vineri, 27 iulie 2012

Una calda, alta rece

* Am avut parte de cea mai frumoasa si mai linistita perioada pe litoralulul românesc, cu extrem de putini turisti si vreme splendida.

Era deja a doua zi când o vedeam jucându-se singura pe plaja. Nu departe de sezlongul meu, era în apa pâna la genunchi, pescuia scoici. Simtindu-se probabil observata, a cercetat plaja si privirile ni s-au întâlnit. A venit direct spre mine si fara pic de timiditate mi-a spus:
- Buna ziua! Eu sunt Silvana si am cinci ani si jumatate. Vrei sa fim prietene?
I-am privit ochii rotunzi si senini iviti de sub palarioara decolorata si nu m-am putut abtine sa nu zâmbesc. Am aprobat imediat, m-am prezentat [omitând sa spun câti ani am ;)] si am devenit prietene.
Am crezut ca locuieste cu parintii sau bunicii în acelasi hotel cu noi. Mi-a povestit ca mamica ei este chelnerita pe terasa de unde obisnuiam sa-mi iau eu cafea. Tatal marinar, este plecat pe un vas de croaziera; ea vine diminetile cu mama din Tuzla, o asteapta pâna seara târziu, când îsi termina tura si mai doarme din când în când în magazia din spatele chioscului.
Avea o dictie perfecta, vorbea fara sa se alinte, formulând propozitii ca un copil de scoala. Si zâmbea fermecator.
Ne-am jucat ziua întreaga, am alergat pe nisip, am construit castele, am adunat scoici, am mâncat înghetata si i-am dat primele lectii de înot.. Ne-am învelit cu acelasi prosop si am împartit acelasi sezlong, asa cum fac prietenele adevarate ;)
A doua zi urma sa fie sâmbata si mi-a spus ca va ramâne acasa, cu fratele ei "ca are liber de la scoala".
Ne-am despartit fara lacrimi, la fel de spontan cum ne-am si cunoscut.
Îmi pare rau ca nu i-am cerut adresa, i-as fi trimis aceste fotografii :)

** Ne aflam într-o plimbare de amiaza în statiunea Neptun, în capatul opus Olimpului. Caldura era molesitoare, soarele parjolea... Ca o Fata Morgana, a aparut lânga noi o caleasca alba trasa de un cal brun-roscat. Ca mai toti droșcarii de pe litoral si acesta avea o culoare foarte închisa a pielii (vreau sa spun, nu doar de la soare). L-am întrebat cât ar costa sa ne duca la Hotel Amfiteatru. S-a scarpinat la ceafa si rânjind mi-a spus: "30 de lei". Stiam ca este mult, dar nu am avut chef sa ma tocmesc, asa ca am "batut palma". A parut încântat, ne-am si fotografiat împreuna.


Murgul a început sa tropaie, rotile sa se învârta si vizitiul nostru nu ne-a mai aruncat nicio privire, a tras doar cu urechea la povestile noastre.
Bag de seama ca realizân târziu ca vorbim germana, tare-l "mustra constiinta" ca nu "ne-a muls" de mai multi bani si pe tot drumul s-a gândit cum sa o dreaga!
Ajunsi la destinatie, îi întind o hârtie de 50 de lei si astept sa-mi dea restul. Îmi spune - cu o usoara urma de jena: "Trebuie sa-mi mai dati 10 lei!" Eu blufata îi spun: "Pai nu te-am întrebat înainte sa urc cât costa si mi-ai spus 30?!" Raspunde rânjind: "De persoana!" Aha! M-am rastit la el sa-mi dea imediat restul de 20 de lei. Sotul doar privea, neîntelegând o boaba.
Birjarul a scormonit într-un buzunar si fara nici un chef, a scos o bancnota mototolita de 10 lei. Mi-a spus cu nesimtire ca nu are mai multi bani la el. I-am întors spatele cu scârba si am comentat "țiganu' tot țigan ramâne!"

12 comentarii:

  1. Ma refer doar ultima afirmatie, cea despre persoana "bronzata bine"! Bineinteles ca nu v-a dat chitanta, pun pariu ca are vila cu canapea aurita, pun pariu ca fura curent si ca primeste "ajutor social" de la primarie, desi langa vila are cel putin BMW, si mai pun pariu ca stia germana, cum stie si franceza si italiana! Pentru ca in mod sigur are "vechime" peste hotare si acolo are si multi din "familie"!
    Si, pentru ca "are un bisnis", nici n-o sa mearga duminica la vot, arde-i-ar penele!
    Buna dimineata!

    RăspundețiȘtergere
  2. In mod sincer si realist, eu personal nu prea cred ca numai birjarii de etnie roma au tendinta de a jumuli turistii straini. Am mers eu in Manhattan cu o trasura cu un birjar jecmanitor, si nu era de etnie rroma, cred ca era etnic irlandez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. Nici birjarul irlandez nu ne-a dat nici noua chitanta, dar precis fura cablu TV, si avea o vila pe Staten Island.

      Ștergere
  3. 1. Prietena ta este foarte draguta si prietenoasa ! :)
    2. Comentariul tau din final este real si valabil (din pacate ! ). :(
    Un weekend linistit !

    RăspundețiȘtergere
  4. de asta nu voi merge eu la mare in Romania. Nu in conditiile in care tre sa fac drumul de la Timisoara_Constanta cu copil mic dupa mine. Mai bine zbor la Sofia sau varna si merg la bulgari sau ma opresc direct in Croatia. e jenant ca se intampla asa ceva..........
    despre prietena ta .........da, pacat ca nu ati facut schimb de adrese. acus merge la scoala si ti-ar fi putut scrie....

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasă întâmplarea cu fetiţa.Copiii ştiu cel mai bine să îţi aducă bună dispoziţie.
    Cealaltă păţanie, cu birjarul, arată clar realităţile dureroase din ţara asta...

    Un sfârşit de săptămână cât mai frumos! :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunată prima întâlnire!
    Mă bucur pentru tine.
    Weekend plîcut!

    RăspundețiȘtergere
  7. nici nu ma indoiesc ca Silvia si-a dorit sa fiti prietene :))
    vad ca a avut parte de distractie pe cinste :)

    despre intamplarea cu plimbarea in caleasca...e atat de neplacut...si ne mai miram de ce a doua oara nu mai revin turistii in Romania si mai ales de ce avem afara imaginea pe care o avem :(

    RăspundețiȘtergere
  8. A. "Întâmplarea" cea caldă ne binedispune.Este un bun exemplu de prietenie şi de altruism care merită dezvoltat de noi toţi atunci când apar astfel de ocazii.
    B. "Întâmplarea" cea rece vine ca un duş glacial care te..."taie".Însoţind pe "meleagurile mioritice" străini francofoni şi germanofoni, atât eu cât şi ei am avut de nenumătare ori prilejul să fim escrocaţi de...ai noştri, în primul rând la sumele de bani datorate.Doar în Bulgaria am mai întâlnit ceva similar.Nu cunosc cum e situaţia în alte ţări balcanice.Doar în ţările civilizate, vechi membre ale U.E.
    Eu aş zice : bine că aţi ieşit teferi din acest "şpaţir" cu trăsura, că nu aţi fost agresaţi, violentaţi, jefuiţi, etc.Adică un fel de "Ende gut, alles gut"! Banii plătiţi nejustificat în plus să-i consideraţi că au fost daţi pentru o mică..."lecţie" care, din fericire, nu a degenerat în ceva mult mai grav!
    C. Acum câteva ore intru cu soţia într-o prăvălioară.Cer vânzătoarei un mic obiect cu baterii.Soţia îl plăteşte cu banii jos : valora 6 lei.Solicit să fie probat.Stăm un minut.Da, e OK, funcţionează, merge bine! Bucuros îl iau şi dăm să plecăm.Dar tipa ne cere să plătim.Facem şi noi ca în "Dl Goe" : "Da' n-am plătitără o dată?" Dar ea nu a recunoscut nici în ruptul capului efectuarea plăţii.Cu toată indignarea, am înapoiat obiectul, şi ne-am jurat să nu mai intrăm niciodată acolo.La plecare, ne-am auzit şi epitetul de..."Hoţilor!" Asta este!
    "ETERNA ŞI FASCINANTA ROMÂNIE". :)))
    Just keep smiling, isn't it ?! :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-a devenit draga si mie Silvia, prin descrierea ta!
    Cat despre vizitiu, nenorocit si atat. Ma intreb ce le spune copiilor cand il intreaba ce meserie face?

    RăspundețiȘtergere
  10. Era o vorba: "Mereu fascinanta si surprinzatoarea Romanie"

    RăspundețiȘtergere