marți, 23 iunie 2015

Roma, retro

Ati încercat vreodata sa cititi un text cu intonatia si accentul unei limbi straine pe care de fapt nu o cunoasteti, doar asa ca gluma - sa dati impresia ca vorbiti fluent limba respectiva? ☺
Grupul german (bavarez mai precis) "Schrott nach 8" a compus la sfârsitul anului 1983 o melodie iar ca text, au citit pur si simplu lista de meniu a unui local traditional italian ☺ Au introdus ici si colo câte un cuvânt de legatura, ceea ce a rezultat au intitulat "Zuppa Romana" si piesa a devenit un mare succes în topurile europene 1984 ☺
Tin minte ca în vara aceea pe litoralul Marii Negre s-a difuzat doar "Zuppa Romana"... o nebunieee! Este drept ca melodia îmi place si acum, însa felul ciudat în care se îmbracau artistii în anii '80 si mai ales frizurile, ma fac acum sa zâmbesc... Cum zboara timpul! Daca însa privesc videoclipul lui Claudio Villa din anii '60...  ma bufneste râsul ☺Ce filmare penibila! Timbrul vocii lui Villa însa impresioneaza, generatii dupa generatii! Piesa "Arrivederci Roma"a fost compusa în 1955 de Renato Rascel.

pentru rubrica "Meloman pentru o zi"

35 de comentarii:

  1. Ce vremuri frumoase!Din pacate acum aud pentru prima data Zuppa Romana(imi place melodia, este comica si ritmata). Imi place si Claudio Villa(ce voce frumoasa!), cu toate ca si pe el tot acum l-am descoperit :D . Ma bucur ca descopar lucruri minunate pe acest blog, zi de zi.
    O zi cat mai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florina draga, pe când s-a lansat Zuppa Romana eu eram în primul an la facultate, dar tu nici macar "în plan" nu erai ☺☺☺ Ma bucur ca ti-au placut melodiile propuse saptamâna aceasta de mine.
      te pup. O zi cât mai placuta, draga mea!

      Ștergere
    2. :))) Multumesc la fel, draga Carmen!Si eu te pup!:)

      Ștergere
  2. aaa...trebuie sa le ascult cand ajung acasa, cel putin prima melodie, sunt chiar curioasa, nu am auzit-o dar mi se pare funny ce ne-ai povestit :)
    pup draga mea draga, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa ai o zi cât mai lejera si placuta la serviciu draga mea draga! pup :-*

      Ștergere
  3. Nici eu nu am auzit. Sunt chiar simpatici!
    O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt foarte simpatici, într-adevar :)
      O zi minunata si tie, Suzana draga!

      Ștergere
  4. S-a dus vremea când banii aruncați în fântâni erau au nimănui. Primăria a emis o hotărâre de consiliu, în urma căreia bani aruncați în fântâni devin parte a bugetului local - apropo de versurile din Arrivederci Roma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. peste tot este asa; în Bremen, banii adunati din canalul în care se arunca banuti pentru a auzi "cântul muzicantilor" sunt folositi într-o loterie anuala, în care este ajutata câte o familie nevoiasa.
      Referitor la Fontana di Trevi... oh, a reprezentat cea mai mare dezamagire a vacantei mele la Roma! Sunt lucrari mari de restaurare, totul era acoperit... asa ca am spus arrivederci Roma, fara sa fi vazut aici apa tâsnind... ;) la prossima volta!

      Ștergere
  5. Sunt de admirat ,mi-a placut alegerea ta!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunată melodie! Mi-am amintit imediat de ea şi cât îmi plăcea să o ascult la Radio Vacanţa, în vara acelor ani frumoşi...
    Mulţumim pentru aducere aminte, dragă Carmen!
    O zi superbă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca spui ca iti amintesti Zuppa Romana, este ca si când am fi fost în aceleasi locuri, în acelasi timp si asta întareste mai mult prietenia noastra virtuala - mai ales castiu ca ai locuit o perioada si în Sibiu :)) Multumesc Alex draga. Sa ai o seara placuta alaturi de fetele tale dragi! :-)

      Ștergere
    2. Mulţumesc din suflet pentru gândurile frumoase, dragă Carmen! Te asigur de cea mai sinceră preţuire şi prietenie! :-)

      Ștergere
  7. Nici eu nu imi amintesc de ele si nici nu le pot asculta. Amuzanta idee, sa folosesti ca text un meniu, haha!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, pacat, mai ales ca probabil seara vei uita sa treci înca o data pe aici..
      Te pup Mihaela draga. Noapte buna!

      Ștergere
  8. Ce idee ingenioasa de text! Cred ca ar fi si mai distractiv cu un text in germana, desi nu cred ca ar fi la fel de usor pentru cantareti! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o idee tare haioasa, rasplatita bine. A fost singurul mare succes al acestei fornmatii :)
      hahaha, stiu la ce te referi :)) Dar nemtii pot avea deasemenea greutati citind texte românesti :)) si chiar numai nume proprii - aminteste-ti cum se pronunta RALUCA pe germana :))) câte noduri au facut la limba pana au reusit? ☺☺☺ Te pup. NOapte buna!

      Ștergere
  9. Eu m-am născut cam în același timp cu melodia ”Zuppa Romana”, și acum o aud pentru prima dată. Drăguță și amuzantă melodie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) draguuuut! ma bucur ca ai descoperit o bucatica din anul în care te-ai nascut! :)

      Ștergere
  10. He, he, vesele melodii! Imi suna cunoscut, din strafundurile memoriei, sunt pe-acolo pe undeva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am constatat ca tu esti mereu pe aceeasi lungime de unda cu mine ;)

      Ștergere
  11. Noroc cu Zuppa Romana ca la Arrivederci Roma te ia cu pofta de tort și imediat somn...;))
    Îmi amintesc Zuppa Romana! Acum nu știu exact dacă de pe litoral sau de pe la radio. ..:))
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. italienii s-au simtit maguliti :) Au cotat atunci la fel de bine piesa ca topurile germane si au vândut si multe LP-uri :)
      Pe atunci mai plecam în cantonamente sau deplasari cu echipa de volei si îmi amintesc ce mai cântam noi în autocar Zuppa Romana :))
      Te pup si eu. Noapte buna!

      Ștergere
  12. Foarte interesanta povestea melodiei ''Zuppa Romana'',pe care nu o stiam !Este amuzanta si acum; cat despre Claudio Villa, vocea trece peste ani...
    Eram atunci pasionata de muzica de opera,de balet....
    O saptamana buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) la mine pasiunea pentru opera si balet a venit ceva mai târziu, dar aveam deja primele discuri cu muzica simfonică în colectia proprie. Muzica disco si pop reprezenta însa muzica de fond în cea mai mare parte a zilei, pentru mine.
      Te pup, Natalia draga. Noapte buna!

      Ștergere
  13. Superrr!! veselie pe portativ....clar!!
    :) :) :)
    O seara grozava!

    RăspundețiȘtergere
  14. :)))) Nu se poaaaateee! :)) Uitasem melodia; ascultand-o imi dau seama cat de bine cunosc "Zuppa Romana"! O inregistrasem si pe magnetofon, la un moment dat - nu era prea clara pentru ca am avut microfon, nu cabluri... dar era buna pentru bairam!
    Arrivederci Roma o avea tata inregistrata, dar in "varianta" cantata de Dean Martin - si ce s-a mai suparat cand am sters-o, pentru a inregistra ceva mai vioi. :) Ce amintiri vechi - si super faine - au dezmortit aceste melodii! Multumesc!
    Pupici si imbratisari cu drag! <3
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) daaaaaaa! si eu inregistrasem pe caseta, melodia fara început si fara sfârsit precis :)) dar era buna, ca noi cântam mai tare decât "Schrott nach 8" ☺☺☺
      Arrivederci Roma a fost compusa pentru filmul italiano-american "Seven Hills of Rome", cu Mario Lanza în rolul lui Marc Revere si Marisa Allasio în rolul Raffaellei Marini... Era anul 1958, probabil cea mai frumoasa perioada din viata parintilor nostri, Diana draga.
      Pup. Imbratisari pentru dragale mele brasovence ♥

      Ștergere
  15. Apropo de intrebarea ta uneori chiar ma joc "citind" in gand textul in germana a unei conationale din Bavaria, dressedwithsoul in cazul in care vrei sa o cunosti, si fara sa stiu mare branza inteleg cateva cuvinte.
    Ritmul primei piese e foarte copilaroasa, la al doilea si miscarea scenica e si mai si, parca-s soriceii si Motanul Danila din Veronica. https://www.youtube.com/watch?v=6AegZeEZPRs
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am auzit niciodata de dressedwithsoul... unde poate fi gasita, m-ai facut curioasa :)
      Piesa Zuppa Romana este o parodie, dar mie imi place enorm, asa ma bunedispune :))
      Vieoclipul Arrivederci Roma a fost facut in stilul acelor ani - artistii aveau trac ;))) Da, si eu cred ca videoclipul este dintr-un film pentru copii :)
      pupici

      Ștergere
  16. Aaaa, Zuppa romana! Am fost anul trecut la nunta dintre doi amici (el italian, ea suedeză). Ea a stabilit ce muzică se va asculta. Zuppa romana era pe listă, și în Suedia era foarte ascultată. Niciun italian nu știa despre ea, dar ne-am distrat cu toții de minune!

    RăspundețiȘtergere