marți, 18 noiembrie 2014

Croaziera - Cabina

Cu toate ca am facut rezervarea în luna februarie, cele mai bune cabine erau deja date, asa încât ne-am înscris pentru o cabina "Premium-interioara", doar o treapta mai buna decât cabina "Classic". Pe o suprafata de 16 m² am avut confortul obisnuit al unei camere de hotel: pat dublu, noptiere cu lampi, dulap cu trei usi, minibar (frigider), comoda cu sertare si oglinda, televizor LCD interactiv si Flat-Screen, aer condiționat, seif si bineînteles baia cu cabina de dus, chiuveta si WC.
Pentru ca am fost primii locatari, totul a fost în perfecta stare! Salteaua elastica, perna pufoasa... am dormit mai bine ca acasa! Zau... usoarea leganare îmi lipseste teribil acum! ☺

Ceea ce am gasit extraordinar (poate chiar un pic exagerat) a fost ca lenjeria de pat ne-a fost schimbata în fiecare dimineata! Întregul set de prosoape a fost deasemenea împrospatat si în plus, stewardul a facut ordine în camera de doua ori pe zi, dimineata - când eram plecati în excursii în port, si seara, când eram la masa de seara în restaurant. L-am întâlnit zilnic pe coridor, era un filipinez pe nume Gani. Ne saluta cu formula germana si zâmbind ni se adresa pe nume: "Guten Morgen, Frau Carmen!" ☺ De altfel oriunde comandam ceva, în restaurant sau baruri, chelnerii procedau la fel, spunând "Dankeschön, Frau Carmen" (*) Acest mod a creat o atmosfera speciala de prietenie si respect.
Televizorul avea înregistrat numele nostru si pe lânga programele tv preluate prin satelit, ne oferea un canal cu informatii personalizate în legatura cu excursiile pentru care am optat dar si cu programul general pe nava, oferea buletinul meteo si imagini live luate de webcamera de la postul de comandă, ruta si pozitia actuala a vaporului, etc. În plus, în fiecare seara primeam la usa, în "casuta postala"o noua pagina tiparita a "Diario di bordo" ce cuprindea pentru ziua ce urma, toate informatiile importante: ora la care rasare si apune soarele, starea marii, ora de ancorare si de parasire a portului, locul si ora de întâlnire pentru efectuarea excursiilor, programul teatrelor si al cinematografului, etc. O organizare PERFECTA!

În fiecare seara când ne întorceam în camera, gaseam patul decorat cu un Oshibori Origami: iepuras, lebada sau fluture, aranjamentele erau de mare efect!
Este drept ca prea mult nu am fost noi în camera, însa antifonarea a fost excelenta, niciodata nu am auzit vreun zgomot de la vecini!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(*) Fiecare turist pe vapor a primit la îmbarcare un card cu banda magnetica, pe care erau trecute toate informatiile importante: numele si cetatenia, perioada de cazare, numarul cabinei, ora pentru masa de seara, precum si faptul ca avem sau nu pachetul "all-inclusive". Acest card ne-a deschis usa cabinei, a activat curentul electric în cabina si a folosit atât ca posibilitate de plata, cât si ca act de identitate în tranzit, la coborârea/urcarea pe nava, în porturi. Fara card practic nu existai!☺ (va urma)

34 de comentarii:

  1. Nu am fost niciodata intr-o croaziera si recunosc ca mi-ar face placere o astfel de calatorie, mereu mi-am zis sa strangem bani pentru una: fie in nord pe la fiorduri, fie in zona mediteraneana. Multumim pentru setul de informatii, foarte utile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot din cauza costurilor unui asemenea concediu nici noi nu ne-am înscris pâna acum în croaziera. Anul acesta însa am facut un efort financiar pentru ca avem prieteni care merg de câtiva ani si nici nu mai concep altfel de concedii, atât sunt de încântati.
      Mediterana este în acesata perioada de timp tare placuta - marea linistita si temperaturi agreabile pentru excursiile din porturi. Cu toate ca a fost sezonul C, am avut pretul cel mai mic si vreme excelenta!

      Ștergere
  2. Foarte frumoase impresii de călătorie. Şi o călătorie specială, pe "corabia viselor"! Îmi povestea, cu ani în urmă, un cunoscut de-al meu, ce minunat este pe aceste vase de croazieră - adevărate oraşe plutitoare. Numai că el nu era călător, ci ospătar. Dar tot se bucura de călătoriile fabuloase pe mările lumii, în puţinul timp liber pe care îl avea.
    Voi citi cu mult interes toate relatările tale, căci tare frumos povesteşti, dragă Carmen!
    Îţi doresc o zi minunată, alături de cei dragi! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. când ma gândesc ce de emotii am avut si ce teama mi-a fost ca voi avea "rau de mare" îmi vine acum sa râd! Totul a fost perfect, totul a fost de vis... tare mult mi-as dori sa mai pot face astfel de calatorii.
      La bordul vasului am întâlnit o românca si doi români :)) O tânara lucra in compartimentul cosmetica-masaje, un tânar era seful etajelor SPA si un barbat în jur de 40 era seful raionului electronice-foto. Toti spuneau ca lucreaza de ani de zile la Costa si ca au vazut intreaga lume, pentru ca din când în când au zile libere si coboara si ei pe tarm, ca orice turist.
      Ceea ce cu tristete mi-a spus cel de ra raionul electro-foto a fost ca tendinta în ultima vreme este sa fie angajati asiatici (thailandezi, filipinezi, coreeni, japonezi) pentru ca sunt platiti în dolari, mai putin decât europenii care primesc salariul în Euro, dupa regulamentul UEuropene.

      Ștergere
  3. Impresionant, intr-adevar! De la imbarcare cred ca ai fost precum o "antena" care prinde/surprinde totul, in mici si mari detalii. Si asa si trebuie, sa se intample, o data ce esti agrenat intr-o experienta, aventura plina de surprize!! sigur ca organizarea trebuie sa fie teribila de minutioasa, sa zic asa, pentru a putea sa se desfasoare toate activitatile "a la carte"! Am vazut doar documentare si filme de promovare despre croaziere, dar acum vazand la tine, aici, pe blog, aceste aspecte e altceva. Ce vroiam sa aflu: la inscriere se solicita pe langa acte/documente valabile si despre starea de sanatate sau doar la imbarcare ca sa se asigure ca nu apar surprize (adica ma gandesc ca sunt si persoane in varsta care volens-nolens au o sumedenie de afectiuni)? o sa ma uit sa vad daca pe la noi se organizeaza... Cu gandul la noile posturi superbe iti doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Alexa draga, doar din experienta indelungata în domeniu si printr-o ordine si disciplina la sutime de milimetru se poate conduce activitatea pe un vapor care gazduieste 5000 de calatori!
      Chestionarul de la îmbarcare a fost legat doar de ultimele trei zile, au vrut sa se asigure ca nu exista turisti purtatori al unui virus care ar putea contamina întregul colectiv. Intrebarile erau daca am avut temperatura în ultimele 3 zile, daca am tusit sau ne-a curs nasul, simptome cu care de obicei izbucneste o viroza.
      Pot sa iti mai spun ca grupul de turisti a fost foarte pestrit, au existat familii tinere cu bebelusi, ba chiar cu doi trei copii (sincer - nu am înteles ce fel de concediu poate fi pe vapor cu 3 copii!?!), au fst tineri multi si adulti de toate categoriile de varsta - cred ca 20% în jur de 70 de ani. Am vazut multi cu probleme locomotorii, mergând sprijiniti în cârje sau deplasându-se în carucior, chiar la noi la masa (în grupul nostru din Augsburg) a fost o doamna cu multiple-scleroze, cu probleme de echilibru si care ne-a spus ca pentru calatorie, pentru o mai sigura deplasare, a cerut de la casa de sanatate un carucior (acasa obisnuieste sa foloseasca un baston). A participat la multe activitati, a facut în general plimbari în port pe cont propriu. Mi se pare ca la înscriere a declarat ca are aceasta infirmitate, însa pentru croaziera nu a însemnat un handicap.
      Multumesc mult pentru interesul pe care-l arati si pentru ca-mi esti alaturi. Te pup

      Ștergere
    2. Si eu iti multumesc pentru tot, informatii si detalii! Am intrebat fiindca mama are o problema legata de deplasare si (varsta inaintata, dar pe care nu o arata zic...) si de ceva timp, tot duc munca de lamurire ca putem calatorii si astfel. Sigur ca efortul ar fi extrem, deplasarea inseamna varii aspecte ce trebuie luate in considerare, (nu stiu daca firmele de la noi, ar face ca totul sa fie lin ca acolo, mai ales ca anul acesta am vazut ce inseamna sa parcurgem tara si sa calatorim intr-un timp la care nu m-as fi asteptat, plus alte detalii, dat fiindca eu ii sunt insotitor in privat si m-am temut...) dar... eu tot mai cred si sper in ameliorari!! (daca si la noi ar exista optiunea caruciorului, dar... asta e ne lovim de un dar, mereu!) Sunt optimista... Multumiri, inca o data, apreciez, mai ales ca si mie imi plac deplasarile, calatoriile si sa observ diverse si felurite care incanta sufletul, lucrurile cu care, de altfel, ramanem... Toate cele bune si pupici, asemenea!

      Ștergere
    3. Intr-una din excursii am intrat în vorba cu o pereche. Ea parea fragila, dar el, un barbat înalt, suplu si ferm. Amândoi cu parul carunt. Excursia facuta presupunea sa fii bun de picior, pentru ca am facut turul orasului. La o pauza de cafea, am aflat ca ea are 78 de ani si el 80! Incredibil! am ramas paf! :)

      Eu cred ca si în România asigurarile medicale vor trebui sa se alinieze în curând celor din UE. Sper deasemenea ca vei putea programa concedii frumoase însotind-o pe mama ta. Sanatate si numai gânduri bune!

      Ștergere
  4. la asa o organizare, mai mult decat perfecta, calatoria, intreg sejurul nu avea cum sa fie altfel decat...perfect :)
    conteaza foarte mult sa-i dai senzatia fiecarui oaspete in parte ca el este cel mai important, asta inseamna servicii de calitate....
    cabina este cu adevarat spatioasa si atmosfera pe care o degaja este de calm liniste si daca se adauga si usorul tangaj...somnul nu putea fi decat lin...lin...lin....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt tare sensibila, atât la schimbarile de vreme cât mai ales la deplasare. Din copilarie am avut mereu probleme în excursii cu autocarul, pe drum in serpentine :)) Cu vaporasul pe mare la fel am avut experiente ... ciudate. Ultima data, la Marea Baltica, pe salupa cumnatilor am avut mare agitata si stomacul mi-a cam fost dat peste cap, de aceea am avut mari emotii sa traiesc o saptamâna la bordul unei nave. Insa mi-am facut griji degeaba! Nimic nu se poate compara cu calatoria pe un vapor de croaziera de aceasta marime. Nu am simtit nimic neplacut! Usoara senzatie de balans era chiar placuta :)) seara la culcare. Pentru ca vaporul a mers doar în cursul noptii :)
      In prima seara acasa tare mi-a lipsit leganarea lina :)) Tânjesc înca si acum dupa atmosfera de pe vapor!... daca as avea posibilitatea, mâine m-as îmbarca iar!

      Ștergere
  5. Mi se pare ca e ca-n 1001 de nopti! Sa spun cum ma inghionteste putin invidia? Nu spun, doar ma bucur de pozele tale...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu înca tot nu mi-am revenit... înca visez la cele traite si de fapt sunt acasa de doua zile! Este cel mai frumos concediu pe care eu l-am petrecut vreodata!

      Ștergere
  6. Inteleg din comentariile anterioare ca nu se simte chiar asa tare leganarea :). Mie de asta mi-e cel mai teama.
    In rest pare o experienta minunata din cate povestesti, si mie mi-ar placea dupa cum ti-am mai spus, trebuie doar sa mai pun bani la saltea pentru asta :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vaporul ancoreaza de obicei dimineata în porturi si porneste seara spre destinatia urmatoare. O singura zi am traversat marea din Palma de Mallorca pâna în Napoli si am calatorit 24 de ore, însa nu am simtit decât o usoara presiune în umeri si genunchi - si asta doar atunci când ma concentram sa simt ceva :))) Ca de fapt, viata pe vas palpita, potipetrece clipe dragute la înot, plaja, spectacol de divertisment, concerte... Atentia îti este distrasă si pur si simplu uiti ca esti în mijlocul marii! Eu nu am suferit nicio clipa de rau de mare!

      Ștergere
  7. deja asistam la redactarea istoricului celei mai minunate croaziere...prin toti porii respiri exaltarea acestei calatorii...
    sa inteleg ca te-au ajutat plasturii contra raului de mare (miscare), ca si eu ma laud cu asa ceva, dar am grija sa ma ajut cu buline...norocul conditiilor meteo v-a insotit, deoarece am auzit la o cunostinta, impresii negative, chiar panica datorata unei furtuni pe mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este prima mea croaziera dar este o reusita totala! Imediat cum am ajuns în cabina, mi-am lipit leocoplastul acela (este rotund, de marinea unui banut) si am avut grija sa-l înlocuiesc la fiecare 2 zile. Nu stiu daca din aceasta cauza, însa habar nu am ce înseamna "rau de mare"! :) Bineînteles ca nici nu am avut furtuna, marea a fost calma, pâna în ziua debarcarii.

      Ștergere
  8. Ce povestești tu aicea chiar e de vis...
    Hai ca te iert ca nu m-ai luat în valiza, oricum nu găsisem potiunea aia pentru micșorare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum o sa povestesc totul, asa încât sa para ca am fost toti acolo, pe vas! :-)

      Ștergere
  9. m-a amuzat faptul ca iti lipsete leganatul! chiar voiam sa te intreb cum te-ai inteles cu leganatul asta!:))
    foarte fain tot ce am vazut....iar treba asta cum ora rasaritului si-a apusului !? cu siguranta ai iesit sa le vezi! nu, Frau Carmen!:)
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) sincera sa fiu, am vazut un singur rasarit! Pentru ca nu am ajuns în pat niciodata mai devreme de ora 1 noaptea, nu am reusit deloc sa ma scol devreme ☺. Apusurile le-am urmarit, unul de pe uscat, celalalte de la bord - când nu a fost înnorat. Am facut multe fotografii :) le voi prezenta, trebuie doar sa aleg, sa nu va plictisesc cu prea multe imagini :) Am 10 GB fotografii! 2600 imagini :)))) Te pup si eu

      Ștergere
  10. Wow, de 3 ori wow, sa tot mergi in astfel de croaziere. Serviciile ireprosabile, de nota 20, cat a costat sunt curioasa. Oricum merita!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ella draga, nu este niciun secret, îti spun cât a costat: pe persoana - 650€ transferul la vapor, cabina si pensiune completă, 175€ pachetul "all inclusive", 105 pachetul wellness, 300 pachetul de excursii, 70 taxe - Total 1300€ x2, saptamâna de croaziera ne-a costat 2600 euro. A fost atât de ieftin pentru ca luna noiembrie este sezonul "C". Banii însa s-au meritat din plin! Concediul a fost un VIS! :-*

      Ștergere
  11. Star trek, frate! M-as teleporta si eu dac-as putea :) Nu-i rau sa fii asa de rasfatat in concediu :) Multumim mult pentru vedere; am gasit-o azi la cutie si tare ne-am bucurat. Va pupam cu drag si dor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am spus si noi... Science-Fiction PUR! traiam si tot nu ne venea sa credem ca este real! :))
      pupam si noi :-*

      Ștergere
  12. Cand am citit ce ai scris, am crezut ca citesc o poveste SF ! Incredibil ! Cum sunt organizati si cata grija au de calatori ! Fac o comparatie cu toate hotelurile pe unde am stat- si tu stii ca eu umblu !!! :) Poate calitatea este data de pret, nu stiu !? Ma bucur din tot sufletul pentru voi- ati avut o vacanta de vis ! Abia astept continuarea ! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. când ma gândesc ce emotii am avut sa ma înscriu în croaziera! mi-am facut tot felul de griji, ca oare nu-mi va fi "rau de mare"?! ca daca nu-mi place cum sa plec de pe vapor?! ca oare atâtea natii într-un spatiu mic în mijlocul marii se vor agrea?! ca si ca si ca ☺☺☺ Totul a fost perfect! Absolut totul a fost mai mult de cât perfect :)) habar nu am cum sa exprim mai bine. Concediul acesta a fost cel mai reusit din viata mea - si am facut si eu pâna deunazii, concedii deosebit de frumoase ;)) Pup si eu :-*

      Ștergere
  13. Carmen, frumoasă descriere și prețioase detalii. Dacă intenționează cineva să plece în croazieră, articolele tale sunt aur curat, te familiarizează perfect cu o mulțime de lucruri pe care e bine să le știi dinainte. Mulțumiri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aceasta este intentia mea, Zina, sa fac cunoscut tuturor celor interesati, ce înseamna un concediu petrecut pe vas de coaziera. Cei mai multi au idei preconcepute si total gresite ;)

      Ștergere
  14. Poate că au povestit mai mult despre astfel de croaziere cei care au mai avut diverse nemulțumiri și atunci s-a format o impresie greșită. Știi cum e cu impresiile... ! ☺ De asta apreciez mult că povestești despre lucrurile bune și frumoase pe care le-ai întâlnit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu pot sa cred ca eu am trait o exceptie :) In toate aceste 8 zile petrecute la bord, nu am avut nici macar o secunda de nemultumire... Imi pare nespus de rau ca sejurul meu s-a terminat atât de repede!
      Am ramas în legatura cu o tânara studenta pe care am cunoscut-o fiind repartizati la aceeasi masa de seara si ea spune acelasi lucru: îi este atât de greu sa accepte ca rasfatul trait în croaziera s-a terminat! :)

      Ștergere
  15. Cabina si grija echipajului sunt de vis! Acasa sa te gandesti la un pat cu balansoar :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) corpul se adapteaza extraordinar la anumite conditii - spre exemplu balansul usor al unui vas :) Helmut mi-a spus ca si el a simtit doua zile dupa ce am ajuns acasa acel "e´ceva" :) O senzatie placuta. Pe cuvânt de onoare ca seara în pat era fermecatoare usoara leganare... îmi lipseste teribil! :)

      Ștergere