Rösti cu file de somon afumat
Se curata cartofii, se rad pe razatoarea mare, se presara peste ei o lingurita de sare si putin piper.
În tigaie se pune la încins unt. Se aseaza cu lingura portii de cartofi rasi, în marimea unor pârjoale. Se lasa la prajit pâna capata crusta aurie, pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe hârtie de bucatarie (sa absoarba surplusul de grasime).
Separat, se puna un manunchi de sparghel verde în apa fiarta (în care punem un vârf de sare) si se lasa sa dea un clocot; se scurg de apa si se aseaza într-un vas de ceramica, un strat sparghel, unul de cascaval ras, unul de sparghel, unul de cascaval ras si se da la cuptor, pâna când cascavalul se topeste.
Se aseaza pe farfurie, o portie de sparghel gratain, doua bucati Rösti, peste care se aseaza câte o felie de somon afumat. Se pune o lingura de crème fraîche si doua lingurite de icre negre. Se orneaza cu vârfuri de ramurele de marar verde. Hmmmmmmm, as putea mânca în fiecare zi asa ceva! ☺
Pulpa de iepure la cuptor, cu cartofi fierti si sos de vin.
Se cresteaza pulpele de iepure si se împaneaza cu usturoi si bucati de slaninuta. Se pun în vas termic, alaturi de câteva legume (morcovi, ceapa, gogosar), se toarna o cana de apa si o lingura de grasime, se pune capacul si se da la cuptorul preîncalzit. Se lasa la fragezit, stropind din când în când suprafata pulpelor cu zeama formata. Când carnea este bine patrunsa, se prajeste iute în tigaie, sa prinda crusta aurie. Zeama în care a fiert carnea, este folosita la prepararea unui sos cu vin alb.
Se serveste pe farfurie, alaturi de cartofi fiertii si presarati cu patrunjel verde.
Cer si Pamânt se numeste felul de mâncare pregatit dupa o reteta din cartea de bucate. Sotului meu îi place tare mult, eu sunt rezervata... nu mi-a placut niciodata sângeretele! Ofer însa reteta celor carora le plac preparatele din maruntaiele de porc.
Se fierb cartofii descojiti, cu sare, exact ca si pentru piure, se scurg de apa si se zdrobesc.
Se curata de coaja câteva mere acrisoare, se îndeparteaza miezul si se taie în cuburi potrivite.
Sucul de la o lamâei se pune într-o craticioara la încins si se adauga bucatile de mar. Când merele s-au înmuiat, se ia craticioara de pe foc, se zdrobesc merele cu furculita si se adauga la piureul de cartofi. Compozitia se potriveste de sare si se adauga praf de nucusoara.
Se curata doua cepe mari, se taie rondele si se prajesc în unt. Când ceapa este aurie, se adauga felii de sângerete si se mai prajeste totul iute.
Se serveste pe farfurie asezând mai întâi piureul de cartofi cu mar, apoi sângeretele si ceapa.
Cotlet de porc, cartofi gratinati si sote de morcov
Se unge fiecare felie cu mustar, se presara piper si sare, se aseaza în vas termic, se presara ceapa taiata fidea si prajita în prealabil si se acopera cu supa de carne. Vasul se acopera si se da la cuptor. Se lasa la cuptor panâ când carnea se fragezeste, întorcând feliile pe ambele parti. Când zeama s-a evaporat si carnea a prins o crusta usoara, se serveste pe farfurie, alaturi de cartofi gratinati si soté de morcovi.
Pentru soté: Morcovii curatati si taiati în 2 bucati daca nu sunt tineri, se presara cu zahar si se aseaza într-o cratita cu putina apa la foc mic, cu capac. Se încearca cu furculita, pentru ca morcovii nu trebuie sa devina prea moi. Se adauga unt topit si usturoi taiat fin si se tavalesc usor morcovii.
Un desert rapid si deosebit - clatite umplute cu fructe proaspete, nu cu marmelada.
Reteta pe care o folosesc pentru aluatul de clatite (indiferent de numarul de clatite pe care mi l-am propus sa-l obtin) este: 1-2 oua batute spuma, putin zaha, un praf de sare. Apoi, se pun atâtea linguri de faina, câte clatite dorim. Se amesteca turnând o cana de lapte rece si apoi diluând cu apa minerala acidulata. Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei smântâni fluide. Castronul se pune în frigider pentru o jumatate de ora.
Se încinge în tigaie o jumatate de lingurita de unt. Se toarna cu polonicul din aluat, asa încat sa se obtina o clatita subtire. Se rumeneste pe ambele parti si se scoate pe un platou.
Dupa cum am spus, în loc de marmelada, din când în când - spre diversificare, umplem clatitele cu fructe, taiate marunt. În acest caz clatita nu se mai poate rula ci doar se împatureste pe jumatate. Se pudreaza junatate cu zahar, jumatate cu cacao. Farfuria se poate orna cu fructe de sezon.
POFTA BUNA!☺
Se curata cartofii, se rad pe razatoarea mare, se presara peste ei o lingurita de sare si putin piper.
În tigaie se pune la încins unt. Se aseaza cu lingura portii de cartofi rasi, în marimea unor pârjoale. Se lasa la prajit pâna capata crusta aurie, pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe hârtie de bucatarie (sa absoarba surplusul de grasime).
Separat, se puna un manunchi de sparghel verde în apa fiarta (în care punem un vârf de sare) si se lasa sa dea un clocot; se scurg de apa si se aseaza într-un vas de ceramica, un strat sparghel, unul de cascaval ras, unul de sparghel, unul de cascaval ras si se da la cuptor, pâna când cascavalul se topeste.
Se aseaza pe farfurie, o portie de sparghel gratain, doua bucati Rösti, peste care se aseaza câte o felie de somon afumat. Se pune o lingura de crème fraîche si doua lingurite de icre negre. Se orneaza cu vârfuri de ramurele de marar verde. Hmmmmmmm, as putea mânca în fiecare zi asa ceva! ☺
Pulpa de iepure la cuptor, cu cartofi fierti si sos de vin.
Se cresteaza pulpele de iepure si se împaneaza cu usturoi si bucati de slaninuta. Se pun în vas termic, alaturi de câteva legume (morcovi, ceapa, gogosar), se toarna o cana de apa si o lingura de grasime, se pune capacul si se da la cuptorul preîncalzit. Se lasa la fragezit, stropind din când în când suprafata pulpelor cu zeama formata. Când carnea este bine patrunsa, se prajeste iute în tigaie, sa prinda crusta aurie. Zeama în care a fiert carnea, este folosita la prepararea unui sos cu vin alb.
Se serveste pe farfurie, alaturi de cartofi fiertii si presarati cu patrunjel verde.
Cer si Pamânt se numeste felul de mâncare pregatit dupa o reteta din cartea de bucate. Sotului meu îi place tare mult, eu sunt rezervata... nu mi-a placut niciodata sângeretele! Ofer însa reteta celor carora le plac preparatele din maruntaiele de porc.
Se fierb cartofii descojiti, cu sare, exact ca si pentru piure, se scurg de apa si se zdrobesc.
Se curata de coaja câteva mere acrisoare, se îndeparteaza miezul si se taie în cuburi potrivite.
Sucul de la o lamâei se pune într-o craticioara la încins si se adauga bucatile de mar. Când merele s-au înmuiat, se ia craticioara de pe foc, se zdrobesc merele cu furculita si se adauga la piureul de cartofi. Compozitia se potriveste de sare si se adauga praf de nucusoara.
Se curata doua cepe mari, se taie rondele si se prajesc în unt. Când ceapa este aurie, se adauga felii de sângerete si se mai prajeste totul iute.
Se serveste pe farfurie asezând mai întâi piureul de cartofi cu mar, apoi sângeretele si ceapa.
Cotlet de porc, cartofi gratinati si sote de morcov
Se unge fiecare felie cu mustar, se presara piper si sare, se aseaza în vas termic, se presara ceapa taiata fidea si prajita în prealabil si se acopera cu supa de carne. Vasul se acopera si se da la cuptor. Se lasa la cuptor panâ când carnea se fragezeste, întorcând feliile pe ambele parti. Când zeama s-a evaporat si carnea a prins o crusta usoara, se serveste pe farfurie, alaturi de cartofi gratinati si soté de morcovi.
Pentru soté: Morcovii curatati si taiati în 2 bucati daca nu sunt tineri, se presara cu zahar si se aseaza într-o cratita cu putina apa la foc mic, cu capac. Se încearca cu furculita, pentru ca morcovii nu trebuie sa devina prea moi. Se adauga unt topit si usturoi taiat fin si se tavalesc usor morcovii.
Un desert rapid si deosebit - clatite umplute cu fructe proaspete, nu cu marmelada.
Reteta pe care o folosesc pentru aluatul de clatite (indiferent de numarul de clatite pe care mi l-am propus sa-l obtin) este: 1-2 oua batute spuma, putin zaha, un praf de sare. Apoi, se pun atâtea linguri de faina, câte clatite dorim. Se amesteca turnând o cana de lapte rece si apoi diluând cu apa minerala acidulata. Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei smântâni fluide. Castronul se pune în frigider pentru o jumatate de ora.
Se încinge în tigaie o jumatate de lingurita de unt. Se toarna cu polonicul din aluat, asa încat sa se obtina o clatita subtire. Se rumeneste pe ambele parti si se scoate pe un platou.
Dupa cum am spus, în loc de marmelada, din când în când - spre diversificare, umplem clatitele cu fructe, taiate marunt. În acest caz clatita nu se mai poate rula ci doar se împatureste pe jumatate. Se pudreaza junatate cu zahar, jumatate cu cacao. Farfuria se poate orna cu fructe de sezon.
POFTA BUNA!☺
Hmmmmm! :)
RăspundețiȘtergereSă vă fie de bine!
Eeeei, ne-a fost, de mult :-) multumim ! Sunt meniuri selectate din saptamanile trecute.
ȘtergereAtât de simplu de preparat şi arată atât de bine!
RăspundețiȘtergereMulţumesc pentru reţete, le voi încerca. O zi minunată!
Trebuie doar sa gatesti cu drag - e singurul secret al unui fel de mâncare simplu sau complicat ;-) trebuie sa existe pasiune pentru gatit. Sotul meu o are! ;-)
ȘtergereMamaaaaa, cate bunatati!!!
RăspundețiȘtergereSe vede ca ai un "mare chef" in bucatarie!:)) si la propriu si la figurat poti lua cuvantul "chef"
Va pup si merg sa-mi razuiesc cartofi.:))
si sa mai destainui un secret: Helmut nu doar ca gateste ca un maestru, in urma lui bucataria straluceste de curatenie!
Ștergerete pup Angi draga. Ma bucur mult ca mai primesc cate un semn din partea ta :-*
ti-ai propus sa ma torturezi in dimineata asta :)))
RăspundețiȘtergerenici nu stiu ce imi place mai mult, totul arata delicios!
primul preparat mi se pare usor si delicat, o minunatie, dar si friptura de iepure...mmm :)
despre clatite nu mai spun nimc :))
pup draga mea draga...mai e putin si incepe vacantaaaa! :)
Nununu, nu e cu intentia de a tortura pe cineva, ci doar de a veni in ajutorul gurmanzilor carora le place sa si gateasca ;-)
Ștergerepup draga mea draga. O zi faina!
Are dreptatae Pandora,ne faci sa inghitim in sec.Esti in schimb o buna sursa de inspiratie si sunt foarte convinsa ca retetele tale sunt realiste si mai ales gustoase.Timp am,dar nu prea am talent si sunt legume pe care noi nu prea le folosim astfel.O sa adaptez la bucataria noastra.O zi minunata!
RăspundețiȘtergereExista orice, oriunde. Real sau Kaufland, Lidl sau Aldi, am vazut ca toate lanturile de supermarket s-au intins în toata România.
ȘtergereCeea ce e altfel la noi ca la voi este ca noi nu ne permitem sa cumparam legume si fructe din piata decat pentru anumite ocazii, pentru ca sunt mult mai scumpe ca cele pe care le gasim la supermarket :-) Scara valorilor este putin inversata :-)
Te pup. O zi minunata sa ai!
Carmen, la ora asta n-am mancat mai nimic, asa ca inghit in sec. Ce bine arata toate, vin si eu cu voi la masa. PUPICI!
RăspundețiȘtergereE aproape ora amiezii si tu nu ai mancat inca nimic?! ;-) nu te cert, doar constat ca mai sunt femei care fac ca si mine :-)) Stiu ca nu e conform principiul nutritional sanatos, dar eu pana la ora 12 beau doar o cafeluta, de cand ma stiu... si ma simt bine.
Ștergereo zi faina! :-*
Mi-ai facut asa o pofta, incat diseara cred ca gatesc ceva. Toate arata delicios, dar clatitele sunt preferatele mele, asa ca acum stau la birou si ma gandesc doar la o portie mare de clatite cu ciocolata. :)
RăspundețiȘtergereSa ai o zi cu soare si bucurii!
Cine isi permite seara ciocolata, are mare noroc :)) te invidiez!
ȘtergereDe doi ani, lupt cu poftele si incerc pe cat posibil dupa ora 19 sa nu mai mananc nimic, iar dulciurile rafinate sunt doar pentru sarbatori ... Grea viata! :)))
Multumesc, o zi frumoasa si tie!
Aiaiaaiaiaiai!!!! :)))
RăspundețiȘtergereE o interjectie de bucurie sau de necaz ?! :))))
ȘtergereNumai bunatati! Fara sangerete :)
RăspundețiȘtergereHelmut este un sot extraordinar, gateste rafinat si face si curat dupa, felicitari si multumesc pentru retete!
Când eram copil - bunicii taiau purcel în fiecare an în preajma Craciunului si invitau (contra cost bineînteles) un macelar profesionist, care dirija înteg familionul ce robotea prin curte si stia ce trebuie facut si cât, asa încât tot purcelul sa fie pregatit. Carnea se transa si se punea la lada frigorifica, alte bucati urmau sa fie puse în ulceaua cu untura, altele la afumat, se faceau cârnati si toba, sângerete si câte si mai câte... Eu nu mâncam nimic în afara de soric. Nici seara, la pomana porcului, cu carnita prajita si mamaliguta nu ma înghesuiam. Pofta de gratar aveam dupa Craciun. Si din "porcarii" nu mancam decat carnacior prajit sau jumari, nimic altceva! Asa sunt si azi, nici macar nu am curiozitatea sa gust sângerete :)) La fel cum nu as mânca niciodata "ciorba de burta" :) Stiu ca e aiurea, ca toata lumea manânca - eu însa nu!
ȘtergereSotul colegei mele de birou gateste deasemenea, însa o lasa pe ea sa curete si ea se vaita ca bucataria arata ca dupa razboi :)) Tja, eu am noroc, soacra mea a avut patru feciori si Helmut este cel mai mare dintre frati :) I-a stat mai tot timpul în preajma, sa o ajute la bucatarie. Helmut este cu adevarat pasionat de gatit! :)
Te pup Silvia. Noapte buna!
tare frumos arata toate! culori frumos combinate in farfurie! dintre toate mi-e pofta de dulce! de mult nu am mai mancat un dulce...:P
RăspundețiȘtergerete pup!
te admir cata ambitie ai! eu nu pot! maabtin o zi doua, apoi... hm!
Ștergerete pup si eu. Noapte buna!
Faine toate ideile, incat o sa ma inspir pentru viitor!! Totul imi place, pregatire si prezentare... Incerc si eu cu diverse, acasa, dar mai greu sa modifici tabieturile la persoanele in varsta (ma refer la cei din familie care tin mortis sa manance preparatele ca "in copilarie"). Inca ma lovesc, de replica "la carte scrie asa, si asa...", si noi "nu facem asa"!! si eu, ce-i drept, tin ca unele retete, sa ramana neschimbate... dar, in privinta celor noi, rup cu traditia si trec la "inovatii"...LOL :-* asa se face ca incerc sa "fuzionez" anumite preparate...
RăspundețiȘtergereCat ma bucur sa vad preparatele acestea!! (recunosc ca ador postarile despre feluri de mancare, sortimente de produse si tot ceea ce e legat de bucatareala, asa cum imi place sa fotografiez tot ceea ce vad cand vilegiaturez, si asta pentru ca probabil intr-o alta viata am fost comis-voiajor?!!!?, hmmmm... deja divaghez, clar.. lol...)
O zi de joi si un weekend superb, Carmen! gata bagajul? sunt sigura ca da, mai ales ca totul o sa fie fabulos!
Salutari de bine si imbratisari! Alexa
pastreaza-ti placerea de a schimba retetele pe ici pe colo... asa se fac noi descoperiri! Fa-te ca nu auzi criticele si gateste asa cum iti place tie ;))
ȘtergereComis-voiajor?! :))) adorabila ipostaza, parca te vad :)))
Multumesc mult, Alexa draga pentru urari si gândurile frumoase! Bagajul e gata, dar pâna acum o jumatate de ora înca mai coseam ceva :))) Am dat o jacheta alb-albastra la curatatorie si pentru ca nasturii sunt sidefii cu pietricele ca diamantele, au fost taiati sa nu se strice si mi-au fost predat într-o pungulita... Am amanat sa-i cos pâna astazi! :)
Mâine mai merg la serviciu de dimineata - program scurt. Dar noaptea ce urmeaza nu o vom mai dormi în patul nostru :))
Te pup si-ti doresc Nopate buna! Sa-ti fie trecerea spre weekend lina si placuta!
Bine că am mâncat înainte de a deschide materialul tău...!
RăspundețiȘtergereMamă, şi ce pofticioasă sunt! Mai ai? :)
Ioana
;)) pentru azi gata! nu mai am :)))
ȘtergereMmmm! Ce bine arata toate! Carmen draga, tu esti un adevarat..."master chef" in bucataria ta. Numai bunatati pregatesti pentru cei dragi si ce frumos le aranjezi in farfurie. Sa ne mai dai si alte idei, caci sunt tare bune si... prind tare bine atunci cand suntem in pana de idei! :-)
RăspundețiȘtergereO noapte frumoasa!
Alex draga, imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc, însa sotul meu este adevaratul "master chef", eu sunt doar ajutorul în bucatarie si fotograful...
ȘtergereNoapte buna!
Înseamnă că faceţi o echipă minunată! Rezultatul este de fiecare dată spectaculos şi delicios! :-)
Ștergere