joi, 19 septembrie 2013

Thailanda (2)

continuare la "Interferente WhatsApp","O mie de griji", "Meloman... în Bangkok", "Thailanda 1"

Placut impresionata a fost fiica mea de Palatul Încoronarii (Bangkok), cunoscut si sub denumirea de "Marele Palat al Dinastiei Chakri". Simbol al Bangkok-ului, complexul este format din peste 100 de clădiri în diverse stiluri arhitecturale, ocupând o suprafață de peste 200.000 m², înconjurat de un perete crenelate cu o lungime de 1,9 km.

O comoară specială a acestui ansamblu este Wat Phra Kaeo, templul lui Buddha de Smarald, o capodopera de arta Thai si totodata cea mai venerata statuie în Thailanda. Deasemenea speciale sunt salile Tronului și Marele Palat Chakri. Intrarile sunt pazite de câte o pereche de yaksha - creaturi gigantice cu ochi înspaimântatori si guri rânjind. Acestia sunt servitorii lui Indra - conducătorul divin al tărâmului spiritual al ființelor zeiești, regele tuturor zeilor în Budismul Theravada.

În mitologia Thai, un loc de onoare îl au monstrii naga, serpii-balaur, protectori al comorilor spirituale, dar si kinnari, fapturile jumatate femei, jumatate Hong (lebada mitologica), capabile sa zboare între lumea oamenilor și lumile mitice, pastrând legaturadintre templu si Pa Himaphan, padurea legendară care înconjoară poalele Muntelui Meru, axa centrala al viziunii budiste.
Ghirlandele aurite reprezentând garuda, fiinte jumatate om, jumatate vultur (garuda este un mesager divin prin care zei trimit mesaje și instrucțiuni oamenilor), înconjoara templul, dând impresia ca ridica în aer capela în care Buddha de Smarald, sta în pozitie virasana, în vârful altarului. Aceasta mica statuie confectionata din Jad sau cuarț Jasp, are înaltimea de 66 cm. si este considerata talismanul protector al Regatului Thailandei. Privind prin peretii de sticla, lumina ce se reflecta creeaza efecte magice.

Budda de aur, este o statuie acoperita cu foitele de aur, lipite de cei ce s-au închinat aici.
Pelerinii se descalta la intrare, aduc ofrande de flori, aprind betisoare parfumate si se cufunda în rugaciuni.

Vizitatorii europeni sunt fascinati de aceasta lume învaluita în legende. Complexul Wat Phra Keo, cu turlele ascutite si aurite, templele si altarele sclipind, statuile îmbracate în perle si pietre pretioase si mozaicuri viu colorate, reprezinta una dintre cele mai frumoase creatii ale mesterilor thailandezi. Aceasta parte a Bangkok-ului este un adevarat oras de basm!

În jurul complexului palatului sunt grupate mai multe cladiri magnifice: Academia de Arte Frumoase, Școala de Artă Silpakorn, Universitatea Thammasat, Muzeul Național, Teatrul National, Departamentul de Justiție și Lak Mueang, centrul spiritual al orașului istoric.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pingback participantilor la Miercurea fara cuvinte - Marea Andaman / editia 38/2013: Nima, lt.Mala, Daurel, Diana, Kadia, Pauza de ceai, Blind Love (Elly), Ana, Andra, CălinH, Iulia Radu, ratzone, Slowaholic, Dan, KARMAPOLICE, Poteci de dor, Ghindaa, Irina, Irina Cristina, Just Words, Vera, Sorin, albert.florentin, M.C., Cristi , Iulisa, Star Wars, Gentleman, Adriana, Larisa, Anca, Vienela, *ELENA*, De vorba cu Mine, DaNuTzA, Mihaela Dămăceanu, Anastasia, geanina, Liviu Bimbea, Floarea, Lumea lui Alexandru, Rux (copilarim, Tudor Enea, Iustina, Tu1074, Steliana, Aniela si Gina.

24 de comentarii:

  1. O lume de poveste! Iar dacă au putut să construiască de-a lungul timpului asemenea minunăţii care te lasă cu gura căscată, e clar ce istorie glorioasă au.
    Cum spuneam şi la articolul precedent, este o... altă lume, cu o cultură şi civilizaţie diferite de ceea ce ştim noi, în spaţiul european.
    Frumoase fotografii!
    O zi minunată, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat! alta cultura, alte traditii, alt gen de oameni... alta Lume!
      interesanta, fascinanta, atragatoare...
      Vacanta fiicei mele este superba!
      O zi minunata iti doresc deasemenea, Alex draga! :)

      Ștergere
  2. Ce de minunatii! Va multumim tie si Adelei pentru plimbarea aceasta virtuala! Absolut superb! Va pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarate minunatii! Adela traieste zilnic un basm.
      te pupam si noi :-*

      Ștergere
  3. In pauza de cafeluta am facut o plimbare virtuala prin Thailanda!!! Minunat!!!
    Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. ma intreb daca o asemenea tara chiar exista... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nuuuu, sunt doar povesti ;) si fotografii în studiouri cinema ;))
      O zi faina!

      Ștergere
  5. Este interesanta arhitectura si cultura lor, insa recunosc eu as merge acolo mai mult pentru plajele superbe :).
    Zi frumoasa Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. istoria, religia, traditiile... totul e interesant. Insa Larisa draga, daca tot ajungi acolo - poate doar o data in viata, e pacat sa treci pe langa asemenea minunatii si sa nu le vizitezi! zic eu :) Zilele de plaja se pot alterna exelent cu putin oras si plimbari.
      Te pup. O zi minunata si tie!

      Ștergere
  6. Ce frumos, ma bucur ca ne-ai impartasit din calatoriile tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu ma bucur alaturi de voi, sa împartasesc bucuria fiicei mele, care petrece aceatsa vacanta de vis :)

      Ștergere
  7. Adela are o vacanta de poveste! :)
    superbe imagini! multumesc de plimbare....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. absolut, asa este! ce norocoasa este!
      te pup. O seara placuta, draga mea!

      Ștergere
  8. Am incerput cu Thailanda.Vai,cat e de frumos!Cam multe pentru creierul meu ce functioneaza mai greu.Nu am cuvinte.Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este într-adevar superb, mai ales faptul ca aceasta tara are minunate muzee, palate si temple budiste, dar mai ales are plaje superbe!
      te pup draga mea. O seara placuta!

      Ștergere
  9. Dupa ce ai adus Creta, apoi Munchen-ul, apoi Parisul mai aproape de noi, acum ne aduci si superbele locuri din Thailanda pe vremea asta posomorata si ploioasa care stapaneste timpul la mine. Superbe imagini si informatie interesanta!
    Multe imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa este :)) Am ramas restanta cu multe povesti din concediile anterioare, dar... vorba ta, pe vremea asta posomorâta si ploioasa, poate ca voi avea timp sa recuperez :)
      Pupici si îmbratisari, înapoi.

      Ștergere
  10. Cat e de frumos! Adevarate bijuterii arhitecturale! De basm! Daca in fotografii e impresionant aproape ca-mi pot imagina cum e sa le vada in realitate! Totul e interesant! Totul! Si imi plac fustele fetelor! Tare-mi plac! Sunt in imprimeuri care ma atrag ca un magnet! :) Doar ca o curiozitate: sunt ale lor sau le-au fost date pentru a putea vizita templul? Ca se mai intampla chestiuni de gen in anumite locuri din lume si voiam sa aflu daca e la fel si acolo... Multumesc.
    Imbratisari cu drag, de la trupa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, ai perfecta dreptate, fustele sunt împrumutate! :) Fetele stiau ca în temple se impune regula sa ai umerii si genunchii acoperiti, de aceea au imbracat tricouri si jeans. Din pacate, jeans-ii de vara moderni sunt tip leggins, si forma piciorului este vizibila, asa ca au fost invitate sa-si lege câte o fusta! :)))
      pupici înapoi, brasovencelor mele dragi.

      Ștergere
  11. Carmen, mii de multumiri ca impartasesti cu noi toate aceste splendori! :)
    Vacanta placuta in continuare Adelei!

    P.S. - Si eu as fi intrebat despre fuste dar am vazut raspunsul pentru Diana :) La fel era si in Grecia :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite asa cunoastem si noi Thailanda :) si eu alaturi de voi, prieteni dragi care vizitati paginile blogului meu. eu am de multumit! :)

      Povestea fustelor :)) ce s-au mai necajit! pentru ca pe caldurile alea nu ar fi îmbracat pantaloni - ziceau ca li se lipisera pe picioare, dar au vrut sa fie asa cum cere regula din ghidul turistic "sa ai genunchii acoperiti"! :)) Greseala de interpretare ;) Noi europenii vedem multe altfel decât asiaticii :))

      Ștergere