sâmbătă, 7 iulie 2012

Orele parfumate ale verii

(articol înscris în seria creatiilor Clubului Povestii Parfumate - initiat de Mirela)
Dacă ar fi să fie distanţele o bagatelă, atunci mi-aş împărţi ziua de vară doar după placul meu.
Când pescăruşii îsi scutură noaptea de pe aripi şi ţipă să se crape de zi, aş vrea sa fiu pe litoral s-aştept acel moment de basm, când soarele-şi deschide ochiul între mare si cer... Pentru că doar atunci, linia infinitului miroase a trandafiri. Apoi aş alerga pe câmp să mă sărute roua dimineţii, sa-mi cufund faţa în petale de mac, cicoare, margarete, să trezesc fluturii şi să-i trimit la joacă. Mai departe, m-aş opri pe-o culme de deal, acolo unde cerul îşi picură culoarea în petalele de clopoţei şi sângele pământului ia forma garofiţei. La ora amiezii m-aş afunda într-o pădure de brazi şi-aş căuta genunea din care izvoraşte ceaţa caldă cu iz de răşina. Aici la gura hăului - "la capătul pământului", sufletele îşi găsesc perechea şi-n aer se simt vibrând aripi de înger...
Să-mi potolesc setea, aş căuta şipotul în care se scaldă curcubeul. Pe firul lui aş urmări o libelulă cu aripi străvezii şi aş ajunge la cascadă, sa numar mărgelele de cristal ce se-mpraştie în colţi de stânci şi izmă creaţă. După-amiază aş poposi în poieniţa cu iarbă încâlcită şi flori sălbatice, acolo unde parfumul buruienilor concentrează iubirea de-o vară a soarelui. Si m-aş roti în sensul norilor şi aş stiga, mulţumind universului pentru splendoarea dăruită.
Când soarele se contopeşte cu marea împreunându-şi culorile şi forma, aş fi din nou la ţărm să mă-nfaşor în pulberea de aur şi să încerc sa dilat clipa când astrul de foc dispare în imensitatea albastră. La ceas de amurg mi-aş pierde paşii pe nisipul spălat de valuri, printre scoici si alge, pâna când părul meu ar deveni sărat şi amărui. Spre seară m-aş afla pe-un lac să identific drumul de argint al lunii printre nuferi si trestii, să recit Eminescu, Stănescu sau poate Blaga.
Când noaptea pictează tonuri de-albastru şi gri, mi-aş face culcuş din fânul proaspăt şi-aş numara stelele pâna când visele mi-ar colora pleoapele grele. Si-atunci aş visa că distanţele ar fi o bagatelă...
********************************************************************
"Parfumurile de vara sunt în general caracterizate de note uşoare, luminoase şi pline de viaţă, cu extractii de top (spre exemplu, bergamota şi mandarine), conţin acorduri florale potrivite sezonului (cum ar fi magnolia si crinul), şi au adesea o notă de bază caldă (cum ar fi lemn de santal). Conferă împreună esenţa amintirilor de vacanţă şi a serilor calde de vară. " a spus Alexandra Kalle, parfumier în cadrul brandului Mäurer & Wirtz.
Exemple de parfumuri care nu doar miros a vara ci se si numesc asa?!
Burberry, a adunat arome intense de crini, frezii si flori de portocali, a concentrat prospeţimea mandarinei si arome de cedru, lemn de santal si mosc alb, a turnat licoarea într-un adorabil flacon roz spre a-l oferi sub numele de Summer, acelora care iubesc zilele de vara.
Tot Summer si-a intitulat si Kenzo creatia inspirata din frumusetile delicate ale verii: frezii, lamâi, violete, iasomie si migdale amare, în combinatie cu amber, mosc si lemn de santal, concentrate într-o sticluta cu un design deosebit.
Si-n încheiere un sfat: pentru ca parfumurile de vara contin arome dulci, ele trebuiesc aplicate cu masura, spre a nu deveni motiv de iritare pentru cei din jur. Psihologii au demonstrat ca simtul olfactiv înceteaza a mai sesiza parfumurile cu care suntem obisnuiti, dar oamenii din preajma noastra le simt foarte bine. Atentie deci ;) Savurati vara!
********************************************************************
membrii Clubului: Mirela, Aurora, Carmen, Daurel, Diana, Elly, Florentina, Gabi, Gabriela Elena, Lili3D, Lolita, Pandora, Rokssana, Vanessa, Vania, Vero, Xaba.

12 comentarii:

  1. citind ce ai scris am simtit altfel orele unei zile de vara...
    dincolo de caldura arzatoare,vara inseamna toate aceste lucruri,culori si parfumuri pe care le-ai facut sa rasara in fata ochilor nostrii citindu-ti cuvintele...
    chiar daca e noapte se apropie dimineata...cu un dram de noroc ar putea semana cu cea din povestea ta :)
    buna si prfumata sa-ti fie dimineata Carmen :)
    te pupic :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat ! Si ce parfum ! Multumesc >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce mult mi-a plăcut cum ați scris despre dorințele de a petrece fiecare din orele parfumate ale verii!...
    Până se va îndeplini, putem visa măcar...:)
    Vă doresc un weekend în care să vă bucurați din plin de fiecare oră parfumată a verii! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos ai scris Carmen la fel de frumos cum este si acest Acatist de slava din care iti laa aici doar doua picatura din el, un condac si un icos;


    "Doamne, ce bine e sa fii oaspetele zidirii Tale: vantul bine inmiresmat, muntii care tind spre cer, apele ca niste oglinzi nemarginite in care se rasfrang aurul razelor si curgerea lina a norilor. Intreaga fire sopteste tainic, toata e plina de mangaiere, pasarile si dobitoacele poarta pecetea iubirii Tale. Binecuvantat este pamantul cu frumusetea cea degrab trecatoare care desteapta dorul de vesnicul locas unde intru nestricacioasa frumusete se aude cantarea: Aliluia!"


    "M-ai adus in viata aceasta ca intr-un rai preasfant. Am vazut cerul ca un potir albastru si adanc, in azurul caruia canta pasarile, am ascultat fosnetul linistitor al padurii si susurul dulce - glasuitor al apelor, m-am infruptat din roadele bine inmiresmate si dulci, ca si din mierea cea parfumata. Ce bine e la Tine pe pamant si cata bucurie sa fii oaspetele Tau!

    Slava Tie, pentru praznicul vietii;
    Slava Tie, pentru buna mireasma a lacramioarelor si a trandafirilor;
    Slava Tie, pentru felurimea cea desfatata a roadelor si a seminelor;
    Slava Tie, pentru stralucirea de giuvaer din roua diminetii;
    Slava Tie, pentru surasul desteptarii scaldate in lumina;
    Slava Tie, pentru frumusetea zidirii mainilor Tale;
    Slava Tie, pentru viata veacului acesta, prevestitoare a celei ceresti;
    Slava Tie, Dumnezeule, in veci!"

    http://www.crestinortodox.ro/acatiste/acatistul-multumire-slava-dumnezeu-pentru-toate-67068.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Carmen, randurile inspirate asternute aici despre orele parfumate ale unei zile de vara m-au purtat intr-un balans intre vis si realitate :) Ai scris superb!
    Sfaturile sunt foarte bune. Ar trebui sa le citeasca cat mai multe persoane. Poate verile ne-ar fi mai placut parfumate :)
    Un weekend de vis iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna!
    Povestea e minunata! Dar ce mi-a ramas in minte?! Padurea de brazi! Dupa inca o zi aproape tropicala placuta racoare a padurii e... ultimul refugiu! Dar nu e inca timpul! Suport cu stoicism caldura - "aerul conditionat" ma afecteaza negativ - si incerc sa-mi imaginez aroma parfumurilor pe care le-ai prezentat.

    O singura data am vazut rasaritul pe malul marii si nu-l pot uita.

    O Duminica minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai una bucata leapsa la mine pe blog :)) Cand vei avea chef, te asteapta s-o peiei.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salutari din Rimini!Te pup!
    Mirela
    PS. Da, ai un vizitator din Emilia-Romagna, asa ca Salutti din Rimini! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit cu placere povestea ta, m-am regasit in multe privinte, aproape la fel visez si eu o zi de vara.Cel mai mult imi place dimineata devreme, iar noaptea, mi-ar placea sa dorm in fan si sa privesc stelele.
    Iti doresc o zi parfumata, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  10. "sipotul in care se scalda curcubeul..." Pur si simplu, superb! Doamne, ce frumos stii sa descrii vara! O vara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Revin, draga Carmen, de data asta din Cluj, nu din Rimini, cu toate ca in vara aceasta sper sa mai merg cel putin odata in Italia, dupa ce rezolv cateva probleme de pe-acasa.
    Ai scris senzational despre orele parfumate ale verii, am simtit o frumoasa si inspirata zi de vara din postarea ta si fiind un anotrimp pe care-l ador, apreciez cu atat mai mult acest articol superb. Ma bucur ca am revenit...il citisem si in Rimini, dar acum l-am simtit mai plenar, excat ca pe o frumoasa zi de vara fara distante, doar cu apropieri! Te felicit! :)

    RăspundețiȘtergere