sâmbătă, 29 martie 2025

Reveria naturii / Paleta primăverii

În fiecare zi, pare că mâna delicată a primăverii adaugă o nouă pată de culoare în grădina mea.
Capetele delicate ale florilor se înalță cu grație dintre frunzele fragile. Narcisele galbene strălucesc ca razele soarelui, zambilele își etalează rochițele mov, roz, alb-crem și galbene, iar albastrelele aduc un strop de cer senin pe pământ. Forzitia își împrăștie galbenul vibrant, iar Trandafirul lui Hristos își dezvăluie petalele delicate, roz-palid si suav, ca o promisiune a renașterii. Viorelele parfumate adaugă un farmec aparte, răspândindu-și parfumul subtil în aerul proaspăt al dimineții. 
În fiecare zi, un boboc nou își deschide petalele, iar farmecul lor aduce o bucurie subtilă. Este ceva magic, o dulce nerăbdare de a vedea cum natura își dezvăluie treptat minunile. 
Peștii aurii, în nuanțe de roșu, portocaliu și negru, se ridică grațios la suprafața apei din iaz, mișcându-și cozile ca evantaiele colorate într-un dans flamenco. 
Leo se joacă vesel, alergând după musculițele trezite la viață de razele de soare. Bondarii și albinele zumzăie la unison, tăvălindu-se în cupa florilor ca într-o cadă plină cu nectar. Își reiau zborul cu greutate, coșulețele lor încărcate de polen auriu strălucesc în lumina soarelui. 
Din vârful alunului, ca dintr-un turn de control, mierla își înalță trilurile spre cer, desenând pe aripile vântului harta iubirii și a teritoriului său. 
Frunzulițele verzi și fragede țes zilnic mantii copacilor de jur-împrejur, smaraldul devenind tot mai predominant. În această simfonie a naturii, fiecare tril și fiecare frunză sunt note de bucurie. 
Primăvara în curtea mea este o reverie continuă, un loc unde natura își dezvăluie comorile – mici, dar prețioase. Fiecare zi aduce o nouă surpriză!

vineri, 28 martie 2025

Punctaj Spring Superblog - Proba 1

Proba 1: Tehnologia de traduceri în era globalizării. De la turism la munca în străinătate

 Articolul meu: Descoperă lumea fără limite lingvistice cu Vasco

 ♦ 10 puncte din oficiu; 
Respectarea temei, documentare – 25 de puncte
♦ 10 puncte pentru încadrarea în tema articolului 
♦ 10 puncte pentru autenticitatea surselor de documentare 
♦ 5 puncte pentru diversitatea surselor de informare (pe lângă sursele Vasco, puteți folosi informații din cărți, articole, studii, reviste, portaluri de turism, date statistice – Statista etc.) 
Creativitatea și originalitatea – 25 de puncte
♦ 15 puncte pentru originalitatea abordării 
♦ 10 puncte pentru creativitate în construcția textului 
Corectitudinea gramaticală și fluența textului – 20 de puncte
♦ 10 puncte pentru respectarea regulilor gramaticale și ortografice 
♦ 10 puncte pentru fluența și coerența textului 
Respectarea cerințelor tehnice – 20 puncte; 
♦ 5 puncte pentru includerea cuvintelor-cheie 
♦ 5 puncte pentru includerea linkurilor 
♦ 3 puncte pentru respectarea regulilor de includere a fotografiilor (minimum 4) 

♦ 2 puncte pentru postarea articolului pe pagina de Facebook 
♦ 5 puncte pentru încadrarea în numărul minim de cuvinte (minimum 360 de cuvinte)

Juriu
Bożena Szczypczyk, Marketing Specialist Vasco – România 
Dinu Țepurlan, Country Specialist Vasco – România 

Termen limită: 16 martie 2025 inclusiv (până la ora 23:59) 
Termen de jurizare: 28 martie 2025 
 
Premii: 
Premiul I – 550 lei 
Premiul II – 400 lei 
Premiul III – 300 lei

Au fost anuntate punctele obtinute: eu am primit 89 de puncte (din 100 posibile).
Am stiut din start ca voi avea 7 puncte mai putin, pentru ca nu am vrut sa public pe FB (-2 pct) si nici nu am reusit sa ma incadrez în 360 cuvinte ☺ (-5 pct)
Undeva am mai pierdut 4 puncte... Tja, asta e nota, cu asta "defilez" ☺
Sunt curioasa cine sunt premiantii!  Înca nu au fost afisati... Si nici punctajul obtinut de ceilalti participanti nu a fost facut public. (stiu doar punctajul Mihalei).
Mergem mai departe!!! ☺ Proba 2 este deja pe rol! ☺


UPDATE: la aceasta proba, am ocupat locul 17 din 27 de înscrieri 😐

Iazul, Leo si pestii - Reflexii în oglinda 13/2025

Astăzi nu e soare... Mini-iazul din curtea mea - ochiul deschis al grădinii, are astazi pleoapa cenușie. Norii gri de pe cer se reflectă în apa liniștită, creând o atmosferă melancolică. 
Deși nu este frig, simt că vremea se pregătește de ploaie. 
Peștii goldfische, care au hibernat pe fundul iazului până acum, dau semn de avtivitate. Astazi au primit pentru prima dată hrană, în anul acesta.
Plantele din jurul iazului lipsesc cu desavârsire... Iazul gols, are aspectul unui tablou neterminat. Totuși, peștii sunt pata de culoare care însuflețește această zi gri...
Leo, îi privește fericit si parcă le spune: "V-am dus dorul!"
Daca va plac reflexiile mele de aici, va invit sa participati la rubrica "Reflexii în Oglinda(rubrica preluata de la SoriN), la care va invit cu drag sa participati. Singura regula este sa publicati într-un articol pe propriul blog o fotografie cu reflexii, un videoclip filmat in oglinda sau imagini pe care tocmai le-ati vazut în "oglinda" (orice fel de oglinda... chiar si oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) si sa înscrieți articolul aici - în tabel:


joi, 27 martie 2025

Eșecul, cel mai bun mentor. Cum îl transformăm în succes?

Într-o lume complexă și mereu în schimbare, mă consider o persoană obișnuită, iar viața mea este departe de a arăta ca "o pagină de album". De-a lungul timpului, am trecut prin multe momente de incertitudine și am învățat că eșecurile pot fi mai valoroase decât succesele, cu condiția să extragem lecțiile potrivite și alegem calea corectă. În spirit pozitiv, putem vedea că provocările, fie personale, fie profesionale, ne testează limitele și ne oferă oportunitatea de a crește și de a evolua.
În vara anului care a marcat începutul celui de-al treilea mileniu, mă aflam la o mare răscruce de drumuri. După eșecul unei căsătorii de peste zece ani, eram singură, cu două fetițe mici și cu multe speranțe spulberate. Mă confruntam cu un moment de mare încercare, în care trebuia să găsesc puterea de a mă ridica și de a construi un nou început pentru mine și pentru copiii mei. 
Analizând cele câteva opțiuni, dar mai ales pentru a scăpa de un ex măcinat de resentimente, am decis să mă mut în Germania, unde mătușa mea mi-ar fi acordat sprijinul necesar pentru acomodarea inițială. Așa am început viața de la zero, conștientă de necesitatea multor sacrificii, dar și asumându-mi riscul necunoscutului și al dificultăților inerente. Mi-am facut curaj cu proverbul "Dacă nu încerci, nu vei ști niciodată dacă vei reuși". 
Acum, privind în urmă, realizez că am făcut o alegere foarte bună și sunt mândră de tot ce am realizat.
Nu mi-a fost ușor, dar niciodată nu m-am plâns - pentru ca a fost hotarârea mea. Am strâns din dinți, mi-am adunat forțele și m-am concentrat pe ceea ce era mai important în acel moment. 
Spre exemplu, din start planul de a locui lângă mătușa mea nu a funcționat, deoarece în zona respectivă nu era căutată meseria de inginer proiectant. Ne-am stabilit la 100 km distanță, însă mătușa mea ne-a fost mereu alături, ajutându-ne să învățăm limba, să înțelegem complicatul sistem birocratic german, sistemul școlar, să ne adaptăm la viața socială și să ne integrăm cultural.
M-am implicat foarte puternic în noua realitate însă nu am uitat să-mi fac vise și să-mi stabilesc noi țeluri... Nu am avut aspirații neobișnuite și nu am visat la realizări extraordinare. Chiar dacă poate suna banal, mi-am dorit o familie, o casă, un serviciu bun și o viață liniștită. Am tânjit după stabilitate și fericire. Si am avut noroc!
Nu trecuseră șase ani de când eram în Germania când l-am cunoscut pe cel ce avea să-mi devină soț. Suntem căsătoriți de 18 ani; este un om bun, un adevărat partener de viață, care îmi oferă sprijin și alinare...Fetele mele, acum adulte, sunt pentru mine o sursă constantă de mândrie și bucurie. Absolvirea facultăților și satisfacția pe care o găsesc în carierele lor sunt, în esență, nota pe care am primit-o de la viață pentru eforturile și valorile investite în educația lor. 
Pe plan profesional, mi-am găsit împlinirea în meseria mea. Deși momentele de stres fac parte din rutina zilnică, provocările și realizările de la institutul în care lucrez îmi aduc multe satisfacții. În România, ingineria era dominată de bărbați, unde femeile aveau puține șanse de consacrare. În Germania, am dobândit siguranță în profesie și am fost constant încurajată să mă perfecționez și să avansez. După zeci de ani de experiență în proiectare, de mai mult de jumătate de an lucrez în PPM Lifecycle Management, gestionând portofolii de proiecte pentru succesul organizației. 
Iată cum, ceea ce părea o catastrofă, a devenit o oportunitate neașteptată de succes! 
Tot despre eșecul transformat în succes, dar într-o cu totul altă poveste de viață și carieră profesională, este și povestea lui Cosmin Răileanu. Nici în lumea antreprenoriatului, eșecul nu este considerat un capăt de drum, ci poate fi un punct de plecare pentru cei care au determinarea de a merge mai departe. Totul depinde de viziunea omului de afaceri! 
Cosmin Răileanu, fondatorul si managerul general al companiei Vindem-Ieftin.ro, a transformat un refuz inițial într-o poveste de succes. Pentru cei care nu cunosc cariera antreprenorială a lui Cosmin, în anul 2020, acesta a participat la show-ul de televiziune „Imperiul Leilor”, unde a solicitat o investiție de 780.000 de euro. Planul său ambițios a fost respins de investitori, sceptici în privința potențialul afacerii. În loc să se descurajeze, Cosmin a folosit acest eșec ca o motivație pentru a-și consolida business-ul. 
Un element cheie în succesul său a fost dezvoltarea conceptului de Depozit Virtual, o inovație în domeniul materialelor de construcții care permite clienților să comande online și să primească consultanță personalizată, fără a fi nevoie de un depozit fizic. Acest model de afaceri a redus costurile și a crescut eficiența, atrăgând un număr mare de clienți.
Doi ani mai târziu, s-a întors în emisiune cu o creștere spectaculoasă și o solicitare de 2,5 milioane de euro pentru 10% din acțiuni. Deși investitorii erau acum dornici să-l susțină, Cosmin a ales să refuze ofertele, preferând să crească pe cont propriu pentru a păstra viziunea și valorile afacerii sale. Acum, Vindem-Ieftin.ro este o afacere matură, cu 15 milioane de euro cifră de afaceri. 
Eșecurile și dificultățile ne motivează să mergem mai departe. Determinarea și curajul sunt esențiale atât în viața personală, cât și în cea profesională. 
Povestea lui Cosmin Răileanu ne inspiră să găsim puterea de a ne ridica și de a construi ceva mai bun. Așa că, transformă fiecare refuz într-o lecție și fiecare obstacol într-o oportunitate. Succesul nu este definit de lipsa eșecurilor, ci de modul în care le depășim. Acceptă nereușita și înțelege că eșecul face parte din procesul de învățare. Analizează cauzele eșecului și identifică lecțiile pe care le poți învăța pentru a evita greșelile similare în viitor. Fii perseverent și nu renunța la visurile tale. Folosește eșecul ca pe un combustibil pentru a te motiva să încerci din nou, cu mai multă determinare. Înconjoară-te de oameni care te susțin și care îți pot oferi sfaturi și încurajări. Fii flexibil și deschis la schimbare și adaptare. Uneori, este necesar să ajustezi planurile și să încerci abordări diferite pentru a atinge succesul. 
În orice situație de viață, atâta vreme cât ai fost corect, ține capul sus și nu abandona. Proverbul german „Kopf hoch und halte die Ohren steif” („Capul sus și ține urechile drepte”) este o încurajare de a rămâne puternici și de a nu ceda în fața dificultăților. Echivalentul românesc ar fi: „Fii curajos și nu te da bătut!”
Oscar Wilde spunea: „Ceea ce ne par a fi încercări amare, sunt adesea binecuvântări deghizate.” Acesta este unul dintre motto-urile preferate ale lui Cosmin. Care este motto-ul tău preferat? Împărtășește-l cu noi și inspiră-ne! ☺
---
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2025

miercuri, 26 martie 2025

Flori - Miercurea fara cuvinte 13/2025


LET'S GET WORDLESS! Curaj, înscrie-te! ☺ Vei cunoaste o multime de bloggeri ce au pasiunea fotografiatului. Nu exista teme pentru fotografii, nu exista obstacole. Singura regula este ca articolul pe care-l înscrii în tabelul "Miercurea fara cuvinte" sa nu contina text scris. În rest, orice este permis. Alatura-te noua în clubul MfC☺ Happy Wordless Wednesday! ☺

vineri, 21 martie 2025

Baletul „Romeo și Julieta” a împlinit 60 de ani

Seara trecută, am avut plăcerea de a participa la spectacolul de balet „Romeo și Julieta” transmis în direct de la Royal Opera House, Covent Garden. A fost o experiență memorabilă, care a transformat o simplă seară de miercuri într-un eveniment deosebit. 
Atmosfera a fost încântătoare încă de la sosire, fiind întâmpinați cu șampanie și nectar de fructe.
Această reprezentație a marcat aniversarea de 60 de ani de la premiera baletului "Romeo și Julieta", aducând un omagiu unei producții care continuă să fascineze generații întregi. Coregrafia lui Kenneth MacMillan reușește să transpună povestea clasică a lui Shakespeare într-un limbaj al dansului plin de emoție și realism. Soliștii principali, Fumi Kaneko în rolul Julietei și Vladimir Muntagirov în rolul lui Romeo, au oferit interpretări de excepție, transmițând intensitatea iubirii și disperării celor doi îndrăgostiți. Momentele lor de „pas de deux”, în special scena balconului, au fost pline de delicatețe și intensitate emoțională. 
Decorurile și costumele au adăugat un plus de magie spectacolului, recreând atmosfera veroneză a Renașterii. Muzica lui Sergei Prokofiev, interpretată magistral de orchestra Royal Opera House, a fost esențială pentru crearea atmosferei dramatice și intensificarea emoției fiecărei scene. 
Discuțiile dintre spectatori au dat o energie plăcută momentelor de pauză. Atmosfera festivă și confortabilă a creat un cadru relaxat pentru conversații, în timp ce am savurat mici canapé-uri. 
După aceste momente încântătoare oferite de balet, muzică și atmosfera generală a spectacolului, am ajuns acasă puțin înainte de miezul nopții. Cu sufletele pline de povești și imagini de neuitat, acest spectacol ne-a oferit o seară cu adevărat specială.
PS: am gasit pe youTube un interviu mai vechi cu cei doi solisti - Fumi & Vladimir ♥

joi, 20 martie 2025

Curcubeie - Reflexii in oglindă 12/2025

Prin geam, un fascicul de lumină pătrunde, 
Prin cristal se împarte și discret se ascunde.
Petele de curcubeu pe pereți dansează, 
Camera, în povesti de culori vibrează.