joi, 27 noiembrie 2014

Croaziera - Cinci ore si jumatate în Marsilia (1)

[Asa cum ne-a prevenit Diario di Bordo, în Marsilia cerul a fost întunecat. Soarele a luptat cu norii plumburii, dar nu a reusit sa-i strapunga.
La începutul excursiei vremea a fost relativ placuta, dar dupa doua ore a început sa picure. Ploaia s-a întetit treptat si spre sfârsitul plimbarii noastre, în Marsilia a plouat cu galeata! Am avut însa în rucsac geci impermeabile si umbrele.]

Cu toate ca Marsilia este cel mai mare port comercial al Frantei, cel de-al doilea mare oraș al țării si a treia mare aglomeratie urbana franceza, când se pomeneste despre Marsilia, cu siguranta cei mai multi se gândesc la soldații republicani din secolul al 18-lea, la meciurile OM sau la turneele de pétanque
Situat pe coasta Mediteranei în vechea Provența - una din zonele cu cele mai frumoase peisaje din Europa, Marsilia detine un bogat patrimoniu cultural si arhitectural pe care îl conserva cu respect si-l pune în valoare. Fondat de greci cu 2600 de ani în urma, orasul are o istorie zbuciumata si fascinanta în acelasi timp. Este un oraș plin de contraste, ce-si promoveaza cu succes traditiile si obiectivele turistice.

Am iesit din portul nou cu autocarul si am urmat La Corniche du Président John Fitzgerald Kennedy - bulevardul de la marginea plajelor des Catalans si du Prado. Primul punct de oprire a fost în golful Le Vallon des Auffes, cel mai pitoresc cartier pescaresc, botezat dupa numele meseriei "Auffier" - cei care în evul mediu confectionau aici articole de pescuit din auffe (o planta ierboasa folosita pentru frânghii de nave, rogojini și plase de pescuit). Meseria a murit încet- încet peste generatii. Cele aproximativ cincizeci de casute pescaresti gazduiesc astazi restaurante. În golf sunt ancorate bărci de pescuit traditionale, denumite "les pointus" - cu capete ascuțite, oferind locului un caracter incomparabil. Pe Valea Auffes pare ca s-a oprit timpul. Despartita de podul din beton, zona si-a pastrat autenticitatea si farmecul, continuându-si propriul curs în Marsilia moderna.
Peste drum, Monumentul Eroilor Armatei de Est, ridicat în anul 1927 de catre Gaston Castel (arhitect) si Antoine Sartorio (sculptor).
De pe tarm se vede insula Île d’If, pe care este contruita fortareata-închisoare Château d’If, devenita celebra prin romanul "Contele de Monte Cristo", scris de Alexandre Dumas.

Ne-am întors pe acelasi drum cu autocarul, am trecut pe lânga basilica Saint-Victor de Marseille si am urcat pe colina în cel mai înalt punct al orasului, de unde troneaza Notre-Dame de la Garde supranumita si La Bonne Mère.

(va urma)

22 de comentarii:

  1. Frumoase impresii de călătorie dintr-un loc minunat! Mulţumesc pentru toate noutăţile aflate (şi văzute) de la tine, dragă Carmen. Marsilia este un loc plin de istorie şi de legende. Nu demult, am citit că de Marsilia ăşi leagă numele un strămoş de-al nostru (al românilor) care era originar din Dobrogea şi care şi-a trăit ultima parte a vieţii la Marsilia, unde a fost o mare personalitate bisericească. Este vorba de Ioan Casian, pe care marsiliezii l-au canonizat sfânt încă din secolul al V-lea, fiind îngropat într-o biserică din acest mare oraş. Ca să vezi pe unde au ajuns ai noştri încă din cele mai vechi timpuri...
    Aştept cu nerăbdare şi celelalte relatări atât de frumoase!
    O zi minunată, dragă Carmen, alături de cei dragi! :-)

    PS. http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Casian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult pentru relatarea istoriei lui Ioan Casian, despre care nu am stiut pana acum. Am citit cateva articole pornind de la adresa pe care mi-ai lasat-o si am descoperit ca St. Jean Cassien cum este cunoscut la francezi, este înmormântat în cripta basilicii Abbaye de Saint Victor, despre care tocmai am pomenit in articol. Acum aflu si ca de fapt aceasta biserica este fondata de chiar Ioan Casian! Din pacate doar am trecut cu autocarul pe lânga Abbaye Saint VIctor, însa la urmatoarea vizita în Marsilia ma voi opri neaparat! Marsiliezii îl considera pe St. Jean Cassien Parintele bisericii latine.
      Documentele atesta ca Ioan Casian s-a nascut în Scythia Minor (teritoriu al Dobrogei și Cadrilaterului - pe atunci, parte a Daciei) în anul 360. In anul 414 s-a stabilit în Marsilia, unde a ramas pâna la deces, în anul 435.
      Impresionant, iata cum aflam lucruri noi, despre stra-strabuni români ce si-au facut faima, recunoscuta în lumea întreaga!
      Multumesc mult, Alex draga. O zi placuta si tie, alaturi de fetele tale dragi.

      Ștergere
  2. Mie mi-a placut foarte tare Marsilia, in ciuda multor aspecte negative...Nu prea se compara cu cu marile orase europene, dar are farmecul ei daca o privesti un pic altfel. Si eu am prins vreme urata anul asta in mai cand am fost. Astept continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe costa Mediteranei, în Franta, vremea a fost în general ploioasa pe toata durata anului.
      Atunci când faci un tur ghidat de câteva ore, nu prea ai timp sa iti faci o parere de ansamblu asupra orasului. Asculti ceea ce ti se explica si privesti locurile alese de ghid. Pentru a putea sa-mi dau cu parerea, va trebui sa mai vin macar o data independenta - si vreau neaparat, pentru ca excursia de acum mi-a stârnit interesul! ☺

      Ștergere
  3. Un oraş încântător, cu sau fără soare! :)
    tare dor îmi e de el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi închipui ca tu il cunosti foarte bine, daca ai locuit in Marsilia sase luni!

      Ștergere
  4. Chiar daca ati prins vreme mai friguroasa orasul arata minunat! Mi-au placu pozele cu monumentul eroilor, este cu adevarat impunator.
    Cred ca ai fi un minunat blogger de travel, te pricepi de minune sa ne transpui in calatoriile tale. Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu a fost frig, cred ca erau în jur de 15 grade. Spre sfârsitul excursiei, când ploua cu galeata, a fost mai neplacut... hainele ude, umbrela, aparatul de fotografiat :) Tja, viata grea sa fii fotoreporter ;))
      pup Raluca, o zi minunata sa ai!

      Ștergere
  5. E bine să faci turism în grup, ești dus pe trasee sigure direct la obiectivele turistice... Ați dat ochii cu noianul de emigranți din Marsilia ?

    Zi frumoasă, oricum ar fi afară ! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marsilia a fost din totdeauna poarta de primire pentru europenii si africanii de pe celalate tarmuri ale Mediteranei... Catalani sau corsicani, marocanii sau senegalezi, sunt stabiliti de sute de ani în Marsilia.
      Este un oras multi-culti, cu avantaje si dezavantaje, o metropola cu peste 850 de mii de locuitori.

      Multumesc la fel! La mine e ceata, cerul este laptos de parca-ar sta sa ninga! Dar meteorologii ne asigura ca asa ceva nu ar fi posibil în toata urmatoarea saptamâna... Astazi se deschide Târgul de Advent în orasul meu, ceva fulgi de nea ar fi creeat un cadru minunat... dar, iarna va lunga, avem timp suficient sa ne bucuram. O sa las înca toamna sa-si faca programul :)

      Ștergere
    2. Abia aștept fotografiile tale de la târg. Încă mi le amintesc pe cele de Anul trecut. ☺

      Ștergere
    3. am deja :)) Fiica mea Raluca a participat la deschidere si mi-a trimis pe whatsapp primele fotografii :)) Este superb! Ma gândesc sa le prezint duminica, pentru ca este Prima zi de Advent. Poate pâna atunci dam si noi (eu si sotul meu), o raita. ☺

      Ștergere
  6. Chiar si innorat, un oras nou, un loc nou pare frumos.Daca n-ar fi fost ploaia,cred ca ar fi fost totul mai altfel. Voi ati avut soarele in suflet. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine nu ma sperie niciodata ploaia si nici nu m-a împiedicat vreodata programul dinnainte stabilit :)
      Trebuie sa recunoastem însa ca era 9 noiembrie, ce pretentii sa mai ai de la vreme de vara?! :)
      te pup si eu. Un weekend minunat sa ai!

      Ștergere
  7. Un oras pe care as vrea sa-l vad.Deocamdata il vad aici. Tu ni-l prezinti ca un profesionist.Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, si eu vreau sa-l mai vad macar o data. Acum te plimbi cu mine si când va fi sa fie, te vei plimba prin Marsilia fara harta ;)) pup

      Ștergere
  8. mie imi place tare mult! seamana cu genova! cel putin iesirea la mare si portul!
    desi cerul e inourat, ai reusit sa surprinzi in imagini o lumina tare faina! :)
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aparatul meu foto începuse sa faca fite... nu mai stiu exact, crde ca pe 12 noiembrie nu s-a mai deschis deloc obiectivul asa ca am ramas sa fotografiez doar cu telefonul mobil. Pe vapor mi-am cumparat un Cannon :))) pupici

      Ștergere
  9. N-am ajuns inca la Marsilia, dar postarile tale atat de frumoase si documentate imi prind tare bine! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) am avut permanent ghizi locali care vorbeau perfect germana. Concurenta în aceasta meserie e mare asa ca stiu ca i-am avut alaturi pe cei mai pregatiti dintre cei mai buni! Pupici

      Ștergere
  10. Cerul acoperit cu nori da un farmec aparte portului... in opinia mea. :) Poate pentru ca-mi place ploaia, desi ma impiedica si pe mine sa ma bucur, uneori, de peisaje si calatorii (desi nu calatoresc mult si nici departe :) )
    Casutele pescaresti transformate in restaurante pastreaza ceva din farmecul vremurilor apuse si e pacat atunci cand oamenii nu stiu (sau nu vor) sa pastreze ceva autentic in anumite zone, mai ales in cele cu mare "incarcatura" istorica.
    In pauza de PC am recitit - intre altele - si Contele de Monte Cristo... :)
    Am citit cu multa placere si celelalte postari despre croaziera si am avut senzatia ca as fi pe acel vapor. Ai ilustrat atat de viu - inclusiv in cuvinte - incat i-a fost usor imaginatiei sa completeze, sa brodeze pe tema. Inca ma gandesc la "dormitul in leganatul valurilor" si evit sa privesc spre pat, pentru ca ma trage la somn, chiar daca valurile nu m-ar legana. :)

    Seara minunata sa iti fie! Imbratisari, de la grup, cu drag! Pupici!

    P.S. In primul colaj ultima foto imi place foarte-foarte! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;) stiu coltul cu pricina. Fotografia am facut-o din timpul mersului cu autocarul, de aceea a trebuit sa tai partea in care apareau reflexiile din interior, însa geana aceea de lumina si pe mine m-a fermecat. :)
      Croaziera a fost cel mai bogat în experiete, cel mai luxos si cel bine organizat concediu pe care eu l-am petrecut vreodata! Totimpul mi-am închipuit cu totul si cu totul alceva despre ce va avea se se întâmple la bordul navei si surpriza ca totul este mai mult decat perfect, a fost deosebit de fericita! :)
      Te pup si eu, draga mea. Salutari grupului :-*

      Ștergere