marți, 26 decembrie 2023

Prima zi de Craciun (2023)

I-am avut invitati pe prietenii si vecinii nostri, Helmi, Reiner si patrupedul lor Claire. Meniul a fost conceput si pregatit de Helmut, sarcina mea a fost doar sa asez masa. 
Am început festinul cu câte un pahar de Cremant alsacian, un cuvée special. 
La aperitiv am servit Salata de creveti cu sos de mandarine si ananas. Felul întâi a fost Supa-crema de rosii, cu crème fraîche, busuioc si crutoane cu usturoi. 
Am baut un vin rosu italian, un Bardolono din 2020. Felul doi: pulpa de gâsca la cuptor, cu sos de vin si portocale, varza-rosie calita si galuste de cartofi (în mijlocul galustelor, Helmut pune pentru aroma câte o pruna uscata). 
La desert am avut Crema-spuma de vin-rosu, cu mure si afine. Apoi cafea si fursecuri...
Claire si Leo au primit si ei câte o portie generoasa de piept de rata si morcovi, fierte fara sare. Au fost foarte cuminti, niciunul nu cerseste la masa. Leo a provocat-o la joaca, i-a adus noile jucarii pe care le-a primit ieri seara de la Mos Craciun... dar Claire este bunicuta, nu mai are energie sa topaie si sa alerge asa cum face Leo ☺☺☺ Aici trebuie sa râd... Saptamâna trecuta ne-a vizitat Uwe, un prieten vechi pe care nu l-am mai vazut de exact sapte ani, de când îl avem pe Leo. Îl stia pe Leo doar din poze, iar acum... live, dupa ce Leo a latrat cinci minute când a sosit, dupa ce a sarit pe canapea lânga el si l-a pupat si pe ochi si pe nas si pe urechi, dupa ce i-a pus la picioare toate jucariile lui preferate, provocându-l la joaca, Uwe ne-a spus "daca Leo ar fi copil, as spune ca are ADHD" ☺☺☺ Uwe are perfecta dreptate.. asa este Leo, asa sunt foxterrierii tineri ☺ Si îl iubim, ca e al nostru, asa hiperactiv cum e! ☺♥☺

15 comentarii:

  1. Craciun Fercit!! 🎄🤗

    Dar ce avem noi pe farfurie, migrand pe masa.. micuta si dragalasa.. si necomestibila, numai buna de pus in vitrina? :))))))))
    Sa stii ca am admirat (era sa scriu salivat 🤣😅) bunatatile pregatite - imi place mult cum gatiti si pregatiti voi mesele. arata fantastic si sigur sunt si foarte gustoase ! dar nu m-am putut abtine sa nu observ pitica. Si aranjamentul. foarte frumos.
    Leo este un minunat si Claire este o dragalasa. Kouki sa stii ca nu prea are chef de joaca in ultima vreme. desi nu e deloc bunicut. E mai micut decat Leo. Dar .. trecem noi si peste asta :D.
    Pupici cu drag si sarbatori minunate in continuare 🎄🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, fiecare loc (farfurie) a fost decorat cu o "kerst poppen" , o papusica de Craciun, dinOlanda. Am 12, 6 sunt imbracate in rosu cu stelute albe, 6 in alb cu stelute rosii. Le iubesc, tare dragalase sunt.
      In Germania... nu exista Mos Craciun. Doar Mos Nicolae. Cadourile de Craciun sunt aduse de Christkind. Copiii scriu scrisori cu dorinte catre Christkind.Adica Copilul Sfânt.
      Helmut a preparat mancaruri deosebit de delicioase. Totul a fost laudat, nu a ramas nimic in farfurii.
      Iar pentru azi, Helmut pregateste deja un alt meniu delicios.
      Pupici si imbratisari,Rux draga 😘🤗. Pupici si pentru Kouki 🐾😘
      Craciun fericit! 🎄🎀

      Ștergere
  2. Extraordinar arată toate şi din ce ai povestit, şi atmosfera a fost la fel!
    Să fiţi bine, să aveţi parte numai de zile pline de bucurie!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim Potecuta draga! Craciun fericit! 🍀 💞 🤗 🎄 Pupici si îmbratisari

      Ștergere
  3. Să vă fie Crăciunul la fel de frumos şi de acum înainte, dragă Carmen! 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim Vero draga Craciun fericit! 🍀 💞 🤗 🎄 Pupici si îmbratisari
      PS: am vazut pe FB cum ati calatorit ☺☺☺ adorabil Grisca!

      Ștergere
  4. Ce masa frumoasă, Carmen! Și tu și prietena ta sunteti două doamne frumoase! La cât mai multe astfel de momente frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim, Niko draga, multumim pentru compliment!
      Craciun fericit! 🍀 💞 🤗 🎄 Pupici si îmbratisari

      Ștergere
  5. Craciunul il traiti cu bucurie! Ceea ce este minunat! Si aveti si-un menu bogat! 😊 Numai bine sa va fie, Carmen draga! 💕
    Minunati "piticutii" cu blanita! 😊 ❤ Claire nu e micuta adus din Ro?! Probabil ca ma insel, dar stiu ca niste vecini de-ai vostri au adoptat o catelusa din Ro (ei mai aveau un catelus). Ce labute delicate are "bunicuta". Miki seamana un pic cu Claire (doar ca nu are blanita asa de mare). Si Miki e o venrabila bunicuta, nu s-a jucat cu jucarii niciodata dar cand "da de baieti"...!! mama, mama! e ca un titirez in actiune. 😃
    Ce scump trebuie sa fie Leo si cand isi aduce jucariile! 😊 ❤ 😘 ADHD, deci! 😂 Cat de frumoase sunt scenele cand cainii isi manifesta dragostea! ❤

    Frumoasa atmosfera, frumos decorat si... de papa nu mai zic nimic! 😊
    Va imbratisam cu drag si transmitem ganduri bune pentru voi si toti dragii vostri! (din indiferent care specie) 😊 🍀 💞 🐾 🤗 Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dadada, Claire este (Clara)... din România, salvata din adapost in ultima clipa inainte sa fie eutanasiata! O au un an inainte de a se naste Leo.
      Leo e obisnuit cu Chico, se joaca, se alearga, se bat pe aceeasi jucarie... Claire nu a vrut sa se miste de sub masa. Doar când a primit de mancare a iesit rapid la acstronel ☺☺☺ Asa deci, Miki seamana cu Claire? Uite ca eu nu l-am vazut nici macar in poze...
      Vecinii au fost foarte incântati, toata lumea stie ca Helmut este "bucatar de trei stele Michelin" ♥ Ii place mult si gateste cu pasiune. Su curata si toata bucataria, dupa ce a incheiat cu preparatul mâncarurilor. Nu foloseste semipreparate ci face totul "home made"
      Ah da... în cazul în care acest comentariu este citit si de persoane care nu il cunosc pe sotul meu, el este inginer proiectant, nu este bucatar e meserie ! ☺☺☺ am avut cunostinte din România care au crezut ca Helmut este bucatar ☺☺☺ La noi in casa, doar el gateste, de când ne-am casatorit. Eu "am voie" sa intru in bucatarie doar pentru preparate românesti! Eu fac vinete, zacusca, salata de boeuf, sarmale, ciorba de perisoare, mamaliguta... Da, si prajituri cu creme, covrigei, fursecuri. El stie sa faca doar placinte sau prajituri germane.
      Pupici Diana draga. Imbratisari si gânduri bune, de la trio pentru quattro Craciun fericit! 🍀 💞 🐾 🤗 🎄

      Ștergere
    2. Draga de Claire! Ce noroc de viata a avut cu vecinii vostri! 💕
      Cu Miki am mai pus poze, dar rar... Ar trebui sa remediez "problema". :-)
      Cand ati fost aici ea era la ea acasa - e a unor prieteni, si era in "custodie comuna" 😊 in vremea cand ei mergeau la munca o luna da, o luna ba. Acum a ramas la noi (spre nemultumirea sotului prietenei mele) pentru ca ea nu prea se mai poate ocupa de ea, iar el e mai mult plecat. Avand caini in grija aproape de cand ma stiu ma descurc mai usor si cu cei tineri si cu cei varstnici (caini) plus ca e veterinar aproape, cand e cazul...

      Stiu de la mama ce bun bucatar e dragul tau sot! 😊 Si, desigur, stiu din cele ce ai scris tu. De-ar fi fost bucatar probabil ca n-ar fi gatit acasa! 😊 O fosta colega avea tata bucatar si nu gatea decat foarte rar acasa, dar ii dadea sotiei "indicatii pretioase". 😃
      Si tu stii sa faci multe! De mine nu s-a lipit gatitul (unii ma intreaba, mai in gluma, mai in serios, daca stiu sa fierb apa! stiu ceva mai mult - n-as muri de foame, la o adica) 😂 Si prietenul meu gateste - nu asa sofisticat precum Helmut, dar se descurca foarte bine. De mama si de sora mea ce sa mai zic?! Si ele se descurca. Mama facea, pe vremuri fel si fel de prajituri, feluri de mancare... Acum mai putin, pentru ca nu isi mai permite efortul, dar tot face (doar ca... e mai mult la tra decat aici) 😊 Si tata gatea! Ii placea tare mult - sigur, mancaruri simple (dar gustoase)
      Te imbratisez, Carmen draga! Ganduri bune si pupici de la noi pentru voi! 🍀 💞 🐾 🤗

      Ștergere
    3. ma bucur ca Miki a ramas al vostru ♥ Stiu ce mult il iubiti si daaa, m-as bucura sa il vad in poze, pentru ca stiu ca te ocupi mult de el dar... uite ca nu prea scrii despre el. Trimit un pupic de la Leo pentru Miki 💞 🐾

      Da, cu mamica ta am petrecut zile minunate, în vara aceea... doamne ce concediu frumos am petrecut! Daca ma gândesc acum, ce le-am mai "fugarit" pe mamica mea si pe a ta! Am vrut sa vedem toata LUMEA in doua saptamâni! Hahahaha, uite aici este programul:
      https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2013/08/alo-aterizeaza-bunica.html
      Si amândoua erau pe atunci, trecute de 70! Si nu s-au plâns niciodata! Au tinut pasul, ca au vrut si ele sa vada totul! ☺Doamne ce tur de forta! Turul Bavariei, apoi Italia - Gardasee (cu spectacol de opera la Arena di Verona) si înca o excursie în Salzburg. Practic, am fost de doua ori in Austria - la Salzburg si în munti, la Pfänder (cu telecabina urcat de la Bodensee). Tiii, ce amintiri frumoase! ♥
      Pupici, îmbratisari si numai gânduri bune, tie, mamei tale si Deliei 🍀 💞 🐾 🤗 Bineînteles si Miki si Misu si toti ceilalti patrupezi din casa voastra 🍀 💞 🐾 🤗 Pupici cu drag si dor.

      Ștergere
  6. Arata ca in filme! Nu cred ca am participat la vreo cina in vreo casa care sa arate asa. Imi place mult varza rosie si o sa fac si eu, multumesc ca mi-ai amintit de ea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea, multumesc ♥ Nu este nimic iesit din comun, noi asa serbam ori de câte ori avem ceva de serbat -- de Paste, de Craciun, de Revelion, de zile de nastere sau când primim musafiri. Ne place sa accentuam fastul acelor zile prin mâncare de buna calitate si masa decorata potrivit.
      Hahaha, "normal" era sa fi scris meniul pe hârie clorata si laminata, însa anul acesta nu am reusit - habar nu am de ce...
      Te pup Ana. Numai bine, draga mea! 🍀 💞

      Ștergere
  7. Ce frumos ai ornat masa! Mă bucur că ai avut momente frumoase! Iți doresc să ai parte în continuare. Pupici

    RăspundețiȘtergere