joi, 30 noiembrie 2023

S-a deschis Târgul de Advent din Augsburg - RIO S48/23

Deschiderea oficiala a târgului de Advent din Augsburg a fost anuntata pentru luni, 27 noiembrie, ora 18. Eu locuiesc de 23 de ani în Augsburg si în fiecare an imi place sa fiu de fata atunci când se aprind luminitele în târg.
Chiar daca teoretic nu este nimic nou, atmosfera acestui moment este magica! 
Stiind ca Helmut nu (mai) este amator (da, Fiordaliso ma întelege cel mai bine), am convins-o pe Andrea - colega si prietena mea sa vina cu mine. Nici ea si nici logodnicul ei nu au participat niciodata la deschiderea târgului din Augsburg (der Augsburger Christkindlesmarkt) asa ca am plecat mai devreme de la serviciu si ne-am înteles sa ne întâlnim în tramvai (am cumparat bilet la oferta de "grup" dus-întors si am economisit câte 5 euro fiecare). 
Când am plecat spre casa, fulguia atât de frumos! Am ajuns acasa, m-am schimbat repede de haine si m-am îmbracat cu altele mai calduroase si foarte comode. Leo a fost extrem de dezamagit ca nu are voie sa vina cu mine, însa la un asemenea eveniment, daca esti mic, esti calcat în picioare! Am iesit punctuala în statia de tramvai si am asteptat sa soseasca tramvaiul in care s-a urcat Andrea (trei statii ne-au despartit). A început sa bata un vânt puternic, sa ma ia pe sus nu alta!
Fulgii zburau în toate directiile si se izbeau de toate obstacolele înainte sa ajunga pe pamânt. "Brrrr!" mi-a scrsis Andrea, "suntem in tramvai. Urca în ultimul vagon." Ce bine a fost în tramvai! Incalzit, curat, cu scaune comode... Andrea era bine "împachetata" ☺ avea si caciula si manusi. M-a întrebat îngrijorata "Tu nu ai nici macar gluga?!" Eu fandosita, am zis ca am un clop de blanita în rucsac, dar îl voi folosi doar in caz extrem! ;-) 
Ajunsi în centrul orasului, am constatat ca ninsoarea s-a transformat în lapovita. Mi-am scos palariuta si mi-am acoperit parul. 
În zona pietonala, asa cum era de asteptat, toate instalatiile electrice stradale erau stinse. Straluceau doar decoratiunile vitrinelor. Pe masura ce ne-am apropiat de Piata Primariei, a devenit tot mai aglomerat. Trecerea tramvaielor era blocata cu un microbus al politiei, parcat de-a curmezisul strazii principale. Lumea statea ciorchine la intrarea laterala în piata. I-am tras de mâna pe cei doi însotitori ai mei, am format un "trenulet" si ne-am strecurat pâna pe aleea principala din fata balconului primariei vechi. Am gasit un loc din care puteam sa vedem cladirea primariei foarte bine.
Toate tarabele aveau lumina stinsa si erau acoperite partial cu prelate. Este total interzis vânzarea produselor înainte de deschiderea oficiala a târgului. 
Târgul a început sa fie construit în primele zile ale lunii noiembrie. O vedere de sus a Târgului aici . Arhitectura este clara, amplasarea tarabelor-casute este stabilita cu mult-mult timp înainte În plus, nu oricine primeste licenta de vânzare aici. Sunt mestesugari si antreprenori cu traditie, care transmit din tata-n fiu aceasta îndeletnicire. 
Piata este înconjurata de Primaria veche, Turnul Perlach, magazine si restaurante si Primaria noua. Geamurile superioare ale primariei noi sunt decorate în fiecare an ca un calendar de Advent. Exista 24 de ferestre, în fiecare zi se trage draperia si apare la vedere un tablou dragut. Pâna la Întâi decembrie sunt însa toate ferestrele acoperite.
Nici macar bradul nu se observa în întunericul ce devenise adânc. Pomul de Crăciun este considerat centrul simbolic al pieței. Bradul Nordmann este o donație din regiune, a avut cca. 33 de ani, depaseste 18 metri înălțime și cântărește în jur de patru tone. Ziarele au scris ca decorul pomului este format din aproximativ 300 de stele aurii și aproximativ 1000 de luminițe. Bradul a fost împodobit pe 7 noiembrie. 
În fata primariei, a fost construita o scena din lemn. În fiecare zi vor avea loc aici mici spectacole si concerte tematice de Advent. Acum, o cântareata de opera intrepreta cele mai îndragite colinde, acompaniata de pian: Kling, Glöckchen, klingelingeling (Sună, clopoțel, sună), Leise rieselt der Schnee (Zăpada cade liniștit), Stille Nacht, heilige Nacht (Noapte tăcută, noapte sfântă), O Tannenbaum (O, brad frumos!) si Ave Maria. 
Târgul de Craciun din Augsburg - unul din cele mai vechi târguri din Germania, existând înca din secolul al XV-lea, a capatat acum 75 de ani denumiera oficiala „Christkindlesmarkt”. Pe lânga acest jubileu, anul acesta se serbeaza si 44 ani de când are loc sceneta "Cântecul Îngerilor" (Das Augsburger „Engelesspiel“). Traditional, la ora 18 fix, în balconul si ferestrele primariei vechi, apar rând pe rând îngerasi. Aruncând o privire în culise, îngerii sunt eleve la scolile si liceele din Augsburg, special selectate pentru aceste roluri. Pe lângă o expresie facială încântătoare, sunt necesare grație în mișcare, muzicalitate și, desigur, sa nu aiba rau de înălțime ( pentru a nu se întâmpla nimic atunci când îngerii se arata în ferestrele primăriei). Sunt 23 de ferestre cu îngerasi si în balcon, muzicantii. Inspirat dintr-un tablou de Hans Holbein (pictor nascut la Augsburg în anul 1497, unul din cei mai reprezentativi artiști germani din perioada Renașterii) sceneta "Engelsspiel" a fost inventata în anul 1977 de fostul director de turism din Augsburg, Fritz Kleiber. 
Sapte îngeri apar în balconul primariei, îmbracati în costume medievale si simuleaza interpretarea câtorva piese de epoca. 
    
În piata rasuna muzica, melodiile vocale și instrumentale sunt ascultate de catre spectatori, cu respiratia oprita... În mod normal... ca de data aceasta, a început sa ploua cu galeata! S-au deschis sute de umbrelele, copiii au început sa se agite, sa-si strige parintii, masa de oameni a început sa se miste, unii au cautat adapost sub acoperisul tarabelor, altii s-au adapostit lânga zidul Primariei Noi. Zapada de pe acoperisuri a început sa alunece... În plus, am fost înconjurata de un grup de italieni galagiosi (ups, este pleonasm?!). Greu am putut savura momentul... Nu mai pomenesc despre tentativa de a filma sau fotografia. Aceasta activitate s-a dus pe apa... nu sâmbetei ci a zilei de luni - ca luni s-a întâmplat toata povestea asta! ☺☺☺ Totusi, pentru cei care nu au vazut niciodata, spectacolul a fost foarte frumos! ♥ 
Dupa ce îngerasii s-au retras, primarita Augsburgului a declarat târgul deschis si în aplauze, luminile au fost aprinse în toata zona pietonala centrala. Bradul a stralucit în toata spendoarea, vârful piramidei a început sa se învârta, tarabele si-au deschis vânzarea.. Bineînteles, primele cozi s-au format la tarabele care vindeau vin fiert si la cele pentru mâncare. 
 
Am început si noi cu un vin fiert. Servit în pahare înalte, cu toarta, cu emblema târgului... Vin delicios, aromat si fierbinte. Ce bine ne-a prins! Vântul se mai îmblânzise însa ploaia ne biciuia, apriga! Am luat câteva înghitituri si am râs ca daca nu ne grabim, ploaia o sa umple si o sa dilueze mereu vinul... am fi putut bea câteva ore! ☺
Mi-am tras palaria pâna la ochelari, simteam manusile ude... Am servit si câte o chifla cu steak de porc, dar pânea s-a cam umezit... Am facut o tura scurta printre tarabe, sperând ca ploaia se va potoli, însa nu a fost sa fie. Am trecut pe lânga standul cu castane prajite (poza este dedicatie pentru Rux) (locomotiva) si ciudat, nu cumpara nimeni... Tja, ploaia bat-o vina!
     
Nu am rezistat aromei de "cartofi turbo" (acelia taiati spirala si infipti pe tepusa, prajit în ulei clocotind) dar nici de acestia nu am avut hazna. Pâna când am mâncat jumatate, cealalta jumatate s-a sleit! (cum s-ar zice, am luat teapa si aici). 
         
Simteam ca umezeala mi-a patruns prin captuseala mânecilor... Am decis sa ne grabim spre casa, altfel s-ar putea ca mâine sa fim bolnavi! 
Macar la tramvai am avut noroc. Nu am avut de asteptat nici macar un minut! Am calatorit tacuti, plouati, murati... I-am scris lui Helmut pe WhatsApp rugându-l sa porneasca sauna, ca sosesc în douazeci de minute, înghetata bocna. M-am despartit de cei doi prieteni si am alergat spre casa. Leo m-a întâmpinat la intrare, dar s-a retras si el dezgustat de îmbracamintea mea umeda. 
M-am dezghetat treptat, în aburii parfumati. Am facut trei serii de infuzii, cu aroma de pin, de portocala si de salcâm. Mi-am recapatat buna-dispozitie si mai târziu, cuibarita confortabil în pat si cu Leo în poala, am facut retrospectiva zilei si am concluzionat ca totusi seara a fost placuta! ;-)
Sper ca v-a facut placere sa ma însotiti în Târgul din Augsburg, v-au placut reflexiile din fotografii si videoclipuri ♥ Va doresc o zi de joi minunata si va invit sa participati la aceasta rubrica, initiata de SoriN si preluata aici, de mine. Publică într-un articol pe blogul tău, o fotografie cu reflexii, o imagine sau un clip pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (orice fel de oglinda... chiar si oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) si înscrie articolul aici - în tabel:

16 comentarii:

  1. Ooo, ce fabulos trebuie sa fie! Super atmosfera, indiferent de vreme.
    Si e tare bine ca ai avut unde sa te remontezi la voi in casuta.
    Poate mai colinzi pe acolo, ca sigur mai sunt idei noi de descoperit!
    Pupici si un decembrie minunat! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a fost foarte frumos 💞 Azi avem 10cm zapada, cred ca e si mai frumos. O sa ma trec prin targ, neaparat! Pupici 😘🤗

      Ștergere
  2. Absolut superb - am stat si am citit tot, am privit pozele (multumesc mult pentru cea cu trenuletul :D :*) si filmulete :).
    A fost tare bine (tocmai facusem si o baie la picioare ca se lasa greu dus orice-o fi :))) dar si eu perseverez, cu ajutorul lui Mami) sa asist prin internediu tau la un asemenea eveniment.
    Aratau bine preparatele culinare (eu cred ca cel mai sigur era cu niste castane.. le puneai in punga sub haina, tineau si de cald :)))) ) . Dar mai mult m-am uitat la decoratiuni :D (pe cine pacalesc... mi s-a lungit gatul tot privind la cartofii aceia .. hahaha).
    M-am simtit rasfatata cu acest articol - Multumesc mult (si mai vreau.. hahaha)
    Pupici cu drag! Fie sa avem un decembrie cu sanatate si liniste si bucurie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e o zi frumoasa, toate delicatesele culinare sunt yummy! Carnaciori la chifla, diverse retete, gratarel la chifla, taietei grosi cu varza calita, cartofi spiralati, clatite, vinuri cu tot felul de arome, apoi castanele coapte,migdalele in zahar caramel, fructe trase in ciocolata, turta dulce... Doamne, ce pofte am cand ma plimb prin targ 😅😂😅
      Decoratiinile sau imbracaminte artizanala,papuci botosei din blanita... Tot felul de chestii deosebite si frumoase! Mie cel mai mult imi plac standurile cu presepio. As cumpara totul! 😍
      Ma bucur ca ti a placut. Pupici si imbratisari 🤗😘

      Ștergere
  3. Momentan doar am savurat imaginile, filmele incă nu, nu am căsțile si trebuie să fac liniște. Dar pozele sprun o poveste minunată. Esti nororcoasă să o poți trăi pe viu.
    Mulțumesc pentru inscriera în tabel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arta cu adevarat acolo, la voi! Cantec, muzica, produse lucrate de maini pricepute, stralucire de bun- gust!
    Azi s-au aprins luminitele si in BV, pe la ora 17 - 17:30, nu sunt sigura pentru ca nu am fost. In deschiderea targului a cantat un tip care mie-mi displace profund (practic, nu am un motiv concret, dar... nu-mi place si pace). 😊
    S-a muncit mult penru spectacolul dat de "ingerasi". Ideea e foarte faina! Ingerasii (si arhanghelii) sunt atractie irezistibila pentru mine. 😊
    Imi place harmalaia care se aude la un moment dat. O singura data am fost sa vad aprinderea luminitelor in brad. Am mers cu autobuzul - cu masina, zicea atunci un taximetrist, am fi ajuns la inchiderea targului. 😃 Circulau autobuzele la intervale scurte - am lasat doua sa treaca si cel in care am urcat a fost atat de plin incat eram ca sardelele in conserva (daca lesina careva ramanea in picioare!)
    Pacat ca a plouat! Vantul, ca vantul, te mai adapostesti de el, dar ploaia... vorba 'ceea: intra si-n suflet, nu doar in oase. 😊 E prima data cand vad cartofi pe bat! 😊 Sunt tentanti!
    Ma bucur sa stiu ca seara a fost, totusi, buna, Carmen draga! Si saunaaaaa... si mai buna!
    Imbratisari si pupici de la quattro pentru trio! 🍀 💞 🐾 🤗
    Multumesc pentru imagini si informatii! 💕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaaai am vazut pe FB ce de lume a fost la deschidere in Bv. 😍💞 Foarte frumos si targul vostru!
      Da, conteaza dorinta ta de a te simti bine si conteaza si compania. Cu tot ce am patimit, tot a fost frumos si ma bucur ca am fost de fata la deschidere.
      Neaparat sa meegi si tu si sa faci poze, sa ne putem plimba si noi prin Brasov ❤️💞❄️
      Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 🐾😘🤗💞
      La multi ani ❤️💛💙

      Ștergere
  5. Mi-e dor de copilarie, de magica bucurie, a pregatirilor de sarbatoare, superbe activitati traditional-culturale! merci pentru detaliata si frumoasa prezentare!
    Binecuvântati sa suprem sa fiti, alaturi de toti cei apropiati si iubiti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iosif draga, spune mi unde te pot citi, ai pagina de blog?multumesc pentru minunatul comentariu 🤗 Imi placeult stilul tau de exprimare 😊Numai bine! Multumim si trimitem inzecit toate urarile si gandurile bune inapoi 🤗

      Ștergere
    2. Va multumesc din inima, pentru amabilitate si va doresc tuturor (inclusiv simpaticului Leo) multe bucurii, fericire si sanatate!😊
      Nu am nici pagina de blog, nici altfel de pagini virtuale, iar comentariile mele sunt gânduri sincere, curate, în cuvinte simple exprimate, adeseori cu multe erate, însa ma bucur sa împartasesc gânduri frumoase cu toti autenticii români, din tara si din strainatate.

      Ștergere
    3. Vaaaai ce frumos! Ma bucura mult si ma onoreaza vizitele tale, multumesc mult Iosif ❤️💛💙

      Ștergere
  6. Ce atmosfera frumoasa de sarbatoare la voi acolo! Am privit fiecare poza SI filmuleț! Foarte frumos! Aceste sarbatori sunt magice, reușesc să ne aducă bucurie mereu, la orice vârstă! La mulți ani de 1 decembrie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mihaela draga ca ai fost alaturi de mine la aceasta plimbare 🤗
      La multi ani, românca draga ❤️💛💙

      Ștergere
  7. Ce frumos, ce atmosferă sărbătorească!
    Să ai parte de o lună decembrie ca-n poveşti, dragă Carmen! 🤗😘

    RăspundețiȘtergere