duminică, 22 septembrie 2013

Ultimele evenimente

Ieri, la ora 12:00 primarul Münchenului a rostit traditionalul "O'zapft is!" dupa ce a dat cep primului butoi cu bere, declarând astfel deschisa cea de-a 180-a editie Oktoberfest - cea mai mare sarbatoare populara din lume. Sarbatoarea se va sfârsi la data de 6 octombrie. (sursa foto: www.augsburger-allgemeine.de). Astazi a avut loc parada costumelor populare bavareze si evenimentul a fost transmis live la televiziunea germana, timp de câteva ore.
Tot astazi, Germania voteaza! (sursa foto: google.de) În mai putin de o ora se vor închide urnele pentru Bundestag - parlamentul federal unicameral al Republicii Federale Germania si imediat va începe numărătoarea voturilor.  Dupa constituirea sa, Bundestagul alege noul cancelarul federal (prim-ministrul federal).
Dupa ce duminica trecuta (15 septembrie) Bavaria si-a exprimat votul pentru adunarea legislativa a landului si succesul a fost colosal - CSU si prim-ministrul bavarez Horst Lorenz Seehofer (CSU) reusind sa obtina majoritate (sursa grafic: Wikipedia), asteptam cu emotie sa vedem ce culoare poltica va avea Germania pentru urmatorii patru ani si deasemenea sa aflam numele noului cancelar federal.
Candidatii sunt Peer Steinbrück (SPD), Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU), Jürgen Trittin (Bündnis 90/Die Grünen), Gregor Gysi (Die Linke), Rainer Brüderle (FDP) si Bernd Lucke (AfD). (sursa foto www.welt.de)

PS: Duminica trecuta, ne-am întors de la nunta în asa fel încât sa ajungem sa ne prezentam la urne - pentru Landtag, astazi, imediat dupa micul dejun ne-am exprimat din nou optiunea si speranta politica.

14 comentarii:

  1. Ce mi-ar fi placut sa particip la oktoberfest. Poate la anul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi vom merge pe 4 octombrie, ca anul acesta am organizat o întâlnire cu colegele mele din timpul liceului. Vor veni 4 foste-colege joi seara pâna duminica asa ca am stabilit ca vineri vom merge toti împreuna :)) va fi tare-tare haios! abia astept!

      Ștergere
  2. Cu berea stau rau,dar educatia civica bine,ca voi.Am vazut ca deja s-a ales,sper sa fiti multumiti,nu ca noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) inseamna ca nu ai gustat niciodata bere adevarata ;)
      maine dimineata vom sti rezultatul final, pana acum se a´fac doar speculatii, clar este insa ca Angela Merkel va ramâne în functia de cancelar federal si ca CDU/CSU este cel mai puternic partid al Germaniei, în toate landurile. Ce coalitii se vor forma, cine vor fi ministrii urmatorului cabinet, asta înca nu stie nimeni. Partidul FDP a suferit o asa înferângere mare, încât, de la pozitia de partid de guvernamânt a ajuns sa nu mai faca nici macar parte din Bundestag.
      Cum spuneam, mâine vom sti exact rezultatele si apoi, zilele urmatoare vom afla celalalte noutati politice.
      Noapte buna, Floarea draga!

      Ștergere
  3. Distractie maxima va fi de acum inainte! Si iamgini frumoase, simt eu asta...:)
    Pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) la Oktoberfest te referi, cu siguranta! da, precis va fi distractie faina. Si multe fotografii ;))
      te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  4. Da, aflasem despre Oktoberfest dar mai ales despre alegeri :) Si m-am gandit de fiecare data la tine, draga Carmen :)
    O saptamana cat mai buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draguuuuut! Multumesc ;) Si mie mi se intampla sa asociez numele unor bloggeri cu oasul sau tara din care scriu si locuiesc :))
      O saptamana placuta si tie, Elly draga!

      Ștergere
  5. Oktoberfest imi era cunoscut cand incepe. :) Despre alegerile politice de la voi am aflat cand am citit textul tau... dar n-am reusit sa las si un semn ca am ajuns pe aici. :( Probleme tehnice.
    Astept sa vad cum e distractia la voi! Mie nu-mi iese chestiunea cu fotografiatul! Dar festivalul berii din BV a fost foarte reusit - afirma surse avizate, nu eu! pentru ca eu am fost doar in ziua a doua. Organizatorii de la noi se lauda ca Oktoberfest BV devine din ce in ce mai cunoscut in Europa. Macar acesta sa ramana, daca de Cerbul de Aur n-au mai avut bani. :)
    Zile fericite iti doresc (va dorim)! Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca brasovenii au renuntat la Cerbul de Aur!
      Oktoberfest, oriunde e copiat in lumea asta, ramane doar o.. caricatura. Nu stiu de ce ( adica stiu - intetesul este al celor ce invart afaceri si spera sa se imbogateasca peste noapte!) exista in ultima vreme tendinta aceasta, mai ales in Romania. O sarbatoare nu are farmec decat daca intelegi ce a determinat-o. Este la fel ca si Craciunul sau Adventul... ca sa simti spiritul sarbatorii trebuie sa stii ce serbezi acolo si deci, Oktoberfest nu exista decat in München!
      In Romania traditionale sunt mustariile sau mai stiu eu cei.... Parerea mea. De aceea, nu pot sa cred ca "Oktoberfest din Brasov" poate avea recunosttere europeana... Stiu ca tu nu ai nmic cu toata afacerea aceasta, de aceea te rog sa nu inerpretezi acest comentariu ca adresat la persoana ta. Tu stii ca te iubesc . Ce am scris aici este mai mult pentru ochii celor care organizeaza si initiaza Oktoberfest -uri :)) - daca printre cititorii blogului meu se numara vre-unul ( ma indoiesc).
      Te pup si iti doresc un minunat sfarsit de septembrie !
      Pupici sii Cotofenei :-*
      ♡♥♡♥♡♥♡

      Ștergere
  6. Deci s-a dat startul la festivalul berii! Ieeeeee! O sa ma bucur si eu de asta, doar ca in weekend vom bea bere belgiana ;) dar vom inchina si cu gandul la voi. Felicitari Angelei Merkel! Si noi am urmarit de aici evenimentele; au fost emisiuni pe undele posturi TV si ne-am bucurat ca fost ales in Bundestag si un fost Sibian de-al vostru - Bernd Fabritius. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Ei, printre altele se poate spune si festival al berii, practic berea este prezenta aici ca in toate serbarile populare bavareze, dar Oktoberfest este sarbatoarea populara in memoria regelui Ludwig cu printesa Therese. Aceasta este traditia. Ca se bea bere, se canta, se mananca si se danseaza, este de la sine inteles ;)
      Bernd Fabritius nu are legatura cu alegerile actuale. El a fost ales in anul 2010 din partea Parlamentului german ( Bundestag) vicepresedinte al Asociatiei pentru apararea drepturilor germanilor stramutati si deportati. (Bund und Vertrieben BdV). Este nascut in Agnita ( 1965) si a facut facultatea de Drept la Universitatea Lucian Blaga in Sibiu.
      Va pupam si va dorim o vacanta belgiana cat mai placuta! :)

      Ștergere
    2. Corectura : In memoria casatoriei regelui Ludwig ( 12 octombrie 1810)

      Ștergere
    3. Pai atunci inseamna ca media romaneasca iar ne-a dezinformat; noua asa ni l-au prezentat la TV.
      Eu beau bere cu orice ocazie, Oktoberfest sau altcum s-o chema :)))) Va pup!

      Ștergere