luni, 27 noiembrie 2023

A venit iarna

Zapada si frigul ne vor însoti de acum deseori drumurile. Mai sunt doar patru zile din luna noiembrie însa anotimpul hibernal si-a intrat deplin în drepturi. 
Asa cum a sosit pe neasteptat, tot asa va si pleca, nimeni nu poate sti daca vom avea Craciun alb, daca va fi ger de Boboteaza sau daca zapada va persista pâna în luna mai?!? Nimeni nu poate preconiza... si meteorologii sunt doar oameni ☺ 
Nu avem zapada mare, nici macar nu a fost nevoie sa curatam cu lopata-de-zapada trotuarul din fata casei. A fost deajuns sa maturam putin pudra de nea ce s-a asternut. 
Acum mai mult ca oricând, pasarile cerului au nevoie de ajutorul nostru. Avem agatate în toata curtea mici cantine pentru vrabiute, pitigoi, cinteze, ticleni, mierle, botgrosi, florinti, măcăleandri... Toate pasarile mici se înghesuie la statiile cu graunte. Ba mai nou, hranim si porumbeii si cotofenele ☺ Pentru ele punem mere si boabe de porumb într-o sita mare, direct pe caldarâm. 
 
Unii se bucura ca a sosit iarna, altii se vaita (din diverse motive)... Eu sunt undeva la mijloc ☺ Iubesc zapada si plimbarile prin omat, îmi place sa privesc fulgii dansând în aer, îmi place aerul pur si tare dar... când vine vorba de sofat, atunci nu îmi mai place! Chit ca eu locuiesc într-o zona în care Winterdienst - adica serviciul de curatare/întretinere a soselelor este prompt si foarte rar s-a întâmplat sa prind carosabilul acoperit cu zapada. Totusi trebuie condus precaut, pentru ca exista portiuni cu gheata. Mie cel mai urât îmi este sa conduc atunci când este întuneric! Adica între orele 16:30 si 8 dimineata! Daca pornitul spre serviciu îl pot amâna pâna când se lumineaza de zi, la întoarcere nu mai am cum sa evit întunericul!
Constat cu tristete ca tot mai multi participanti la trafic sunt egoisti si rai! Ori nu stiu ori nu vor sa îsi regleze înaltimea farurilor! Ba multi circula cu lumina de distanta, lor sa le fie bine! Se întâmpla deseori sa fiu orbita de faruri si din fata si din spate; daca mai si bate vântul si pe carosabil este pelicula de gheata, atunci îmi vine sa nu mai ies din casa! In general însa, spre sfârsitul anului nu mai am zile de concediu... Asa ca nu am încotro, strâng din dinti, îi ignor pe toti nesimtitii si încerc sa ma concentrez cât pot de bine la drumul meu! 
Dar chiar si cu detrimentele sofatului în sezonul alb, nu as putea sa îmi închipui sa locuiesc într-o zona a lumii unde nu exista cele patru anotimpuri - anotimpuri derulate în ordinea "normala"! (ca si Australia are vara si iarna, dar ei serbeaza Craciunul în costume de baie!). 
Asta-seara va avea loc deschiderea oficiala a târgului de iarna din orasul meu. Doresc neaparat sa fiu de fata când primarul va rosti numaratoarea inversa si luminitele vor fi aprinse în zona pietonala! Vor porni colindele, la tarabe se va vinde vin fiert (în pahar de portelan! vai ce ciudat mi-a fost la Sibiu când am baut vin fiert în pahar de carton!), va mirosi peste tot a castane prajite, a migdale si turta dulce ♥ În deschidere va avea loc si traditionalul "Spectacol al îngerilor". Das Augsburger „Engelesspiel“ este o traditie din 1977 iar târgul "Augsburg Christkindlesmarkt" este una dintre cele mai vechi piețe de Crăciun din Germania; cunoscuta încă din secolul al XV-lea. Târgul fost numit oficial „Christkindlesmarkt” abia în anul 1949. 
Voi reveni cu fotografii ♥

12 comentarii:

  1. A dat primele semne şi pe aici, dar a fost scurt. Cred că a vrut doar să ne salute, nu ştiu.
    Frumoase fotografii, Carmen! Să ne mai arăţi, că arată bine iarna în ele.
    Te pup! Săptămână frumoasă îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ieri, la deschiderea târgului de Craciun, a fost o vremeeee! La început a nins, a urmat scurt lapovita, apoi a plouat... dar a plouat ca de la dus! Ne-a facut fleasca! Ne-a lungit vinul fiert si ne-a înmuita chiflele cu steak! ☺☺☺
      Te pup. O saptamâna minunata si tie, Potecuta dtaga ♥

      Ștergere
  2. Ar putea fi și o concluzie - nesimțiți îs peste tot. După cum, propaganda anti-pandemie ne-a dezvăluit că și proști sunt peste tot.😀
    P.S. M-am putut conecta, dar ID-ul WP nu funcționează direct la comentarii. Oricum, este un pas înainte.🙂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. concluzia este corecta! ☺
      Sper ca se va regla în curând incompatibilitatea asta dintre WP si BS! ☺

      Ștergere
  3. Ce frumos e pudrata curtea! 😍 Miss Colette si Miss Ella (mai ales) 😊 par a fi gardienii de serviciu: supravegheaza activitatea musafirilor cu pene veniti la masa Cat de frumos ca aveti cutiute cu seminte si pentru ele! Prin cartier la noi sunt oameni care au agatat - si mai agata - pet-uri in care sunt seminte, dar tot timpul dispar! :-(( Nu-mi dau seama de ce... Un pet (sticla de plastic) in plus sau in minus nu aduce "valoare" in plus in buzunarul celor care le aduna de prin gunoi... Ca doar nu le-or trebui semintele... Sau, mai stii?! Ar fi teribil ca unii sa se hraneasca astfel (fix acum mi-a trecut asta prin minte si sper ca mi-a luat-o razna imaginatia!)
    Altfel, si aici sunt hranite zburatoarele... In general, in ultimul timp, hrana pentru pasari o lasam intr-o zona mai putin umblata, sa nu mai strige unii-altii ca fac mizerie pasarile, ca au boli si alte cele...

    Nici eu nu cred ca m-as putea obisnui fara 4 anotimpuri - de iarna simt ca am nevoie, nu doar ca-mi place! 😃 Ador caldura, dar frigul (cu zapada!) 😊 simt ca-mi aeriseste plamanii.
    Aici au fost doua zile de iarna. A fost frig ieri si a fost foarte frig incepand de ieri seara si pana la aceasta ora. Cred ca maine voi avea febra musculara la picioare! Am mers mult pe jos si trotuarele nu au fost curatate - in unele locuri era "oglinda", si la un moment dat am avut de coborat un deal (scurt, dar eram la vale - am ramas, totusi, pe verticala). 😊 Carosabilul in schimb, era perfect curatat (pe unde a fost posibil mi-am imaginat ca sunt... masina).
    E tare greu de condus pe pojghita alunecoasa, mai ales cu lumina farurilor in ochi. Pfuuu!
    Targul de Craciun in Bv se va deschide in 30 noiembrie... Hm. Nici nu stiu daca au adus bradul... Nu-ș ce-i cu mine! 😂 Nu prea mai stiu ce si cand misca prin Bv.
    Distractie frumoasa la Targ! Multumesc pentru info si poze, Carmen draga! 💕
    Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! ❤ 😘 💞 🐾 🤗
    P.S. Sper ca ai scapat de simptomele de raceala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, curtea arata foarte bine asa pudrata cu zapada. Eu las toate ornamentele peste iarna, de aceea le-am glazurat pe Miss Colette si Miss Ella cu culori care rezista la teperaturi negative si interperii.
      Helmut a cumparat doi saci mari de 10 kg cu graunte. Mai cumparam si bile de acelea cu vitamine. E plin de pasarele la noi in curte... e viata, chiar daca natura doarme ☺
      Ieri in târg... ne-a udat ciuciulete! Când am pornit spre centrul orasului ningea, apoi a inceput lapovita si cand târgul s-a deschis, a inceput sa ploua! Dar nu ne-am speriat, am stat de la 5 la 20:30 pe acolo. La ora 21 am ajuns acasa si am facut o serie scurta de sauna ♥ Ce bine mi-a prins! Nu imi mai simteam genunchii, asa ingehtati au fost! (am fost imbracata foarte bine însa nu doar ca a plouat, a batut si vântul!)
      O sa prezint fotografii si videoclipuri ♥ Pupici si îmbratisari de la trio pentru quattro 😘 💞 🐾 🤗
      PS: ieri am fost perfect sanatoasa, azi parca am nasul un pic infundat... sper sa nu revina raceala, dupa plimbarea in ploaie, de ieri!

      Ștergere
  4. Da, acum e ceva mai serios! Abia astept sa ne spui despre targul de la voi!
    Si vin fiert in pahare de carton nu vazusem in alti ani. Doar cafea. Daca au vazut ca tine la temperatura, or fi extins metoda...
    Auzisem, eu nu ma pricep, ca exista un fel de folie ce se pune pe geamul din spate si care protejeaza ochii de luminile farurilor. In principiu, cred ca astia inventeaza multe chestii, asa ca poate fi plauzibil.
    Noapte buna, draga Carmen! Pupici si zile usoare.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gata cu zapada, a disparut si pe aici... dar va veni alta. Ieri seara a plouat foarte tare si zapada s-a topit.
      Asa pahare frumoase am primit ieri la târg ♥ o sa prezint fotografii ♥
      Habar nu am daca e voie sa lipesti folii... masina mea e oricum de generatie mai veche, e usurica si micuta, numai bine sa parchez repede cand sunt la cumparaturi sau sa merg la serviciu. Este un Suzuki Alto, sper sa mai mearga cat de mult, ca o iubesc! M-am obisnuit cu ea... chit ca nu are nicio functiune suplimentara. Deci, nici oglinda retrovizoare nu are buton de umbrire, nici geamurile nu au ton inchis, dar... asta e! Nu am condus inca masina noua - Audi Quattro, combi... E asa lunga si lata, are asa multe butoane si luminite ☺☺☺ nu stiu cand imi voi face timp sa ma invat si cu ea.
      Pupici. O saptamana placuta, Suzana draga! ❤️😘

      Ștergere
  5. E asa de frumoasa gradinita pudrata!! 💗
    Si mie imi place ideea celor 4 anotimpuri care se succed - asa cum am prins mai ales in copilarie. In ultimul timp vremea a cam luat-o razna (sau a fost ajutata, sau determinata...in fine). Mi-e asa de dor sa merg cu saniuta!

    Abia astept sa ne arati cum este Targul la voi. :D Imi place atat de mult sa ma uit la decoratiuni si chiar e bine ca nu pot hoinari acum prin magazine :)))). Mi-e ca as cam face gaura in buget (de fapt am facut si asa ca am comandat online cateva chestiute pentru decembrie).

    Imbratisari cu mult drag (ps: daca iti iei castane,te rog sa imi faci si mie o poza cu dedicatie :))). pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. astazi e din nou totul verde... ieri a plout cu galeata. Astazi la amiaza a fost lapovita si un vânt teribil! Iarna e aici însa zapada nu pot sa zic ca avem. Sincera sa fiu, in cursul saptamânii daca lucrez de la 7:30 pâna la ora 17 sau 17:30 (depinde câta pauza fac la amiaza) nici nu imi pasa cum e vremea... important sa pot ajunge in siguranta cu masina de acasa la serviciu si inapoi acasa. Cand sosesc, este iar intuneric, nici nu mai am elan sa incep ceva important. Dar vinerea, ajung un pic mai devreme acasa si sambata si dumnica am timp sa ma bucur de tot ce imi propun sa fac. Acum in plan este decorarea casei. Dar si plimbari cu Leo. Daca va fi zapada, abia astept sa ne plimbam la malul lacului undeva sau in padure, abia astept sa fac un om de zapada! Sa alerg cu Leo pe zapada inca necalcata de cieva! Dar cel mai tare ma bucur de concediu! Voi intra in concediu pe 23 decembrie. Ma voi duce din nou la serviciu pe 8 ianuarie! Juhuuuu, daca ar fi zapada, atunci m-as bucura cel mai tare!
      Despre târg, la noapte prima serie de fotografii si joi, explicatii si alte fotografii ♥
      Pupici si imbratisari ❤️😘

      Ștergere
  6. Si tocmai voiam sa scriu despre zapada, ma gandeam ca ne trimiti si noua o parte din ea. Dar ce sa mai trimiti? La mine e frig, soare cu dintisori, placutele alei cu frunze imprastiate iti da o stare de bine. Sa ne bucuram de ce ne da natura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vremea este capricioasa! Astazi a nins toata ziua. Am iesit o data sa curatam cu lopata aleea din fata casei (suntem obligati sa curatam drumurile publice). Zapada e apatoasa... la noapte va fi ger, deci mâine vor fi strazile ghetus! Mi-e groaza sa plec cu masina!
      Daca va mai ninge, la weekend am timp si poate fac un om de zapada ☺☺☺

      Ștergere