duminică, 10 decembrie 2023

Acasa, în luna decembrie

 
Obisnuiesc sa decorez întreaga casa, înainte de prima duminica de Advent. La întâi decembrie, curtea si fiecare coltisor de casa capata aspect festiv. 
In salonul de zi acoperim canapelele cu cuverturi si perinite în culori tipice Craciunului: rosi-verde-alb. Pe masute avem coronite de Advent si mirosul de brad este atât de proaspat si placut! Anul acesta este una cu lumânari rosii, alta cu lumânari aurii. Tot pentru decor, cumparam de la florarie Craciunite la ghiveci. Anul acesta am amenajat "oraselul" în nisa de lânga semineu si am pus presepio pe pervazul geamului de la sufragerie. 
Un presepio este o reprezentare a poveștii biblice de Crăciun cu miniaturi cu aspect omenesc, îngeri și animale, uneori doar cu Familia Sfânta. Alteori sceneta este prezentata într-un model complex, cu zeci sau sute de figurine. Eu am mai scris în alti ani despre aceasta traditie din tarile catolice
Figurinele dintr-un presepio pot fi confectionate din plastic, portelan sau lemn. Uneori sunt actori angajati pentru o astfel de sceneta si au alaturi animale adevarate.  
Presepio a noastra are figurine din portelan. Sunt Maria, Iosif si Pruncul Sfânt, îngerul care a vestit Nasterea Domnului, cei trei Magi care au adus cadouri, pastorul cu mielutii si alte animale adapostite în iesle: cal, vaca, gaini, gâste... În fiecare an, cumparam din târgul de Advent înca ceva care sa se integreze în sceneta noastra. Un lampas, o camila, un cos cu lemne si toporas, furca, matura... fiecare miniatura completeaza si înfrumuseteaza ieslea. Anul acesta... am cumparat o iesle noua ♥ 
O dupa-amiaza întreaga mi-a trebuit sa aranjez totul pe pervazul geamului. Am lipit pietricele, bucatele de muschi-de padure si conuri de brad si am amenajat sceneta cum m-am priceput mai bine. 
Între sufragerie si bucatarie, avem un gemulet. Cu multi-multi ani în urma am desfintat geamurile-usi-glisante si am lasat orificiul deschis. Si tot de atunci, pe pervazul acestui gemulet troneaza Rudolf cu saniuta lui. De anul trecut, îi tine companie un grup de jucarioare simpatice cu cheita. Pe pojghita superioara a barului, lânga masa din sufragerie îsi au loc de obicei miniaturile ce formeaza "patiseria de Craciun" - prezentata ieri. În hol, la intrare sunt usile-miniatura pe care le-am prezentat în articolul de Mos Nicolae. Acestea sunt decoratiunile mari. In bucatarie, în dormitoare, în hol si în casa scarilor nu am pus decât decoratiuni mici. Voi reveni cu alte poze. ☺🎄🎅🎠🎡🎊⛄❄️

13 comentarii:

  1. Vai ce frumos este!! Si Rudolf are saniuta. :D!! Minunat :) Ii plac si mici lui prieteni tropaitor :)))).
    Scena Nativitatii - asa se numeste? Presepio? Nu stiam - iti multumesc pentru informatii!! Foarte interesant.
    Ti-a iesit minunat decoratiunea. Cat de detaliat este totul si fiecare personaj sau element... ce migala.
    Am vazut si o silueta alungita de inger.. cat de firava si delicata este. Floricica noastra nu a facut inca biobocei - dar, ciudata chestie, nici graul nu a dat vreun semn si suntem deja in 11.. e prima data cand ii ia asa mult timp. Ma intreb de ce..
    Vad ca Leo (cocotat pe canapea/ divan, lol, ca un rege :*) are un prieten ren luminos. Si Kouki are de cateva zile un prieten ren . L-am primit eu, de la Mami si Kouki l-a placut de cum l-a vazut. I-a dat asa un pup :))). Delicat - uneori ma supar ca nu ma tarnie jucariile ... of of.. e prea cuminte acum.
    Ma gandeam ca la voi in casa, e atmosfera de craciun 100%. Ati putea fi chiar o doamna si domn Craciun :D .
    Pupici cu drag! Si o saptamana fantastica.

    ps: am revazut cu mare bucurie oraselul montat in firida de la semineu. Nu m-am prea prins eu cum e cu usile acelea false, dar mi le amintesc din poza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multa lume obisnuieste sa împodobeasca bradul înainte de datina, adica în Ajun de Craciun. Cumva este pacat, pentru ca asa se pierde obiceiul acesta stramosesc si tinerele generatii nici nu mai au habar de ce este sarbatoare pe 25 si 26 decembrie. Multi gasesc scuza "sa ma bucur mai mult de atmosfera"... Da, dar atmosfera de sarbatori poate fi cerata prin alte elemente, cel mai simplu cu o coronita de Advent - asa miroase si a brad în casa. Eu am atâtea aranjamente, ca spiritul Craciunului ne patrunde treptat si pe 24 decebrie, când aducem bradul în casa, atunci încep Highlights-urile. Impodobirea bradului, daruirea cadourilor, cina din Ajun de Craciun, apoi prima zi si a doua zi de Craciun, dupa care începem sa reducem treptat din entuziasm, pâna la Boboteaza, apoi... viata reintra în normal. Incepem sa adunam podoabele de Craciun si scoatem bradul in primul weekend de dupa Boboteaza. ☺☺☺ Si ca sa nu picam de tot in rutina, începem sa pregatim o minivacanta pentru Valentis Day ♥ ☺☺☺ Dupa care... primavara nu mai e departe ☺☺☺
      Te pup draga Rux.😘 💖 🤗
      (nu stiu la care usi false te referi... )

      Ștergere
  2. E minunat! Totul! E atat de frumos si presepio! (e corect spus "presepio frumos"?!) Toate acele miniaturi, modul in care le-ai aranjat... Superb! Nici nu stiu ce-mi place mai mult! Jucariile cu cheita m-au amuzat peste poate! 😃 Si... ups! Cine apare in cadru?! 😊 ❤
    Oraselul in miniatura e superb! Imi imaginez usor "oameni" care merg spre biserica pentru slujba de Craciun. 😊
    Ai realizat ceva foarte frumos, Carmen draga! 💕
    Imbratisari, pupici si ganduri bune de la quattro pentru trio! ❤ 😘 🍀 💖 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie imi face mare placere sa decorez, imi ia mult timp dar de obicei fac aceste activitati la weekend. Pe lânga altele ☺☺☺ Vineri am fost la patinoar, sâmbata la plimbare in zapada si ieri am fost la târg cu Adela si Raluca. ☺ În Advent este la mine weekendul mereu plin.
      Iti multumesc pentru caldele cuvinte. Trimit pupici si îmbratisari, de la trio pentru quattro, cu mult drag 💕😘 🍀 💖 🐾 🤗

      Ștergere
  3. Nicaieri nu-i ca acasa,
    adunati cu toti la masa.
    Multi prin lume raspânditi,
    lânga cei dragi reuniti...
    https://www.youtube.com/watch?v=NifZpFBDVwE
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Josif!
      ce frumos este acest videoclip! Nu am auzit înca despre familia Beuca , tare draguti si talentati sunt! Dupa nume, se pare ca... sunt de mult stabiliti pe alte plaiuri ( Oscar, Leah, Larisa, Josh and Julieanne), însa inima bate in pieptul lor româneste ♥ Minunat!
      Multumesc Josif, tie deasemenea sarbatori su sanatate si fericire!

      Ștergere
  4. E poveste şi de poveste totul! orăşelul e vis, sunt acolo şi eu, nu pot rezista, am spus că miniaturile mă poartă într-o lume specială. Foarte frumos!
    Te pup, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În urma cu multi ani, ne-am dorit sa avem un orasel si am inceput sa achizitionam o casuta, apoi inca una... ☺ am ajuns la trei cladiri. Restul e doar decor, lateral sunt doar pereti cu usi si geamuri (case fara volum) iar mai in spate sunt miniaturi de case fara volum . Dar arata bine... par mai multe case, nu-i asa ☺ Iar globul acela care face "fulgi" pe pereti, este senzational. Cred ca acela da cel mai placut efect.
      Te pup Potecuta. Noapte buna draga mea. 😘 💖

      Ștergere
  5. E minunat! Ţi-ai adus casa în lumea poveştilor! Sau ai adus lumea poveştilor la tine acasă!
    🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din acest motiv, eu nu impodobesc bradul decat in Seara de Ajun. Atmosfera din casa este festiva, inca de la inceputul lunii decembrie.
      Te pup Vero. Nopate buna! 😘 💖

      Ștergere
  6. Ce frumoase aranjamente! Se simte sarbatoarea din fiecare imagine!
    Sa va bucurati de fiecare zi, draga Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu încep fix cu bradul împodobirea casei. E o tradiție a mea de ani buni de când am început să colecționez și alte ornamente pentru casă. Și eu am locurile lor, anumite ornamente care stau mereu împreună. Am pozele, dar încă nu am pus anul acesta pe blog. La noi începe decorarea casei la începutul lunii decembrie, 1 decembrie e rezervat pentru altceva. În funcție de an, de cum pică weekendul și cât de liberi suntem decorăm, de obicei până la Sf. Nicolae în casă. Curtea și grădina undeva pe parcursul lunii decembrie, dar aș vrea să schimb acest obicei. Sper la anul să reușesc să decorez gradina de la începutul lunii.
    Îmi place mult nișa ta cu căsuțe, anul acesta mi-am făcut și eu un colțișor doar al lor. Am și un presepio (nu știam că îi spune așa), mi l-am dorit mult și mi l-am luat acum vreo doi ani. Are locul lui bine stabilit încă de la început si nu cred că îl voi schimba vreodată.

    Edit later: eram sigura ca am scris și mă întrebam de ce nu îmi pare mesajul dar primesc notificări. Am ajuns acum la laptop să descopar că nu apăsasem publicati, dar bifasem căsuta de notificări. Norocul meu că nu s-a sters.

    RăspundețiȘtergere