joi, 19 septembrie 2013

Thailanda (1)

Nici nu stiu cu ce sa încep... fiica mea este doar de 5 zile în Thailanda, a vazut si a vizitat atâtea locuri frumoase, mi-a trimis atât de multe fotografii, încât zau daca stiu ce sa las si ce sa povestesc aici mai departe :)) Ma gândesc ca pentru bunica (care asteapta vesti la fel de emotionata ca si mine) si pentru prietenii care citesc blogul meu, ar fi cel mai bine sa prezint vacanta ei în ordine cronologica.
Primele zile, Adela a locuit în Bangkok ("Interferente WhatsApp","O mie de griji", "Meloman... în Bangkok"). Orasul, capitala Regatului Thailandei, are o populatie de peste 8,2 milioane de locuitori (zona Bangkok Metropolitan Region numara 14,5 milioane locuitori!), fiind una dintre cele mai mari metropole din lume.
Bangkok se numara printre cele mai populare destinații de turism din lume. Orasul este centrul politic, economic și cultural al Thailandei, cu universități, colegii, palate și aproximativ 400 Wats (temple budiste și mănăstiri). Muzeul National din Bangkok este cel mai mare de acest gen din sud-estul Asiei. În Bangkok se afla deasemena Comisia Economică și Socială pentru Asia și Pacific (UNESCAP). In ultimii ani, Bangkok a devenit un centru economic și social care rivalizeza cu Hong Kong și Singapore.

Orașul se situeaza între Indochina si peninsula Malay, pe râului Chao Phraya, la nord de Golful Thailandei, ridicat la doar cinci metri deasupra nivelului mării. Râul Chao Phraya are în oras o lățime de aproximativ 400 de metri. Partea de vest a râului Chao Phraya este o zona numita Thonburi și a fost până în 1971 un oraș separat, iar partea de est a fost pâna acume două sute de ani, doar un mic sat locuit în principal de către comercianți chinezi.

La începutul secolului 20 orasul îsi marise mult granitele spre nord si sud. În timpul celui de al doilea război mondial, Bangkok a fost ocupat de forțele japoneze și în 1944 a fost puternic bombardat de Aliați. După război, orașul s-a refacut rapid și a continuat să crească. Au fost construite noi bulevarde, autostrazi, strazi luminoase si numeroase clădiri moderne si foarte înalte. Baiyoke Tower 2 este unul din zgârie-norii orasului, de fapt, cu cei 304 metri, este cea mai înalta cladire din Bangkok.

O plimbare în Chinatown este deosebit de interesanta! O multime de magazine, restaurante seafood si puncte de vânzare a fructelor de mare sau peste, în cele mai diferite moduri, de la magazine de lux, la tarabe cu nivel precar de igiena! Strada principala, cu inscriptii luminoase si magazine în care marfurile sunt în expuse gramada, este taiata de o multime de stradute, forfotind de vânzatori, furnizori, cumparatori si turisti. În vitrine pot fi vazute lucruri deosebit de ciudate, cum ar fi șerpi sau caluti de mare uscati, coarne de cerb, seminte si plante, ginseng sau ciuperci uriașe. Toate acestea între pantofi, bijuterii, pantaloni, bluze, ochelari de soare cu sclipici... Produse "la kilogram" falsuri si originale puse gramada, cele mai grozave marci de moda, copiate pâna la cel mai mic amanunt!


Si peste tot se vinde mâncare! Mancare cruda, doar pe jumatate gatita sau gata de servit, unele apetisante, altele - cele mai multe, mai putin apetisante! De fapt, întregul oras este împânzit de vânzatori ambulanti de fastfood (si cele mai caraghioase mijloace de transport), ai putea crede ca cea mai importanta preocupare a thailandezilor este de a mânca! Nu se stie câti turisti au curajul sa guste preparate de stada! Este indicat sa manânci doar în hotel!

Exista bineînteles si un Templul chinezesc, departe de a fi maret în comparatie cu templele thailandeze din oras. Acesta nu este altceva decât loc de rugaciune, practic si suficient.
Chinatown este dovada ca emigranții chinezi au fost capabili să unească cultura și tradițiile lor cu o lume nouă, păstrându-si totodata stilul de viata.

16 comentarii:

  1. Multumesc de plimbare! E un.oras superb dpmdv! Parca ma si vad pe strazi printre oameni...:)
    Apusul e tare frumos!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) si eu am fost încântata de toate povestile si fotografiile ei :)

      Ștergere
  2. O lume fascinantă, despre care noi, europenii, ştim destul de puţine.
    Frumoase fotografii! Foarte interesante informaţii. Mă bucur pentru fiica ta, pentru ocazia de a vedea aşa locuri faine.
    Numai bine, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, Alex draga! si oricat am citi si viziona filme documentare sau foto-reportaje de vacanta, tot nu vom reusi sa intelegem, trebuie sa vedem cu ochii nostri si sa traim direct aceasta lume total diferita de Europa.
      Noapte buna! saptamana cat mai placuta în continuare!

      Ștergere
  3. Nu m-am culat fara sa trec pe aici.Ma bucur ca sunteti incantate amandoua.Calatoria virtuala prezinta un alt mod viata,alta cultura,alta organizare.Totul e diferit si cele cateva zile nu-i vor ajunge Adelei ,pentru ca e frumos si mult de vazut.Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ai trecut pe aici, Floarea draga! ce mult îmi place sa fiu înconjurata de prieteni si sa stau la taclale!
      Adela este deosebit de încântata! are perfecta drepatte sa fie :)
      Adevarat, totul e altfel decât stim noi, europenii si zilele sunt scurte. In Thailanda este iarna acum si, chiar daca diferenta de temperatura a aerului nu esre simtita, orele de lumina sunt însa mai putine. Soarele apune la 17, 17:30. La ora 18 e seara.
      Noapte buna, draga mea!

      Ștergere
  4. Wow! Vacanţa după vacanţă! :) Acum sunt în Thailanda! :)
    Mulţumesc, Carmen dragă! O zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) haos pe blogul meu! am ramas restanta cu concediul mamei în Bavaria, cu vacanta mea în Franta si acum sunt în mijlocul povestii despre vacanta Adelei în Thailanda :))
      te pup. O zi minunata si tie!

      Ștergere
  5. Avem si noi un prieten danez care sta acolo de multi ani,ii place mult. Eu nu stiu,ca n-am fost inca in Asia. Remarc insa multimea de cabluri precum in Bucuresti :D. Interesante poze,și pestrițe :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) in Chinatown e tiganie mare, total diferit de cartierele celalalte ;)

      Ștergere
  6. Nici eu nu am fost în Asia, dar îmi doresc. Totul pare fascinant, năucitor şi exotic. Mulţumim pentru plimbarea în locuri speciale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum chiar ca si eu imi doresc :) Este pe lista de "vreau" :)

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. draga Floarea, acele fructe se numesc DURIAN. Un soi care creste doar în sudul Asiei. Mai poarta denumirea de "fruct de brânza" pentru ca atunci când e supracopt, fructul miroase (pute) a brânza ;)
      Pulpa fructului copt este dulce si gustul este incomparabil. Are o usoara aroma de nuca și vanilie, o puternica nota fructate șifoarte usor gust de ceapa. :)) nu oricui ii place, însa localnicii il numesc "regele fructelor exotice"! Se serveste în general combinat cu fruct de mangustan.
      Pe lângă fructul durian consumat crud, acesta este folosit deasemenea pentru a face gemuri, prăjituri, înghețată, suc.
      Eu personal nu am mancat niciodata, doar fiica mea a gustat si... poate trai mai departe, fara ;)

      Ștergere
  8. O lume cu adevarat fascinanta! Imi place sa vad aceste poze si pentru faptul ca nu sunt acele "stralucitoare foto" din reclamele societatilor de turism. Sunt fotografii care ilustreaza "in adevar" viata de acolo. Ce-mi place e ca acolo pare ca singura regula e... nicio regula! :)
    "Bazarul" e magnific! :) Primul meu gand a fost catre toate acele falsuri care se raspandesc si in celelalte state si necunoascatorii le iau drept "bune" si platesc o gramada de bani pentru snobismul lor!
    E amuzant si calugarul! Tare-tare grabit pare! :)
    Frumoasa vacanta! Distractie frumoasa in continuare si cat mai multe foto inedite!
    Imbratisari cu drag si pupici! De la toata trupa! :)
    (mama a sunat la tine si ieri seara si alaltaieri, sa iti ureze "pe direct" una-alta, de bine! I-am promis ca transmit, asa ca am scris :) )

    RăspundețiȘtergere
  9. Am ramas fara cuvinte :)
    Ce sa spun decat ca e un oras extraordinar si fascinant asa cum este toata cultura Orientului indepartat. Chinatown de acolo demonstreaza o data in plus adaptabilitatea poporului chinez. :)
    Extraordinare imagini!

    RăspundețiȘtergere