vineri, 24 noiembrie 2023

Înfloresc trandafirii

 
Dupa furtuna cu grindina care ne-a distrus toate plantele în gradina (la sfarsitul lui august), trandafirii si-au revenit cel mai bine. Pentru ca luna octombrie a fost anormal de calda, toti trandafirii au îmbobocit si acum înfloresc unul dupa altul. Începutul lunii noiembie a fost deasemenea blând, acum însa vremea este rece si s-au întetit ploile. Ba chiar zilele trecute am avut lapovita si ieri, primii fulgi de nea. Asa ca am hotarât sa salvez trandafirii, sa-i aduc în casa sa ne bucuram de parfumul lor. În gradina au mai ramas doar câtiva ♥ Pe masura ce se raceste, trandafirii capata spini tot mai robusti si mai ascutiti!
Toti trandafirii nostri sunt nobili si puternic parfumati. Au petale duble-triple... când înfloresc arata ca bujorii, asa de plini sunt! Avem trandafiri în toate nuantele, cei albi si cei rosi sunt singurii care nu au boboci. Cei galbeni sunt din sortul Marco Polo, Graham Thomas, Michelangelo. Cei galben-unt sunt Paul Richard, Pilgrim si A. Horstmann. Valencia sunt cei galben-cupru. Trandafirii roz sunt Strawberry Hill, F.Mistral si Heritage. Mai avem trandafiri roz-piersica: Abraham Darby, Augusta Luise, Princess Margareta si Alexandrine. 
Trandafirii care nu au înflorit sunt: Sebastian Kneipp (alb-crem), Burgund'81 (rosu închis), Barkarole (rosu-negru), William Shakespeare (rosu-carmesin), Erotica (rosu aprins) si Duftfestival (rosu-închis).
Deasemenea, cei trei trandafiri pe care i-am plantat dupa furtuna si care au avut flori pâna la sfârsitul lunii octombrie, acum nu au mai înflorit.
Acum ploua cu galeata. Când vremea va ramâne uscata, macar o zi, vom pregati gradina pentru iernat. Frunzelle copacilor au fost verzi pâna zilele trecute. Acum au cazut brusc. Cele care se mai anina de crengute, arata ca globurile de Craciun! Aramii, galbene, ruginii, rosii sau portocalii... Este înca tare frumos în gradina. 
Vom tunde trandafirii cca.10-15 cm deasupra pamântului si vom acoperii butuceii cu folie fosrte subtire - vlies, apoi vom pune crengi de brad peste (pentru aspect). In fiecare an, când cumparam bradul pentru Craciun, cumparam si câteva mănunchiuri de crengi, pe care vânzatorii le taie de la baza brazilor.
PS: statistica nebuna, 24.11.23/12:00 ☺☺☺☺

32 de comentarii:

  1. How wonderful to have so many varieties of roses. Absolutely beautiful.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. thank you ☺yes, roses are really wonderful flowers.
      Have a nice day!

      Ștergere
  2. Ce frumosi sunt! Si cate soriuri!! Superbi.
    O idee foarte buna sa ii aduci in casa! Eu reusisem sa prind un trandafiras intr-un an... Tot asa il primisem toamna tarziu. Dar era din cel autohton obisnuit. Cand voi reusi sa imblanzesc jungla de la mine din balcon (asta daca mai supravietuiesc florile care mai sunt acolo, ca in ultimele doua saptamani nu prea am reusit sa mai ajung in acel sector), vreau sa mai incerc odata sa prind un trandafiras.
    Imi place mult ideea de a acoperi pentru protectie locul cu crangi de brad - cred ca arata fantastic si rezista si bine fiind afara :D.
    Pupici cu drag

    ps: m-am uitat si eu dupa ochisor in blogger (habar nu am daca unde trebuie, dar erau cam 963 ieri :)))) - ei stiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vara sunt foarte frumosi... acum saracii au scos toata seva care o mai aveau inainte de somnul de iarna ♥
      Balconul tau, ma gandesc ca e tare fain. La mama e placut, are doua balcoane inchise, pline cu flori si plante. Si iarna e verde... Acum are si instalatie electrica - ghirlande LED, arata si mai frumos!
      Fetele mele au avut pe cand locuiam in Sibiu, montat pe o stinghie, fire lungi din ceva plastic, care imita frunzele de marihuana ☺☺☺ Este ca o "perdea". Am montat-o la Mama pe balconul ei inchis, ca perdea pe un lateral. Arata asa haios! ☺
      Pupici. Un start bun in weekend! 😘 💗

      Ștergere
  3. Trandafirasii au migrat spre zone mai calde. 😊 Sunt tare frumosi! ❤
    Sunt minunati si in vaza - sper sa reziste cat mai mult. Poate ca cei culesi proaspat din gradina rezista altfel decat cei cumparati.
    Unii trandafiri sunt extraordinar de rezistenti! Mi-am amintit, din nou, un trandafir din gradinita unui bloc din vecinatate, care-i inflorit si acum, desi a nins serios peste el sambata spre duminica.
    Desi au fost nori cenusii toata ziua, inca n-a plouat pe aici - bate vantul in rafale destul de puternice si incepe sa se simta frig.

    Weekend frumos iti doresc, Carmen draga! 💕
    Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! 😘 💗 🍀 💞 🐾 🤗

    Am accesat si eu "statisticile" si m-am ingrozit! 😂 Am peste 1900 vizualizari (ieri s-a incheiat ziua cu 2000 si ceva) Sigur e ceva aiurea in cazul blogului meu. Daca se repeta si maine poate ca ar trebui sa merg pe Blogger Help si sa intreb care-i treaba (poate primesc vreun raspuns) 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie trandafirii imi plac mult de tot ♥ Mai ales in gradini. La vaza sunt deasemenea frumosi, insa cum zici tu, buchetele sunt cu trandafiri de sera, in general. De pe te miri unde importati si adusi cu avionul... Am cumparat mamei de ziua ei un buchet mare cu trandafiri. Sper sa se bucure de ei cat mai mult... Acestia de gradina nu sunt asa impozanti, insa sunt parfumati si frumosi asa, mai salbatici, mai strambi...
      Sambata spre duminica am asteptat ninsoarea insa s-a oprit pe la voi, nu a mai ajuns la Sibiu. ♥
      Un weekend minunat iti doresc si eu tie. Pupici si ganduri bune, de la trio pentru quattro, cu drag 😘 💗 🐾 🤗💞

      PS: e ciudata, nu stiu pe ce baze se face statistica, dar e aiurea! ☺☺ Nici la mine nu puteau sa fie ieri 3248 vizualizari!
      Pupici 😘💞

      Ștergere
    2. Si mie-mi plac trandafirii! As zice ca sunt primii in lista de preferitne, desi imi plac mult mai toate florile - in special cele parfumate.
      Uneori, si trandafirii cumparati rezista mai mult, dar niciodata nu stiu care sunt aceia. 😊 Ii doresc mamicutei tale sa se bucure de ei cat mai mult. 😊 ❤

      Hm! 😊 Am dat fuga la tine aici pentru ca am citit ce ai scris la Rux: a nins, si Leo si-a manifestat bucuria asa cum stie el. 😊 Am vazut repede ca nu ai postat, dar n-am rezistat si-am scris, pentru ca.... vreau zapada si aici.
      Aici a fost un fel de... ceai! 😊 Ba ploua, ba ningea (cu fulgi palizi) - acum... nici-nici, dar nu e frig si poate, poate, va ninge.
      Weekend frumos in continuare, Carmen draga! Pupici! 😘 💕

      P.S. Am aruncat o privire la statistici: au revenit la nivelul normal. 😊 🤗

      Ștergere
    3. hahaha... am intrat abia acum pe blog, dar fotografiile si videoclipul cu Leo le-am salvat! ☺ si le-am pus acum, la marea graba într-o postare. Imi pare rau ca nu am fost gata mai repede ♥ Dar astazi m-a prins cheful de decorare! Daca tot a nins, m-am apucat sa aranjez o parte din decoratiuni prin casa, în fata usii la intrare, prin curte... Apoi am dat o fuga la un magazin pe care-l iubesc si am gasit o multime de lucruri simpatice pe care le voi împacheta când va veni vremea si le voi oferi cadou celor dragi. Pentru familie am deja majoritatea cadourilor... Mai am timp pentru ce-mi lipseste... aceste ultime patru saptamâni sunt cele mai frumoase din an ♥
      Aici a nins dupa-amiaza iar, cu fulgi mari si plini. Meteorologii ne-au promis ninsori pentru întregul weekend.
      O sa vina zapada si la voi♥
      Pupici si îmbratisari, de la trio pentru quattro 😘 💗 🐾 🤗
      PS: da, ai dreptate - acum m-am uitat: astazi 627 vizualizari; ieri 3202

      Ștergere
    4. Intre timp a cazut ceva zapada si aici. 😊 Si l-am vazut pe Leo facand ture prin zapada! ❤
      Esti o harnicuta! Ai si darurile, in mare parte, ai inceput si decorarea... La noi e inca vraiste cam totul - dar cred ca merg si ceva decoratiuni (oricum nu am prea multe pentru casa) 😃
      Pupici si imbratisari inapoi! 😊 ❤ 😘 💞 🐾 🤗

      Ștergere
    5. La noi e mai alb ca ieri insa azi nu a mai cazut zapada noua.
      Da, ma bucur ca am 90% din cadouri 🎁 Unele le am cumparat, dar majoritatea le am comandat in internet.
      In casa mai am muuuulte de facut! Mai sunt doar 4 saptamani! Habar nu am cum o sa reusesc,ai ales ca azi m am simtit slabita, sper sa nu ma imbolnavesc! Imi curge nasul, ma mai doare capul, sper sa o duc asa si sa nu pic la pat. Jumatate de colegi la serviciu sunt gripati!
      Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘🐾💞😘

      Ștergere
    6. Sanatate iti doresc! Revenire rapida la starea de bine! ❤ 😘
      Eu am cumpaat daruri doar pentru Mos Nicolae - deocamdata. 😊 Nici felicitari nu m-am invrednicit sa cumpar... Parca nici nu-mi mai vine sa trimit felictari in afara Ro, pentru ca cele mai multe nu ajung la destinatari... ceea ce-mi pare exagerat de ciudat. S-a intamplat ca nici de "afara" in Ro sa nu ajunga, dar mult mai rar (o felicitare a sosit, in nu mai stiu care an, dupa o luna de la Craciun!) 😂
      Pupici cu drag! 😘 🍀 💖 🐾🤗

      Ștergere
  4. Acum s-au uscat și la mine ultimii trandafiri aduși în casă, nu știu dacă mai sunt boboci. Eu tai trandafirii primăvara, nu am timpul necesar să îi învelesc și așa rezistă mai bine la îngheț. Habar nu am ce soiuri am, am aruncat ambalajele și gata. Am cumpărat două tufe de rosa tea, galben și mov, dar nu am reținut numele lor.
    Sunt foarte frumoși ai tăi, parcă e primăvară în casă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, dupa furtuna a luat-o razna natura la noi in cartier. Unele plante au reînflorit (liliacul, curestii, merii, prunii) altele si-au revenit si au inflorit in octombrie. Cele care au suferit tare sunt platele care fac boboci la baza florilor din anul precedent. Rododendronii, azaleea, magnoliul... astea sunt stricate. Poate ca la anul nu vor avea flori dar se vor reface pentru anul urmator.
      Noi cand am conceput stratul cu trandafiri am comandat de la o gradina profesionala, 21 trandafiri, i-am ales dupa catalog - sa fie culoarea care am dorit-o, sa aivba flori batute pline, sa afie puternic parfumati (sunt cu 4 stele marcati, adica parfum puternic). Si imediat am desenat o harta, exact asa cum i-am plantat - am mixat culorile, ca atunci cand i-am plantat nu erau decat butuceii. Si asa stim exact cum ii cheama pe fiecare. Sunt toti nobili sau englezesti.
      Noi ii tundem intotdeauna in noiembrie. Primavara deja cum da un pic caldura incep sa inmugureasca, sa faca lastari si frunzulite.
      Acum in vaze sunt atat de rumosi si dau un parfum placut in toata casa. Nu ii taiem pentru vaza decat acum, inainte sa ii ia inghetul.
      Te pup. Un start bun in weekend! 😘 💗

      Ștergere
  5. Ce frumoşi sunt! Asta e, trebuie să vină şi iarna, se mai odihnesc şi ei şi anul viitor vor fi şi mai şi, mai ales că aveţi atâta grijă de ei.
    Se anunţă ninsori şi la noi, gata. Eu abia aştept! :)
    Te pup, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa si eu abia astept iarna! ma bucur de fiecare fulg de nea... inca nu s-a depus nimic, a fulguit o data si gata. Azi a cazut "mazarica" grindina rotunda si alba ca zapada. Mica mica... Dar dupa ce a plouat toata ziua ca din galeata, a iesit pentru 5 minute soarele si a aparut un curcubeu de toata frumusetea. Am alergat afara si am apucat sa il fotografiez, dar pal... imediat apoi a disparut. Au acoperit din nou cerul, norii gri si negri... E in curand iarna.
      Te pup. 😘 💗Un start bun in weekend

      Ștergere
  6. Si la mine a inflorit un trandafir rosu. Are trei flori. Weekend placut. pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal, taiam trandafirii la mijlocul lunii noiembrie si nu erau decat trei patru flori. Acum aproape toti sunt infloriti. Dar a fost si foarte cald pana la inceputul lunii noiembrie. Acum e brusc frig. Abia astept zapada ☺️❄️
      Te pup. Weekend placut 😘🤗

      Ștergere
    2. Trandafirii mei sunt bagabonți 🙂 - furați de prin cimitir, de pe la alții. M-ați epatat scriind culorile.🙂
      Vă trimit niște poze HR din pandemie, încercam să destind nițel cititorii.🙂 Era perioada de înflorire a celor urcători, dar sunt și dintre cei lunari în poze. Nu sunt în fiecare an la fel. Dacă plouă chiar la înflorire, îi strică.
      În sfârșit, vă trimit pozele cu mare plăcere.🙂 https://nascutpelistaneagra.wordpress.com/patriot-patriotism/
      Îmi cer scuze, n-am vrut să comentez anonim, dar URL-ul nu este anonim.

      Ștergere
    3. Scuze, de emoție, am greșit link-ul https://nascutpelistaneagra.wordpress.com/2020/05/19/limportant-cest-la-rose/

      Ștergere
    4. https://nascutpelistaneagra.wordpress.com/2020/05/19/limportant-cest-la-rose/

      Ștergere
    5. Buna seara Florin. Ma bucura vizita ta, multumesc. Am vazut si trandafirii fotografiati si am citit comentariile... Foarte foarte interesant!
      Numai bine!

      Ștergere
    6. V-am mai vizitat, vă știam grădina. Nu mă pot înscrie ca urmăritor, nu primesc notificări, nu pot comenta decât anonim deși, cred că mai urmăresc blog-uri care nu sunt WP. Asta e.

      Ștergere
    7. Nu pot sa inteleg de ce?! Sunt atatia altii de pe WP care pot intra fara probleme pe BS. Imi pare foarte rau. Imi cer scuze pentru inconveniente.

      Ștergere
    8. O să mai încerc.🙂

      Ștergere
  7. Infloririle voastre sunt minunate. Ma atrag mult cei movulii sau poate roz?
    Insa m-a atras si capul camilei. Este simpatica foc!
    Sa va bucure cat mai mult trandafirasii.
    Pupici si un weekend placut! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ai ratat postarea in care am prezentat lucrarile mele din ceramica? Am facut o girafa si o soricica. La furtuna, fiecare a pierdut cate o ureche. Din fericire am gasit cioburile si am reusit sa le lipesc perfect. Aproape ca nu se mai vede locul.
      Pupici si weekend placut, Suzana draga 😘🤗

      Ștergere
  8. Foarte frumosi acesti trandafiri de toamna tarzie, i-am admirat intotdeauna cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ana, bine am facut ca am adunat trandafirii din gradina, ca azi noapte a nins! Gata, bobocii ramasi sunt compromisi, nu se vor mai deschide niciodata. Ma bucur ca i am salvat pe acestia, am cateva vaze pline.
      Un weekend minunat sa ai! 🤗

      Ștergere
  9. Apropo de ultimii trandafiri salvați din toamna aceasta...în ziua de 13 noiembrie mă îndreptam către servici când observ că personalul de la îngrijire spații verzi ale orașului pregătea trandafirii pentru iernat prin scurtarea tulpinilor. Drept urmare, mormane de trandafiri tăiați picau la pământ, unii cu boboci proaspeți care dădeau să se deschidă deja, stăteau pregătiți sa fie aruncați în remorca unui tractor...🤔😗...mare păcat (gândesc)! și cu curaj îndrăznesc să o rog pe doamna care era antrenată în aceasta activitate să-mi permită să îi salvez pe cei realmente fresh. Obțin prin amabilitatea ei un buchet cu 9 boboci splendizi care încă îmi încântă privirile 💐🤗
    Îți înțeleg și împărtășesc bucuria acestor splendori din natură care îți decorează casa!
    Weekend minunat Carmen dragă, la gura șemineului, ca afară s-a dezlănțuit natură cu ploi, vânt! Te pup! 😘🌧❄️🌧💗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce frumoooos! Multumim Gina draga ca ne-ai povestit cum ai salvat acei trandafiri nevinovati. Asa ca tine, trebuiau sa fi facut toti trecatorii ♥ Of, daca ar fi mai mult timp pentru fiecare, cred ca gradinarii aceea ar fi sortat florile si le-ar fi daruit fiecarei trecatoare... (asa imi place sa cred) Dar cum toti ne grabim, cum toti ne simtim observati si controlati... tja, asa au ajuns minunatele flori la gunoi. In afara minunatului tau buchetel ♥ Multumesc ca mi-ai trimis pozele ♥ Sunt superbe culorile! Te pup Gina draga 😘 Noapte buna 🤗
      Imbratisari si numai gânduri bune ❤️🤗

      Ștergere