sâmbătă, 16 decembrie 2023

Culori si Modă

Culorile cu care ne înconjuram sunt mult mai importantă decât am putea crede. Culoarea poate ridica starea de spirit, poate calma anxietățile și în general, poate da un impuls. 
Există companii întregi care-si dedica activitatea în crearea de nuante și în înțelegerea impactului pe care culorile îl au în viața de zi cu zi. Acești profesioniști în culori acționează ca barometre unei societati. Alegerile lor reflectă starea de spirit și nevoile actuale prin culoare. 
De exemplu, ultimii ani au fost grei. Toti ne-am dorit confort, stabilitate si un strop mai mult de energie pozitivă. De aceea, culorile populare din 2022 au fost calde, moi, interesante. "Very Peri" a fost nuanta anului 2022. O culoare care trezește ingeniozitatea și creativitatea personală prin prezența-i îndrăzneață. Trăim vremuri de schimbare. <<"Very Peri" este un simbol al starii despirit global al momentului și al schimbărilor prin care trecem. Pe măsură ce ieșim dintr-o perioadă intensă de izolare, ideile și standardele noastre se schimbă, viața noastră fizică și cea digitală au fuzionat în moduri noi. Designul digital ne ajută să depășim granițele realității și deschide ușa către o lume virtuală dinamică în care putem explora și crea noi posibilități de culoare. "Very Peri" ilustrează fuziunea vieții moderne și modul în care tendințele de culoare din lumea digitală se manifestă în lumea fizică și invers. Un fenomen similar a continuat să aibă loc și în anul 2023. Predicțiile maeștrilor de culoare te ajută să aduci ceea ce ai nevoie în spațiile tale." >> spunea Pantone, gigantul care creaza si potrivește culorile si încununează o "color of the year" în fiecare decembrie. 
Pentru anul 2023, Pantone a ales nuanta "Viva Magenta" << o nuanta care vibreaza, simbolizeaza viața și pasiunea, transmite un semnal de forță, radiază bucurie pură, încurajează experimentarea și exprimarea de sine, fără nici un fel de dar, dacă și poate. Este o culoare din familia roșu, înrădăcinată în natură. Viva Magenta este îndrăzneață și neînfricată, o culoare exuberantă, vibrantă, care radiază bucurie și optimism și deschide un nou capitol.Viva Magenta "este o nuanță electrizantă și ireprimabilă, o declarație izbitoare care îi întâmpină pe toti cu aceeași bucurie de viață și spirit rebel. Este o culoare îndrăzneață, plină de umor profund, care include pe toată lumea.>>
Este din nou decembrie... deci, care sunt tendințe în culori de anul acesta? 
Potrivit experților de la Pantone, culorile de primăvară 2024 sunt marcate de un strop de nostalgie, dar reflectă și tranziția noastră către un mod de viață mai pozitiv. << Culorile NYFW pentru primăvara 2024 evocă un sentiment de libertate. Ele ne stimulează imaginația și creativitatea artistică unică, permițându-ne să ne exprimăm individualitatea în moduri noi>> explică Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone® Color Institute. „Culorile NYFW de primăvară 2024 includ un amestec armonios de nuanțe familiare cu o notă modernă. Ele inspiră o nouă interpretare a prezentului, ne amintesc de trecut și oferă o privire plină de speranță asupra viitorului.”
Benjamin Moore, a ales "Blue Nova 825"  ca si culoare a anului 2024. Violetul și albastrul se unesc pentru a crea această nuanță ridicată și somptuoasă
Conform Leatrice Eiseman -  "guru internațional al culorii" - conform Pantone New York, culoarea anului 2024 este "Peach Fuzz". Tonul catifelat de piersică este mult mai rezervat decât Viva Magenta, însa <<culoarea demonstrează o prospețime plăcută și o nouă moliciune, fără a-și pierde deloc determinarea elegantă. Reprezintă dorința ca oamenii să fie împreună, pentru momente de pace și siguranță.>> Culoarea "Peach Fuzz" este ca o îmbrățișare caldă 
Într-o lume post-pandemică în care au loc și se petrec în același timp un număr incredibil de evenimente tragice, noi, ca oameni, realizăm cât de important este să ne hrănim ființa interioară, să avem grijă de noi înșine și să găsim momente de calm în mijlocul agitației vieții moderne. "Peach Fuzz cauta umanitate, refugiu, pace, întelegere si toleranta. "Peach Fuzz este o nuanță care emană compasiune, oferă o îmbrățișare tactilă și leagă fără efort tinerii și cei eterni", explică Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone. Pereții, tapetul, țesăturile și mobilierul de culoarea piersicii vor crea locuri de liniște și echilibru în interior. Noua culoare de trend pentru 2024 ar trebui să apară în primul rând în sufragerie și baie, tocmai acolo unde ne petrecem cea mai mare parte a timpului.
♦ "Ceai Rooibos" - un rosu puternic cu note intense, lemnoase. 
♦" Orangeada" - o nuanta ce aduce cu portocala roșie dulce, ușor acidulată.
♦ "Watercress" - un verde proaspat, piperat, cu efect viu 
♦ "Desert Flower" - un roz cald și atrăgător care amintește de florile care înfloresc în soarele de vară.
♦ "Chambray Blue" - un albastru deschis denim care emană vitalitate lipsită de griji. 
♦ "Liliac pastel" este o nuanță moale, pudrată de lavandă, care amintește de aroma dulce a florilor.
♦ "Marlin" - un albastru acvatic care evocă apele calde, tropicale. 
♦ "Lemon Drop"- readuce în minte amintiri despre bomboane umplute, acoperite cu zahăr. 
♦ "Mint" - un verde rece, proaspăt, care amintește de culoarea frunzelor de mentol. 
♦ "Vibrant Capri" - o nuanță de albastru strălucitor care evocă apele azurii ale Grotei Albastre. 
♦ "Brilliant White" - un alb pur, clar și impecabil, care reprezintă simplitatea și modernitatea. 
♦ "Northern Droplet" - culoarea unei zile ploioase cenușii, ce promite un răgaz, un moment de respiro. 
♦ "Mushroom" - un maro-ceniu pământesc, care pare cald și stins. 
♦ "Quiet Shade" - un gri umbrit care oferă un sanctuar protector. 
Dispunând de nuanțe inovatoare dar familiare, paleta reflectă un nou sentiment de libertate. Ne încurajează să ne explorăm potențialul creativ și să re-vizualizăm viitorul. Aceste culori reflectă dorința de a ne exprima individualitatea, idee care de fapt este în centrul modei. Culorile aduc un sentiment de bucurie și confort pe măsură ce ne îndreptăm cu îndrăzneală în noua eră.
Însa indiferent de trend, mai presus de orice, cauta culoarea care se potriveste cel mai bine sufletului tau, priveste-o si sinte ce iti transmite. Daca îti face bine, alege-o! Indifirent daca este pe lista "Pantone" a anului 2024. Nimic nu este mai important pe lumea aceatsa decât sanatatea ta fizica si mentala! Tot ce îti face bine si te stimuleaza pozitiv, alege ca fiind coloarea ta a anului 2024! Exprima-ti personalitatea fara frica! Fii unic! 
PS: pentru ca am folosit foarte multe citate, înscriu acest articol la rubriac "Citate favorite" - tabel de înscriere la Suzana

14 comentarii:

  1. Ce interesant!
    Culori frumoase in acesti trei ani - cred ca rezonez cu toate trei alegerile.
    Interesante si combinatiile si explicatiile oferite.
    Sunt de acord cu tine- cel mai important este sa gasesti culori care sa te faca sa te simti bine, in care sa te simti bine si sa te incarce cu energie pozitiva :)
    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie imi plac toate aceste trei nuante. Port cu placere haine colorate.
      Pupici si imbratisari 😘 💖 🤗

      Ștergere
  2. Un articol interesant! Multumesc pentru toate aceste informatii, Carmen draga!
    Imi place sa citesc despre ce "simbolizeaza" o culoare sau alta, dar, asa cum scrii in final, imi aleg de fiecare data culoarea - de fapt, am ales cu ani in urma cateva culori pe care nu le-am abandonat pana acum. Sigur, aleg si dintre "culorile la moda"... cand am ocazia. 😊
    Ar fi extraordinar sa ajute la armonie in lume culorile alese de Pantone.
    Weekend minunat iti doresc! 💕
    Imbratisari si pupici de la quattro pentru trio! ❤ 😘 💞 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi am ales pentru salonul de zi, de ani de zile zugraveala peach fuzz ☺☺☺ Nu toti peretii, doar unul. Avem trei pereti in camera (ca este o camera deschisa spre sufragerie, deci lipseste un perete) si un perete este aproape in intregime geam glisant, cel acre da spre terasa din curte. Am simtit mereu ca aceasta nuanta parca emana caldura, pace, parca te imbratiseaza. Si seara, la lunini discrete de lampa sau lumânare, arata si mai placut.
      Pupici si îmbratisari, Diana draga. Trimitem gânduri bune de la trio pentru quattro 😘 💞 🐾 🤗

      Ștergere
  3. Ce deosebit articolul tau. Imi plac nuantele despre care scrii. Trebuie sa le si vizualizez cumva. Iar culoarea anului 2024 este printre favorite. Sugereaza un fel de optimism aflat intr-un fel in contradictie cu evenimentele planetare. Ceea ce este un lucru bun.
    Multumesc pentru noile idei, draga Carmen! O duminica minunata! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da ai dreptate, Suzana draga. Nuanta aceatsa emana optimism.
      Te pup. Trimit gânduri bune si îmbratisari 😘 💖 🤗

      Ștergere
  4. E foarte interesant articolul tău - pentru cultura mea generală, ca să ştiu ce se sfori se mai trag în lume, în privinţa modei, a culorilor, a influenţării stării de spirit a maselor cu ajutorul lor.

    Să ai o duminică pe placul tău, dragă Carmen! 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt o pasionata a culorilor, garderoba mea este foarte pestrita. Cate unii ma critica cica ar trebui sa mai potolesc culorile "la vârsta mea" insa ... u pot! iubesc culorile! 😘 💖 🤗 Te pup Vero draga, numai bine!

      Ștergere
  5. Multumesc pentru informații! Prietena mea a purtat albastru la premierea filmului VISUL iar dna Margareta Nistor ne-a zis ca este culoarea anului 2024. O duminica frumoasa sa ai, Carmen! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, "blue nova" este deasemenea culoarea anului 2024 - am scris in articol. Depinde de designer. Pantone însa are o mai mare infuenta in lumea modei.
      In principiu, orice culoare este moderna, daca o combini bine si te prinde!
      Pup. Numai bine, Mihaela draga 😘 💖 🤗

      Ștergere
  6. Cuvinte, muzica, imagini si culori...
    Va doresc din 💟 tuturor, minunate si fericite sarbatori...
    https://www.youtube.com/watch?v=sGb2G-wNkGI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim Iosif draga! Minunat videoclip!
      Numai bine, sanatate si bucurii! 💖 🤗

      Ștergere
  7. Mi-au placut si culorile din 2022 si 2023, iar la 2024 cred ca Blue Nova si acest Fuzzy Peach merg foarte, dar foarte bine impreuna! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate, draga Ana, si eu am impresia ca aceste doua culori "regine" ale anului 2024 se completeaza foarte bine.

      Ștergere