vineri, 12 iunie 2015

Vacanta la Roma - Piazza Venezia

Dupa ce ne-am cazat, nu am zabovit nicio clipa în camera de hotel ci am pornit sa vizitam cetatea eterna, orasul-muzeu. Cu harta în mâna ne-am îndreptat spre Piazza Venezia si prima priveliste asupra Romei am avut-o de pe terasa monumentul lui Victor Emanuel al II-lea - urmând sfatul Verei. Superba panorama! ☺
(mai multe imagini si informatii - pe blogul meu No.1 "Între vis si realitate")

Am ciocnit sticlele de apa minerala ;) Salute Roma! Cin-cin! ☺
Am privit de la înaltime Colosseum, Palatinium si Forum Romanum, încercând sa ne stapânim nerabdarea de a le vizita pentru ca doar ziua urmatoare am avut rezervate bilete de intrare. Obeliscuri, temple, arcade, coloane, palate... vestigii ale uneia din cele mai marete culturi ale lumii, marturii ale unei civilizatii care a marcat evolutia întregii Europe - toate erau aici, sub ochii nostri!

Piazza Venezia este o piata pătrată în centrul Romei, denumita dupa complex arhitectural medieval adiacent - Palazzo Venezia, fosta resedinta a cardinalilor numiți în biserica San Marco.
În perioada fascistă Palazzo Venezia a fost sediul guvernului Mussolini. De la balconul palatului, dictatorul a purtat numeroase discursuri multimii adunate în piață. Astazi, cladirea adaposteste Biblioteca pentru Istoria artei si un muzeu de arta si antichitati, ce prezinta colectii private ale cardinalilor ce au locuit la palat în secolele 15-18.

Reîntorsi în piata, pasii mei s-au grabit spre Forumul lui Traian a carui piesa centrala este Columna lui Traian. Am privit timp îndelungat monumentul si am încercat sa-mi imaginez ce a simtit Badea Cârțan când a ajuns aici?! Tăranul nascut în Cârțișoara Sibiului meu, despre care ziarele italiene au scris în februarie 1896: "Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci". Si lânga el, Duiliu Zamfirescu - secretarul reprezentantei romanesti la Roma în acele vremuri, prezentându-l cu mândrie marilor personalitati... Badea Cârţan, taranul care a luptat întrega viaţă pentru independenţa românilor din Transilvania şi pentru unirea lor cu Vechiul Regat, taranul care a transportat în desagi carti peste Carpaţi...
Columna a fost ridicata în anul 113, are o înaltime de 30 de metri si este formata din 18 blocuri masive de marmura de Carrara. Spirala sculptata de la baza pâna la vârf, cu o lungime de 200 de metri, contine scene din razboiul daco-roman si cuprinde 2500 de personaje umane. Coloana a fost ridicata pentru a sarbatori victoria lui Traian asupra dacilor condusi de Decebal. În vârful columnei, statuia lui Traian - care a dispărut cândva în evul mediu, a fost înllocuita cu o statuie a Sfântului Petru.
Greu m-am desprins de acest loc ce are legatura cu istoria românilor...

(va urma)

22 de comentarii:

  1. Hopa!
    Tu ai cam alergat pe acolo... :)
    Nu ai vazut la Vittorio targa realizata din 2 tije din lemn si o patura pe care a fost transportat Garibaldi dupa ce a fost ranit?
    Statuia lui Traian a fost mutata de pe Columna si inlocuita cu Sf. Petru, protectorul Romei, din dorinta municipalitatii.
    Statuia este amplasata in apropierea Columnei, la strada, in acelasi rand cu statuile din bronz ale imparatilor care au adus glorie anticei Rome, Traian stand cu spatele la For si cu fata la Palatul lui Vittorio.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) o iau drept gluma si nu ma supar... Pentru ca si tu ai fost acolo, stii clar ca in piata pe care am descris-o (Piazza Venezia) nu este de alergat, totul este vizibil si usor de ajuns la pas. E drept ca am "alergat" dar nu din prima zi ☺
      Din câte stiu, esti Doctror în Istorie si nu pun la îndoiala cunostintele vaste pe care le ai. Însa în legatura cu ceea ce am scris, m-am documentat înainte: statuia care initial a stat în vârful Columnei lui Traian, a fost o superba statuie aurită. Cândva, când "praful s-a asezat peste istorie", statuia a fost topita! Columna a ramas fara vreo statuie pâna în anul 1587 când Papa Sixtus V a cerut sa fie montata statuia Sf. Petru - cea care exista până în zilele noastre.
      Pe Via dei Fori Imperiali, strada care leaga Piazza Venezia cu Colosseum, se gaseste celebrul sit arheologic antic, cu vestigii ale Forumului lui Traian, Forumul lui Augustus și Forumului lui Nerva. De-a lungul strazii sunt trei statui din bronz ale celor trei mari împarati romani - plimbarea acesta o voi prezenta intr-un articol urmator. Si... apropo statuia lui Traian de pe strada este doar o copie, originalele antice sunt pastrate în Musei capitolini.

      Ștergere
    2. Vorbind strict pe documente, Fröehner sustine ca Papa Sixtus al V a solicitat, in sec. XVI, sa fie inlocuita statuia imparatului cu cea a Sf. Petru. Apoi, cand Imperiul se afla in plina criza financiara, iar cucerirea Daciei a adus o gura de aer de inca 300 de ani, este putin probabil sa se realizeze o statuie integral din aur - in cel mai fericit s-au folosit foite din aur. Chiar si statuia lui Zeus a fost numai poleita cu aur, desi a fost realizata intr-o perioada cand aurul nu a fost o problema.
      Termenul de originale antice este periculos, in contextul in care primul Razboi Mondial a avut ciudateniile lui. ;)

      Ștergere
    3. tocmai asta am scris si eu - "o superba statuie aurita" ; nu am sustinut ca statuia ar fi fost din aur :))

      Pentru oricine, in afara de expertii care au acces direct la pisele de muzeu, un original este un original si nu se pune la îndoiala termenul... Scandalos ar fi sa se descopere ca un muzeu prezinta o copie drept original!

      Ștergere
    4. ...nu știu dacă ai văzut statuile medievale din Praga realizate de contemporani. ;)

      Ștergere
  2. Ce frumoase imagini si lectie de istorie, Carmen.
    Multumesc.
    Weekend cat mai placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce fototografii frumoase si ce vreme insorita ati prins. De mult tot vorbim si noi despre o escapada la Roma, poate toamna asta ne mobilizam. Pupici si un inceput de weekend cat mai placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi am prins calduri suportabile în prima saptamâna a lui iunie - nu vreau sa ma gândesc cum este la Roma în luna august - ca turist! :)
      pup si eu - un start fain în weekend!

      Ștergere
  4. citind ce ai scris as zice ca am strabatut istoria partiala a Romei la pas...
    splendide imagini, si asa cum ne-ai obisnuit multe si la obiect informatii...tu esti o adevarata enciclopedie :)
    limpede cerul Romei...pup draga mea draga, limpede si minunata sa-ti fie si tie ziua! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. articolul de fata se refera doar la Piazza Venezia. Primele fotografii sunt de pe terasa impozantului Monumentul Vittorio Emmanuele II, urmatoarele direct din piata.
      Roma este un oras-muzeu... Fascinant oras!
      pup draga mea draga. Un start bun in weekend sa ai! ☺

      Ștergere
  5. Superbe fotografii!
    O zi sublima ,iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Iulisa! nu am uitat de "reflexii" ;))
      un start bun în weekend!

      Ștergere
  6. Undeva am citit ca ca de fapt istoria ar fi invers, romanii s-ar trage din daci. Si se spune ca totul este clar....este sculptat pe columna, eu una nu am vazut columna! Oare asa sa fie? :)
    Sa imi sara inima din piept Carmen draga, "ziarele italiene au scris in 1986" despre Badea Cartan? Nu cumva este 1906? Intreb doar, 1986 imi pare o data atat de recenta....... ☺
    pupici draga mea, weekend fain!
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahahaha.... 1896 draga mea, bne ca ai observat! voi corecta imediat - linkul pe care l-am pus spre acest articol cu ziarul si Duiliu Zamfiresc spune clar data.
      Un weekend minunat sa ai! pupici ☺

      Ștergere
  7. Questo cello azzurro mi fa impazzire! :)))
    Frumos, tare frumos!:)
    Ai mers un pic nu gluma. ...Eu sunt leneșă și înceată! ;)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Azzurro,
      il pomeriggio è troppo azzurro
      e lungo per me."
      In prima zi nu am mers prea mult. Zilele ce au urmat am exagerat... ultima zi a fost cea mai grea :)))
      baci e abbracci ☺

      Ștergere
  8. Istoria este plina de fapte si date, iar "pietrele, de oriunde, vorbesc"... ce imi place ca pot vizita treptat prin lentilele camerelor foto si simti euforia, pe care o simt si eu, ori de cate ori merg undeva... Columna, doar copia, am vazut-o in trei ocazii la Muzeul National... Insa, aici... trebuie ca a fost ceva greu de descris in cuvinte...
    fantastice locuri... "cin-cin" zic din nou!!!
    Superbe instanturi si o multime de documentatie ai gasit, ca intotdeauna...sau cum imi place mie sa zic "up-datarea este astazi la indemana tuturor"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se pare ca avem multe in comun, Alexa draga :) suntem pe aceeasi lungime de unda în ceea ce priveste "comunicarea cu pietrele" :)
      Te pup draga mea. Cin-cin! pentru un weekend minunat! ♥

      Ștergere
  9. Ati prins vreme buna, foarte senina. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am avut noroc de cer senin si soare, pe durata întregului nostru sejur la Roma :)

      Ștergere