul The Caddy (1953)
♦ Tot despre dragoste este vorba si în filmul frantuzesc "L’art d’aimer" (2011) - "Arta de a iubi"-  o comedie draguta, regizata de Emmanuel Mouret, care totodata joaca unul din rolurile principale (Louis), alaturi de François Cluzet (Achille), Frédérique Bel (vecina lui Achille), Julie Depardieu (Isabelle) (fiica actorului Gérard Depardieu), Judith Godrèche (Amélie), Laurent Stocker (Boris), Elodie Navarre (Vanessa), Gaspard Ulliel (William), Pascale Arbillot (Zoé), Ariane Ascaride (Emmanuelle). Filmul prezinta o serie de situatii cu care se confrunta cuplurile contemporane, framântarile interioare, sentimentele de necontrolat si posturile ciudate în care sunt implicate personajele povestilor - unele de-a dreptul amuzante, altele triste, dezolante. Filmul este un slalom printre dorinte si atractii între sexe, fidelitate, nesiguranta si respect, pericole si temeri, nonconformism si spirit de loialitate.
Premiera filmului a avut loc in cadrul Festivalul Internațional de Film de la Locarno, în noiembrie 2011. La Festivalul Mondial de Film de la Montreal, filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu.
Coloana sonora a acestui film cuprinde titluri deosebite din muzica clasica: Johannes Brahms - Symphonie n°3, Op. 90 : III. Poco allegretto * W. A. Mozart - Sonate pour piano n°16, K545 : II. Andante * Christoph Willibald Ritter von Gluck - Don Juan * Franz Schubert - Moments musicaux, Op. 94, D780 : II. Andantino * Frédéric Chopin - Ballade n°2, Op. 38 * Frédéric Chopin - Valse n°2, Op. 69 * W. A. Mozart - Petite musique de nuit, KV525 - Romance * Léo Delibes - Coppelia : Notturno * Léo Delibes - Sylvia : Pizzicati * Piotr Ilici Ceaikovski - Nocturne n°20 * W. A. Mozart - Petite musique de nuit, KV525 - Allegro * Gioachino Rossini - La pie voleuse: Ouverture * Franz Schubert - La truite, Op. 114, D667: Andante * Franz Schubert - Divertissement à la hongroise, D818 * Domenico Donizetti - Larghetto en sol mineur pour violon et harpe * Antonio Vivaldi - Concerto pour flûte, RV435.

12 comentarii:

  1. Dintre filmele frantuzesti am vazut anul acesta Une rencontre (cu Sophie Marceau si François Cluzet) si Babysitting o porcarioara amuzanta. In rest nu prea multe filme, dar sunt de acord cu tine ca uneori si altii fac filme bune, nu numai americanii. Dimpotriva, adesea filmele americane mi se par mult prea comerciale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. haha! am vazut si Une Rencontre - este comme ci comme ça! O iubesc pe Sophie Marceau si îmi place mult si François Cluzet (care joaca si in L'Art d'aimer), Seamana cumva cu Dustin Hoffman ☺☺☺
      Babysitting m-a amuzat teribil! E genul found footage, o poveste haiosa, cu dialog simpatic, o actiune nebuna-nebuna, care mi-a creat multa buna-dispozitie! ☺☺☺

      Ștergere
  2. Filme frantuzesti nu prea am vazut.Am retinut recomandarile tale.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am abonament online la Netflix si Watchever si nu-mi scapa nimic :)) pup si eu

      Ștergere
  3. Offf, ce as mai lancezi la filme! Dar imi pun pofta in cui :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) nu cred ca lâncezeste nimeni la filme ☺☺☺ Filmele se vizioneaza - macar trei pe saptamâna, seara când treaba in casa este gata :)

      Ștergere
  4. Cât mă bucur că ai pus articolul ăsta!
    Filmele „celelalte" (non-americane) sunt prea puţin vizonate, din păcate. Şi transmit de multe ori mai multe, sunt mai naturale decât Hollywood-ul plin de efecte speciale şi emoţie spre zero - nu mă refer la filmele independente.
    Deşi nu eram o obişnuită a cinematografiei franceze, am savurat în ultimele luni o serie de astfel de producţii: La fille du puisatier – despre care am şi scris recent; L’arnacoeur (2010, cu Vanessa Paradis şi Romain Duris), Hors de Prix (2006, cu Audrey Tautou şi Gad Elmaleh); Prête-moi ta main (2010, cu Alain Chabat şi Charlotte Gainsbourg); La délicatesse (2011, cu Audrey Tautou); Frumoasa şi Bestia 2014 (La belle et la Bête, cu Vincent Cassel); Deux jours, une nuit (2014, cu Marion Cotillard); Jeune & jolie (2013); comedia de comedie, cea mai bună din 2014 după părerea mea - Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? (2014).
    Am revăzut Un bonheur n'arrive jamais seul 2012, că tot ai pomebit de Sophie Marceau…
    A! Să nu uit! Nu am ratat nici Love Is All You Need. Apropo de danezi, unul dintre cele mai bune filme ale cinematografiei recente de acolo e Jagten/The Hunt 2012 – are filmul ăla un dramatism…!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum la marea repezeala, cred ca nu am vazut niciunul din filmele de care pomenesti aici - asa ca îti multumesc, am sa le caut si sper sa le gasesc. Wow... lunga lista! Multumesc mut! pup

      Ștergere
    2. tocmai am vazut "Cu ce ţi-am greşit noi, Doamne" :))))))) un film TOTAL! ai avut mare dreptate, comedia este colosala! multumesc mult pentru recomandare!

      Ștergere
  5. cred ca sunt interesante.
    mie pentru astfel de filme imi trebuie si o anumita stare, predispozitie
    de multe ori am observat un talent deosebit si pasional al actorilor europeni.transmit multa emotie, durere, sentimentele de dragoste altfel decat cel cu care ne-au obisnuit cei de peste Ocean

    RăspundețiȘtergere