sâmbătă, 6 iunie 2015

Clubul Cinefililor (4) - Vacanta la Roma, azi si în anii '50

În Clubul Cinefililor este binevenit oricine are placerea de a scrie câteva rânduri despre un film sau serial recent vazut, indiferent de anul de aparitie a acelui film sau serial. Pentru ca toti cei interesati sa poata accesa pagina în care faceti recomandarea, înscrieti articolul în acest tabel. Tabelul va ramâne deschis întreaga saptamâna.
----------------------------------------------

----------------------------------------------
Saptamâna aceasta, filmul pe care îl recomand este unul clasic din anii '50 "Vacanta la Roma" - un film în regia lui William Wyler pe baza scenariului scris de Dalton Trumbo, avându-i în rolurile principale pe Audrey Hepburn si Gregory Peck. Este un film pe care eu l-am revazut de curând, pentru a-mi pregati propria vacanta la Roma ☺ Va las sa descifrati poovestea din colajele alb-negru (sursa fotos film) si color, paralele între anul 1953 si iunie 2015 (astazi m-am întors din vacanta).









Este un film romantic-comedie care a câstigat trei Premii Oscar în anul 1953 si înca un Oscar în anul 1993.
Initial, rolurile principale au fost oferite cuplului Elizabeth Taylor si Jean Simmons, acestia însa nu au fost disponibili. A doua oferta a fost Audrey Hepburn si Cary Grant, Grand însa a refuzat si în final, rolul l-a primit Gregory Peck.
Audrey Hepburn se numara printre cei 12 artisti ai lumii care au obtinut atât Premiul Oscar si Emmy cât si Grammy si Tony Award! (ceilalti 11 sunt: John Gielgud, Helen Hayes, Rita Moreno, Whoopi Goldberg, Marvin Hamlisch, Richard Rodgers, Jonathan Tunick, Mel Brooks, Mike Nichols, Scott Rudin, Robert Lopez, Liza Minnelli und Barbra Streisand).
Institutul de Film American a prezentat în anul 2002 un clasament al celor mai bune filme de dragoste din toate timpurile și "Roman Holiday" a fost ales pe locul trei. Filmul este considerat o capodopera a cinematografiei si din anul 1999 face parte din National Film Registry.
La rubrica "Clubul cinefililor" de saptamâna trecuta, s-au înscris: Iulisa, CAMARAS DE LUMINI, Spunsieu, Cinefil, Spring Flower, Diana, Alexa T, Gigi Țepuș si subsemnata.
Tuturor celor care ajung pe aceasta pagina de blog - un sfârsit de saptamâna tihnit! ☺

32 de comentarii:

  1. "Vacanţă la Roma" - un film de excepţie. L-am văzut o singură dată, în timpul liceului şi ţin minte că m-a impresionat tare mult. Audrey Hepburn rămâne o mare divă, o prezenţă gingaşă, delicată, întruchiparea elegantei şi a feminităţii.
    Mă bucur tare mult pentru voi că aţi avut parte de o asemenea vacanţă. Ideea colajelor cu paralele între film şi plimbarea voastră, este minunată.
    Numai bine, dragă Carmen şi o duminică frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o capodopera a cinematografiei, având in rolurile principale doi din cei mai talentati actori ai anilor '50. "Vacanta la Roma" este un film exceptional!
      Multumesc mult, Alex draga, ma bucur ca ti-a placut ideea mea cu fotografiile.
      O duminica minunata sa aveti!

      Ștergere
  2. Ahhhh.... ce-mi plac filmele „vechi"! Am văzut toate filmele în care a jucat Audrey Hepburn, inclusiv dramele The Nun's Story şi The Children's Hour.
    ...şi cât de gingaşă e în Love in the Afternoon...
    Nu ştiu dacă săptămâna aceasta/viitoare voi avea timp să scriu un nou episod din „Filme pe pâine"... dar las mai jos cu un link despre farmecul filmelor clasice, inclusiv despre Roman Holiday.
    http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/01/care-i-treaba-cu-filmele-vechi-clasice.html
    Ioana

    P.S. Fotografiile intercalate 1953-2015 sunt excepţionale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Audrey Hepbrun este un ideal de frumusete si gingasie... Nu cred ca exista om pe pamânt care sa nu fi fost fermecat de zâmbetul ei!
      Multumesc pentru apreciere ;)) mi s-a parut o idee faina sa fac aceasta paralela :)
      Dezamagirea cea mai mare a fost Fontana di Trevi! este de un an în renovare-restaurare-conservare. Se pare ca operatiunea va mai dura pâna la sfârsitul lui septembrie, anul curent.

      Ștergere
  3. Vai ce frumos, ce paralela frumoasa! Felicitari, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel mai greu mi-a fost sa descopar unde este the "wall of wishes"!? Am cercetat in internet câteva ore, pana am descoperit mai multe explicatii cum ca acest zid este Zidul Policlinicii - tablitele cu dorinte au existat imediat dupa razboi. In decursul anilor (sunt 62 de ani între filmare si vacanta mea la Roma) au fost toate îndepartate de pe zid.

      Ștergere
  4. Bună CARMEN!
    Un film deosebit și fotografiile tale sunt superbe!
    Duminică frumoasă îți doresc,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
  5. Carmen.... pardon, viata bate filmul! :)))
    pup draga mea, welcome back we missed you! ♥
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai pasit pe urmele lui Audrey Hepburn, sper ca a fost la fel de romantic ca si filmul... Imi place tare mult aceasta actrita, are stil cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. romantic... :)) as spune mai degraba "extenuant" :)) O vacanta de 5 zile la Roma te stoarce de puteri, esti pe strada între toate minunatiiile si vrei sa vezi si acolo, si acolo si acolo... pâna când picioarele umflate, ca de elefant, nu mai raspund... Mai ai putere sa te târâi pâna la cea mai apropiata statie de metrou si sa ajungi în camera de hotel. Faci un dus, iti invelesi talpile în comprese cu apa rece si adormi bustean! A doua zi uiti ce ai patimit si o iei de la capat! ☺☺☺

      Ștergere
  7. Sunt incantata de noua ta initiativa.
    Cat de curand ma voi inscrie si eu.>:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oricât "urâm" televizorul, totusi ne coloreaza serile :)) Recunosc, mie îmi place sa vad câte un film din când în când - macar de trei ori pe saptamâna.
      pup. O duminica minunata!

      Ștergere
  8. Tolle Bilder Carmen!!!
    Einen wunderschönen Sonntag wünscht Dir Crissi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. das sind fotos von unserem Romurlaub. Wir sind erst gestern Abend heimgekommen :)

      Ștergere
  9. Sa va fie de bine vacanta! Colajele sunt geniale cu intercalarile de fotografii. Astept povestirile detaliate despre Roma. Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim mult, Larisa draga :) Povestile vin, incet, încet ;)

      Ștergere
  10. Trebuie sa fi fost superb (si super obositor, dar imi imaginez insufletirea...)!! atatea locuri vazute si apoi cata rabdare pentru a permite vizualizarea ca-ntr-o "oglinda peste timp"... Si filmul...o sa imi fac, din nou, timp pentru o revizionare, a nu stiu cata, dar mereu cu drag...
    Superb, superba ideea... Multumesc mult pentru ocazia de a vedea instanturile, calatorind, cum altfel, daca nu, virtual! :) :)
    Start insorit in noua saptamana si o seara placuta de duminica in contiunare! Pupici! Alexa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. câteva zile inainte de a pleca în vacanta am revazut si eu filmul si am fost foarte atenta la locurile pe unde Printesa Ann (Audrey Hepburn) s-a plimbat alaturi de Joe Bradley (Gregory Peck) si Irving (Eddie Albert). Ce fericita am fost ca am gasit toate aceste locuri in plimbarile noastre prin Roma de azi :)
      Multumesc pentru cuvintele frumoase :-* pup

      Ștergere
  11. Ce idee deosebita ai avut astazi, draga mea! Vacanta la Roma este un film care ne-a bucurat tineretea si care ne-a facut pe toti sa visam. Si vreau sa-ti spun ca uneori imi pare ca exista un fel de fire nevazute intre noi si poate de aceea apar prietenii intre bloggeri sau poate fapar firele ca urmare a prieteniilor, nu stiu:)
    Zilele trecute, asa scurt si fara explicatie...m-am gandit la film. Nu mi-am propus sa il revad, nu l-am revazut, dar acum as vrea, pur si simplu mi-a trecut filmul si povestea prin minte. Parol!!!
    Te pup si bine ai revenit din frumoasa vacanta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu cred ca exista ceva mai mult decat ceea ce intelegem si vedem cu ochii... Te pup Mihaela draga.
      Un start bun in noua saptamana :-*

      Ștergere
  12. Ce îmi place aceasta paralela intre ieri și azi!:)
    Intre culoare și alb negru! Tare faina ideea....:))
    Bine ai revenit acasă! ;)
    Aștept povesti de vacanță. ...
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pagina pe care am gait-o, ofera filmul secvential :) ceea ce mi-a fost foarte usor sa selectez fotografiile de care am avut nevoie in colajele mele :))
      Pup draga mea. Un start bun în noua saptamâna! :-*

      Ștergere
  13. este unul dintre cele mai incantatoare, fermeccatoare filme pe care le-am vazut vreodata...
    ai facut o paralela grozava, iata cum timpul nu schimba 100% locurile dar tehnica cu care le facem cunoascute...da :)
    minunata ideea unei vacante la Roma avand ca baza anii '50 :)
    voi aratati grozav, acum asteptam detalierea celor 5 zile de vacanta :)
    pup draga mea draga, faina sa-ti fie saptamana! :**

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar generatia noastra si cele din-naintea noastra au fost fermecate de frumusetea si gingasia artistei Audrey Hepburn, ci si cele care ne-au urmat. Fiica mea are si acum agatat în camera un poster din "Breakfast at Tiffany’s" :) Ce roluri grozave a jucat, ce caractere diferite si cu câta maretie! Mie mi-a placut mult si în "My Fair Lady"
      Ideea paraleleli "Vacanta la Roma în alb-negru si color" mi-a venit abia acasa, cand am descoperit ca am fotografii de peste tot unde s-au filmat secventele de film :))
      Pup draga mea draga. Sa ai o saptamâna minunata!

      Ștergere
  14. Ingenioasa tare paralela intre "acum si atunci"! Super idee! Sunteti, si voi, un cuplu romantic.
    Mi-a placut filmul, foarte mult. Cei doi actori (principalii) :) se numara intre preferati.
    Filmele vechi au ceva... linistitor... Chiar si cele cu "impuscaturi". :)
    De curand am recitit "Mic dejun la Tiffany" si-mi imaginam usor eroina, vizualizand-o pe Audrey. N-am vazut chiar toate filmele ei, dar mi-au placut cele vazute. O tin minte bine si din "Soimul maltez"... :)

    Multe bucurii sa aveti si zile frumoase! Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) tu esti o draguta, multumim ♥
      Mie imi place foarte mult Audrey... s-a stins prea repede din viata, inca nu împlinise 64 de ani!
      A fost o mare artista, ceea ce a lasat posteritatii va încânta înca multe generatii, cu siguranta! A fost muza multor artisti si ideal de frumusete pentru multe tinere.
      Pupici si îmbratisari <3 Amuzant cum ne-am gândit simultan, una la alta - tocmai ce am trimis un e-mail ☺

      Ștergere
  15. un film emblematic pentru cinema-ul italian si o capodopera a cinematografiei mondiale :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Am cautat mai multe fotografii cu tinutele ei, filmele mai putin.
    Imi inchipui ca ai planuit aceasta paralela inca inainte de a pleca in vacanta, munca si inainte dar si dupa, felicitari, colajele au iesit super!
    Eu nu am avut timp de filme, cel pe care l-am vazut in timp ce faceam curatenie in casa nu se pune, dar explica situatia haotica in care ma aflu.
    Zi frumoasa! pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Audray a fost muza creatorului de moda Hubert de Givenchy si a devenit icoana Casei Givenchy. Toaletele purtate de ea în filme au nfluentat mult moda anilor '50-'60. Fustele clos, rochiile " petite robe noire", ochelarii de soare enormi, cravatele sau baticutele legate la gât, lungimea 7/8 a pantalonilor și pantofii fara toc - tip ballerini sunt marca ei, iar stilul Audray a fost rapid copiat de femeile din intreaga lume.
      Sincer îti spun, nu am planificat aceste colaje. Pentru ca am revazut in saptamâna premergatoare concediului filmul "Vacanta la Roma" mi-as fi dorit sa vad locurile unde s-a filmat, dar nu am facut din acesta idee un scop. Abia ajunsa acasa, rasfoind "tonele" de fotografii pe care le-am facut, am constatat ca am multe fotografii paralele cu filmul si tare-tare m-am bucurat! Ma bucur ca ti-au placut colajele mele ☺
      Zi faina si tie xoxo

      Ștergere