:)) Interpretati cum vreti invitatia, dar daca ajungeti în Constanta, nu ocoliti Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie! Adaposteste o adevarata comoara!
Este unul dintre cele mai bogate muzee din tara si prezinta cele mai importante momente din istoria poporului român, posedând numeroase martuiri ale trecutului istoric al Dobrogei. Colectii impresionante, piese neolitice din culturile Hamangia și Gumelnița, unelte agricole din perioada sclavagistă, amfore greco-romane, statuete reprezentând zeități grecești și multe opere de arta, ore în sir de plimbare, între un exponat si altul, fara însa sa pierzi interesul sau sa te simti plictisit.
Cele mai renumite piese ale muzeului, sunt Șarpele Fantastic Glykon , Fortuna cu Pontos și colecția de monede gravate cu regii sciți.
Nu am putut parasi muzeul fara sa nu-mi cumpar o copie modesta a Ganditorului de la Hamangia.
Edificiul Roman cu Mozaic - situat în imediata apropiere a Muzeului de Istorie, este un edificiu public monumentalul, datând din sec. III-IV. Construit în trei terase, pe circa 100 m de-a lungul falezei, făcea legătura între nivelul orașului și cel al portului antic. Zidurile groase și înalte realizate din bolovani legați cu mortar, placate cu marmură albă și colorată, este păstrat azi doar fragmentar. Din această sală astăzi se vede doar o parte din peretele lung și unul dintre pereții laterali. Primul prezintă o ordonanță de arcade deschise înspre mare.
Pardoseala edificiului era formată dintr-un excepțional covor de mozaic policrom, decorat cu motive geometrice și vegetale. Inițial, mozaicul a avut o suprafață de 2000 m², din care mai puțin de jumătate s-a păstrat în stare bună. Helmut a dorit sa pipaie mozaicul, doar-doar mai simte vibratia pasiunii artistilor ce au lucrat aici. Am iesit din muzeu deosebit de impresionati!
Cred că mulţi dintre cititori au vizitat acest muzeu.Eu l-am văzut prima oară în 1959.Tot atunci se descoperea şi celebrul "Mozaic", pe care l-am văzut atunci..."nou-nouţ", adică scos la lumină după aproape 2000 de ani.Nu l-am atins, dar precum vedem că face Helmut, ar merita o atingere ca să simţim concret artefactul făurit de meşterul antic în atelierul său şi să ne imaginăm antichitatea artistică.
RăspundețiȘtergerecu toate ca m-as bucura, ma îndoiesc totusi. Stiu de la multele mele cunostinte ca, daca petrec concediul pe litoral, aceasta înseamna doar plaja sau shopping... Putini sunt atrasi de muzee.
ȘtergereAbsolut senzational! ce noroc ca edificiul cu mozaic s-a conservat atât de bine! tare sunt curioasa cat timp si cate persoane au migalit la asezarea bucatelelor de ceramica si dupa planul cui?! Grandios proiect!