vineri, 28 noiembrie 2014

Croaziera - Cinci ore si jumatate în Marsilia (3)


Nemuritor și foarte popular "le Panier" este cel mai vechi și mai pitoresc cartier din Marsilia. Este un cartier tipic mediteranean, ridicat pe agora orasului antic grecesc Massilia. Cufundat în istorie, le Panier leagă orașul ancestral și Marsilia de azi printr-un dram de nostalgie.
Atrăgând un constant flux de imigranți, cartierul dovedeste ca rămâne atașat trecutului său, evidentiindu-se ca o insulă de pace și amestec cultural. Mult râvnitul orasel a atras multi napolitani la sfarsitul secolului al 19-lea, dupa primul razboi mondial a fost invadat de corsicani si catalani, iar acum în ultimile decenii, le Panier capata noi pete de culoare, prin imigrantii din nordul Africii, Vietnam si Insulele Comore. Mozaicul cultural al cartierului se extinde permanent, fiecare nou venit ataseaza obiceiuri noi, vechilor traditii marsilieze.

În secolul 17, cartierul a fost frecventat de burgezime si a capatat popularitate. Doua sute de ani mai târziu, în mijlocul revolutiei industriale si comerciale, le Panie a decazut ajungând treptat sa se vorbeasca despre "reputatia proasta"a acestui cartier. Mai marii orasului au stampilat zona ca "deal supraaglomerat si neîngrijit" - un obstacol în calea modernizarii Marsiliei. Cu toate acestea, cartierul si-a dezvoltat mai departe propriul stil, pescarii si micii mestesugari acceptând cu bucurie sa locuiasca aici.
Printre celebritatile contemporane ce pot fi întâlnite pe strazile le Panier se numara Gilles del Pappas (fotograf, pictor, scriitor) si Philippe Carrese (scriitor, scenograf).
Cartierul a fost în parte restaurat si cele mai multe fatade ale cladirilor stralucesc în nuante calde de ocru. Stazile înguste ascund numeroase comori arhitecturale.
Hôtel-Dieu este faimos pentru cele trei galerii arcuite (foto 2, stânga jos). În apropiere se afla Clocher de Accoules, una dintre cele mai vechi biserici din Marsilia. O alta cladire istorica este Hôtel Daviel (foto 2, dreapta jos) - fost Palat de Justitie (1743). Balconul din fier forjat este decorat cu margarete - motivul preferat al mestesugarilor din Marsilia secolului 18.

Însa cea mai frumoasa bijuterie arhitecturala a cartierului le Panier este La Vieille Charité - opera arhitectului  Pierre Puget. Construit în perioada 1671-1749 pentru a servi ca adapost de caritate pentru saracii din oras, grupul de cladiri este înconjurat de o curte superba cu arcade din piatra roz. În spatele cladirii centrale este capela acoperita cu o cupola ovoidala. Ansamblul monumental conceput în stil baroc, functioneaza actualmente ca centru cultural, adapostind numeroase muzee. De-a lungul istoriei sale, complexul a foat atât adapost pentru copii si batrâni, cât si spital pentru ranitii din razboie. Salvat de la demolare, a fost restaurat în anul 1968 si introdus pe lista patrimoniului national.

Urmatoarea surpriza pe care ne-au facut-o organizatorii excursiei a fost ca popasul urmator sa fie la o patiserie traditionala. Cel mai consumat biscuit în Marsilia este asa numitul Navette de Marseille. Pregatit initial pentru sarbatoarea de Întâmpinare a Domnului, acest biscuit în forma unei barcute, este consumat zi-de-zi însotind cafeaua sau ceaiul. În mod tradițional este aromatizat cu flori de portocal, însa navetele (sau navetii?!?) de azi sunt aromate cu fe de fel de condimente.
Ultimul obiectiv turistic pe lista noastra a fost Cathedral la la Major, catedrala catolica, ridicata între anii 1852-1893 în stil neo-bizantin, dupa planurile arhitectilor  Léon Vaudoyer si Henri-Jacques Espérandieu. Am admirat din exterior elementele decorative bogate si ni s-a atras atentia ca modul în care a fost combinata piatra de constructie - alternarea unei placi deschise la culoare cu alta închisa, o face unica în lume, la fel ca si combinația dintre arcadele rotunde cu frontoanele triunghiulare.

Ne aflam din nou în portul vechi, ploua cu galeata asa ca în cele câteva minute libere pâna la sosirea autocarului, am intrat în Galeriile Lafayette, am servit câte un espresso si am scris câteva vederi prietenilor.
În drum spre nava, am mai aruncat din autocar o ultima privire orasului si am cântat la Marseillaise împreuna cu simpatica noastra ghida. Noi nu am stiut decât cuvintele câtorva versuri din prima strofa, însa am acompaniat-o prin murmur, sapte stofe! ;-)
Ghida ne-a povstit si câte ceva despre personalitatile nascute în Marsilia, dintre care cei mai cunoscuti sunt Fernandel - îndragitul actor, fotbalistul Zidane si sculptorul Honoré Daumier.
Ne-am despartit într-o nota vesela, impresionati si multumiti de tot ce ce am vazut si am aflat!

Urcarea la bordul vasului s-a facut oferind cardul pentru verificare si trecând prin filtrul de control. Ajunsi în camera, am dezbracat hainele ude, ne-am îmbracat costumele de baie si halatele, ne-am încaltat slapii si am urcat doua etaje cu liftul, îndreptându-ne spre complexul wellness (va urma).

23 de comentarii:

  1. Splendid. Lecție de istorie și o mulțime de frumuseți în pas de promenadă (nu promenadă, croazieră). Un sac de amintiri minunate! ☺

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmmmmm.....mulţumesc Carmen, îmi era aşa de dor de Marsilia....
    Abia aştept să văd complexul de pe navă :)
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. spune-mi te rog Anastasia draga, dupa parerea ta, am vazut ce era mai important sau turul putea sa fie mai eficient? tare m-ar interesa parerea ta, pentru ca tu ai locuit în Marsilia.
      Pup. Un weekend minunat!

      Ștergere
  3. catedrala seamana foarte mult cu cea din Genova! iar am remarcat asemanarile!:)
    niste biscuiti barcuta tare as fi papat si eu....:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) influentele mediteraneene plus ca îIn Marsilia locuiesc multi italieni. Noi am primit de proba, câte doi în fiecare pliculet. Au fost tare aromati si gustosi :)

      Ștergere
  4. Imi plac stradutele pitoresti din cartier. Imi place si atentia ta la detalii: de exemplu stalpul/borna frumos colorata si atat de vesela! :)
    Cladirea cu coloane din poza 2 ( la Vieille Charité este biserica?
    Am vizitat si Marsilia- multumesc ! :)
    Te pup si-ti doresc un weekend minunat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. colajul de la Vieille Carité contine diverse fotografii facute în curtea complexului. Grupul de cladiri este acum centru cultural. Peste tot sunt muzee, nu am vizitat niciunul, timpul a fost prea scurt. Complexul a fost conceput ca "un orasel pentru saracii orasului" - sa aiba unde dormi, unde manca, unde se spala si pentru rugaciune, le-a fost construita doar o capela. In spatele cladirii cu coloane despre care intrebi tu, se vede un pic cupola capelei.
      Stâlpul-borna asa-i ca e dragut! :)) m-a amuzat!
      Deci ti-a placut la plimbare cu mine prin Marsilia, multumesc!
      pupici si-un inceput de weekend cat mai fain! :-*

      Ștergere
    2. Draga mea, acum merg (in ordine normala ! :) ) sa ma delectez cu povestile din croaziera ! Serios, pun Marsilia pe lista ! :) pup

      Ștergere
  5. Superb album de fotografii !
    "...Fiecare nou venit atașează obiceiuri noi vechilor tradiții marsilieze.” Cam așa a pierit Imperiul Roman...
    Navette mi-au amintit de altă delicatesă mediteraneană, de data asta din Grecia, așa-numitele corăbioare (kourabiedes), pe care le ador.
    Carmen, nici nu știu cum să-ți mulțumesc că ne-ai luat și pe noi în această croazieră de vis, în excursiile tale.
    Să ai zile frumoase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca e sa analizam mai departe fenomenul, atunci trebuie sa privim întreaga Europa. Toate tarile cu clima placuta si tarile foarte dezvoltate din punct de vedere industrial sunt invadate de imigranti - legali sai ilegali. Cei care ramân, se amesteca în timp cu populatia bastinasa, sunt asimilati, integrati in viata sociala si culturala pe care si ei la rândul lor o influenteaza, mai mult sau mai putin. Daca mai pui la socoteala si faptul in general, familiile europene tind sa aiba un copil (sau nici unul!) iar noii veniti au câte 4-5 sau mai multi copii, atunci se poate calcula grosier cine pe cine asimileaza!
      Prin unificarea Europei se tinde deasemenea ca tarile Europene sa se uniformizeze - circulam liber, nu exista granite, putem sa ne angajam in orice tara dorim, putem sa avem 1-2-3 resedinte. Vor aparea metropole multi-culti si orase fantoma... In Germania deja este asa, multe orase din nord, apartinând fostei DDR sunt aproape abandonate, casele neîntretinute se ruineaza...cine sa le locuiasca daca nu este nimic de lucru in regiune?! Satele aproape au disparut, structura de acum 100 de ani nu mai functioeaza. Am citit undeva ca o forma gresita de vorbire în italiana - ca limba învatata de românii stabiliti în Italia, a fost preluata in vorbirea curenta de catre bastinasi!
      Statistic se preconizeaza spre exemplu ca în anul 2030 în sudul Germaniei, media de vârsta a populatiei sa fie 67 de ani!!!!!
      Ma bucur ca ti-au placut fotoreportajele mele si iti multumesc ca ti-ai facut timp sa comentezi articolele mele. Trimit deasemenea, gânduri bune!

      Ștergere
  6. Are cu ce se mândri acest superb oraș! Nu au trecut anii fără să se întâmple nimic ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este! Ca si în viata unui om, în urma fiecaruia harnic ramâne câte ceva pentru generatia ce-i urmeaza. Nu ma refer aici doar la bunuri materiale ci mai ales la cele spirituale.

      Ștergere
  7. Bună CARMEN!
    Splendide fotografii,nu am cuvinte...mă bucur nespus de mult că le împarți cu noi și
    pentru asta îți mulțumesc!Consider că este un film cu mai multe părți!
    Un weekend plăcut și plin de bucurii îți doresc,CARMEN!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Elena draga! ma bucur mult ca ma însotesti în aceste noi experiente pe care le-am trait în concediu si despre care scriu cu atâta entuziasm.
      Un weekend minunat si tie! :P

      Ștergere
  8. Cele cateva ore petrecute aici ,parca au fost zile.Frumos ne povestesti de istorie,traditie,cultura ,arhitectura,mai ceva daca as fi fost acolo.Pacat ca a plouat,dar si asta face parte din decor.Toate bune, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa mi s-a parut si mie, cu toate ca la sfârsitul fiecarei zi ma gândeam ca "ce pacat ca nu mai avem putin timp" pentru ca as mai fi mers si acolo sau acolo... :))) Mi-era pacat sa dorm!
      A fost un concediu de vis!
      te pup. Sa ai o seara placuta!

      Ștergere
  9. Uite ca Navette de Marseille n-am gustat, dar obiectivele turistice de care vorbesti lle-am vizitat si eu. In mai cand am fost am prins si eu vreme cam urta, culmea, intotdeauna te astepti de la sudul Frantei la vreme insorita. Dar asta este, sigur va exista si o data urmatoare.
    Foarte bine documentat articolul tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi am fost pe 9 noiembrie, ne-a fost clar din capul locului ca nu va mai fi soare ca vara, dar sa ploua nu ne-am dorit ;)) Insa iata ca a mers vizita si asa :)) Da, Larisa draga, data viitoare sa gusti Navette, pe cele clasice cu portocala.
      Multumesc, o seara faina!

      Ștergere
  10. ce incantare acele stardute inguste, ce incantare acele cladiri (mi-a placut detaliul-staueta), ce atmosfeta...
    un oras viu cu un trecut viu...ca sa nu mai spun cat de curioasa sunt de gustul acelor navettes :))
    multumesc si pentru vedere, cateva imagini ale unui oras in care timpul si timpurile se impletesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, daca ai ochi buni, observi peste tot detalii deosebite! Marsilia ne-a încântat si asta este lucru mare daca pe timpul vizitei ploua - pentru ca se stie ca vremea influenteaza mult gradul de percepere si în general, atunci când vizitam un oras nou, pe timp de ploaie, ramânem cu o parere neplacuta despre acel oras. Imi închipui ca intr-o zi senina, Marsilia ne-ar fi placut înca 30 procente mai mult, dar si asa, excursia a fost deosebit de interesanta!

      Ștergere