vineri, 20 septembrie 2013

A zâmbi

Într-un supermarket, pe scarile rulante, fetele au vrut sa fotografieze câtiva localnici, cu figuri tipice și ochi mijiti și încerau sa-și mascheze intentia folosind telefonul pe functiune inversa (autofotografiere). Au fost însa depistate și nu numai ca cei vizati nu au întors spatele, ba chiar s-au lasat fotografiati și au si zâmbit!

Thailandezii sunt un popor foarte zâmbareț, motiv pentru care Thailanda este cunoscuta și sub numele de "Ţara zâmbetelor". Zâmbetele bastinașilor dovedesc prietenia, ospitalitatea și respectul fata de turiştii veniti în tara lor sa descopere exoticul şi tradiţionalul. Turistii se simt bineveniți și flatați iar apelativul vernacular "Farangs" înseamna "străini cu culoarea pielii alba" :) Unui zâmbet nu ai cum sa-i raspunzi altfel decât tot printr-un zâmbet!
Se spune "Un zâmbet poate sa însemne o mie de lucruri și poate să rezolve o sută de situatii". Zâmbetul thailandezilor poate ascunde multe emoţii, de la respect si simplu gest de curtoazie, la bucurie, tristeţe sau disperare. Zâmbetul este un mod de comunicare. A zâmbi este parte a culturii lor. 95% din thailandezi traiesc după tradiția budistă, iar Budismul nu este doar o religie orientală ci și o filozofie, un concept revazut în multe aspecte ale vieţii cotidiene.
Budismul este o religie a conditiei umane ce pune în valoare respectul, liniştea de sine si atitudinea detaşată asupra vieţii - percepută ca o stare trecătoare. În budism nu o forţă divină decide soarta fiecărui individ, ci acţunile fiecaruia stabilesc cursul propriei vieţi, situatia vieţii actuale fiind oferita de karma acumulată în vieţile anterioare. Pentru a avea parte de o karma bună în viaţa următoare, thailandezii ştiu că trebuie să facă mult bine în viaţa actuală. Ei zâmbesc permanent pentru a nu-si "pierde fața" adica reputația. Conduita rea este pedepsită și faptele bune răsplătite. Starea supremă care încheie şirul reîncarnărilor este numita nirvana. Pentru a reduce numărul reîncarnărilor, thailandezii sunt buni cu semenii lor și fac donaţii la temple.Generozitatea donaţiilor grăbeşte deasemenea drumul către nirvana.

13 comentarii:

  1. Bună CARMEN!
    Mulțumesc pentru postările anterioare!
    Superb tot ceeace postezi,mulțumesc pentru
    frumoasele imagini!
    Un weekend plin de zâmbete îți doresc draga mea!
    Cu mare drag1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Elena draga!
      Un weekend minunat iti doresc, deasemenea!
      cu drag! :)

      Ștergere
  2. Frumoasa filozofie de viata! cei care zumbesc mai des sunt nu doar mai fericiti, ci si mai sanatosi :) :) :) Astea sunt zambetele mele incapoi catre voi! Va pup si va iubesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. impresionant este tot ce au vazut si invatat în aceasta vacanta!
      :) :) :) trimitem zâmbete înapoi, plus pupici :-* :-* :-*

      Ștergere
  3. Cum o fi sa traiesti intr-o societate asa zambareata? Sa vezi in jurul tau chipuri amabile deja iti infrumuseteaza viata. Uneori ma intreb daca nu o fi prea obositor sa afisezi aceasta politete o zi intreaga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) m-a amuzat ideea cu "a fi obositor sa afisezi politete o zi întreaga" :) Daca asa esti crescut, asa faci, fara sa ti se para greu - cel putin asa cred :))

      Ștergere
  4. Ce frumos spus ca nu este numai o religie, ci o filozofie de viata, un mod aparte de a trai...imi plac completarile, care imi sunt de folos.

    Au fost foarte draguti sa se lase fotografiati si chiar emana multa simpatie si prietenie
    Weekend placut va doresc, Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, draguti sunt toti, trecatorii, vanzatorii, angajatii hotelului... Peste tot toata lumea zambeste cu respect si prietenie :)
      Multumesc, un weekend minunat si tie, Anca draga!

      Ștergere
  5. Cred ca oricand putem gasi resurse pentru a adresa celulalt un zambet. Chiar si cand sufletele ne sunt in furtuna.
    Thailandezii cunosc secretul ospitalitatii :) Se numeste "a zambi" :)
    Frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu sunt de parere ca zambetul nu are voie sa fie decat sincer - noi suntem construiti altfel si gandim altfel. Ei nu zambesc fals, ei se exprima prin zambete.

      Ștergere
  6. Ce frumos!
    îmi place mai ales doamna, zâmbetul ei nu e fals :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar nici al lui! au ei alta fizionomie, de aceea ne par noua europenilor mai... altfel :)

      Ștergere
  7. A zambi zambetelor! :) Cat de fericita arata Adela!
    Tara zambetelor! Imi place aceasta filosofie a zambetelor! Cum imi tot spunea cineva: rezolvi ceva daca esti incruntat? Nu. Rezolvi ceva daca zambesti? Da. Nu te-ar mai durea sufletul daca plangi? Ba te-ar durea. Nu te-ar mai durea sufletul daca zambesti? Ba te-ar durea, dar zambind ai sansa de a depasi momentul mai repede, mai usor, cu mai putine cicatrici. Incruntarea ii indeparteaza pe oameni, zambetul ii tine aproape. Eeee... Minunat e sa vezi chipuri zambitoare! Si cate zambete or durea! :)
    Viata minunata sa va fie! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere