joi, 16 noiembrie 2023

Luminite la mijloc de noiembrie - Reflexii în oglinda S46/23

Astazi începe Postul Crăciunului [sau "Postul Nașterii Domnului" la ortodocsi, numit si „postul filipinez” în bisericile bizantine, deoarece secul se lasa imediat dupa sărbătoarea Apostolui Philippus (14 noiembrie)]. 
Catolicii nu tin un post înainte de Craciun, doar înainte de "Învierea Domnului", dar un post... mai modern. Doar persoanele religioase respecta postul strict, restul crestinilor "interpreteaza" postul renuntând pentru 40 de zile la ceva, ceva important, devenit obisnuinta de zi cu zi. Spre exemplu la ceva de mâncare (poate la ciocolata, poate la carne sau la cafea, poate la orice dulce), sau la alcool, la smartphone sau la plastic (nu foloseste nimic ce e ambalat în plastic), la automobil (foloseste doar mijloacele de transport în comun) sau la TV (sau la Netflix, Instagram, FB)... Trendul este a renunta la una din "dependente" si iata, omul modern este creativ în metodele de abordare. 
Catolicii serbeaza pe data de 11 noiembrie Ziua Sfântului Martin - unul din cei mai populari sfinți în Biserica Catolică, venerat de asemenea ca sfânt în Biserica Ortodoxă și în Biserica Anglicană. Martin-cel-Milostiv a fost al treilea episcop de Tours (în anul 371). 
Traditional, pe 11 noiembrie în Germania se manânca gogosi si/sau rata la cuptor, cu varza rosie calita si galuste de cartofi. Noi anul acesta am mâncat doar gogosi ;-) Este o zi vesela, o zi care se spune ca aduce noroc.
Conform calendarului iulian, iarna începe pe data de 10 noiembrie si se spune ca ziua de Sf.Martin poate sa arate cum va fi vremea în iarna ce urmeaza: „dacă Sf.Martin are o barbă albă, iarna va fi lungă și grea”; „dacă este ceață de Sf.Martin, va urma o iarna blândă”. Anul acesta, ziua de Sf.Martin a fost fara ceata si fara zapada, dar cu vânt! Ce vânt?! Uragan! Asa ca... nimeni nu stie cum va fi iarna 2023 ☺
În ziua Sf.Martin (Saint-Martin de Tours) se comemoreaza de fapt înmormântarea episcopului. Pentru ca trupul neînsufletit a fost adus la Tours într-o procesiune luminoasă, ziua de 11 noiembrie se mai numeste si "sarbatoarea felinarelor". Traditional, copiii de gradinita fac în seara de 11 noiembrie o plimbare cu felinare. Însotiti de parinti si bunici, copiii poarta plini de emotie lampinioane cumparate sau confectionate de mânutele lor. Ei cânta în cor si plimbarea sfârseste într-un parc sau o poienita, unde vor asista la o scurta sceneta. 
Se face ca era anul 338. Martin era în serviciul militar al Imperiului Roman, era amabil cu tovarășii săi, era rabdator si smerit, îi ajuta pe bolnavi, îsi împartea solda la săraci, îi hrănea pe cei flămânzi, era considerat mai mult călugăr decât soldat. Nu pastra pentru el decât ceea ce avea nevoie pentru viața de zi cu zi. Trimis în Galia - pentru că Martin cunoștea limba celților, cu ocazia unui rond de noapte, Martin întâlneste un cersetor înghetat de frig. Acesta își taie mantia* în două si ofera captuseala îmblanita cersetorului. În noaptea urmatoare, Hristos i-a aparut în vis, îmbrăcat în acea bucată de mantie... 
Copiii uita de frig si privesc impresionati sceneta. Apoi se joaca un pic scaldati în razele lunii si a lampilor si seara de Sf.Martin le va ramâne în minte ca una din cele mai frumoase amintiri din copilarie!
*) Stiti de unde vine numele de Capela? Mantia se numea capă si, dupa ce Martin a fost recunoscut ca sfânt, acea bucata de capă a fost depusa într-o încăpere, pentru a primi cinstirea credincioșilor; iar locul de pelerinaj a capatat numele de Capela.
 
Sper ca v-au placut reflexiile lampinioanelor din fotografiile mele ♥ Va doresc o zi de joi minunata si va invit sa participati la aceasta rubrica, initiata de SoriN si preluata aici, de mine. 
Publică într-un articol pe blogul tău, o fotografie cu reflexii, o imagine sau un clip pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (orice fel de oglinda... chiar si oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) si înscrie articolul aici - în tabel:

6 comentarii:

  1. Asa deci- ma bucur ca ai scris povestea, cred ca mi-a mai zis Ralu ceva,la un moment dat, dar nu am retinut decat ca se colinda noaptea cu lampioane. Sunt curioasa daca si ei au avut sceneta. Trebuie sa ii intreb cand reusim sa vorbim... si ca tot a venit vorba de vorbit... nu ma lasa sa dorm o durere de gat aparuta asa tam nesam ... nah ce chestie!
    Arata foarte fain gogosile :D.
    Si e interesanta abordarea Postului modern.. hmmm
    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, intreaba te rog si eu sunt curioasa daca peste tot e la fel... Dar si Ralu locuieste in Bayern, nu? Bayernul e bogat si isi permite sa inchirieze un cal adevarat. Copiii inteleg povestea mult mai bine daca vad cu ochii lor.
      Si pe mine m a sacait un pic gatul si parca am avut si dintii sensibili. Si ochii imi lacrimeaza mai mult ca normal. Dar am baut infuzie de ghimbir cu miere si lamaie si m am pus pe piciore. Peste cateva ore plec spre aeroport, la ora 17 voi fi in Sibiu 🤗🥰
      Te pup. Sanatate si numai bine! 😘💕🐾

      Ștergere
    2. Ohhh !! Ce frumos :) Calatorie cu bine :*! WEEE :)
      Iti multumesc mult ! Sa fim bine :*.
      Ea e in NW :). L-am si auzit pe dl Calu :D.
      Pupici!!!!

      Ștergere
    3. Multumesc 😘💞🤗 pupici

      Ștergere
  2. Mi-a placut ideea cu abordarile moderne legate de post...
    Faine momentele astea in colectivitate!
    Cred ca maine vin si eu in tabel!
    Pupici si un final de saptamana frumos, draga Carmen!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ti a placut articolul 🤗💕 Te asteptam aici, tabelul ramane deschis pana joi dimineata 👍
      Un sfarsit d saptamana minunata 😘🤗

      Ștergere