vineri, 21 noiembrie 2014

Croaziera - Primul dineu

Totul era nou, totul ne uimea, era ca într-o poveste. Eram plecati de acasa de ceva mai mult de cinsprezece ore însa trecusem prin atâtea situatii neobisnuite, încât timpul parea ca s-a dilatat, aveam senzatia ca suntem de câteva zile la bordul vasului. Acest sentiment a persistat pe întreaga perioada a concediului si zau ca nu as mai fi stiut în ce data a lunii suntem, daca nu am fi primit în fiecare zi câte un exemplar al "Jurnalului de bord".

Editat si tiparit aici pe vapor, fasciculul a aparut în fiecare zi în limbile internationale si stewardul a avut grija sa ni-l puna în cutia postala în fiecare seara. Ziarul ne oferea cele mai proasptete si importante informatii pentru ziua urmatoare (exceptie a facut doar primul exemplar, pe care l-am gasit imediat dupa îmbarcare, în cabina). De aici am aflat ca trebuie sa înregistram cartea de credit, pentru ca altfel cardurile de bord ar fi fost blocate, de aici am aflat la ce ora se va ridica ancora, unde se serveste masa de prânz sau ce spectacole vor avea loc seara si unde. De aici am aflat la ce ora rasare si apune soarele, care este prognoza meteo si starea marii, care este numele portului spre care navigam, la ce ora vom ancora, ce fel de excursii sunt programate pentru ziua urmatoare, locul si ora de întâlnire si multe-multe alte stiri interesante pentru noi, vilegiaturiștii.
În prima zi am vrut sa facem mult prea multe, am vrut sa vedem tot si sa  nu scapam nimic, de aceea primele ore la bord au fost un pic haotice. Dupa ce am admirat momentul ridicarii ancorei în Savona, nu ne-a mai ramas decât foarte putin timp pâna la primul dineu. Am facut dus ca la armata, ne-am îmbracat rapid si ne-am grabit la restaurant.
În hol, un grup de hostes îmbracati în jachete rosii, au format un culoar pâna la pupitrul Maître d'hôtel, care ne-a salutat, a verificat lista oaspetilor si ne-a numit numarul mesei ce ne-a fosr rezervata. Un chelner ne-a însotit la geam, la o masa de doua persoane. În restaurantul urias, erau mese aranjate pentru, doua, patru, sase, zece sau douasprezece persoane. Pentru ca nu cunosteam pe nimeni, nu am avut preferinte de repartizare în grup, deci am fost foarte multumiti cu masa primita. Imediat s-au prezentat un chelner si ajutorul lui - cei doi s-au ocupat sa nu ne lipseasca nimic, pe perioada întregului nostru sejur.
Masa era decorata cu lalele albe. Mi s-au parut atât de perfecte încât am fost sigura ca sunt flori artificiale, însa nuuuuu! WOW! De altfel toate florile de pe vapor au fost veritabile!

Am primit lista de meniu - în fiecare zi alta. Însirate fiind sase feluri de mâncare în câte trei-patru variante - care mai de care mai îmbietoare, nu am stiut cum trebuie procedat! Ni s-a explicat ca portiile sunt mici si se poate comanda din fiecare.
Între timp au aparut si vecinele nostre de masa. Am facut imediat cunostinta. Margot fiind de vârsta mea, a fost diagnosticata de câtiva ani cu scleroza multipla si ne-a marturisit ca desi acasa reuseste sa se deplaseze cu ajutorul unui baston, pe perioada croazierei a optat pentru mai multa siguranta la deplasarea cu scaunul rulant. Însotita era de fiica ei - Laura, studenta în anul doi la pedagogie.
Am ales meniul si sortul de vin rosu si nici nu am apucat sa ne prezentam vecinelor noastre, ca deja am si primit aperitivul. Eu am ales salata de fructe de mare, Helmut a ales o felie de carne de mânzat în sos de ton si o lingurita de salata de cartofi. Urmatorul aperitiv a fost salata de ton cu pesto si cartofi. Apoi am ales, eu pulpa de miel cu sote de mangold si ardei, Helmut biban de mare cu spanac. A urmat mini-platoul cu brânzeturi, nuci, stafide si un strop de mustar dulce. Acest platou ne-a fost oferit în fiecare zi, mereu alte tipuri de brânzeturi si alt gen de mustar.
La desert am ales profiterol cu Grand Marnier (deliciosul lichior cu aroma de portocale) si fructe de padure, iar Helmut a optat pentru Nougat parfait.

Pentru ca sarisem masa de prânz, am reusit sa mâncam tot ce ni s-a pus în fata! :) Gustul a fost delicios si calitatea ingredientelor remarcabilă! Fiecare fel de mancare a fost o adevărată capodoperă! Ramâne pentru mine o enigma felul în care functioneaza bucataria pe vas! Mi-e greu sa apreciez câte persoane am fost în prima serie în restaurant - probabil 600, poate chiar 700! Fiecare a comandat la început întregul meniu, nu s-a întâmplat niciodata sa primesc altceva decât ce am ales si nu a existat niciodata timp lung de asteptare! Cum?! Totala MAGIE! ☺
În fiecare seara la ora 18:30 ne-am ocupat locul la masa si pe la ora 20 am fost rugati discret - printr-un joc de lumini, sa încheiem dineul, la ora 21 a urmat seria a doua. A fost practic pentru noi un avantaj, pentru ca în fiecare seara începând cu ora 20:30, în teatre si cluburi aveau loc spectacole deosebite de cuplete, dansuri, cântece, acrobații sau jonglerii. (va urma)

30 de comentarii:

  1. Da' parca v-a scos cineva din cutie,atat sunteti de frumosi.:)

    Cat despre meniuri...nici n-as stii ce sa aleg.
    ...daca am mancat (adica am ingitit in sec), poate trec si pe la spectacol.;)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) saru'mâna! La alegerea meniului am avut greutati în fiecare seara! Atâta maiestuozitate nu mi-a mai fost dat sa întâlnesc! :) si... da, ai dreptate, seara nu s-a terminat - ajungem si la spectacol si chiar si la un cocktail! pup :-*

      Ștergere
  2. Incep si eu cu eleganta si bunul gust,al vostru.Nu te pot lauda numai pe tine,ca Helmut e la fel.Cu meniurile stau mai rau,de aceea cand nu prea stii, nici nu prea inghiti in sec.Ca o buna povestitoare ne-ai si aratat.Sti ca ma intreb? Cum si cand faci tu pozele ? Mi se pare ca mereu te gandesti si la noi,pentru ca la atata minunatie,eu as uita sa pozez,de aceea suntem recunoscatori.Astept prima seara.
    Ps.Nu sunt acasa.Multumesc din suflet ! Un weekend cum iti doresc eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru aprecieri :) Cât priveste întrebarea în legatura cu fotografiile, în concedii toata lumea face. La început m-am ferit sa prind in cadre alte persoane, însa am observat ca de peste tot suntem blitati la rândul nostru, "boala" fotografierii o are toata lumea. Fiecare era încântat si fotografia orice amanunt :) Eu am un aparat de fotografiat mic, de buzunar si telefonul mobil (care are 16 Megapixel!), altii umbla cu camere mari, cu obiective marcante, care necesita timp si pozitie deosebita pentru fotografiere... eu scot aparatul discret din buzunar si tac! :))
      Te pup si eu. Sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  3. Chiar că magie.. Sigur că într-un astfel de sejur nu eşti interesat de numărul angajaţilor, dar tare aş vrea să ştiu de câţi angajaţi e nevoie pe un astfel de vas pentru ca totul să fie cum povesteşti. Oricum, sunt de apreciat!
    Când ne-ai spus prima dată că pleci în croazieră am fost un pic... reticentă. După toată zarva din timpul anului, prefer un concediu liniştit..., dar m-ai convins că se poate... chiar şi în mijlocul mării, cu mii de oameni în jur ... :)
    E minunat, mi-ai dat aşa o stare de bine... mulţumesc. Mă bucur pentru tine că postând pentru noi, retrăieşti fiecare moment ... e ceva special!
    Te îmbrăţişez cu mare drag, weekend cât mai plăcut să aveţi! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti pot spune exact, pentru ca în informatiile generale despre aceasta croaziera aceste date sunt trecute. Capacitatea maxima a vasului este de 4900 turisti si personalul numara înca 1200 persoane. Câti exact am fost la bord nu stiu, însa personalul lucra de ani de zile în flota Costa, aveau inalta pregatire si experienta profesionala. Nu am avut niciodata senzatia ca ma priveste cineva, însa ca din senin, a aparut langa mine cineva de cate ori am avut ceva de întrebat sau comandat/cerut.
      Nici macar senzatia ca suntem prea multi u am avut-o niciodata. Enormul vapor a facut loc pentru fiecare si faptul ca oamenii au preocupari si gusturi diferite, a facut sa ne separam si fiecare sa-si vada de concediul lui.
      O singura data am plecat din clubul unde obisnuiam sa petrecem serile imediat dupa cina - era imediat dupa imbarcarea italienilor, în Napoli (vaporul este italian). Pe scena au urcat un trio care a interpretat muzica traditionala siciliana - placuta, însa brusc s-au adunat acolo toti italienii de pe vas :)) Au început sa aplaude si sa traiasca muzica - o atmosfera emotionanta dealtfel, autentic patriotism si bucurie. Pentru noi însa entuziasmul a fost excesiv, asa încât i-am lasat sa savureze atmosfera si am cautat un alt club în care ne-am petrecut seara în ritmul nostru :) Fara motiv de suparare. :))
      te pup draga mea. Un weekend minunat si tie!

      Ștergere
  4. Foarte atrăgător ! Chiar că adevărată magie, dacă compari cu timpul de așteptare dintr-un restaurant în care se află 50 de clienți...

    Carmen, te rog să verifici linkul pe care l-ai pus la Sorin, nu funcționează.
    Weekend plăcut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. absolut de laudat! la fiecare meniu primeam alt set de tacâmuri... Cu siguranta uriasele masini de spalat vase functioneaza non-stop! Pe vapor micul dejun si cina le-am servit dupa comanda din cartea-meniu. Pentru prânz, a fost organizat în diferite restaurante, bufet - între orele 12 si 16! Uriasa oferata, raioane cu preparate specifice, incredibil cât de mult s-a gatit în fiecare zi!
      In restaurant aveam in fiecare zi fata de masa perfect alba si apretata, servete deasemenea albe ca zapada! Chiar si la ora amiezii, au existat servete textile, servetele de hârtie nu am vazut nicaieri! Din acest punct de vedere am fost pur si simplu uimita. Cu siguranta ca si masinile de spalat rufe functionau non-stop!
      Chiar si la toaletele publice, existau prosopele albe ca neaua, rulate si asezate frumos într-un recipient si un cos alaturat pentru a le arunca - dupa o unica folosinta!

      Nu înteleg la care link te referi?! cel de pe pagina mea este corect - duce direct la blogul lui Sorin, iar cele cu care m-am inscris la Reflexii în oglinda, duc deasemenea la mine pe blog...
      Un weekend minunat îti doresc si eu tie, Zina draga!

      Ștergere
  5. Minunat program şi ce festin! Cu adevărat merită o asemenea călătorie de vis. Iar organizarea... e clar că este ireproşabilă. Aştept şi alte relatări, căci sigur ai descoperit de unde vine "magia" acestei organizări şi cine sunt oamenii care coordonează totul atât de bine.
    Weekend frumos, dragă Carmen, alături de cei dragi! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS. Am uitat să remarc ţinuta de seară atât de elegantă cu care v-aţi prezentat în prima seară. Ca în filmul Titanic! :-)

      Ștergere
    2. Alex draga, in fiecare seara era la fel - eleganta si perfectiune de la A la Z! Nu am nimic sa reprosez!
      La masa noastra s-au încins permanent povestile, cu vecinele noastre de masa am legat placute conversatii; datorita companiei deosebit de placute am ramas mai tot timpul printre ultimii clienti in restaurant, La ora 20 lumina in restaurant devenea puternica si schimbau de cateva ori intensitatea, ca semnal ca trebuie sa plecam. Era timpul sa schimbe fetele de masa si sa pregateasca sala pentru seria urmatoare, care intra la ora 21. Noi ne schimbam locurile la bar :)) Apoi mergeam la cate un spectacol... Niciodata nu am ajuns in camera mai devreme de ora 1 noaptea!

      Ștergere
    3. multumim mult, un weekend minunat draga Alex!
      Daca la inceputul secolului 19 Titanicul atinsese maximul luxului si elegantei, însa doar pentru o anumita patura sociala, pot spune ca în secolul 21, Costa Diadema reprezinta o mostra de modernism, lux si confort pentru orice turist!
      Vreau sa mentionez ca niciodata nu am fost constienta ca în jurul meu sunt 5000 de turisti! Nicaieri nu a fost aglomerat, peste tot atmosfera era normala, ca în viata petrecuta în oras, pe continent :) COLOSAL... numai si numai superlative am, indiferent la ce punct de vedere al croazierei ma gândesc.

      Ștergere
  6. Serviciile personalului pe vas si finetea meniului ma uimesc. Parca ati fi cinat in doi, nu intr-o serie de 600-700 pasageri. Magie cu adevarat! Da, sunteti atat de eleganti, sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. habar nu am cum au reusit, erau o armata de chelneri însa atât de discret se miscau printre mese încât noi nu am putut decat sa savuram serviciile...
      Restaurantul ne-a impresionat doar prin marime - de la masa nostra, nu îi vedeam capatul :))) Insa senzatia ca suntem într-un local pe banda rulanta nu l-am avut nici o secunda! ba chiar am simtit contrarul! Cei doi chelneri pareau ca nu se ocupa decât de noi, cu toate ca au avut cateva mese alaturate. Atenti permanent nu doar sa debaraseze masa si sa aduca tacâmuri noi ci si sa avem permanent paharul plin. Serile am comandat în general vin si apa minerala.
      te pup Silvia draga. Un weekend minunat!

      Ștergere
  7. waw...ce meniu, ce prezentare ! Ati fost tratati regeste ! Tinutrele voastre au fost la inaltime! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. într-adevar regeste! Noi, am mai petrecut pe ici pe colo seri în localuri luxoase, însa Laura, studenta de la masa nostra, era mai tot timpul cu gura cascata :))) Tare am îndragit-o, are vârsta fiicei mele cele mari si i-am înteles perfect reactiile :)
      Pupici daraga mea :-*

      Ștergere
  8. Pe zi ce trece povestea devine tot mai interesantă! :)
    Apropo, cum se face dușul la armată în viziunea ta? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) în doi timpi şi trei mişcări, precis, rapid ca la armata... zic ;))) m-ai prins! ;))

      Ștergere
  9. wow! totul e din ce in ce mai palpitant...
    acest gigant splendid atinge perfectiunea in fiecare amanunt...e o arta sa il poti face pe fiecare calator in parte sa se simta excelent...
    cat despre meniu, el insusi este o adevarata poveste :))
    voi doi, superbi si relaxati cu l'usage du monde, ca de fiecare data :)
    va imbratisez de data asta pe amandoi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu stiu cum s-au simtit ceilalti 4898 tutisti ☺ dar ma îndoiesc ca vreunul sa aiba motiv real sa fie nemultumit pentru ceva! Totul a fost la superlativ!
      Meniul... ne-a uimit în fiecare zi, dar cel pregatit pentru seara a fost un adevarat spectacol gastronomic!
      multumim draga mea draga :-* pupici de la noi
      PS: ai primit e-mailul meu? ...

      Ștergere
  10. chiar ca totul arata perfect! voi sunteti superbi! cred ca am mai spus asta....:))
    meniul e ....wow! fur si eu idei de plating...:))
    pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dineurile au fost un cadou suplimentar, la sfârsit de zi :))
      te pup si iti doresc un weekend minunat! Extra big-kiss pentru Indah ♥

      Ștergere
  11. Adorabil si pe gustul meu, in intregime! Sunt super incantata de relatari si de usurinta cu care ne infatisezi aspectele deosebite! Ador asta, mai ales ca sunt pe acelasi ritm, ca sa zic, ori de cate ori am ocazia, in excursii, la evenimente, ma opresc din ce fac, din admiratie, din incantare si "blitz" la ce vad!!! si sper sa nu se supere prea multi prin jur... in fond: amintirea primeaza...
    Incredibile detalii (in info) ce ne arati...la restaurantul asiatic, sigur, as fi mers... ohhooo si ce de bunatati in colaj!! Superb!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) sotul meu e obisnuit cu mine. La restaurant, in timpul croazierei, nu a avut voie sa inceapa sa manânce nimic pâna când nu "am documentat" eu :))) Si Laura, vecina de masa facea la fel, asa ca ne-am amuzat împreuna. De altfel, de peste tot luminau blizurile :)) cine sa lase asemenea amintiri sa treaca neimortalizate?! :))
      te pup. O duminica minunata!

      Ștergere
    2. Bravos!! asa, asa trebuie... Si ma vad in descriere, perfect!! si fac la fel; daca in exuberanta - mi se pare ca e ceva ce trebuie imortalizat! ...lol!! :))) ce imi place: ma "documentez" de fiecare data cu drag si in spiritul pozitivitatii si creativitatii ce trebuie remarcate always...
      ps. de replicile cutremurului (in Vrancea) - media anunta vrea 20 mai mici ca intensitate, precum si ca vremea e extrem de "capricioasa" la nivel global!
      Dar numai de bine sa auzim (in toata aceasta realitate ce ne inconjoara, volens-nolens) si bucurie in tot ceea ce ne inspira! Alexa

      Ștergere
    3. :) asa o sa facem :)
      cutremurul... of Doamne! sper sa nu fie dauni, Vrancea este din pacate sortita sa se zguduie din când în când.
      Te pup Alexa draga. Un start bun în noua saptamâna!

      Ștergere