sâmbătă, 13 iunie 2015

Vacanta la Roma - Impresii, generalitati


Ceea ce am constatat la Roma a fost ca viata de turist este grea! ☺ Tot ce te înconjoara incita curiozitatea si amesteca emotii, provoaca cercetari si prilejuieste readuceri aminte a ceea ce ai citit sau învatat cândva la orele de istorie sau arta. Te deplasezi de la un monument la altul si încântarea îti da puteri. Cândva însa ai nevoie de o mica pauza... dar în tot orasul nu gasesti o banca! Ca este sau nu cu intentie, singurele variante sunt ori sa te asezi pe trotuar, pe treapta unei scari sau sa iei loc pe terasa unui cafe-bar.

La prima noastra pauza, am comandat câte un espresso, un pahar de prosecco si unul de vino rosso ☺ Pâna când am fost serviti, am scos harta si ghidul turistic spre a face planul pentru restul de zi. Cufundati în lectura, ne-am trezit ca ne sunt aduse pe masa o farfurie cu sandwichuri, una cu chips si alta cu alune, pe lânga cele comandate. Am crezut ca chelnerul a încurcat mesele, însa... toate erau pentru noi si am învatat ca aceste snacks-uri vin din partea "casei" si reprezinta o dovada în plus de ospitalitate (am avut parte de aceasta ospetie în fiecare zi, la orice cafe-bar). Pentru ca la noi acasa nu servim aproape niciodata astfel de "bombe calorice" am acceptat bucurosi rasfatul gastronomic - eram doar în concediu! Am apreciat sandwichurile ca fiind chiar mai delicioase decât Tramezzini pe care le cumparasem la amiaza!
Pentru ca umbra era placuta si scaunul confortabil, am mai comandat câte o cafea si... am primit un nou platou cu sandwichuri ☺ Un gest prea generos, însa noi eram mai mult decât satui - platoul a ramas neatisn si sper ca seful case nu s-a simtit ofensat ;-)
♦ Mi-au placut inscriptiile de pe capacele de canal: SPQR, un acronim al expresiei din limba latină "Senatus Populusque Romanus" ("Senatul și poporul roman") ☺ Elegante si cosurile de gunoi! Parerea mea ca pentru o metropola cu aproape 3 milioane de locuitori si ca. 18 milioane turisti pe an, Roma este un oras curat ♥

Am constatat ca pe oricine am oprit pe strada pentru o întrebare si-a facut timp si ne-a raspuns amabil, încercând sa ajute. Tind însa sa cred ca romanilor le lipseste simtul de corelare spatiu-timp, pentru ca altfel nu-mi explic de ce nu ne-am putut baza niciodata pe aprecierile lor! ☺ A destra, a sinistra... si în nici zece minute suntei acolo! - ne spuneau... Dar nici dupa de doua ori la stânga si de trei ori la dreapta nu ajungeam în punctul dorit si în general cele zece minute însemnau o jumatate de ora ☺ Ne-am amuzat si am învatat sa luam în calcul marja de timp.
La orice magazin sau restaurant am intrat, angajatii si-au lasat timp, îndepinindu-si obligatiile lejer si cu zâmbetul pe buze, fara stress, fara niciun motiv de graba. Ne-a fost dat chiar sa traim o situatie crasa, chelnerita care ne-a servit, dupa ce am pândit-o jumatate de ora sa o rugam sa ne aduca nota de plata, ne-a adus-o zâmbind dar nu a mai venit sa ia banii... Dupa înca zece minute de asteptare, am pornit sa o cautam si am constat ca plecase acasa ☺
Pe de alta parte însa, romanii ne-au impresionat prin penibilitatea respectarii orei exacte pentru intrarea în muzee! ☺

Stiind ca se creaza aglomeratii în jurul obiectivelor turistice si de cultura, am stabilit înca de acasa un plan, propunându-ne în fiecare zi vizitarea unui obiectiv important pentru care am facut rezervari online. Prima si ultima zi le-am lasat spontaneitatii, a doua zi am rezervat-o pentru Colosseum, Palatinum si Forum Romanum, a treia pentru Galleria Borghese, iar a patra pentru Muzeul si Gradinie Vatican + Capela Sixtina. Astfel am scapat în mod elegant de cozile enorme de la intrare. Pentru ca nu am stiut ca pe bilete este tiparita ora de intrare, ne-am prezentat la ghiseu când am ajuns - spre exemplu, o jumatate de ora prea devreme la Galeria Borghese. OK, am petrecut jumatatea de ora la o cafea cu gheta ☺ La Colosseum am fost zece minute prea devreme si la fel, am fost sfatuiti sa astptam sa se faca ora exacta! ☺ De parca s-ar putea controla la minut cei 15-20 de mii de turisti ce vin în vizita în fiecare zi! Ora de iesire din muzee nu este impusa, deci regula este exagerata însa... iata o dovada de disciplina si punctualitate ☺☺☺

♦ Întreg orasul este împânzit de fântâni cu apa potabila. Oricine poate sa-si umple o sticla cu apa rece, atât de râvnita pe vreme caniculara! Un punct în plus edililor Romei ♥

21 de comentarii:

  1. Deci am fost si la Roma.. aici cu tine, stii ca eu ma furisez in bagaje.Faina excursie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesante aspecte ne-ai prezentat.
    De cele mai mult ori impresiile de la fata locului sunt cu totul altele
    decat ti-ai inchipui citind reviste sau uitandu-te la televizor.
    Cu drag:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Suzana draga! :-) Problema articolelor din reviste este ca... redactiile fac economie la bani si nu-si trimit angajatii la fata locului, ci ii obliga sa scrie articole inspirate din alte articole :-)))

      Ștergere
  3. Chiar daca apa potabila curge din belsug la cismele/fantani, indienii si africanii tot isi vand sticlele de 0,5 l turistilor. :) Cele mai bune "banci" sunt scarile din Piata Spaniei ;) si mai sunt banci reale in Piata Romania din Parcul Borghese. Din pacate, in ultimii ani s-au mai introdus cateva restrictii: turistii si italienii intrau fara probleme intr-o fantana arteziana aflata la 500 m de Piata Poporului. Intre timp, municipalitatea s-a suparat si a interzis accesul in apa, montand tablite cu texte in limbile italiana si engleza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ● Ai dreptate :-) si am impresia ca undienii si africanii "imbuteliaza" sticlele singuri la fantani, dupa ce recupereaza sticlele vandute cu 2 euro , din cosurile de gunoi!!! Un pic cu pistolul de lipit la dop si gata sunt iar 2 euro pusi in circulatie :-))
      ● Daca ai sti cat am cautat Piata Bucuresti! Oh, jumatate de zi m-am invartit in parcul Villei Borghese, incercand sa ma orientez dupa harta de pe panouri. Pana cand am inteles ca trebuie sa trec Piata Poporuluu si sa urc pe Monte Pincio.... m-am ambitionat si nu renunt pana cand am facut o poza cu tablita Bucuresti la obelisc :-)
      ● Adevarat! Toate fantanile arteziene erau pazite de politisti cu fluiericea pregatita sa atentioneze pe oricine se apropie de apa. In Paris toti turistii stau cu picioarele in apa fantanilor arteziene :-) chiar si la Louvre si nu se supara niciun frantuz ;-)

      Ștergere
    2. ...și surpriză: obeliscul din Piața București nu este de origine română și nici nu are caracteristicile civilizației românești. :)

      Ștergere
    3. obeliscul se numeste Obeliscul lui Napoleon si nici unul din busturile ce înconjoara Piazza Bucarest nu reprezinta vreo personalitate din România... Special am cautat un mic indiciu spre pporul român, dar nu am gasit...

      Ștergere
  4. Gustari impreuna cu bauturile se ofera in mai multe orase italiene, dar nu in toate din cate am observat. Eu citisem candva ca-i vorba despre "aperitivo" si se serveste dupa ora 18, insa de cateva ori am primit si inainte. La Milano anul trecut nici n-am mai avut nevoie de cina la cate rontaisem in cursul dupa-amiezii :)).
    Foarte utile informatiile oferite de tine! O sambata cat ma placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "aperitivo" despre care spui tu se serveste din partea casei in toate restaurantele care se respecta, in toata lumea, nu doar in Italia. Eu insa ma refer la snacksurile oferite in cafe-baruri... Asa ceva nu mi s-a mai intamplat :-) Cum zici tu, eram satuu cu sandwichurile oferite "gratis" - preturile pt cafea sau bauturi includ cu varf si indesat, dar e dragut sa vezi ca nu se cauta doar profit ci... primesti si tu ceva inapoi :)
      O sambata faina si voua, Larisa deaga!

      Ștergere
  5. Parerea ta ca turist este diferita si variata.Nu ma gandeam ca te vor durea picioarele ,la cata vointa ai de a te plimba mult.Este placut sa merg in urma voastra.Weekwnd placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parerea mea ca turist este diferita de a cui?
      nici eu nu am crezut ca voi suferi de durere de picioare ☺ si înca ce dureri! In penultima zi nu am mai putut incalta nicio pereche din incaltarile pe care le luasem cu mine de acasa, asa ca am intrat intr-un magazin si mi-am cumparat o pereche de dianette :) Si în fiecare noapte cât am stat în Roma, am dormit cu piciorele invelie in prosoape ude! :)) Incredibil... Din pacate nimic nu mai e ca ieri, alaltaieri ☺☺☺

      Ștergere
  6. Bună CARMEN!
    Frumoasă excursie.... se vede după pozele postate,sunteți drăguți și dulci amândoi!
    Zile senine și fericite vă doresc!
    Pup și îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) draguta si dulce esti tu, multumim!
      pupici si îmbratisari. Sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  7. Faine detaliile observate de tine. Eu nu am văzut capacele de canal și nici coșurile de gunoi....:)))) am observat însă ca nu găsești o banca nici în ruptul capului. Și am mai observat ca dacă nu găsești vreo cișmea cu apa iar de la indieni nu vrei sa o cumperi și decizi sa o iei de la un vânzător din ăsta stradal , unde evident găsești și " panini" de toate felurile, cheltui pe o apa de 0,5 cât pe un bax jumate la market. Treaba cu snacks urile o știam. E surprinzător și amuzant pentru cine nu o cunoaște. ...:))
    Te pup!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) eu am un fix cu capacele de canal - fotografiez in orice oras vizitez :) Cosurile e gunoi mi-au atras atentia pentru ca aveau emblema cu Lupa Capitolina :)
      Bancile... imi dai dreptate nu-i asa? Nu am mai intâlnit asa ceva, in niciun oras vizitat pana acum!
      Noi am cumparat apa minerala din magazin alimentar, insa am patit ca am ramas peste noapte fara si asa sete mi-a fost ca... împotriva principiilor mele, am luat din minibarul camerei de hotel - o sticla de 250 ml pentru 2,75 € ☺☺☺ Tja! un proverb românesc spune ca "prostia si domnia se platesc!" :)) ne-a fost lene sa caram inca o sticla de la coltul strazii...
      Obiceiul cu snacks-urile m-a surprins placut - trebuie sa recunosc ☺
      Pupici. Weekend fain! :-)

      Ștergere
  8. Lipsa bancilor o fi o strategie de marketing, un ”acord tacit” (sau nu) intre autoritati si comercianti. Pe banca se sta... gratis, dar incasarile cafenelelor etc. produc si venituri la bugetul local. ;)

    E faina ideea ”din partea casei”. Observ ca se practica in multe zone turistice ale lumii si e un lucru bun, cred...
    Ospatarita se baza pe buna credinta a celor doi turisti si nu s-a inselat: n-ati plecat fara sa platiti. O fi uitat ca mai are de incasat ceva bani...

    Capace de canal "antice” am mai vazut tot la tine si ma repet: imi plac tare mult cele care pastreaza ”aerul autentic”. :) Ma bucur ca rezista! Aici nu se tine cont de frumusete, valoare artistica sau de patrimoniu – se vinde, mai totul, ca fier vechi. Si cand fac astia strazi gurile de canal sunt – prea adesea – prea sus fatza de nivelul strazii (apa ar trebui sa fie... lac pentru a se scurge – in cazul fericit in care canalul e chiar canal si nu doar o groapa sau... un canal infundat.

    Deh! Oamenii vor sa fie amabili, sa ajute doar ca, uneori, se incurca si complica lucrurile si trimit turistii la plimbare... fara intentie. Erati turisti, aveati timp sa va plimbati. :) Important e ca ati ajuns unde ati dorit.

    Interesanta faza cu punctualitatea la intrarea in muzeu. Pe mine doar forta majora m-ar tine la coada facuta pentru vizitarea obiectivelor turistice! Imi place sa vad, dar daca sunt obosita de statul la coada nu mai am chef sa ma imbulzesc si in muzeu si greu as mai retine ce vad....

    Orasul antic Roma era cunoscut pana departe pentru fantanile sale arteziene – era ”orasul fantanilor”. Si vrea, probabil, sa ramana la fel...
    Si la BV e voie cu picioarele in bazinul fantanilor arteziene, unde e posibil (mi-a venit o idee pentru ”Buna dimineata soare”)

    Citind textul si vazand fotografiile am respirat ceva din aerul Romei. Multumesc pentru... incursiune, fata frumoasa.

    Imbratisari si pupici cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. esti o draguta :)))) ce imi plac comentariile tale, induc atmosfera unei dscutii tête-à-tête, lânga o cafeluta, povestind despre ce s-a mai întâmplat saptamâna trecuta :)
      mereu esti atenta la toate amanuntele pe care le scriu si le fotografiez, asta ma flateaza în cel mai dulce mod :-*
      transmit pupici si îmbratisari, de la duo pentru trio <3

      Ștergere
  9. Foarte frumoasa Roma, super articolul si pozele!

    RăspundețiȘtergere