luni, 16 septembrie 2013

Nuntasii


Verisoara mea s-a cununat religios sâmbata, la mai bine de o jumatate de an de la casatoria civila si asta doar pentru a obtine locatia de vis! Mânastirea Wiblingen este pentru Ulm si împrejurimi, biserica cea mai dorita pentru casatorii sau botezuri si lista programarilor este foarte lunga!

Sofisticata si solemna, impunatoare si totusi calda, biserica este o capodopera arhitecturala în stil baroc târziu (sursa-foto). Am fost placut impresionata înca de când am pasit în curte, dar interiorul bisericii este cu mult mai maret, este coplesitor si înaltator în acelasi timp!


Ceremonia de casatorie în rit catolic este destul de diferita fata de obiceiul ortodox, eu personal ramân surprinsa de fiecare data când sunt invitata la astfel de cununii. La romano-catolici, atât alaiul care-i însoteste pe miri cât si mirii, iau loc pe scaune si banci. Dupa ce lumea si-a ales locul, intra preotul în biserica, urmat de mirele însotit de mama sa. Urmeaza domnisoarele si cavalerii de onoare si în acorduri muzicale, în biserica intra ultima, mireasa, la bratul tatalui ei.


Apoi începe slujba, care practic este un dialog cald si degajat între preot si cei prezenti în biserica. Numărul pasajelor ce vor fi citite din Vechiul Testamen precum si psalmii ce vor fi cântati, este stabilit de catre miri si preot, la întâlnirile pregatitoare nuntii. Domnisoarele si cavalerii de onoare, dar si copiii au voie sa-si exprime gânduri personale în fata altarului si alaiului. Spre finalul ceremoniei, mirii rostesc legamintele de casatorie, dupa care urmeaza schimbul de inele sfintite în prealabil, binecuvantarea preotului si bineînteles, sarutul mirilor. Ceremonia se încheie cu rostirea la unison a rugaciunii "Tatal nostru" apoi, în acorduri muzicale - de obicei orga si solisti vocali, alaiul urmeaza mirii ce ies din biserica.




Originalitatea aceastei ceremonii a fost data de surpriza pe care a pregatit-o mireasa atât mirelui cât si celor prezenti, înainte ca ceremonia sa se încheie. Cu o siguranta de mare artista si o voce de înger, mireasa a interpretat melodia "Oh, Happy day!", acompaniata de organistul bisericii. A fost un moment exceptional, care ne-a uimit si emotionat pe toti cei prezenti!
S-a iesit din biserica în pasi de dans, sub podul de flori, ridicat ad hoc.

Pentru ca mireasa este nascuta în România si pentru ca o buna parte din nuntasi au fost români, nu au lipsit câteva din datinile de nunta românesti: rasturnatul galetii cu apa de catre miri si rostirea zicalei "Cele rele sa se spele, cele bune sa se-adune!", servirea de catre miri a unei portii de lapte (pentru a capata copilasi cu tenul alb si placut ca laptele) dintr-o singura strachina si cu o singura lingura de lemn, ca simbol ca totul va fi împartit între ei de acum înainte. Nu a lipsit nici obiceiul cu colacul, împartit de mireasa nuntasilor, pentru bunastare si sanatate.



Admiratie deosebita si multumiri lui Lu din Ulm, atât pentru pregatirile facute si aducerea în prim-plan la aceasta nunta a traditiilor românesti, dar mai ales pentru gazduire si pentru ospatul de a doua zi, cu zacusca, slanina si ceapa, ciorba de potroace, sarmale, mamaliga si cozonaci!
Casa de piatra mirilor, sanatate si bucurii atât lor cât si nuntasilor! ;)
PS: Bineînteles ca au urmat petrecerea, masa si dansul... despre care deasemenea  voi scrie ;)

19 comentarii:

  1. eu am admirat mai mult sala, necunoscand nuntasii! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Inedit, impresionant si ...drum bun, numai cu zile fericite in viata mirilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Casa de piatra! Felicitari!
    observ ca multi din viitori miri aleg cu precadere un anumit loc unde vor sa isi uneasca destinele...asa e si in Ro, mirii isi aleg o anumita manastire sau o anumita biserica.
    Manastirea unde ati luat parte este o adevarata capodopera arhitecturala
    imi plac traditiile popoarelor si a anumitor obiceiuri locale, imi place sa vad oameni si locuri noi, chiar daca virtual sau citind carti
    mi s-a parut funny ca pe urma ati sarbatorit romaneste cu mamaliga si sarmale. Yummy...! Si, totusi, oriunde ai pleca in lumea asta, tot la sarmalute si slaninuta tragi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mii de multumiri, Anca draga!
      da asa este, toti incearca sa-si organizeze cât mai perfect aceasta cea mai frumoasa zi a vietii(de pana in momentul respectiv - ca de venit, or sa mai vina si alte "cea mai frumoasa zi din viata" ;) cu siguranta! Honeymoon în Mexico, primul copil, etc...)
      Pentru ca nu obisnuim sa mancam asa prea des, abia asteptam astfel de evenimente! :) Sarmale si mamaliguta, hmmmm, delicioase au fost!

      Ștergere
  4. Bună CARMEN!
    Casă de piatră tinerilor!
    Interiorul biserici este superb ca de altfel și pozele!!
    O zi minunată îți doresc draga mea!
    Cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumiri, Elena draga!
      O zi fericita iti doresc si eu tie, cu drag!

      Ștergere
  5. Casa de piatra tinerilor casatoriti! Superba locatia, atmosfera, obiceiurile! Voi doi eleganti, ca de obicei! Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. biserica seamana mult cu cea de la Ottobeuren, la care am fost impreuna.
      Multumim, va pupam si noi cu dor!

      Ștergere
  6. Merci pt laude si multumiri!Poate fi bucatareasa cit de buna si gazda cit de primitoare,stralucirea perecerii, gustul mincarurilor,parfumul vinurilor o dau musafirii
    si participantii la eveniment.Eu sint numai un ecou.Pusi drag! LU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu, dupa ce ca esti cea mai dulce, mai esti si modesta!
      Imbratisari, pupici si inca o data mii de multumiri!
      ps:es ist genehmigt, stimmt? danke ♡ bussis

      Ștergere
  7. si ginerele meu este catolic, dar nu au facut inca cununia religiosa, doar actele, o sa vad si eu atunci! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. abia astept sa descrii evenimentul! Mult noroc, sanatate, respect si dragoste vesnica celor doi!

      Ștergere
  8. biserica este spectaculoasa! voi sunteti tare frumosi ...:)

    RăspundețiȘtergere
  9. O nunta deosebita intr-o biserica foarte frumoasa.
    Imi place ritualul catolic. :)
    Le doresc casa de piatra mirilor!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am reusit sa ajung la ceremonia de nunta! Cat sa vad pozele! :)
    Incep prin a-mi exprima dorinta ca mirii sa se bucure de o uniune la fel de puternica pe cat de rezistenta a fost biserica manastirii!
    Si nuntasii sa fie plini de voie buna toata viata lor, asa cum au fost si la nunta!

    RăspundețiȘtergere
  11. E frumos interiorul bisericii! Luminos! In culori vesele! Un loc aerisit! Oooo! Am ajuns si la detaliile interiorului! Super. Lumina! Ma tot opresc la lumina din biserica! Intra lumina zilei! Si peretii sunt neacoperiti cu fel si fel de panze si covoare - sigur, frumoase, de valoare dar care prea incarca atmosfera!
    Mirii sed! Nu-s obligati, deci, sa faca varice sau e fost un caz special? Asa nu-mi plac slujbele prea lungi cand trebuie sa stau in picioare!
    Rochia miresei imi place! Parca-i invaluita in petale de trandafir alb! Asa arata; mai ales in foto unde imparte colacul cu oaspetii, in curte!
    Emotionant momentul artistic! :) Si inedit!

    RăspundețiȘtergere
  12. Uau! Ce “crocodil” negru in ultima foto! :))
    Mi-a placut sa vad toate aceste fotografii. E frumoasa verisoara ta! Semanati - cel putin cum apareti in poza! Parca ati fi rude! :)
    Oh, Happy day! Cele rele sa se spele, cele bune sa se-adune! :)
    Imbratisari cu drag! Inclusiv de la mami, care-i racita “fleasca” si inca nu a vazut aceste foto! :(

    RăspundețiȘtergere