miercuri, 17 iunie 2015

Miercurea fara cuvinte (25) - Podul Îngerilor

Ponte Sant'Angelo - Roma, 5 iunie 2015



Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografii care "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :-)

85 de comentarii:

  1. Un loc superb, încărcat de istorie! Acolo, pietrele chiar "vorbesc"! Superbe statuile îngerilor. Iar măreţia Vaticanului te lasă chiar.... "fără cuvinte".
    Happy WW, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Podul îngerilor duce catre Mausoleul lui Hadrian - respectiv Cetatea îngerilor. Vaticanul îsi are granitele un kilometru mai în stânga si este legat printr-un tunel subteran de Cetatea îngerilor (cetate de aparare în cazul în care Papa ar fi fost/a fost în pericol) .
      Roma este un oras superb! Complesitor de frumos!
      Happy WW, Alex draga! :-)

      Ștergere
  2. Statui sculpatate cu atata arta n-am prea auzit sa mai faca vreun artist contemporan (dar asta nu inseamna ca n-au facut sau ca nu stiu sa faca). :)
    Un pod super-elegant si foarte… vechi. In evul mediu era principalul pod de acces spre basilica Sf Petru si spre Vatican… Multi artisti geniali trebuie sa se fi perindat pe acolo. Azi, toti cei care sudeaza cateva fiare vechi sau sparg cu ciocanul (!) un bolovan sunt “mari artisti” – despre care (in majoritate covarsitoare) nu-si va aminti nimeni peste cateva sute de ani.
    Foarte faine fotografiile – ai “imbratisat” zona. :)
    Pupici si imbratisari cu drag! <3 Noapte buna si o zi buna!
    Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. expresivitatea pe care o au aceste statui si perfectiunea detaliilor dovedesc ca autorii lor au fost artisti adevarati. Sunt mesaje dintr-o epoca pe care noua oamenilor moderni, cu telefon mobil si dependenta de internet ne este greu sa ne-o imaginam, poate de aceea ne si fascineaza :)
      Statuile de pe pod - îngerii, tin în mâna obiecte simbolice ale Patimilor lui Iisus: coroana de spini, crucea purtata, stâlpul biciuirii, biciul roman - flagrum, naframa lui Veronica, tablita din gips, piroanele, zarul cu care soldatii romani ar fi tras la sorti pe Golgota si camasa lui Iisus, lancea si batul de isopcu un burete... Eu am reusit sa fotografiez din cei zece îngeri doar 7, pentru ca soarele batea într-un unghi care mi-a facut imposibila fotografierea. În capatul podului sunt statuile Sf Paul si Sf Petru, deasemenea nu am putut fotografia decât pe cea a Sf Paul.
      Ma bucur mult ca ti-au placut fotogafiile mele :) Multumesc ♥
      Pupici si îmbratisari <3 Happy WW!

      Ștergere
  3. Superb!!!
    Totul de de vis (poate mai putin apa .... hahahaha ). Podul e o capodopera iar fotografiile il surprind atat de bine.
    Pupici cu drag,
    Happy WW!
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa întelegem ca ti-e teama de apa, nu stii sa înoti? :)) ia sa te înscriem noi în grupa care învata pentru diploma de "Calutul de apa" ! ;) Glumesc, Rux draga. Te pup si iti doresc o zi mnunata! Happy WW! ☺

      Ștergere
    2. :D nu mi-ar strica niste lectii .. chiar am asa un dor sa mmerg la mare :D.
      Dar in apa aia nu as vrea sa fiu nevoita sa inot... e cam "verde" :)))))
      Pupici :D

      Ștergere
  4. Foarte frumoase fotografi, incarcate de arta si istorie. Am calatorit si eu cu voi privind aceste imagini superbe.:)
    O zi frumoasa si plina de vitalitate, draga Carmen!
    Florina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. wow, ce surpriza, Florina draga! deci, pâna la urma ti-ai facut curaj si ai scris primul comentariu! :) Felicitari!
      O zi minunata iti doresc! :-*

      Ștergere
    2. Daa...Yeey...Multumesc la fel :*

      Ștergere
    3. prea multa timiditate strica ☺ Te pup

      Ștergere
  5. Superb! Câtă atenţie la detalii! Doar privin aceste lucrări putem învăţa atât de multe...
    Mulţumesc pentru înscriere. Te pup, o zi minunată să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, Anastasia draga :) Te pup. Sa ai o zi minunata!
      happy WW!

      Ștergere
  6. Impresionante si bine realizate aceste statui,iar printre fotografii
    am descoperit si doi Ingeri pamanteni !
    Sa ne traiti ca mult ne trebuiti !
    O zi cu multe bucurii!
    Pupicei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooo Steliana draga, ce simpatica esti, multumesc pentru comentariul tau dragalas! :)
      Tocmai încercam sa numar în gând anii de când noi doua ne cunoastem virtual... oare câti sunt? cred ca în curând 6... Te pup. O zi minunata, draga mea!

      Ștergere
  7. Frumoase fotografii, felicitări ! Statuile din piatră sunt superbe ! Dar, spune-mi, mai erau pe pod și ”statuile vii ” ? Când am fost noi la Roma era plin podul de ele, iar unele erau chiar reușite.

    Happy WW, dragă Carmen, și mulțumesc pentru înscriere !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mutumesc Zina draga! Nu, statui-vii nu erau mai mult de doua-trei pe tot podul. Ceea ce am gasit "în exces" au fost barbatii îmbracati în costumatii-romane-de-doi-lei :)) Nu a existat punct turistic sa nu dam de ei! barbati în toata puterea, in loc sa-si caute un loc de munca serios, se maimutaresc cu sabiile în mâna si se lasa fotografiati pentru un banut, penibil!
      - de înscris, nu eu te-am înscris... probabil Diana sau Rux :)
      O zi minunata! happy WW! ☺

      Ștergere
    2. Aaa, și noi ne-am izbit la tot pasul de ”oștenii romani” ! Cred că e o treabă organizată, nu se costumează ei așa de capul lor. Cât despre locurile de muncă... poate nu există în Roma. Zic și eu.

      Ei, atunci mulțumesc cui m-a înscris !
      Seară plăcută, dragă Carmen !

      Ștergere
  8. Cu ce imagini ne rasfeti! Scupturile sunt cu adevarat minunate. Dar pentru a le realiza a trebuit enorm de multa
    munca. In completare la ce spunea Diana, artistii contemporani nu prea se mai incumeta la asa ceva.
    Iarasi ma intreb, retoric evident, daca nu s-ar fi facut nimic atunci, ce am mai privi azi?
    Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atunci, asemenea proiecte erau finantate din banii familiilor de aristocrati sau din fondurile bisericii - astazi bogatasii sunt poate mai zgârciti, mai meschini :) Cine sa finanteze astfel de proiecte?!
      Statul - din impozitele pe care le ia de la noi, investeste în tot felul de proiecte... din maruntisul care ramâne, înfrumuseteaza orasele :(
      Te pup Suzana. Happy WW!

      Ștergere
  9. Bună CARMEN!
    Superbe statui,frumoase fpotografii așa cum ne-ai obișnuit!
    O zi de miercuri cât mai frumoasă,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ori de câte ori văd asemenea minunății, o întrebare îmi vine în minte: de ce în zilele noastre nu se mai construiește așa ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... poate pentru ca asemenea proiecte costa o echipa de artisti câtiva ani de munca - cine sa-i plateasca?! ... Statul, din impozitele pe care le ia de la noi, investeste în fel si fel de proiecte, cu maruntisul care ramâne finanteaza cultura si arta! Suntem o socieate saraca! (la propriu si figurat!!!)
      Nu ne putem permite poduri dantelate si împodobite cu statui, ci construim rapid unul din materiale cat mai ieftine si (eventual) cât mai durabile... Suntem egoisti - traim doar ziua, ne gândim tot mai putin la posteritate ( si din pdv al naturii si mediului inconjurator)...

      Ștergere
  11. Un pod interesant prin faptul ca ofera posibilitatea de a se ajunge la castel, Palatul de Justitie si Vatican, insa nu rivalizeaza cu podurile din Paris si Praga, care nu au un design liniar din punct de vedere artistic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Podul - construit pe vremea împăratul Hadrian, a fost considerat cel mai frumos din lume si a fost inaugurat în anul 134. d. Hr - denumit atunci Ponte Elio. A unit Campus Martius cu Mausleul lui Hadrian. Peste veacuri, a fost reparat de multe ori si a fost prelungit cu înca 2 arcuri.
      Alaturi de Ponte Cestio / Ponte San Bartolomeo (secolul 1 î:Hr) si Ponte dei Quattro Capi (anul 62 î.Hr), Ponte Sant'Angelo /Ponte Elio este unul din cele mai vechi poduri din Roma.
      Iubesc Parisul si gasesc fascinanta Praga, însa referitor la poduri - câte pduri de pe vremea romanilor are Parisul sau Praga?!
      Cât priveste nevoia de a trece Tibrul - în imediata apropiere a acestui pod se arcuieste pestre Tibru Podul Vittorio Emanuele II, care duce mai rapid spre Vatican. Palatul de Justitie are propriul pod - Ponte Umberto I
      Pentru vizita la Vaticann, noi am fost mai comozi si am folosit metroul (Statia Ottaviano) ☺


      Ștergere
  12. Un pod frumos, adevarata opera de arta cu multa istorie in spate. Cred ca este o placere sa te plimbi printr-un loc inconjurat de ingeri! :) Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. creaza o atmosfera aparte, o plimbare aici induce sentimente deosebite...
      Happy WW! ☺

      Ștergere
  13. Ah, calatorii, vacanta si locuri frumoase. Combinatia perfecta :) Zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) impartim vacanta dintr-un an, cum putem mai bine, pe mai multe sectiuni ☺ balaceala si plaja - la mare, cultura si istorie - într-un oras vechi, recreatie si relaxare - p carari de munte.
      O zi faina deasemenea! ☺

      Ștergere
  14. La Roma arta este la fiecare colt de strada. Foarte fain! Pozele tale ma fac sa ma gandesc tot mai intens la o mini-vacanta acolo ;).
    Zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. neaparat sa mergeti, Larisa draga. Inceputul lunii iunie este cea mai placuta perioada din an - ploua rar sau chiar de loc, zilele sunt lung, caldurile sunt suportabile, aglomeratia relativ redusa (familiile cu scolari nu sunt în vacanta).
      Multumesc asemenea! :)

      Ștergere
  15. Multumim ca ne faci sa punem banuti la saltea si sa zburam si noi spre astfel de meleaguri. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. neaparat, merita adunati cativa banuti! transportul, cazarea si micul dejun ne-a costat pe noi doi, 5 zile, 500 euro. Am mai cheltuit 500 acolo (restaurant, intrari la muzee, permis de calatorie)...

      Ștergere
  16. Frumoasă călătorie!
    La mine a fost mai scurtă. Dar m-am întors şi eu cu ceva :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur în fiecare saptamâna sa vad ce ai mai descoperit! :)

      Ștergere
  17. multumesc ca m-ai inscris si de data asta :)

    un foto-montaj foarte reusit!
    ai surprins ansamblul dar si detaliile pline de farmec si gratie ale sculpturilor....coplesitor de frumoase locuri ai vazut draga mea draga! :)

    pup, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, te-am inscris si pe tine, pe Sorin si pe Anastasia :) Stiam ca astazi de dimineata sunteti la serviciu :)
      Ma bucur ca ti-au placut colajele mele. Pup si eu, draga mea draga :-*
      happy WW! ☺

      Ștergere
  18. Ce as mai putea spune in plus fata de ceea ce s-a scris mai sus! Poate doar ca imi doresc mult sa vad si eu acest adevarat oras muzeu si ca fotografiile pe care le-ai facut rivalizeaza cu imaginile de pe vederile specialistilor in ale fotografiei. As putea sa le printez si sa le expun alaturi de cea pe care mi-ai trimis-o!
    O miercure minunata, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru apreciere :-* pup draga mea.
      Happy WW! ☺

      Ștergere
  19. superbe poze si loc! Tks! Happy WW!:) cu drag, Ioana

    RăspundețiȘtergere
  20. Minunata lectie de istorie, dar si de cultura, imagini, dar si explicatiile citite la alte comentarii. Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te pup si trimit gânduri bune si îmbratisari :-* Happy WW! ☺

      Ștergere
  21. Eu lipsesc miercurea aceasta de pe lista de participant, dar am trecut cu drag pe aici sa admir imaginile.
    Happy WW! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Ralucuta! Vacanta placuta va urez :-* Happy day, every day!

      Ștergere
  22. Azi am avut o veritabila lectie de cultura la unii membrii participanti. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  23. Happy ww!
    Multumesc de impartasire. :×

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu te poti simti decat binecuvantat printre acesti ingeri ce-ti insotesc drumul catre Castelul St. Angelo. Artistii care i-au sculptat au devenit la randu-le nemuritori. Multumim pentru plimbare! La o pauza de ceai te poti plimba putin prin Mogosoaia :) Pupicei la toata lumea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cat de frumos, nu-i asa? altarul artei presupune multe sacrificii, dar daruieste nemurire!
      mutumesc asemenea, pupici si îmbratisari :-* Happy WW!

      Ștergere
  25. Superbe toate statuile... nu stiu cat timp mi-ar trebui mie in Roma sa vad tot ce mi-as dori... numai la podul asta as zabovi vreo 2-3 ore :D Ma bucur ca am ajuns mai tarziu la articol. Chiar daca e miercurea fara cuvinte, am aflat informatii pretioase din comentarii. :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie mi-ar fi placut sa am timp sa stau macar 2-3 ore pe pod - mare dreptate ai! Dar vacanta noastra la Roma a durat doar 5 zile si... cel putin 5x8 ore am dormit! :))
      Ma bucur mult ca citesti comentariile - mai ales în zilele de Miercurea fara Cuvinte, când informatiile legate de tema articolului se gasesc în comentarii si raspunsuri.
      te pup. Happy WW! ☺

      Ștergere
  26. Celebrii realizatori ai acestor capodopere trebuiau sa posede cunostinte profunde si temeinice de anatomie a corpului omenesc...analizand cu minutiozitate statuile lasa impresia de miscare...
    Absolut covarsitoare aceste opere de arta...oare care timpuri capata o valoare mai mare?...de atunci sau cele actuale?
    Seara frumoasa! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. evolutii spectaculoase în arta sau arhitectura, nu se vad in viata de zi cu zi din lumea contemporana. Uimitoare sunt dezvoltarea medicinii si deasemenea tehnnologiile... Imi vine sa rând când ma gândesc ca în anii '80 când o vedeam pe Sue Ellen din serialul Dallas - Ewing Oil Co ca vorbeste la telefonul (cât o caramida) instalat în autoturism, ma gândeam ca asa ceva este fantastic... si astazi, dupa doar 25 de ani, microcipurile stocheaza volum de date impresionant si fiecare copilas stie sa manevreze telefonul mobil - un aparat devenit necesar nu doar pentru telefonat :))
      Din pdv al medicinii... daca stam sa ne gândim ca pe vremuri se murea dintr-o simpla infectie la dinti si ca media de viata era vârsta de 40 de ani, nu putem decât sa fim recunoscatori "capodoperelor" din acest domeniu :))
      Te pup Gina, o seara placuta, draga mea! :-*

      Ștergere
    2. Intr-adevar dominanta inclina in favoarea tehnologiilor industriale si inventiilor din lumea medicala, timpul se dedica preponderent studiului, inventiilor, cercetarii...numai cate vaccinuri a scapat populatia Terrei de boli crunte.

      Ștergere
  27. Superbe statuile, au delicatete si par diafane, exact ca niste fiinte divine, desi sunt din piatra. Mi-ar placea sa trec noaptea printre ele, sa vad daca prind viata la lumina lunii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai sti cât de mult mi-as fi dorit sa stau pe o colina si sa privesc apusul de soare si apoi sa ma plimb pe stazile cetatii, la lumina felinarelor... dar crezi ca am reusit?! din 5 zile, nici una! Programul încarcat din timpul zilei ne storcea de energie si seara ne bucuram de atmosfera traditionala dintr-un restaurant, serveam masa de seara, apoi urcam in camera de hotel unde abia mai avem putere sa descarc fotografiile facute de pe cardul aparatului pe netbook, sa pun toate aparatele electrice la încarcat (curentul electric functiona in camera doar prin card, atata vreme cat eram in camera! - stii cum este moda în hoteluri) si apoi picam ca un bolovan. Nici nu cred ca am visat noptile la Roma! Am închis ochii si... când i-am deschis iar, era dimineata, soarele se juca printre perdele.
      Abia dupa ce depasesti "goana turistica" poti sa savurezi astfel de momente, plimbari romantice sub clar de luna :)) Eu dupa cinci zile la Roma, abia pot spune ca am inteles cum este impartit orasul si unde si ce monumente importante exista în fiecare segmet... Parisul am început sa-l savurez abia dupa a opta vacanta! ☺

      Ștergere
  28. O încantare pentru ochi! Serios! Acest pod spre fericirea mea mi-l aduc aminte. ...:)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  29. Inca un exemplu ca Roma e ticsita cu obiective, arhitectura, arta. Imi place cum ai surprins si de sus intreg podul, detaliile.
    Azi am avut zi plina in bucatarie: paine de casa, miel cu cartofi noi si rozmarin la cuptor, ciorbita. La desert am avut cirese. :)
    Seara linistita. pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine folosit sensul cuvântului "ticsit" :)) bineinteles ca ne referim amandoua la sensul pozitiv.
      Esti o harnicuta! eu iubesc cartofii cu rozmarin! despre cirese... oh vai-oh vai, sunt cauza pentru care acum simt ca-mi plezneste burta :)) am mâncat o galeata!
      xoxo Noapte buna!

      Ștergere
  30. Superbe opere de artă și fotografiile sunt pe măsutră !
    Happy WW !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult! ma bucur ca ai trecut pe aici!
      Happy day, every day! :)

      Ștergere
  31. Cat de frumos, cata finete si atentie la detalii...minunat !
    Tu esti zambitoare si tanara ca intotdeauna ! Pup
    Happy WW !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumeeeesc! pup si eu!
      o saptamâna placuta în continuare!

      Ștergere
  32. E prima data cand citesc despre acest pod. Sau prima data cand cineva il prezinta atat de convingator...
    Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si toate aceste la o rubrica Miercurea fara cuvinte!! sunt încântata :) Multumesc si eu la rândul meu.

      Ștergere
  33. da, frumoase unghiuri surprinse. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ora când am fost eu acolo, soarele stralucea direct din spatele rândului de statui din dreapta si spatiul fiind relativ strâmt, este aproape imposibil sa gasesti unghiul bun...

      Ștergere
  34. p.s nu reusesc sa vad cum sa introduc un link

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. problema este din cauza ca rubrica se numeste "Miercurea fara cuvinte" si astazi este joi... Tabelul apare doar 24 de ore, miercurea... Alexander, te asteptam saptamâna viitoare ☺

      Ștergere
  35. Ce fericire putem sa traim,pentru ca stim sa traim frumusetea neasemuita a creatiilor talentelor si geniilor de alta data !Am simtit o mare bucurie privindu-i pe cei ce salasuiesc in ceruri,coborand prin arta pe pamant,auzind cumva ,acordurile si ariile din ''Tosca''...
    Plimbarea a fost o reverie,datorata fotografului si povestitorului !
    Multumesc si vreme buna !

    RăspundețiȘtergere
  36. Arată splendid, pe fondul acelui senin şi... cu fotografia voastră în mijloc.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere