duminică, 1 iulie 2012

Râsnov - Jurnal de vacanta (7)

- completare la Brasov -JdV5


În ziua în care traversam Țara Bârsei, doar dealurile verzi sustineau ca nu era o zi de toamna. Ploua torential, era ceata si frig... Ajunsi lânga indicatorul "spre Cetatea Râsnovului" ne-am gândit câteva clipe daca nu ar fi mai placut sa ne continuam drumul spre Brasov, în masina confortabil încalzita. Disciplinati însa, ne-am conformat programul prestabilit si am parcat în statia Titicar. Alaturi de noi au mai fost doar doi pasageri - turisti americani.

La cetate - în afara de caserita ce tricota la caldura unui radiator, nu era nici tipenie de om. Cu harta în mâna si umbrelele pe umar, am pornit sa exploaram mândra cetate ridicata în secolul al XIV-lea de sasi si de români, pe temeliile unei mai vechi fortificaţii teutone.
Se spune ca cetatea este cea mai bine păstrată cetate ţărănească medievală din România (mie însa mi-a aparut în mod evident, ca fiind cârpita în multe locuri doar "cum a dat Dumnezeu", fara prea mult respect pentru monumentul istoric - o fi doar provizoriu?... sper!).
Aşezări i s-a spus Oraşul Rozelor ("Die Rosenauer Burg"), iar cele trei roze alese pentru blazonul cetatii de odinioara, se regasesc si astazi în stema orasului Râsnov. Oare acum 700 de ani, era trandafirul floarea ce împodobea curtile cetatii? Astazi, doar lânga Fântana Blestemata exista un rondou cu trandafiri.
Si daca am pomenit de fântâna, trebuie sa amintesc despre teribila legenda legata de construirea ei. Se spune ca doar o singură dată - în anul 1612, oraşul s-a predat, în faţa Principelui Transilvaniei Gabriel Bathory, din lipsa de apa, apărătorilor saşi şi români tăindu-li-se accesul la izvorul din exteriorul cetăţii. Trăgând învăţămintele de rigoare, târgoveţii hotărăsc în anul 1623 să sape o fântână direct în incinta cetatii. Fântâna adânca de 140 de metri, a fost construita de doi prizonieri mahomedani, în decurs de 17 ani, promitându-li-se eliberarea la sfârsitul lucrarii. Cei doi ostateci au împodobit pereţii interiori cu versete din Coran, cerând îndurare şi ajutor de la Allah. Izbăvirea însa nu a venit, cei doi fiind executaţi imediat dupa predarea lucrării, drept pentru care se spune ca de fântâna sunt legate blesteme cumplite la adresa creştinilor.

Complexul cetatii taranesti Rasnov cuprinde doua curti; cea interioara, înconjurata de zidurile si turnurile cetatii si cea exterioara, în fata zidului estic al cetatii, marginita deasemenea de un zid si un turn patrat denumit "turnul vechi". Din celalalte trei parti, sud, nord si vest, zidurile sunt marginite de pante abrupte, care ofera panorame magnifice asupra împrejurimilor.



"Ultima pagină de arme a cetății Râșnov avut loc în timpul revoluției din 1848 -1849. Deoarece localitatea a fost străbătută de armatele revoluționarilor maghiari, dar și de trupele imperiale austriece si țariste, râșnovenii au preferat sǎ se refugieze cu avutul lor în spatele zidurilor cetății. În această perioadă, curtea exterioară a fost folositǎ și ca loc de instruire al gărzilor naționale sǎsești. Prima victima săsească a revoluției din 1848 a fost un "militioner" din Râșnov, pe Olt, în luptele cu secuii. În a doua jumatate a secolului al XIX – lea, cetatea a fost pǎrǎsită și a ajuns in paragină. În cetate era ținut doar un singur paznic care trebuia să anunțe prin bătăi de clopot izbucnirea incendiilor."(wikipedia)




Muzeul de artă feudal era din pacate închis, la fel ca toate celalalte expozitii si puncte de vânzare.
Plimbarea printre ruine ne-a facut mare placere, oferindu-ne adevarate momente de liniste si relaxare. Am fost un pas mai aproape de natura si istorie.

5 comentarii:

  1. Frumoase fotografii, interesant articol, impresionantă legenda ! Carmen, măiastră ca de obicei !
    O săptămână ușoară !

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa plimbare! N-am mai vizitat locurile de vreo 10 ani; pare schimbata (mai amenajata vreau sa zic) fata de cum am vazut-o eu ultima oara. Ce faina-i poza ta in titcar! Foarte reusita! Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Rasnov este si pe lista mea de vazut cu prima ocazie cand vin in tara in vacanta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost de doua ori la Rasnov. Acum 4 ani cand cetatea si interiorul acesteia erau foarte frumos amenajate, apoi acum 2 ani, cand am gasit cetatea intr-un mod deplorabil.Zidurile erau daramate, iar in exterior se faceau sapaturi arheologice. Pe cat de placut surprins am fost prima data , pe atat de dezamagit am fost la ultima mea vizita.

    Din fotografiile tale realizez ca au facut schimbari , poate trec pe acolo in concediu in drum spre Bran care e castelul meu favorit :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata interesant si pe ploaie dar parca trist....

    RăspundețiȘtergere