sâmbătă, 20 iunie 2015

Vacanta la Roma - Bijuterii (II)

(continuare la "Vacanta la Roma - Bijuterii")


"Santi Cosma e Damiano" este o superba bazilică minoră, dedicată celor doi frați "doctori fără de arginți" Cosma și Damian, martiri crestini și sfinți serbati de biserica catolica la data de 26 septembrie si prăznuiţi la 1 iulie de biserica ortodoxa.
Situata în imediata apropiere a Forumului Roman, între Via Sacra și Via dei Fori Imperiali în vechiul perimetru al Fori Imperiali din Roma, biseica este alcătuita din două clădiri antice romane, cu funcții complet diferite, aparținând a două ansambluri arhitecturale distincte, separate în prezent printr-un perete de sticla. (noi am vizitat ambele fractiuni).
Pâna în secolul al 16-lea, biserica a reprezentat un spațiu sacru creștin foarte important mai ales prin pozitia centrala din cartierul medieval. În anul 1512 biserica a fost renovata si absida a fost îmbracata în mozaic.

În anul 1870 s-au început excavarile în Forumul Roman si arhitectura bisericii a fost grav afectată, mai ales prin prăbușirea campanilei.
Săpăturile arheologice cu motivatie naționalista din timpul lui Mussolini, au distrus definitiv integritatea acestui ansamblu arhitectural. Vestibulul de intrare în biserica a fost desacralizat și transformat în monument antic.
Partea de biserica ce facea parte din fostul complex Templul Păcii (Templum Pacis), ridicat de împăratul Vespasian in 71 d. Chr. are intrare prin partea site-ul arheologic Forumul Roman.
Cealalta parte de biserica, care a functionat pâna în 1986 ca biserica parohială și biserica a mănăstirii Ordinului Tertian Sf. Francis (T.O.R.), are o intrare modernă din Via dei Fori Imperiali. Curtea interioara este o oaza de liniste si frumusete, un spatiu mignon dedicat reculegerii în linişte şi armonie. Una din încaperi gazduieste un presepio permanent.

(va urma)

13 comentarii:

  1. Incepe sa-mi placa sa calatoresc in imaginatie acompaniata de pozele tale!
    Un weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu toata placerea te luam cu noi, în toate plimbarile din Roma ♥
      Un weekend minunat sa ai, deasemenea!

      Ștergere
  2. Au excavat si ei sperand ca s-a ratacit vreun tezaur... ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta! Adevarul este ca în Roma, oriunde sapi o groapa, ai sanse sa dai peste un "tezaur" :)) Santierul la linia C de metrou s-a blocat lânga Colosseum ☺

      Ștergere
    2. Același lucru se întâmplă și la Ge! Multe lucrări au fost anulate din cauza ca nu reușeau sa înainteze ....Se găsea cate ceva îngropat. ...tot timpul....:)
      Însă bijuteriile rămân bijuterii....:)

      Ștergere
  3. Cu adevărat bijuterii! Păcat de atâtea distrugeri de-a lungul istoriei :( civilizaţii întregi pierdute...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. totul este în permanenta schimbare... peste tot timul isi pune amprenta... distrugerile vestigiilor sunt provocate în parte de cutremure, dar mai ales de oameni - mare dreptate ai, Anastasia draga - mare, mare pacat!

      Ștergere
  4. La mozaicul 2...m-am dus cu gandul la Densus, (cea mai veche biserica de rit bizantin) si unde s-au folosit "pietre" de la ruinele Sarmisegetuzei...iar pe pereti, inca se mai pot observa, deslusi ca aici in colajul 2, ceva picturi murale... Incredibil cum am parcurs, imaginar... dar si mai incredibila e doamna cu bagajul, si copilul din spate!! bravo ei...cata dedicatie pentru a vizita aceste locuri...uimitor!!
    O serie de bijuterii arhitecturale deosebite ai aflat si capturat pentru noi, detalii despre care nu am stiut pana acum atatea... multe statui, fantani (in relatie cu apeductele), piete, piazzete, "fori imperiali", numeroase "via" spre cum spuneam pietre ce comunica sensibil... aplecare sa avem, pentru a si intelege "graiul" lor sensibil...
    Mii de multumiri si sper sa pot retine cat mai mult pe retina...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel mai bun exemplu l-ai dat aici, Alexa draga, asa este... "piatra" de constructie cu valoare istorica si culturala, distrugeri ireparabile...
      Turista aceea :) tare mi-a placut si mie -de aceea am fotografiat-o. Pe lânga copilasul purtat în rucsac, il avea si pe baietelul de 3-4 anisori ce topaia pe lâna ea!
      Ma bucur mult ca m-ai însotit în aceste plimbari prin Roma si iti mltumesc mult pentru frumoasele comentarii facute la articole.
      Te îmbratisez cu drag si trimit gânduri bune si calde salutari.

      Ștergere
  5. Vaticanul interior l-am ratat, am nimerit 2 zile cu o sarbatoare mare!
    da' ma intorc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti recomand sa cumperi online bilet de intrare la Vatican. Este incredibil ce cozi se formeaza la intrare... kilometrii de asteptare sub soarele arzator! ce avantaj teribil ai cu biletul online în mâna... treci pe lânga sirul acela gros si lung de oameni si intri elegant fara sa pierzi niciun minut!

      Ștergere
  6. Mussolini, un alt distrugator de istorie la propriu si la figurat...
    bine ai numit"bijuterii" aceste amintiri prezente ale trecutului...Roma este un loc fascinant...
    pup draga mea draga, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Peretele de sticla - e fascinanta privelistea (daca pot spune asa) - wow.
    <3
    Nu stiu de ce dar mi-am amintit de excursia la Adamclisi. Aveam niste prieteni care mergeau cu o masinuta rulota in excursii - erau din Belgia. Am fost in anul acela prin tara si am vizitat si Adamclisi.:D
    Aveau si un catel.. ah ce l-as mai lua pe Dodo in drumetii :D.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere